بر اساس اسنادی که از فیشهای نجومی منتشر شده، وجه مشترک تمامی این فیشها وقوع آنها در سال 94 است.
مثلا مقدار دريافتي مدیرعامل معزول بانک رفاه مربوط به مهرماه و اسفندماه سال 94 بود که وی به ترتیب بیش از 150 و 234 میلیون در این دو ماه دریافت کرده بود.
فیش حقوقی مدیران بیمه مرکزی نیز مربوط به اسفندماه سال 94 بود. فیش حقوقی مدیرعامل يكي ديگر از بانک ها، مربوط به 9 ماهه اول سال 94 بود.
حقوق دریافتی مسئولان صندوق توسعه ملی هم از ابتدای دولت یازدهم بود که سال 94 را هم شامل میشد. سایر اسناد نیز نشان میدهد که مدیران متخلف دولتی این حقوقهای نجومی را در سال 94 دریافت کردهاند.
اما علت اهمیت دریافت حقوقهای نجومی در سال 94 چیست؟
پاسخ این است که به گفته مسئولان ارشد دولت یازدهم، سال 94 از لحاظ وضعیت درآمدی دولت، سختترین سال اقتصادی کشور پس از انقلاب بود.
درباره علت نامگذاری سال 94 به عنوان سختترین سال اقتصادی کشور به استدلالهای مقامات دولتی رجوع میکنیم.
* مسعود نیلی
شاید اولین مقام دولتی که ادعا کرد سال 94 سختترین سال اقتصادی کشور بوده، مسعود نیلی مشاور اقتصادی حسن روحانی بود.
نیلی مردادماه سال گذشته سال 1394 را به عنوان سختترین سال مالی و بودجهای دولت نام برد.
* اسحاق جهانگیری
اسحاق جهانگیری نیز تاکنون چندین بار اعلام کرده که سال 94 سختترین سال اقتصادی کشور بوده است و او مردادماه سال گذشته اعلام کرد: سال 94 بعد از انقلاب اسلامی سختترین سال از نظر اقتصادی است.
جهانگیری با اشاره به اینکه این سال سخت را باید با مدیران خوب مدیریت کنیم، خاطرنشان کرد: طرحهای نیمهتمام عمرانی به بخش خصوصی واگذار میشود و ارزیابی دولت از مدیران استانی در میزان موفقیت در این مسیر است.
وی با بیان اینکه در بودجههای جاری سختترین شرایط را برای دستگاههای اجرایی اعمال میکنیم، گفت: البته این اوضاع قابل گذر است و از پایان امسال با رشد شتابان در رشد اقتصادی با روند کاهش تورم مواجه خواهیم شد.
اظهارات آن روزهای جهانگیری، در شرایط فعلی به طنز میماند. این سخن که سال سخت اقتصادی را با مدیران خوب (!) مدیریت میکنیم، یا این که در بودجههای جاری سختترین شرایط را برای دستگاههای اجرایی اعمال میکنیم، در عمل کاملا برعکس رقم خورد.
یقینا مدیرانی که حقوقهای نجومی دریافت کردند، نمیتوانستند برای سختترین سال اقتصادی کشور برنامهریزی کنند، چون اصلا سختی سال 94 را درک نمیکردند.
اکنون باید از جهانگیری پرسید چرا سخت گرفتن در بودجه جاری دستگاهها، فقط شامل حال کارمندان شده و خللی در حقوقهای کلان مدیران ایجاد نکرده بود؟ اصولا از معاون اول باید پرسید این چه نوع برنامهریزی برای سختترین سال اقتصادی کشور است که به رسوایي حقوقهای نجومی مديران میانجامد؟
جهانگیری مجددا در شهریورماه سال 94 نیز کلیدواژه سال سخت اقتصادی را به کار برد.
معاون اول دولت یازدهم اواخر اسفندماه سال گذشته هم با بیان این که سال 94 سختترین سال اقتصادی کشور پس از انقلاب بود، گفت: من تقریبا در بیشتر سالهای اقتصادی کشور بوده و شرایط را دیدهام، هیچ سالی به سختی سال 94 نبود. در این سال فروش 2 میلیون بشکهای نفت به یک میلیون بشکه کاهش یافت و نفت 100 دلاری 30 دلار شد. جور کردن حقوق کارمندان دولت در کنار پرداخت یارانهها کار دشواری بود. برای حقوق کارمندان دولت باید فکری بکنیم. ما در اسفند ماه برای پرداخت حقوق کارمندان وزارت نفت وام بانکی گرفتیم.
اظهارنظر آن روزهای جهانگیری درباره اینکه اوضاع مالی دولت آنقدر وخیم بوده که برای پرداخت حقوق کارمندان وزارت نفت، مجبور شده وام بگیرد، با گزارشهایی که اخیرا منتشر شده، مبنی بر این که در وزارت نفت 50 مدیر حقوق بالای 50 میلیونی دارند، بدجور دارای تناقض است.
اکنون مشخص شده که اگر وزارت نفت بابت پرداخت حقوق کارمندانش دچار مشکل است، نه به خاطر کسری بودجه، بلکه به خاطر خاصهخرجی از بیتالمال برای چند 10 مدیر نورچشمی بیژن زنگنه وزیر نفت است که هر یک به اندازه 50 کارگر معمولی بوده است.
این 50 مدیر روی هم هر ماه 2.5 میلیارد تومان حقوق دریافت میکردهاند که معادل 2500 حقوق یک میلیونی به کارگران معمولی است.
به عبارت دیگر اگر وزارت نفت از این مدیران متخلف، تهی شود، این وزارتخانه به راحتی میتواند از پس تامین حقوق کارمندانش برآید و دیگر نیازی به دریافت وام ندارد.
* علی طیبنیا
وزیر اقتصاد دولت یازدهم، دیگر مقام ارشد دولتی است که پیش از این چند بار سال 94 را سختترین سال اقتصادی کشور نامیده بود.
او اواخر سال 94 در جمع کارکنان خزانه داری کل کشور با بیان اینکه امسال سخت ترین سال به لحاظ بودجه ای در کشور بود، گفت: دو تکانه تحریم و کاهش شدید قیمت نفت سبب کندی دستیابی به رشد اقتصادی پیش بینی شده شد.
طیبنیا اردیبهشت ماه امسال هم گفت: سال 94 یکی از سخت ترین برهه ها در اقتصاد کشور بود.
وی با اشاره به شرایط نامساعد اقتصادی در سال 94 اظهار کرد: سال گذشته یکی از سختترین سالها در اقتصاد ایران بود و در شرایطی که ما از عدم تعادل در اقتصاد کلان رنج میبردیم درگیر تحریمهای شدید اقتصادی که فروش نفت را هدف قرار بودند بودیم.
اظهارنظر وزیر اقتصاد درباره سالی بود که مدیران منصوب او در بانکها و بیمهها حقوقهای چند 10 میلیونی میگرفتند و وامهای چند صد میلیونی با سود صفر به جیب میزدند. یقینا سال 94 برای مدیران منصوب طیبنیا، راحتترین سال تاریخ بوده است.
* عبدالناصر همتی
همتی که تا پیش از رسوایی حقوقهای نجومی در بیمه مرکزی، مدیرعامل بانک ملی بود و دو ماه پیش ریاست بیمه مرکزی را عهدهدار شد، سال گذشته کلیدواژه «خشکسالی مالی بانکها» را به کار گرفت.
او مردادماه سال گذشته گفت: بسیاری از شرایط موجود سیستم بانکی از گذشته به ارث رسیده که شرایط مطلوبی نیست و این در حالی است که سال 94 سخت ترین سال بوده و خشکسالی مالی کشور است.
همتی اسفندماه گذشته نیز ادعای خشکسالی مالی در سال 94 را تکرار کرد.
یقینا همتی امروز دیگر سخنان سال گذشته خود را تکرار نمیکند، چون اگر سال 94 سال خشکسالی مالی بانکها بوده، پس حقوقهای چند صد میلیونی و وامهای میلیاردی که نصیب مدیران بانکها شده، از کجا آمده است؟
احتمالا خشکسالی فقط برای تولیدکنندگان و مردم بوده که برای دریافت وام به در بسته بانکها میخورند؟
* حسن روحانی
علاوه بر مدیران و مسئولان اقتصادی دولت یازدهم، حسن روحانی نیز چند بار بر این که سال 94 سال سخت اقتصادی کشور بوده تاکید کرده است.
سهشنبه 25 اسفند 1394 روحانی گفت: سال 94 یکی از سختترین سالها برای دولت بود. درآمدهای نفتی ما در سال 90 ، 120 میلیارد دلار و امسال کمی بیش از 20 میلیارد دلار بود. اکنون باید نوسان بازار در اواخر سال 90 را با سال 94 مقایسه کنیم.