رزمندگان ارتش سوریه و گروه‌های هم پیمان آن موفق به سیطره کامل بر اردوگاه حندرات واقع در حاشیه شمالی شهر حلب شدند.

سرویس جهان مشرق - برای مخاطبان مشرق که طی سه و نیم سال گذشته پیگیر «سلسله گزارش‌های تحلیلی - میدانی سوریه» بوده‌اند، از تحولات میدانی در جبهه‌های «حلب، حماه، دمشق» گزارش‌هایی تهیه شده است که در ادامه می‌خوانید.  

 
تحولات میدانی جبهه حلب

پیشروی همزمان ارتش سوریه در شمال، جنوب و غرب حلب

رزمندگان ارتش سوریه و گروه های هم پیمان آن لحظاتی قبل موفق به سیطره کامل بر اردوگاه حندرات واقع در حاشیه شمالی شهر حلب شدند. در این عملیات رزمندگانی از ارتش و بسیج مردمی سوریه، لواء القدس (ساکنین فلسطینی اردوگاه حندرات)، و رزمندگان حزب الله مشارکت داشته که از سوی بمب افکن های سوری و روسی مورد حمایت هوایی قرار گرفته و پس از نبردهای سنگین موفق به سیطره بر اردوگاه حندرات شده اند. هم اکنون واحدهای مهندسی ارتش سوریه در حال پاکسازی منطقه به منطقه اردوگاه از بمبها و تله های انفجاری نصب شده از سوی تروریستها هستند. 


 
اهمیت استراتژیک اردوگاه حندرات حلب

1 - اهمیت جغرافیایی :

سیطره بر اردوگاه حندرات ضمن تقویت موقعیت نظامی ارتش سوریه در شمال حلب موجب تشدید و گسترش حلقه محاصره محلات شرقی تحت سیطره القاعده و ارتش آزاد و فراهم آوردن زمینه لازم برای گشوده شدن جبهه جدید نبرد از محور شمالی علیه محلات تحت سیطره گروه های تکفیری در شهر حلب خواهد شد. نزدیکی اردوگاه حندرات به اتوبان کاستلو که مهمترین مسیر تدارکاتی تروریستهای تکفیری از مرزهای ترکیه به محلات شرقی حلب بشمار می رفت موجب افزایش امنیت مواضع نیروهای دولتی سوریه مستقر در آن و توسعه جغرافیایی کمربند محاصره شرق حلب خواهد شد. 



منابع میدانی گزارش کرده اند که نیروهای ارتش سوریه به محض ورود به اردوگاه حندرات به سه دسته تقسیم گردیدند. دسته نخست اقدام به استقرار در مناطق مختلف آن با هدف دفع حملات احتمالی (پاتک) گروه های تروریستی تکفیری کردند. دسته دوم از نیروهای یگان های مهندسی رزمی بودند که عملیات پاکسازی اردوگاه از تله های انفجاری و مین های نصب شده را در دستور کار قرار داده و دسته سوم نیز نیروهای لواء القدس و یگان کماندویی النمر (ببر) به فرماندهی سرتیپ سهیل الحسن هستند که بلافاصله از اردوگاه خارج شده و به مناطق مجاور آن مانند "کارگاه های (معامل) الشقيف و بیمارستان (المشفی) الکندی" حمله ور شده اند. هدف از حمله به این دو منطقه در وهله نخست دور ساختن خطر پاتک های ناگهانی تروریستهای تکفیری مستقر در آن علیه اردوگاه حندرات و در وهله دوم جلوگیری از گلوله باران و موشکباران محله کردنشین شیخ مقصود در شمال شهر حلب بوده است. 
 


اهمیت تاکتیکی :

از روز گذشته نیروهای دولتی سوریه عملیات بازپس گیری محلات شرقی حلب را از محور راموسه به سمت محلات شیخ سعید، العامریه و السکری آغاز کرده و بدیهی است گشوده شدن جبهه دوم از محور شمالی موجب تضعیف و تقسیم توان نظامی القاعده و ارتش آزاد خواهد شد. استفاده از تاکتیک حملات همزمان، منظم و تحت حمایت دقیق هوایی و توپخانه - موشکی حلقه مفقوده عملیات های نیروهای نظامی سوری از ابتدای بحران این کشور در سال 2011 تا کنون بوده است. در مقابل گروه های تروریستی تکفیری استفاده گسترده ای از تاکتیک فوق در جبهه های مختلف این کشور داشته اند. 



اردوگاه آوارگان فلسطینی حندرات به طول شش کیلومتر مربع طی سالهای گذشته صحنه نبردهای سنگین میان نیروهای دولتی سوریه و گروه های تروریستی تکفیری القاعده و ارتش آزاد بوده است. از جمله این گروه ها می توان به حرکت نورالدین زنکی (عامل ذبح کودک 12 ساله فلسطینی)، جبهه الشامیه (ارتش آزاد) و جبهه النصره (شعبه رسمی القاعده در سوریه)، فرقه سلطان مراد عثمانی (ارتش آزاد) و فیلق الشام (ارتش آزاد) اشاره کرد که با تبدیل اردوگاه به سنگر دفاعی از آن برای سازماندهی حملات گسترده به شهرها و مناطق تحت سیطره دولت سوریه در داخل و خارج شهر حلب بهره گیری می کردند.


 
به موازات نبردها در شمال حلب، محور جنوبی و غربی این شهر نیز صحنه درگیری های گسترده میان نیروهای دولتی سوریه و گروه های هم پیمان آنها با عناصر القاعده و ارتش آزاد بوده است. کانون درگیری ها در محله شیخ سعید قرار دارد. نیروهای دولتی سوریه طی 48 ساعت گذشته بطور کامل بر راموسه قدیم و اتوبان راموسه - العامریه و العامریه - شیخ سعید کنترل یافته و از ساعات ابتدایی صبح امروز نبردها را به داخل این منطقه کشیده‌اند. هدف از این عملیات ها قطع کامل خطوط تدارکاتی و ارتباطی میان محله شیخ سعید با مناطق مجاور ان می باشد. 

 


محله السکری و الشیخ سعید در جنوب و جنوب غربی حلب از مهمترین لانه های گروه های تروریستی تکفیری فعال در این شهر بشمار می‌روند که از سال 2012 در اشغال تروریستها قرار گرفته اند. با ورود هزاران تروریست تکفیری به این محله و استقرار در آن، ساکنین به سمت مناطق تحت سیطره دولت سوریه مهاجرت کرده بودند. به گفته منابع سوری عموم ساکنین این منطقه که به کشاورزی و باغداری اشتغال داشته اند از هرگونه حمایتی از تروریستها خودداری کرده و با هدف دور ماندن از زندگی تحت فرمان آنها اقدام به ترک منطقه کرده اند.



تروریستهای مستقر در این دو محله با استقرار گسترده واحدهای توپخانه، موشکی و خمپاره انداز بارها محلات تحت سیطره دولت سوریه با بیش از یک و نیم میلیون سکنه واقع در بخش غربی حلب را هدف حملات خود قرار داده اند که به شهادت و جراحت هزاران غیرنظامی منجر گردیده است. منابع میدانی از نقل و انتقال گسترده نیرو و تجهیزات نظامی گروه های حرکت نورالدین زنکی، جبهه النصره (فتح الشام)، احرارالشام، فیلق الشام و ... به خطوط مقدم نبرد با نیروهای دولتی سوریه در محلات شیخ سعید و حی السکری خبر داده اند که به معنای آماده شدن آنها برای نبردهای سرنوشت ساز می باشد.


 هواپیماهای بمب افکن روسی - سوری طی روزهای پس از پایان آتش بس یکجانبه دولت سوریه در این کشور لحظه ای آسمان منطقه را ترک نکرده و بر اساس لیست بانک اهداف ارسال شده از سوی یگان های پهپادی سازمان اطلاعات ارتش سوریه و گروه های مدافع حرم اقدام به بمباران ویرانگر مواضع، مراکز استقرار، استحکامات دفاعی، انبارهای تدارکات و تسلیحات و خطوط موشکی، خمپاره ای و توپخانه ای گروه های القاعده و ارتش آزاد در بخش های مختلف داخل و خارج از شهر حلب می کنند. بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی ستاد مشترک عملیات نظامی روسی و سوری مستقر در فرودگاه حمیمیم لاذقیه طی دو روز گذشته بیش از 140 سورتی حمله هوایی علیه گروه های تکفیری صورت گرفته است. 


{$sepehr_media_1775908_400_300}

{$sepehr_media_1775909_400_300}

تحولات میدانی حماه

اشغال شهر معان توسط القاعده

همزمان با چهارمین هفته از زمان آغاز عملیات "مروان حدید" توسط ائتلاف دو گروه تروریستی تکفیری القاعده و ارتش آزاد برای اشغال شمال استان حماه سوریه، منابع رسانه ای آنها خبر از سیطره بر شهر معان داده اند. هنوز منابع نظامی ارتش سوریه خبر فوق را مورد تایید قرار نداده و همچنین گروه های مدعی سیطره بر آن نیز بجز صدور یک بیانیه مستندات دیگری از آن ارائه نکردند. گروه های تروریستی تکفیری از چند هفته پیش حملات وسیعی را برای سیطره بر مناطق شمالی استان حماه سوریه آغاز کرده اند. شهر معان دارای بافت علوی نشین بوده و در سال 2014 نیز مورد هجمه گروه تروریستی تکفیری جندالاقصی قرار گرفته بود که طی آن بیش از 60 نفر از ساکنین آن بجرم علوی بودن توسط تروریستهای تکفیری به فجیع ترین شکل ممکن ذبح شده بودند. 



این حملات از شهرهای جنوبی استان مجاور یعنی ادلب که در اشغال ائتلاف جیش الفتح به رهبری القاعده قرار دارد سازماندهی و اجرا شده که طی آن بیش از 10 شهرک و روستا و ارتفاعات حساس پس از عقب نشینی نیروهای دولتی سوریه به اشغال تروریستهای مهاجم درآمده است. در این عملیات نیز مانند سابق شاهد ائتلاف از هم ناگسستنی گروه های وابسته به القاعده مانند جندالاقصی و اجناد قفقاز با گروه های وابسته به ارتش آزاد مانند جیش النصر، جیش العزه و فیلق الشام بوده ایم. آمریکا بارها ارتش آزاد را گروهی معتدل و میانه رو نامیده و صدها میلیارد دلار پول، سلاح، تجهیزات نظامی و ... در اختیار آنها گذاشته است.



در جریان درگیری های روز گذشته میان نیروهای ارتش سوریه با ائتلاف گروه های تروریستی تکفیری ارتش آزاد و القاعده در مناطق شمالی استان حماه این کشور 21 تروریست به هلاکت رسیده اند. در این عملیات مخفیگاه گروهی از تروریستهای تکفیری در اطراف شهرک طیبه الامام واقع در شمال استان حماه از سوی نیروهای ارتش سوریه شناسایی و بلافاصله مورد حمله بمب افکن های سوخو 24 قرار گرفته است. این مخفیگاه در درون یک غار بر روی تپه ای قرار داشته که عناصر گروه تروریستی فرسان الحق وابسته به ارتش آزاد سوریه در آن پنهان شده بودند که با اصابت موشک هوا به زمین بطور کلی نابود و کلیه حاضران در آن به هلاکت رسیده اند. 



گروه فرسان الحق با انتشار بیانیه ای هلاکت اعضای خود را مورد تایید قرار داده و اسامی آنها را نیز منتشر کرده است. فرسان الحق مستقیما از سوی پنتاگون (وزارت جنگ امریکا) آموزش، تجهیز و تسلیح شده و دارای بیشترین تعداد موشک های ضدتانک تاو می باشد. گروه های القاعده و ارتش آزاد از سه هفته پیش حملات گسترده ای را برای اشغال شمال حماه اغاز کرده اند که با مقاومت ارتش سوریه با شکست مواجه شده است. 



{$sepehr_media_1775906_400_300}

{$sepehr_media_1775907_400_300}

تحولات میدانی دمشق و حاشیه دمشق

پیشروی ارتش سوریه در غوطه شرقی/دستگیری فرماندهان جیش الاسلام توسط النصره

در ادامه عملیات نیروهای ارتش، بسیج مردمی سوریه و حزب الله برای پاکسازی منطقه غوطه شرقی واقع در حاشیه شهر دمشق منابع میدانی از پیشروی های گسترده در عمق مواضع تحت اشغال گروه های تروریستی تکفیری القاعده و ارتش آزاد خبر می دهند. بنابر این گزارش، نیروهای دولت سوریه که از حمایت گسترده بمب افکن های روسی برخوردار هستند از محورهای مختلف مواضع گروه جیش الاسلام وابسته به القاعده مستقر در مناطق حاشیه ای دو شهرک حوش الفاره و حوش النصری را هدف حمله قرار داده و آنها را به تصرف کامل خود درآورده اند. همزمان درگیری ها میان دو طرف در محور عملیاتی حوش نصری - مزارع ریحان نیز تشدید شده که طی آن نیروهای دولتی سوریه در حال پیشروی گزارش شده اند.


در این درگیری ها 10 نظامی سوری در دو حمله تک تیراندازان و اصابت موشک ضد تانک به محل استقرارشان شهید و زخمی و در مقابل 40 تروریست از گروه جیش الاسلام نیز در درگیری های تن به تن به هلاکت رسیده اند. نیروهای ارتش سوریه از 4 ماه پیش دور جدید عملیات نظامی برای بازپس گیری کامل منطقه غوطه شرقی دمشق را آغاز کرده اند که به سیطره آنها بر بیش از 20 روستا و شهرک استراتژیک در محورهای شرقی، جنوبی و شمالی آن منجر گردیده است. منطقه غوطه شرقی از زمان بحران سوریه در سال 2011 مهمترین لانه 15 هزار تروریست تکفیری مستقر در بخش های مختلف آن بوده است. 


تجمع این حجم از تروریستهای کاملا مسلح و اموزش دیده در این منطقه در راستای طرح بزرگ حامیان تروریسم همچون اردن، عربستان سعودی، آمریکا، ترکیه و قطر برای حمله سراسری به پایتخت سوریه و ساقط کردن نظام حاکم بر این کشور صورت گرفته که در عملیات های پی در پی ارتش سوریه و مدافعان حرم حضرت زینب (س) این نقشه ناکام مانده و هم اکنون بخش های وسیعی از غوطه شرقی از اشغال تروریستها آزادسازی شده و آنها به سبب عملیات ارتش سوریه، اختلافات شدید داخلی و تشدید محاصره جغرافیایی در وخیم ترین وضعیت نظامی بسر می برند.
 

همزمان با گسترش نبردها میان ارتش سوریه و تروریستها در غوطه شرقی، منابع میدانی از گسترش درگیری های مسلحانه و اختلافات میان گروه های مسلح تکفیری فعال در این منطقه خبر می دهند. ساعتی پیش عناصر گروه جبهه النصره با حمله به مقر تیپ 10 گروه تروریستی تکفیری جیش الاسلام (هر دو زیر مموعه شبکه القاعده در سوریه) تعدادی از فرماندهان و اعضای آن را پس از تبادل آتش به اسرات گرفته و کلیه تسلیحات و تجهیزات موجود در آن را نیز به غنیمت برده است. به گفته شاهدان عینی ده ها تن از اعضای جیش الاسلام مستقر در شهرک زملکا در حالی که قصد اعزام به جبهه های نبرد علیه نیروهای دولتی سوریه در حوش النصری را داشتند از سوی عناصر جبهه النصره دستگیر و به مکان نامعلومی منتقل گردیده اند.


طی روزهای اخیر دور جدیدی از درگیری ها و اختلافات میان گروه های فیلق الرحمن (ارتش آزاد)، جیش الاسلام (القاعده)، جبهه النصره (القاعده) و جیش الامه در شهرهای سقبا، مسرابا، دوما، زملکا و ... آغاز شده که تاکنون 10 کشته و زخمی برجای گذاشته است. درگیری ها با حمله عناصر گروه جیش الاسلام (القاعده) به منزل "ابوحمزه الخولی" فرمانده نظامی گروه جیش الامه (وابسته به ارتش آزاد) در شهرک مسرابا واقع در غوطه شرقی دمشق میان دو طرف آغاز شده است. گفته می شود تلاش نیروهای امنیتی جیش الاسلام برای دستگیری وی موجب بحث و جدال شدید با ساکنین منطقه که از وابستگان وی بوده اند شده و به نبردهای خونین مسلحانه منجر گردیده است. ساکنین مسرابا معتقدند که جیش الاسلام پس از دستگیری و زندانی کردن فرماندهان و اعضای جیش الامه قصد ترور باقیمانده وابستگان این گروه را داشته اند.