چرا با وجود وعده‌های الهی از ازدواج، فرزند‌آوری و... می‌ترسیم؟

خداوند در قرآن در آیات متعددی وعده یاری و کمک به مؤمنان داده است. اما چرا با وجود وعده‌های الهی گاهی از ازدواج، فرزندآوری و ایستادگی در برابر دشمن می‌ترسیم؟

به گزارش مشرق، موضوع ترس یکی از مفاهیم و شاخص‌های اخلاقی است که به طور مشخص در فرهنگ قرآن مورد توجه قرار گرفته است. در واقع می توان این چنین بیان داشت مسائلی که در رابطه با ترس در فرهنگ قرآن بیان شده موضوعات بسیار مهمی هستند که کمک شایانی به مدیریت صحیح ترس می‌کنند. رهنمودهای کلیدی و شگفت‌انگیزی که توجه به آنها می‌تواند انسان را در مسیر صحیح سبک زندگی قرآنی قرار داده و سعادت واقعی را برای دنیا و آخرت افراد به دنبال آورد.

نگاهی اجمالی به معنای ترس مذموم

غریزه ترس موضوعی است که به طور خدادادی در وجود همه موجودات زنده نهادینه شده است. غریزه طبیعی که بیشتر در خدمت حیات و بقای موجودات زنده بوده است؛ چرا که با وجود ترس موجودات زنده واکنش صحیح در برابر خطر از خود نشان می‌دهند. ولی در برخی از اوقات غریزه ترس از دایره و مدیریت عقل و شرع خارج شده و بیشتر جنبه افراط و یا تفریط به خود می‌گیرد. باید دانست که جنبه منفی این نعمت خدادادی آثار و پیامدهای مخربی را برای افراد به بار خواهد آورد.

در ادامه به برخی از موارد و مصادیق ترس مذموم در فرهنگ قرآن اشاره خواهیم داشت.

ترس بد و مذموم از نگاه قرآن

از نگاه قرآن کریم ترس مذموم به جای اینکه سعادت و کمال را برای جامعه انسانی به ارمغان آورد، افراد را گرفتار  و درگیر اموری می‌نماید که در تضاد جدی با آرامش و سعادت انسانی است. در این چنین مواردی به جای اینکه حیات مادی و معنوی انسان در امنیت قرار گیرد عملاً حیات انسانی در معرض خطر قرار می‌گیرد که در اینجا به برخی از آنها اشاره می‌شود.

ترس در مصاف با تشکیل خانواده

یکی از مصادیق ترس مذموم و ناپسند، ترسی است که مانع تشکیل خانواده و همچنین مانع بهره‌مندی از نعمت فرزندآوری در زندگی می‌شود. موضوع بسیار مهمی که به خوبی در فرهنگ قرآن و اهل بیت (علیهم السلام) مورد توجه قرار گرفته است. «وَلَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَکُمْ خَشْیَةَ إِمْلَاقٍ ۖ نَحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَإِیَّاکُمْ ۚ إِنَّ قَتْلَهُمْ کَانَ خِطْئًا کَبِیرًا» [۱] و از بیم تنگدستی فرزندان خود را مکشید. ماییم که به آنها و شما روزی می‌بخشیم. آری، کشتن آنان همواره خطایی بزرگ است». از این آیه به خوبی استفاده می‌شود که اوضاع اقتصادی اعراب جاهلی تا بدان جا سخت و ناراحت‌کننده بوده که حتی گاهی فرزندان دلبند خود را از ترس عدم توانایی اقتصادی به قتل می‌رساندند. تعبیر به «خَشْیَةَ إِمْلاقٍ» نیز اشاره لطیفی به نفی این پندار شیطانی است، در واقع می‌گوید این تنها یک ترس است که شما را به این خیانت بزرگ تشویق می‌کند، نه یک واقعیت. ضمناً باید توجه داشت که جمله «کانَ خِطْأً کَبِیراً» با توجه به اینکه «کان» فعل ماضی است اشاره و تأکید بر این موضوع است که قتل فرزندان گناهی است بزرگ که از قدیم در میان انسان‌ها شناخته شده، و زشتی آن در اعماق فطرت جای دارد، لذا مخصوص به عصر و زمانی نیست. [۲]

ترس از جنگ و جهاد فی سبیل الله

یکی از موارد و مصادیق روشن ترس مذموم در فرهنگ قرآن ترس از مردن و ترس از وارد شدن در جنگ و جهاد با معاندان و دشمنان است. موضوعی که می‌توان آن را در قالب فرار از جهاد ذکر کرد. آیات مشخصی از قرآن کریم به این موضوع اختصاص یافته و  کسانی که از جهاد ترس و دلهره دارند و تن به جهاد نمی‌دهند به شدت نکوهش شده‌اند: «أَلَمْ تَرَ إِلَی الَّذینَ قیلَ لَهُمْ کُفُّوا أَیْدِیَکُمْ وَ أَقیمُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّکاةَ فَلَمَّا کُتِبَ عَلَیْهِمُ الْقِتالُ إِذا فَریقٌ مِنْهُمْ یَخْشَوْنَ النَّاسَ کَخَشْیَةِ اللَّهِ أَوْ أَشَدَّ خَشْیَةً وَ قالُوا رَبَّنا لِمَ کَتَبْتَ عَلَیْنَا الْقِتالَ لَوْ لا أَخَّرْتَنا إِلی‌ أَجَلٍ قَریبٍ قُلْ مَتاعُ الدُّنْیا قَلیلٌ وَ الْآخِرَةُ خَیْرٌ لِمَنِ اتَّقی‌ وَ لا تُظْلَمُونَ فَتیلاً [۳] آیا ندیدی کسانی را که (در مکّه) به آنها گفته شد: «فعلا) دست از جهاد بدارید! و نماز را برپا کنید! و زکات بپردازید!» (امّا آنها از این دستور، ناراحت بودند)، ولی هنگامی که (در مدینه) فرمان جهاد به آنها داده شد، جمعی از آنان، از مردم می‌ ترسیدند، همان گونه که از خدا می ‌ترسند، بلکه بیشتر! و گفتند: «پروردگارا! چرا جهاد را بر ما مقرّر داشتی!؟ چرا این فرمان را تا زمان نزدیکی تأخیر نینداختی!؟» به آنها بگو: «سرمایه زندگی دنیا، ناچیز است! و سرای آخرت، برای کسی که پرهیزگار باشد، بهتر است! و به اندازه رشته شکافِ هسته خرمایی، به شما ستم نخواهد شد!»

ترس از استکبار و ابرقدرت‌های جهانی

کسانی که قلب و روح  خود را در مکتب قرآن و اهل بیت (علیهم السلام) پرورش داده‌اند تنها از خدای متعال می‌هراسند و از عملکرد خود بیمناک هستند. برخلاف این رویکرد برخی افراد به جای اینکه از خدای متعال خوف و ترس داشته باشند، از ابرقدرت‌های جهانی و مستکبرین جهانی می‌ترسند که مبادا از ناحیه آنها ضرری به ایشان وارد شود. این چنین افرادی به هیچ عنوان جرأت و توان رویارویی با مستکبرین را ندارند. «أَ لا تُقاتِلُونَ قَوْماً نَکَثُوا أَیْمانَهُمْ وَ هَمُّوا بِإِخْراجِ الرَّسُولِ وَ هُمْ بَدَؤُکُمْ أَوَّلَ مَرَّةٍ أَتَخْشَوْنَهُمْ فَاللَّهُ أَحَقُّ أَنْ تَخْشَوْهُ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنینَ [۴] آیا با گروهی که پیمان‌های خود را شکستند و تصمیم به اخراج پیامبر (ص) گرفتند، پیکار نمی‌کنید!؟ در حالی که آنها نخستین بار (پیکار با شما را) آغاز کردند؛ آیا از آنها می‌ترسید!؟ با اینکه خداوند سزاوارتر است که از او بترسید، اگر مؤمن هستید!»

بسیاری از دولت‌های اسلامی در زمان کنونی مبتلاً به این درد و بیماری مهلک شده‌اند، بیماری خطرناکی که اساساً ریشه در ترس و بزدلی دارد. ترس از ابرقدرت‌های به گونه‌ای موجب انفعال آنها شده که دقیقاً در راستای موازین و خواسته‌های نامشروع آنها گام بر می‌دارند، ترسیدن از آمریکا و خلاف میل و انتظار او عمل نکردن تنها گوشه‌ای از این ترس مذموم است. نمونه دیگر این تراژدی غمبار به رسمیت شمردن اسرائیل جنایت کار و وارد مذاکره و گفت‌وگو شدن با آنهاست. این موارد اندک تنها گوشه‌ای از این بزدلی و ترس نامیمون است.

نویسنده: علی بیرانوند

پی نوشت ها:
[۱]. سوره مبارکه اسراء آیه ۳۱.
[۲].مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج‌۱۲، ص۱۰۲.
[۳]. سوره مبارکه نساء، آیه۷۷.
[۴]. سوره مبارکه توبه، آیه ۱۳.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 24
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۰۱:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
    4 0
    اللَّهُ يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَيَقْدِرُ لَهُ ۚ إِنَّ اللَّهَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ. مشرق به نظر می‌رسد آن قسمت هایی از قرآن حکیم را که دوست می‌داری می‌خوانی!!!
  • IR ۰۵:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
    6 0
    مسئول عمده مشکلات کشور عمدتا مسوولان بی کفایت هر دولت هستند و این را همه میدانند
  • عبدالله IR ۰۵:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
    5 0
    در این اوضاع فرهنگی و اقتصادی وانفسا و بچه‌های سرگردان بین پدر و مادر بخاطر طلاق و طلاق کشی و استرس های ناشی از اینگونه اتقاقات فرزند آوری عقلانی است؟؟؟؟!
    • IR ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
      0 8
      بلا شک . وضع ما از جاهلیت قبل از اسلام بدتر است ؟ مگر قتل فرزند رایج نبود ؟ فساد و طلاق و ... هماره بوده و هست و مجوز ترک فرزندآوری یا دوری از ازدواج نمی شود
  • US ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
    3 1
    پس در ان وقت مجرد بودن حلال می شود اصحاب گفتند اما شما ما را به ازدواج امر نمودید فرمودند بله اما در ان زمان مرد توسط همسرش هلاک می شود و اگر همسر نباشد توسط فرزندانش . هلاک میشود بخاطر سختی زندگانی ( بخشی از یک روایت در باره حوادث اخر زمان )
    • IR ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
      0 2
      این روایت مشکل سندی دارد. ناقل آن، تحصین ابن فهد جبلی است که در قرن هشتم یا نهم می زیسته و بدون سند و منبع نقل کرده است.
    • انسداد لاینحل نداریم IR ۰۸:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
      0 1
      خداوند در آيه «‏‏وَمَن یَتَّقِ اللَّهَ یَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا؛ و هر كس از خدا پروا كند [خدا] براى او راه بيرون‏شدنى قرار مى‏دهد»، (طلاق/2)/ به لطف الهی ، تقوا ، راه برون رفت از مشکلات را به ارمغان می آورد و استثنایی هم ندارد . در معارضه بین قرآن و روایت ، روایت کنار می رود .
    • NL ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
      2 0
      روایت در کتاب شیخ عباس قمی است که کتابهایش نسبت به دیگران معتبر تر است
  • IR ۰۵:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
    4 0
    چون بیکاری، پایمال کردن حقوق کارگران، اخراج نیروی کار دارای زن و فرزند، گرانی مایحتاج زندگی، مسکن، خودرو و...با چشم خود میبینیم.
    • IR ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
      0 3
      چرا به قدرت خدا نگاه نمی کنی ؟ محدوده ؟ اینایی که گفتی می تونند جلوی اراده خدا رو بگیرند ؟ تقوا تمامی موانع روزی رو در می نوردد . البته همراه با قناعت و اون هم نه با تفسیر خودمون .
  • DE ۰۶:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
    1 0
    خدا عاقبت به خیرمون کنه
  • IR ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
    0 1
    ترس برادرمرگ است.
  • IR ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
    5 1
    چون برای طلا فروش و صاحبخانه و قصاب و بقال و دکتر و مدرسه بچه نمیشه بجای پول از وعده‌های الهی خرج کرد . یعنی ما حاضریم ولی اون بی معرفتها قبول نمی‌کنند !!!
    • IR ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
      0 4
      افغانستانی های ساکن در ایران چگونه زندگی می کنند ؟ چگونه ازدواج می کنند ؟ چگونه فرزندآوری دارند ؟ چگونه بدون امکان تملک مسکن سکونت برای خانواده شان فراهم می آورند ؟ و ...
  • IR ۰۸:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
    7 0
    شماها حالتون خوب نیست دارید هذیان می گید، وقتی همه چی گرونه، از گرانی تشکیل خانواده،گرانی مسکن،گرانی ماشین، گرانی مواد غذایی،سنگ جلو پا انداختن بزرگترها، نبود آینده شغلی و به خصوص پایین بودن امید به زندگی در ایران، چطور انتظار دارید ازدواج کنیم و تشکیل خانواده بدهیم؟؟؟ هر وقت وضعیت اقتصادی خانوار به قبل از سال ٨۴ برگردد، ازدواج و فرزندآوری هم رونق پیدا میکند. خواهشاً بحث دین را ملاک قرار ندهید. خداوند هم راضی نیست بنده آفریده اش در شرایط سخت و بحرانی تشکیل خانواده بدهد.
    • IR ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
      0 3
      چون که گفتی دین را ملاک قرار ندهید پس خفه عوضی
  • IR ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
    7 0
    چون خدا عقل هم داده!
    • IR ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
      0 4
      عقل اسیر در محاسبات مادی منهای خدا ، عقل نیست . توهم است .
  • IR ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
    2 0
    جمع کنید کدام وعده اون اطرافیان هستند که کمک میدهند الان همه گرفتارند تو زندگی خودشون موندن چه برسه کمک به نزدیکان نتیجه: ازدواج کاهش =فرزند آوری کم بعد 14 سال با حقوق 1900 کسی نیست به داد برسه کجان بازرسان اداره کار بخش خصوصی که الان همه جا را گرفته دارند ظلم میکنند.
  • IR ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
    1 0
    چون اون موقع که آقای مرندی وزیر بهداشت بود طرحی را به رفسنجانی دادن که طی آن فرزندان سوم به بعد از گرفتن کوپن محروم شدن و انگ اجتماعی علیه تعداد زیاد فرزندان ایجاد شد
  • امیر سیروس پور IR ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۵
    2 0
    اتفاقا جوانان ایرانی از ازدواج واهمه ندارن. شاهدش هم افزایش ۲۰ درصدی ازدواج در هشت ماهه امساله
  • IR ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۶
    1 0
    چون تنها مشکل دنیا افزایش بی رویه جمعیته !
  • IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۶
    0 1
    آیه 62 سوره عنکبوت خداوند براى هر كس از بندگانش كه بخواهد روزى را مى‌گسترد و يا تنگ مى‌كند، همانا خداوند به هر چيزى آگاه است.
  • US ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۷
    1 0
    به گفته رییس دولت اموزش و پرورش برای برادران اتباع ساکن ایران رایگان است ( اما برای خود ایرانی ها رایگان نیست )

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس