به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون اخبار ویژه خود نوشت: فرشاد مؤمنی در یک نشست مجازی گفته است: زمانی که دلار چهار هزار و دویست تومانی اعلام شد ما جزو جدّیترین مخالفان آن بودیم ولی مخالفت ما از جنس مخالفت رانت جوها نبود. ما مطالبه میکردیم تا اینها یک گزارش پنج صفحهای رو کنند و بگویند این تصمیم که تا این درجه برای کشور تصمیم ساز هست حتی به اندازه گزارش دو صفحهای هم مطالعه پشت سر خودش دارد یا ندارد. سپس بحث این بود که دلار چهار هزار و دویست تومانی اسم رمز باز کردن باب تضعیف جدیدی از ارزش پولی ملّی است.
ما میگفتیم دلار سه هزار تومانی هم برای مردم ما لایطاق است. این مسئله باعث شده مردم در زمینه تامین بدیهیترین و ابتداییترین نیازهای معیشتی خودشان برای بقاء هم دچار بحران شوند. بنابراین تحت این عنوان و اینکه میخواهیم یکسان سازی کنیم به طرح بحث میپرداختند. ما میگفتیم این یک فریب بزرگ و بازی رانتی هست و آنها این بازی را برای جهشهای بعدی در نرخ ارز مقدمه چینی میکنند که با کمال تأسف تمام پیشبینیهای ما درست درآمد. اما علیرغم همه خطاهایی که در اصل ماجرا وجود داشت گروههای رانتی از این موضع با دلار چهار هزار و دویست تومانی مخالفت میکردند که میگفتند اگر قرار باشد نرخ روی این رقم قرار بگیرد و بایستد آن گونه که قاعدهگذاران ادعای توخالی میکردند میگفتند منافع ما چه میشود. بدین دلیل که منافع رانت خورها، رباخورها و دلالها در قیمتهای بالاتر دلار است و در حالی که منافع حکومت و تولیدکنندگان و عامه مردم بویژه فرودستان در این است که قیمت دلار پایینتر باشد. پس اصل ماجرا از اساس نادرست بود.
این اقتصاددان خاطرنشان کرد: بازی رانتی شماره یک این بود که گفتند این کار خلق رانت میکند و در حالی نرخ ارز در بازار آزاد بیشتر است تمرکز به قیمتهای پایینتر نرخ ارز برای فقرا و تولیدکنندهها رانت و فساد ایجاد میکنند. ما گفتیم اگر مسئله حساسیت اینها درباره رانت هست واقعاً با موازین علمی قابل محاسبه است. ما الگو و روش شناسی توماس پیکتی برای اندازهگیری رانت ایجاد شده در اثر سیاستهای تورمزا را مبنا قرار دادیم و من عدد و رقمهای آن را در همان زمان منتشر کردم و نشان دادم اینکه اینها میگویند ما نرخ چهار هزار و دویست تومانی را برای مایحتاج مردم و مواد اولیه تولیدکنندهها روی قیمت ارز نیمایی و ارز آزاد بیاوریم حدود ۳۰۰ تا ۳۵۰ برابر رانت ناشی از دلار چهار هزار و دویست تومانی در توصیه گروههای رانتی خلق رانت اتفاق میافتد. خوب نسبتها را توجه کنید. ۳۵۰ برابر رانت ایجاد میشد ولی اینها رانت ۳۵۰ برابری را کم اهمیت جلوه دادند و تمام تمرکزشان را روی این گذاشتند که دلار چهار هزار و دویست تومانی رانت ایجاد میکند.
نیمه اول امسال زمانی که آثار و نتایج آن سیاست ظاهر شد آقای رئیسجمهور از افزایش قیمت مایحتاج اساسی مردم اظهار شگفتی فرمود. در مصاحبهای گفتم واقعاً اگر حساب و کتابی در کار کشور بود همگان باید از اظهار شگفتی آقای رئیسجمهور در شگفت میماندند که سیاست تورم زا را اتخاذ میکنید، اکنون اظهار شگفتی میکنید. زمانی که نرخ ارز را بالا میبرید معلوم است اینها گران میشوند!