سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
**وضع اقتصاد خراب است، باید موشک ها را معامله کنیم
روزنامه آرمان در مطلبی با عنوان «بایدن تنش زدایی می کند؛ عین اوباما» نوشت: «مایک پمپئو بعد از خروج از برجام در راستای حل مشکل ایران خواستار پذیرش ۱۲ شرط شد که اهم آن تغییر سیاست منطقهای، توقف برنامه دفاعی موشکی و دائمی شدن برخی بندهای برجام است. شروطی که اگرچه شاید مورد تایید دموکراتها باشند اما شیوه آنها برای رسیدن به این شروط کاملا متفاوت با ترامپ است. معمولا راهبردها و سیاست خارجی کلان یک سیستم سیاسی بهندرت طی دورههای زمانی کوتاه دچار تغییرات ماهوی و محتوایی جدی میشود که آمریکاییها نیز از این قاعده مستثنا نیستند. به همین دلیل است که در پیشنویس برنامه پیشنهادی منتشرشده حزب دموکرات برای انتخابات ۲۰۲۰، اگرچه از بازگشت به برجام سخن گفته شده اما بلافاصله قیود دیگری را نیز اضافه میکند که از آن جمله باید به لزوم مذاکرات موشکی و منطقهای اشاره داشت».
روزنامه آرمان همچنین در شماره امروز در مطلبی به قلم «علی بیگدلی» با عنوان «پیروزی بایدن به نفع ما خواهد بود؟» با گره زدن معیشت مردم به مذاکره با آمریکا نوشت:ادامه این وضعیت چه ترامپ پیروز شود چه بایدن، شرایط اقتصادی با وجود بیکاری، تورم و کرونا به مرحله سختی رسیده است. اگر بایدن به پیروزی برسد همانطور که قول داده درمورد برجام مذاکره خواهد کرد منتها شرایطش متفاوت خواهد بود. بهگونهای که عمر تعهدات تا ۲۰۳۵ یا ۲۰۵۰ ادامه یابد و در این مدت با ورود به تعهدات و فضای بینالمللی مشکلات اقتصادی تا حدودی حل شود...آمار رسمی بیانگر جمعیت بیکاری است که چندین میلیون نفر هم به آن اضافه شده است. تحمل فشار اقتصادی بیشتر، بالارفتن روزانه قیمت طلا و دلار و تعطیلی بنگاههای تولیدی احتمالا تا آستانه انتخابات میسر باشد و اگر ترامپ در کاخ سفید بماند، شرایط شاید فرق خواهد کرد و به نسبت پیروزی بایدن تصمیم سریعتری باید مدنظر قرار گیرد.
«فریدون مجلسی» دیپلمات سابق که اکنون خانواده اش ساکن آمریکا هستند در مصاحبه با شماره امروز روزنامه آرمان در پاسخ به این سوال که «آیا ترامپ میتواند تحــریمهای ایــران را دائمی کند؟» گفت: «ایران در این میان باید بسیار زیاد مراقب باشد زیرا اگر تحریمی علیه ایران وضع شود دیگر بدون رای مثبت آمریکا نمیتوان آن تحریمهای بینالمللی را لغو کرد. این یک چالش بسیار بزرگ برای ایران خواهد شد و ضرورت دارد تا دستگاه دیپلماسی کشورمان به این امر توجه ویژه داشته باشد. اگر این تحریمها وضع شود در مرحله بعد صلح و امنیت بینالمللی را تحت تاثیر جدی قرار میدهد و حتی ممکن است اجازه حمله به ایران نیز در ادامه آن صادر شود».
این دیپلمات سابق و حامی برجام در ادامه گفت: «بایدن ادامهدهنده راه اوباماست. معاون او بوده و در تمام برنامهریزیهایی که منجر به برجام شده حضور داشته و نقش موثری داشته است. او نیروی مهم پشت جبهه سیاست دولت اوباما بوده است. باید خاطرنشان کرد که تحریمهای بانکی ایران زمانی رقم خورد که اقدامات داخلی در ایران منجر به تنش شد. ما قراردادهای زیادی تجاری برای خرید هواپیما امضا کرده بودیم. مبادلاتی انجام شد و بخشی از مطالبات ایران بهصورت نقد به ایران پرداخت شد و در زمان اوباما با حضور موثر بایدن این اتفاقات افتاد. بنابراین اگر بایدن نیز به عرصه قدرت بازگردد اعلام خواهد کرد که خروج ترامپ از برجام اشتباه بوده است. او به مصوبه شورای امنیت باور دارد و اگر هم بخواهد تحریمی علیه ایران وضع کند، برجام را بر هم نخواهد زد. جو بایدن بهصراحت اعلام کرده است به برجام باز خواهد گشت و این صحبتهای او به واقعیت نزدیک است و آنچه در این میان اهمیت دارد نحوه تعامل طرفین پس از این اتفاق است».
این روزنامه اصلاح طلب اذعان کرده است که چه ترامپ در انتخابات پیروز شود و چه بایدن، در هر صورت مسئله دائمی کردن محدودیت های برجام و تعمیم توافق هسته ای به حوزه توان موشکی و قدرت منطقه ای ایران در دستور کار آمریکاست.
این روزنامه حامی برجام در ادامه مدعی شده است که اگر در مقابل ترامپ، احتیاط نکنیم، حتی گزینه حمله نظامی به ایران نیز محتمل است!
این روزنامه اصلاح طلب همچنین با گره زدن معیشت مردم به مذاکره با آمریکا، اینطور القاء کرده که اگر با آمریکا درباره موضوعات جدید(موشکی و منطقه ای) به مذاکره بنشینیم، در وضعیت اقتصادی کشور تحول ایجاد می شود.
علاوه بر این، روزنامه آرمان مدعی شده که دموکرات ها در مواجهه با ایران در پی تعامل و بهبود وضعیت هستند و اگر در دولت اوباما وضعیت اقتصادی بهتر نشد، تقصیر منتقدان در داخل است!
داستان سرایی های این روزنامه اصلاح طلب در حالی است که همین چند روز پیش تصاویر دیدار رئیس جمهور صربستان با رئیس جمهور آمریکا در کاخ سفید، در صدر اخبار رسانه ها قرار گرفت.
«دونالد ترامپ» در اقدامی تأمل برانگیز برخلاف قوانین و آداب رسمی دیپلماتیک – مبنی بر اینکه همتایان دو کشور در دیدار دوجانبه باید جایگاه مشابهی داشته باشند -در حالی که خودش پشت میز بزرگ کارش نشسته بود، در اقدامی تحقیرآمیز و البته توهین آمیز «الکساندر ووچیچ» رئیسجمهور صربستان را روی یک صندلی معمولی در مقابل خود نشاند.
در بخشی از جلسه که ترامپ، به مفاد توافق امضاشده میان خود و رئیس جمهور صربستان پیرامون انتقال سفارت صربستان به قدس اشغالی اشاره میکند، طرف صرب با تعجب به اطراف مینگرد و بر خلاف رسم معمول در امضای توافقات بینالمللی، صفحات توافق را ورق میزند و صفحات پیشین را مطالعه میکند. این رفتار عجیب، با موجی از واکنشها در فضای مجازی مواجه شده و حتی عدهای گفتهاند گویا ووچیچ نمیدانسته چه توافقی را امضا میکند.
این عکس در حقیقت تصویر «مذاکره با آمریکا بدون روتوش» بود. به عبارتی این عکس، «تصویری دستکاری نشده» و «بدون صحنه آرایی های فریبنده» از مذاکره با آمریکاست.
راه حل بهبود وضعیت اقتصادی کشور، این نیست که بر مولفه های قدرت ساز چوب حراج بزنیم. اگر اینطور بود پس از بتن ریزی در قلب راکتور هسته ای و از کار انداختن حرکت چرخ سانتریفیوژها، باید شاهد فتح الفتوح اقتصادی در کشور بودیم.
برجام از اولین روز اجرا در دولت اوباما به صورت فاحش نقض شد. دولت اوباما رکوردار تحریم علیه ایران در ۴۰ سال اخیر است. با اینحال رسانه های اصلاح طلب همچنان نقش ستاد انتخاباتی دموکرات ها در ایران را ایفا کرده و برای به قدرت رسیدن دموکرات ها لحظه شماری می کنند!
راه حل بهبود وضع اقتصادی کشور، اجرای دقیق اقتصاد مقاومتی، اعتماد به جوانان نخبه و متخصص، بهره مندی از توان عظیم داخلی و تلاش برای رونق تولید است.
**آشفتگی بازار خودرو نتیجه سوءمدیریت دولت است
روزنامه ابتکار در گزارشی با عنوان «کورس روانی قیمت در بازار خودرو» نوشت: «این آشفتگی نتیجه سیاستهای توصیهای دولت است، ما در هیچ جایی از دنیا چنین رفتاری را نمیبینیم. توصیهای عمل کردن نرخ ارز را اینچنین بالا برد و وضعیت در بازارهای موازی نیز به همین شکل است. دولت باید با قاطعیت با عوامل مخرب در بازارهای اقتصادی به خصوص بازار خودرو برخورد کند».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «نه تنها بازار خودرو بلکه هیچ بازاری را نمیتوان با سیاستهای توصیهای و اطلاعرسانی مدیریت کرد، چرا ما باید منتظر قیمتسازیهای اینچنینی بنشینیم؟ هنگامی که بازار رها باشد افراد برای کسب سود بیشتر جوی را روانه بازار میکنند و با قیمتهای ساختگی نظم را بر هم میزنند.»
کارشناسان معتقدند که سیاست های کنترلی دولت در حوزه خودرو، از مرحله تولید تا فروش دچار اشکالات عدیده و فاحشی است.
در شرایطی که به نظر می رسد مقابله با نابسامانی بازار خودرو در کنار دیگر بازارها، اقدام کلان تری را می طلبد، در روزهای گذشته آقای روحانی در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی، در دستوری که صدور آن تازگی هم ندارد، وزارت صمت را مکلف کرد با اعمال نظارت دقیق و سریع، آرامش را به بازار خودرو بازگرداند و مانع از آشفتهکردن بازار توسط دلالان و سودجویان شود.
یک مشکل بزرگ بازار فروش خودروسازان داخلی درحالحاضر هجوم تقاضا به قصد سوداگری و سفتهبازی است. راهحل مقابله با این مشکل، مهار کردن تقاضای اضافی در این بازار است. تقاضایی که به قصد مصرف و استفاده از خودرو نیست و با هدف سوداگری و کسب سود از خرید خودرو در بازار وجود دارد. راهحل مشکل این است که خودروسازان برای فروش خودروهای خود به قیمت تعیینشده دولتی یک شرط با خریداران بگذارند، اینکه اگر خریدار خودرو زودتر از یکسال دیگر خودروی خریداریشده را به فروش برساند ناچار باشد مبلغ قابل ملاحظهای به خزانه دولت بپردازد.
لازم به ذکر است که وزارت صمت حدود ۴ ماه است که فاقد وزیر است و همین موضوع، موجب نابسامانی در مدیریت و نظارت وزارت صمت بر بازار شده است.