به گزارش مشرق، جمهوری اسلامی ایران همواره در پی تقویت اقتصاد و تنوع بخشی به صادرات کالا و خدمات، افزایش درآمدهای ارزی و کاهش وابستگی خارجی، مدیریت نوسانات اقتصادی، ایجاد اشتغال و افزایش رفاه اجتماعی بوده و در این راستا صادرات غیرنفتی کشور نقش بسیار موثری داشته است، لذا پس از پیروزی انقلاب و پایان جنگ تحمیلی، اقدام به تدوین برنامههای توسعه اقتصادی در جهت تقویت بخشهای مختلف در کشور کرده است.
صادرات با انتقال رقابت به خارج از مرزها، باعث توانمندی تولیدکنندگان از طریق ارتقاء استانداردهای تولید در داخل کشور شده و از طرفی به روند جهانی شدن تولید و به تبع آن رقابت پذیری کالاهای داخلی و ارتقاء ظرفیتهای تولید و کاهش نرخ بیکاری کشور کمک میکند.
* صادرات طی سالهای ۱۳۵۷ لغایت ۹ ماهه ۱۳۹۹
بر اساس آمار به دست آمده طی چهار دهه اخیر و بررسی روند صادرات کالاهای غیرنفتی پس از انقلاب اسلامی نمایان گر آن است که در سال ۱۳۵۷ صادرات معادل نیم میلیارد دلار بوده، در حالی که پس از گذشت ۴۲ سال از پیروزی انقلاب اسلامی و با تلاش دولت و بخش اقتصادی کشور در پایان سال ۱۳۹۸ به رقم ۴۱ میلیارد دلار رسیده است و نسبت به ابتدای انقلاب ۸۱۰۰ درصد رشد داشته است.
از نظر وزنی نیز صادرات کالایی کشورمان نسبت به ابتدای انقلاب ۳۹۰۰ درصد رشد داشته است. این در حالی است که وزن محصولات صادراتی از ۳.۳ میلیون تن در سال ۱۳۵۷ به ۱۳۴ میلیون تن در سال ۱۳۹۸ رسیده است.
صادرات کالا طی ۹ ماه سال ۱۳۹۹ به ۸۵ میلیون و ۲۶۳ هزار تن و ۲۵ میلیارد و ۱۱۲ میلیون دلار رسیده است که نسبت به ۱۲ ماهه سال ۱۳۵۷ حدود ۲۴۷۵ درصد از لحاظ وزن و ۴۹۰۰ درصد از نظر ارزشی افزایشی داشته است.
* واردات طی سالهای ۱۳۵۷ لغایت ۹ ماهه ۱۳۹۹
واردات کشور در سال ۱۳۵۷ به ارزش ۱۰ میلیارد دلار بوده است، اما با عنایت به روند رو به رشد صنایع کشور و نیاز آنها به ماشین آلات و قطعات لازم جهت توسعه صنعتی پس از ۴۲ سال رشد و شکوفایی واردات در سال ۱۳۹۸ از لحاظ ارزش به حدود ۴۴ میلیارد دلار رسیده است که با توجه به این که حدود ۸۲ درصد از اقلام وارداتی واسطهای و سرمایهای میباشند که از ملزومات افزایش تولید هستند، شاهد رشد ۳۴۰ درصدی در واردات هستیم.
از لحاظ وزنی نیز در سال ۱۳۵۷ معادل ۱۲ میلیون تن کالا وارد کشور شده است که در سال ۱۳۹۸ به ۳۵ میلیون تن رسیده و رشدی معادل ۱۹۲ درصد را نشان میدهد.
واردات کشور طی ۹ ماه سال ۱۳۹۹ به ۲۵۰۱۶ هزار تن و به ارزش ۲۶ میلیارد و ۸۵۸ میلیون دلار رسیده است که نسبت به ۱۲ ماه سال ۱۳۵۷ حدود ۱۰۸ درصد از نظر وزن و ۱۶۸ درصد از نظر ارزش افزایش داشته است.