به گزارش مشرق، برخی از اعضای تیم مذاکره دولت افغانستان با طالبان درباره پایان جنگ افغانستان، گفتند که افغانها خود برای پایان جنگ باید تصمیم بگیرند، خروج یا ادامه حضور نیروهای خارجی تنها عامل بازدارنده جنگ نیست.
این اعضای تیم مذاکره دولت افغانستان باور دارند که ادامه حضور یا خروج نیروهای خارجی از افغانستان هر کدام به نوبه خود میتواند باعث برافروخته شدن جنگ بیشتر در افغانستان شود و باید برای پایان بحران خود افغانها تصمیم بگیرند.
بیشتر بخوانید:
پاکستان: از تلاش طالبان برای حکومت در افغانستان حمایت نمیکنیم
از سوی دیگر، طالبان بارها گفته است که براساس توافقنامه قطر باید همه نیروهای خارجی تا پایان آوریل افغانستان را ترک کنند در در سوی دیگر نیز هنوز نیروهای ناتو تصمیمی برای خروج یا ادامه حضور نگرفته است.
طالبان در هفتههای اخیر در بیانیههای متعددی هشدار داده است که نقض توافقنامه قطر درگیری را در پی دارد و مسئولیت آن با آمریکا است، این گروه همچنین تاکید کرده است که درصورت عدم پایبندی آمریکا به توافقنامه، برای استقلال افغانستان همچنان مبارزه میکند.
«امین احمدی» عضو تیم مذاکره دولت افغانستان با طالبان در دوحه میگوید که عدم خروج نیروهای خارجی میتواند به آتش جنگ در افغانستان بیفزاید اما اراده طالبان برای از بین رفتن نظام جمهوری اسلامی نیز کار را دشوار میکند.
وی تصریح کرد که با خارج شدن نیروهای خارجی بهانه طالبان برای جنگ و ترک مذاکره از بین میرود اما از آن جهت که طالبان اراده دارد نظام کنونی افغانستان نیز از بین برود، مشکل ساز میشود. و این اراده باعث تداوم جنگ خواهد شد.
«غلام فاروق مجروح» دیگر عضو تیم مذاکره دولت افغانستان با طالبان نیز بر این این باور است که در حال حاضر از شدت جنگ در افغانستان کاسته شده است اما اگر نیروهای خارجی تصمیمی برای خروج نگیرند احتمال دارد جنگ دوباره شدت یابد.
وی پایان جنگ را در افغانستان تنها مشروط به خروج نیروهای خارجی نمیداند و احتمال داد که طالبان با اطمینان خاطر و قدرت بیشتری به جنگ ادامه دهد.
«عطاءالله لودین» عضو دیگر تیم مذاکره دولت افغانستان با طالبان میگوید که راه حال جنگ توافق بین طالبان و حکومت قبل از خروج نیروهای آمریکایی برای پایان جنگ است.
لودین ادامه داد: بدون چنین توافقی نیروهای خارجی خاک افغانستان را ترک کنند جنگ به شکل کم سابقهای افزایش خواهد یافت.
این عضو تیم مذاکره دولت افغانستان اظهارداشت: اگر قبل ازخروج نهایی نیروهای خارجی، دولت و طالبان به توافق کلی برسند که دلیل به ادامه جنگ نباشد به صورت فوق العاده جنگ کاهش پیدا میکند و به غیر از این اگر تصمیمی گرفته شود، جنگ شدت پیدا میکند و مردم افغانستان کشتههای بسیاری خواهند داد.
وی تأکید کرد: باید دو طرف به عنوان مسلمان و افغان متوجه این مسئولیت خطیر باشند که تاریخ بد تکرار نشود.
«ذبیح الله مجاهد» سخنگوی طالبان نیز در پاسخ به این نگرانی اعضای تیم مذاکره دولت افغانستان به گفت که بهتر است خود افغانها برای پایان جنگ در فضای مذاکرات به نتیجه برسند.
وی تصریح کرد که افغانها میتوانند از فضای به وجود آمده در مذاکرات صلح استفاده کنند و برای پایان جنگ تصمیم بگیرند.
سخنگوی طالبان از دولت افغانستان خواست تا از سنگ اندازی در جریان مذاکرات دست بردارد و با صداقت و بردباری در ارتباط با مشکلات کشور بحث کند تا درباره راه حل به نتیجه دست یابند.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که موضوع دولت موقت، ادامه حضور یا خروج نیروهای خارجی تا پایان ماه آوریل سال جاری میلادی و مواضع دولت آمریکا در افغانستان همچنین اختلافات داخلی و مذاکرات بین الافغانی در قطر هنوز به روشنی مشخص نشده است اما همه طرفها در افغانستان تاحدودی مذاکره بین افغانها را راه حل بحران این کشور میدانند.
«ناجیه انوری» سخنگوی وزارت صلح افغانستان نیز گفته بود که ادامه جنگ راه حل بحران افغانستان نیست و باید از راه حل سیاسی برای آن استفاده شود.