به گزارش مشرق، پس از روی کارآمدن دونالد ترامپ در آمریکا، این کشور برای مقابله با جمهوری اسلامی سیاست فشار حداکثری را در پیش گرفت و با اعمال تحریم های ظالمانه، فشار اقتصادی فراوانی را به ملت ایران وارد کرد.
پس از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ماه سال ۹۷ و اعمال سنگین ترین تحریم های اقتصادی بر جمهوری اسلامی، حال رسانه های غربی از مقاومت اقتصاد ایران در برابر این فشار حداکثری و ناکامی ایالات متحده سخن می گویند.
بیشتر بخوانید:
وزیر سعودی: تحریم ایران باید تشدید شود
دیوید روزنبرگ، در روزنامه اسرائیلی هاآرتص نوشت: «اگرچه اخبار ایران نشان دهنده فروپاشی است، اما نگاه دقیقتر نشان میدهد اقتصاد ایران تطبیق پیدا کرده و [دربرابر تحریم] مقاوم شده است. آمارهای تورم، سرمایهگذاری، فروش نفت و برابری ارزی ایران خراب است، اما این اخبار در خصوص ایران منحرفکننده می باشد.
دلیل اول این است که که اقتصاد ایران همانند عربستان و بقیه کشورهای حاشیه خلیجفارس وابسته نیست. در سالهای اخیر کمتر از یکپنجم تولید ناخالص داخلی و نصف صادرات ایران سهم نفت بوده، و همان هم سهم استخدامی بالایی ندارد. به همین علت تحریم ابتدایی نفت اقتصاد ایران را متلاشی نکرد. درواقع به واسطه تحریم ها، بخش غیرنفتی ایران توانسته به اقتصاد ایران کمک کند.
همچنین بخش، بزرگی از اقتصاد ایران متعلق به صنعت و کشاورزی است، و به واسطه سقوط ارزش ریال (ناشی از تحریم) واردات توان رقابت خود را از دست داده است. صنایع ایران مشتری منطقهای دارند و به واسطه رشد اخیر، توانسته استخدام زیادی داشته باشد. اخبار زیادی هست که بسیاری از فروشگاه های منطقه از کالاهای ساخت ایران پر شده است.
اگرچه از "اقتصاد مقاومتی" ایران نمیتوان انتظار معجزه داشت، اما توانسته بعد از شوک ابتدایی، اقتصاد را تثبیت کند.
به عنوان نمونه اگرچه صندوق جهانی پول آمارهای سقوط اقتصادی ایران تا ۲۰۲۰ را تایید کرده، اما بعد از آن برای اقتصاد ایران (در همین شرایط تحریم) رشد و تورمی حوالی ۲۰درصد پیش بینی میکند. از یک طرف شواهدی که نشان دهد تحریمها میتواند باعث فروپاشی ایران و براندازی شود، بسیار ضعیف است.»
به هر حال نظام جمهوری اسلامی از این دوران سخت نیز عبور خواهد کرد اما برخی تدابیر نابجای مسئولان می تواند هزینه های این دوران گذار را افزایش داده و مردم را با مشکلاتی بیشتر مواجه کند.