سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز ۰۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
پیغام "رضا صادقی" به سلبریتیها و مردم
"رضا صادقی" ترانهسرا، موزیسین و از خوانندگان کشورمان به تازگی در یک پست اینستاگرامی با اشاره به وقوع اعتراضات و اغتشاشات اخیر در کشور نوشته است:
«این روزا هر حرفی معترض خودش رو داره، اما من بر این باورم درد رو با درد نمیشه درمون کرد، هم از در نخوریم هم دیوار...
من نمیگم رنج این روزها رو از یاد ببریم، داغ مردم داغدیده رو ازش بگذریم... فقط میگم اونی که عزیزی از دست میده رو رها نمیکنن خودش هم از دست برِه...
از همه هنرمندان و عزیزانی که دنیاشون هنر و لبخنده درخواست دارم آستین همت و بالا بزنن و هر طور بلد هستن مث همیشه برای تسلای مردم اقدام کنن...
آدم غمگین فکر فرداش نیست، این خونه احتیاج به حال خوب آدماش داره تا ساخته بشه...
اصلا برام حرفهای بیخود قهرمانان مجازی مهم نیست...»
او در ادامه این نوشته همچنین از هشتگ: "خودمون به داد خودمون میرسیم" استفاده کرده و تعدادی از سلبریتیها را نیز با اسم به این پویش فراخوانده است.
صادقی در این پست اینستاگرامی از کسانی مثل احسان خواجه امیری، فرزاد فرزین، علی ضیا، محراب قاسمخانی، برزو ارجمند، کارن همایونفر، محمد بحرانی و چند تن دیگر دعوت کرده و در ادامه مینویسد:
«و خلاصه همه عزیزانی که مردم و خاکشون و دوست دارن با همه تلخیها و شیرینیهاش...
تمنا دارم موضع نگیرید، من فقط نمیخوام مردممو بیش از این با بغض ببینم...
به هم کمک میکنیم و نمیذاریم خم بشه پشت همسایه و وطن...»
*این پیام نجیبانه همان چیزی است که یک جامعه از هنرمندان و مراجع اجتماعی خود انتظار دارد.
و همین نجابتهاست که موجب حالِ خوب و پیشرفت مردم و حکومت میشود و احساس خوب را همآغوش حافظه تاریخی یک ملت میکند.
اگرچه بر اساس اخبار و مشاهدات این روزها میتوان گفت که برخی سلبریتیها و هنرمندان ترجیح میدهند این نظر آقای صادقی را نبینند و نشنوند و در حالی که پیگیر سفرهای خارجی بعدی و نوبت سونای سرد! هستند اما همچنان بر ناامیدی و سیاهی جامعه ایران اصرار کنند.
اما این نجابتها ولو حتی اگر صاحبان آنها در همه ابعاد هم با جریان عمومی کشور و سیاستهای حاکمیت همراه نباشند؛ اما امیدواری زیادی ایجاد میکنند و حافظه تاریخی ملت به آنها با دیده احترام مینگرد.
ما این قضاوت را بر عهده مخاطبان محترم وامیگذاریم که برخی سلبریتیهایی که در رشتههای مختلف هنری فعالیت دارند و از پول مردم ارتزاق میکنند اما چرا در روزهای آتش و آشوب در کنار آلام واقعی مردم نیستند؟ چرا مثل دهه شصت که برخی هنرمندان در پناهگاهها برای مردم برنامه اجرا میکردند؛ از خود برای مردم مایه نمیگذارند و چرا در سمتی ایستادهاند که هیچ چشماندازی جز سوریه شدن ایران ندارد!؟
***
کسی که «تَکرار» کرد؛ آیتا... جنتی نبود!
نجفقلی حبیبی، از فعالان اصلاحطلب در گفتوگو با اعتمادآنلاین اظهار کرده است: اعمال نظارت استصوابی در دورههای گذشته انتخابات شرایط نامطلوبی را رقم زد و موجب تشکیل مجالسی ضعیف شد!
او همچنین میافزاید: به هرحال وقتی نیروهای شایسته انقلاب با اتهامهایی چون عدم التزام به اسلام و... رد صلاحیت میشوند، طبیعی است کشور از تجربه و تخصص آنها محروم میشود. مسلم است در چنین حالتی چهرههای ناتوان و تندرو که اصلاً صلاحیت ندارند، فرصت خرابکاری پیدا میکنند که در نهایت این کشور و البته مردم هستند که آسیب میبینند.[۱]
*حمله به شورای نگهبان و نظارت عقلانی آن، قوت لایموت جریان سیاسی خاص در تمام ادوار انتخابات است اما مسئلهای که به تازگی و در دور جدید انتخابات، در روند فعالیتهای این جریان رخنمون شده؛ ادعای نقش شورای نگهبان در وضع موجود کشور است!
آنها در این زمینه تا جایی پیش رفتند که حتی علت گرانیها را نیز "آیتالله جنتی" معرفی کردند. [۲]
این در حالی است که اولا مسئولیت شورای نگهبان در بحث نظارت، احراز حداقل شرایط است نه حداکثر شرایط و تشخیص نخبگی، ثانیا این جریانات سیاسی یک کشور و احزاب هستند که بایستی از بابت ضعف نیروهای سیاسی خود به مردم و نظام سیاسی پاسخگو باشند نه نهادهای قانونی و نظارتی و ثالثا آقای حبیبی و دوستان ایشان هرگز توضیح نمیدهند که نقش تبلیغات و بدگویی آنها علیه "نخبگان تأیید صلاحیت شده" که حائز رأی لازم نشدند و کشور از ظرفیت کارشناسی آنها بازماند؛ چه بوده است؟
بله! مجلس دهم با اکثریت اصلاحطلب و اعتدالی خود مجلسی با کارنامه نه چندان قابل قبول بوده است. اما مسئولیت این رخداد نه با شورای نگهبان که با اصلاحطلبانی است که در ایام انتخابات همین مجلس در دیماه سال ۹۴ از این میگفتند که اصولگرایان عقل ندارند، ما ارزانی را به مردم میدهیم، ما به بیکاران پول میدهیم، اصولگرایان تندرو و کارنابلد هستند و هرکس به لیست ما اصلاحطلبان رأی ندهد "عقبمانده سیاسی" است.
و این شد که اکثریتی پا به مجلس گذاشت که صراحتا وکیلالدوله بود نه وکیلالمله، برجام را ظرف تنها ۲۰ دقیقه به تصویب رساند، با تمام قیام و قعود آقای روحانی موافق بود و برخی نمایندگانش به پوشیدن کت اپوزسیون نیز علاقه وافری نشان میدهند!
جالب است که امثال حبیبی هماکنون به جای اثبات دموکرات بودن خود با رفتارهایی مثل عذرخواهی از مردم و اشاره به مثبتات رقیب؛ اما لام تا کام در این باره حرفی نمیزنند و باز هم مشغول ریختن آتش تهیه علیه شورای نگهبان هستند.
در این میان البته یک واضح عقلانی هم وجود دارد و آن اینکه اصلاحطلبان و نیروهای تبلیغاتی آنها نمیتوانند انتظار داشته باشند جامعه و نهادهای قانونی کشور؛ عناصر سابقهدار و رجال فتنهگر آنها را دوباره در مناصب کشور قرار دهد و اجازه "پیشنمازی دزدها" را بدهد.
جالب است که این انتظار ابلهانه در حالی مطرح میشود که فضای عمومی کشور؛ این روزها از بیتدبیری و شاید تعمّد عناصر اصلاحطلبان زخمی است و نوشداروی این تن زخمی، برگزاری یک انتخابات با کاندیداهای پاک و البته کارآمد است نه عبور مجدد از یک راه طی شده!
***
کمک به سردار جلالی برای یافتن نفوذیها و طراحان آشوب
مشرق گزارش داد: سردار غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور به تازگی در سخنانی با اشاره رخدادهای فتنهبار اخیر که پس از عدم اجرای پیوستهای طرح اصلاح قیمت سوخت از جانب دولت بروز یافت، گفته است:
«معتقدم با توجه به اینکه ما تجربه اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها را داشتیم باید با توجه به شرایط جامعه این تصمیم به شیوه مناسبتری و با اقناع افکار عمومی اجرا میشد تا شرایط بعد آن رقم نمیخورد؛ این طرح به حدی بد اجرا شد که برخی معتقدند احتمال نفوذ دشمن در سیستم مدیریتی کشور وجود دارد که البته وزارت اطلاعات باید درخصوص آن به جمعبندی رسیده و اعلام نظر کند.»[۳]
* بد اجرا شدن این طرح به حدی بود که جای هیچگونه خوشبینی را برای تحلیلگران امنیتی باقی نگذاشته و سببساز بروز سؤالاتی شده است که پاسخهای آنها ساختار حوادث آینده و پازلهای بعدی «فتنه اقتصادی» را شکل خواهد داد.
چه اینکه سخنگوی محترم دولت نیز به تازگی تصریح کرد که "حکایت همچنان باقیست..."! [۴]
ما در اینجا برای معاضدت به سردار جلالی و فهم بیشتر اثر رگههای نفوذ که منجر به آشوبهای اخیر در کشور شدند؛ چند مفهوم را مطرح میکنیم و قضاوت را به مخاطبان محترم وامیگذاریم:
۱_ در جریان ماجرای پر حاشیه "توزیع سبد کالا" در دولت اول اعتدال، برخی تحلیلگران بر این نکته تأکید کردند که دستی در کار است تا مردم را عصبانی کند!
به نظر میرسد این دست پنهان در ماجرای اصلاح قیمت سوخت نیز دقیقا با همان متد قبلی ایفای نقش کرده است.
حل این معادله به کشف یک گراف ریاضی منتج میشود که برخی یالهای آن به سمت بلوای دیماه ۹۶ و ستاد طراحی اغتشاش در سال ۸۸ نیز میرسند.
۲_ حوالی ۲ سال قبل، شخصی به مرکز تحقیقات استراتژیک ریاست جمهوری میرود و ارائهای رسمی درباره لزوم ایجاد یک اغتشاش میلیونی مسالمتآمیز در اعتراض به نظام اسلامی میدهد.
او البته بعدها و در جای دیگری نیز منظور خود را از عبارت مسالمتآمیز بیشتر توضیح میدهد و میگوید در این اعتراض مسالمتآمیز حتما باید مراکز حساس نظام را اشغال کرد!
۳_ سرفصلهای مشکلات اقتصادی این روزهای ایران؛ مقولاتی مشخص با راه حلهای مشخص هستند.
اما در این میان کسانی در ماهها و هفتههای منتهی به اغتشاشات اخیر از "حرف زور"، "خیابان" و "بیدلیل بودن صبر مردم" سخن گفتهاند.
اثر این حرفها بر ذهن مردم چه بود؟
۴_ سردار جلالی بعنوان رئیس سازمان پدافند غیر عامل حتما بار امنیتی این حکایت مشهور تاریخی را میدانند که وقتی شاگردان ناقلای آن مکتبخانه به ملای خود گفتند رنگ رخسارت زرد شده است؛ ملای بیچاره به تصوّر بیماری گرفتار آمد و مکتبخانه هم تعطیل شد!
طی ۱۰ سال گذشته، کلمات و عباراتی مثل "ناامیدی"، "گرسنگی اکثریت مردم"، "بینتیجگی صندوق رأی در ایران" و "تکیدگی جامعه" توسط برخی اشخاص که شناسنامههای مشابهی داشتند؛ به کرّات در ذهن افکار عمومی پمپاژ شده است. و جالب آنکه برای هیچکدام از این ادعاها ولو یک سند هم وجود ندارد. و نه تنها ندارد بلکه دهها سند مبنی بر رو به پیشرفت بودن کشور علیرغم تمام مشکلات وجود دارد.
سؤال اینجاست که چرا حتی علیرغم تأکید رهبر معظم انقلاب بر عبارت "تبلیغات نارسای مسئولان" در بیانیه گام دوم؛ اما چه کسانی در کدام نهادها اجازه ندادند در مقابل این بمباران روانی، سنگرسازی شود و سنگرسازی که همان واقعنمایی بود را "سفیدنمایی" خواندند؟
این پرسش جالبتر هم میشود هنگامیکه بدانیم برخی از این کلیدواژهها از جانب برخی منصبداران نهادی در ذهن مردم پمپاژ شده و میشود که خود متولی اصلی ایجاد امید در مردم و کاستن از آلام آنهاست!
۵_ مقام معظم رهبری حوالی ۲ هفته قبل از وقوع اغتشاشات آبانماه طی سخنانی در دانشگاه افسری امام علی(ع) برای مقابله با فتنه آمادهباش دادند.
اما این مقوله به قاعده یک هشدار هواشناسی هم در محافل کشور مورد توجه قرار نگرفت.
این شبکه بههم پیوسته خوداتکا یا مرتبط؛ کیست، کجاست و چگونه فعالیت میکند که اجازه شنیده شدن هشدار رهبری و اقتراح پیرامون آن را حتی در صدا و سیما هم نداد!
ما به سردار جلالی عزیز عرض میکنیم این مهم نیست که اردوغان چه چیزی را استشمام کرد که قبل از وقوع اغتشاشات، از احتمال کشیده شدن رخدادهای عراق به ایران سخن گفته بود.
بلکه سؤال مهمتر آنست که آیا کسانی در ایران هم بودهاند که چنین احتمالی را میدانستند یا نه!؟ سرنوشت این افراد چه شد و در قبال آنچه میدانستهاند، چه کردهاند که همگی تماشاگر بروز این رخداد قابل پیشبینی شدیم!؟
***
۱_ https://etemadonline.com/content/۳۵۰۴۵۵
۴_ www.irna.ir/news/۸۳۵۷۳۸۱۵/