به گزارش مشرق، بعد ازکش و قوسهای فراوان و رد کلیات بودجه ۱۴۰۰ در دو هفته گذشته، نهایتا لایحه اصلاحی بودجه با منابع ۸۵۴ هزار میلیارد تومانی به مجلس شورای اسلامی ارائه شد. دولت در لایحه جدید خود همچنان بر حفظ ارز ۴۲۰۰ تومانی جهت واردات کالاهای اساسی تاکید کرده و همچنین برخی اصلاحات ذکر شده در نامه مقام معظم رهبری در خصوص برداشت از صندوق توسعه ملی نیز در اصلاحات مربوطه اعمال شده است.
در این بین کمیسیون تلفیق بار دیگر موضوع بررسی لایحه بودجه را در دستور کار خود قرار داد و این بار از مهمترین موضوع چالشی یعنی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بنا بر دلایلی عقب نشینی کرد. بر این اساس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس موافقت کرد تا ۸ میلیارد دلار بابت واردات ۵ قلم نهاده کشاورزی به همراه دارو تخصیص یابد.
بیشتر بخوانید:
احیای بخش خصوصی با اتمام ارز دولتی
به هر ترتیب این موضوع معانی مختلفی را به همراه داشته است، بر این اساس در دور قبلی رسیدگی به لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق، با حذف ارز ترجیحی حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان منابع برای پرداخت یارانه ریالی لحاظ میشد که این موضوع کاملا کنار گذاشته شد. از طرف دیگر با تغییر نرخ ارز در بودجه از ۱۱۵۰۰ تومان به ۱۷۵۰۰ تومان عملا مجلس می توانست سقف فروش روزانه نفت را تا حوالی ۱.۵ میلیون بشکه در روز کاهش دهد.
بیشتر بخوانید:
رکوردشکنی تورم پس از یک ربع قرن
لازم به ذکر است در لایحه بودجه هیچ گونه اشاره ای به ارقامی مثل فروش روزانه نفت، نرخ محاسباتی دلار، قیمت هر بشکه نفت نمی شود و در مجموع یک عدد ریالی به عنوان سهم دولت (بعد از کسر سهم صندوق توسعه ملی و وزارت نفت) در ردیفهای مربوطه ذکر میشود. این عدد در لایحه بودجه اولیه ۱۹۹ هزار میلیارد تومان بود که در لایحه اصلاحی نیز تغییر نکرد. روز گذشته نیز در در جریان بررسی تبصره های بودجه در صحن علنی مجلس درآمد ریالی صادرات نفت همان ۱۹۹ هزار میلیارد تومان تصویب شد.
نکته جالب توجه اینکه بعد از تایید کلیات لایحه بودجه و بررسی آن در کمیسیون تلفیق، در جریان بررسی تبصره مربوط به درآمد نفتی، پیشنهاد کاهش درآمد حاصل از فروش نفت به ۱۴۵ هزار میلیارد تومان نیز مطرح شد که این پیشنهاد رای نیاورد.
همانطور که اشاره شد در سند بودجه هیچ اشاره مستقیمی به میزان فروش نفت و نرخ محاسباتی ارز نمیشود اما از آنجا که ارز ۴۲۰۰ تومانی همچنان در بودجه ابقا شده است به نظر میرسد نرخ ارز محاسباتی همان ۱۱۵۰۰ تومان باشد، با این پیش فرض ظاهرا درآمد ۱۹۹ هزار میلیارد تومانی نفت، بر مبنای فروش روزانه ای است که ابتدا توسط دولت لحاظ شده است.
دلیگانی در این باره، گفت: به این دلیل همان عدد ۱۹۹ هزار میلیارد تومان اولیه برای درآمد صادرات نفت، در صحن مجلس تصویب شد که کمیسیون هر قیمت جهانی هر بشکه نفت را از ۴۰ دلار به ۵۰ دلار تغییر داد. بر این اساس به جای ۲.۳ میلیون بشکه، فروش روزانه ۱.۵ میلیون بشکه نفت در محاسبات لحاظ شد.
البته در این بین اظهار نظرهای مختلفی مطرح شده (مانند فروش روزانه ۱.۵ میلیون بشکه نفت) اما به جهت شفاف شدن و اهمیت ویژه بحث کاهش وابستگی به نفت و احتمال تداوم شرایط تحریمی کشور لازم است نمایندگان محترم مجلس در این زمینه اعلام نظر صریح کنند.
پیگیریها از سازمان برنامه و بودجه نشان میدهد، بر اساس مصوبات کمیسیون تلفیق، درآمدهای عمومی ۴۳۷ هزار میلیارد تومان، واگذاری دارایی سرمایه ای ۲۲۵ هزار میلیارد تومان و واگذاری داراییهای مالی ۲۶۳ هزار میلیارد تومان لحاظ شده است. مجموع این ارقام ۹۲۵ هزار میلیارد تومان خواهد بود که رقم مذکور سقف جدید منابع بودجه بر اساس مصوبات نلفیق است و باید منتظر مصوبات مجلس نیز ماند.
به این ترتیب حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان به سقف منابع و مصارف بودجه اضافه شده است که افزایش ۸ درصدی به هیچ عنوان شاکله بودجه را تغییر نداده و دولت نیز نمی تواند در این خصوص مدعی شود.