به گزارش مشرق، این روزها موضوع میزبانیهای انتخابی جام جهانی 2022 و همینطور لیگ قهرمانان آسیا منطقه غرب، تبدیل به موضوع اساسی فوتبال و حتی ورزش ایران شده است. مسئلهای که با سپردن میزبانی دیدارهای تیم ملی ایران به کشور بحرین و همینطور میزبانی دو گروه استقلال و احتمالی فولاد در لیگ قهرمانان آسیا به عربستانیها، پای مسائل سیاسی را هم وسط کشیده است. از همین رو فدراسیون فوتبال با همراهی وزارت ورزش و جوانان پای دیپلماسی سیاسی کشور و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه را هم به این مسئله باز کردند.
موضوع از این قرار است که ایران به دلیل تحریمها و طبق قوانین تجاری کنفدراسیون فوتبال آسیا، نمیتواند از دیدارهای لیگ قهرمانان آسیا میزبانی کند. این در شرایطی است که درباره این مرحله از دیدارهای انتخابی جام جهانی 2022 قطر و با توجه به اینکه حق پخش تلویزیونی مسابقات و اسپانسری آن به عهده کشور میزبان است، قوانین تجاری AFC صدق نمیکند. از همین رو فدراسیون فوتبال ایران به میزبانی بحرین و عدم اعطای میزبانی به ایران به بهانه تحریم اعتراض دارد. اعتراضی که به کنفدراسیون فوتبال آسیا با استدلال و مطرح کردن موضوع حقوق تجاری این مرحله از مسابقات انتخابی جام جهانی اعلام شده است، اما آنها هنوز پاسخی در این زمینه ندارند. حتی AFC نامه نگاری رویترز را هم در این زمینه بی پاسخ گذاشته است که نشان میدهد دلایل آنها برای سپردن میزبانی به بحرین، قانعکننده نیست.
رایزنی فدراسیون فوتبال در زمینه میزبانی دیدارهای تیم ملی با AFC و فیفا ادامه دارد و از طرفی، دیپلماسی فعال فدراسیون ماجرای میزبانیهای عربستان در لیگ قهرمانان آسیا را هم دنبال میکند. پس از مشکلات سیاسی میان ایران و عربستان و ماجرای سفارت و کنسولگری سعودیها در تهران و مشهد، روابط دیپلماتیک دو کشور قطع شد. از سال 94 عربستان ورود شهروندانش به ایران و متقابلاً ورود شهروندان ایرانی به خاک این کشور را ممنوع اعلام کرد که همین مسئله بهانهای شد که کنفدراسیون فوتبال آسیا تصمیم بگیرد دیدار نمایندگان دو کشور در هر سطحی، در کشور ثالث برگزار شود و این تبدیل به مصوبه در هیئت رئیسه این کنفدراسیون شد. به این معنا که تیمهای ایرانی حق میزبانی از تیمهای عربستانی را نداشته باشند و سعودیها نیز نتوانند از تیمهای ایرانی میزبانی کنند. در چهار سال گذشته نیز بازیهای نمایندگان ایران و عربستان در کشورهایی چون عمان، امارات، قطر و عراق برگزار شده است.
بیشتر بخوانید:
فرار از بی عرضگی و ناتوانی مدیریتی با کلیدواژه تحریم/ فوتبال اسیر ناکاربلدها
حالا و در شرایطی که مصوبه هیئت رئیسه کنفدراسیون فوتبال آسیا لغو نشده است و هنوز شرط اجرایی دارد، اما کمیته مسابقات AFC تصمیم گرفته میزبانی دیدارهای سه گروه از لیگ قهرمانان آسیا را به عربستان بسپارد. از میان این سه گروه، استقلال در گروه C با الاهلی عربستان و فولاد در صورت صعود از پلیآف در گروه D با النصر عربستان همگروه خواهند بود که میزبانی دیدارهای آنها به عربستان سپرده شده است. پس از این ماجرا موضوع حضور یا عدم حضور تیمهای ایرانی در عربستان مطرح شده است که پیش از هرگونه موضعگیری رسمی از سوی فدراسیون فوتبال ایران، زبان تهدید مسئولان کنفدراسیون فوتبال آسیا گشوده شده است.
عبدالخالق مسعود نایب رئیس کمیته مسابقات کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام کرده امتناع ایرانیها از رویارویی با باشگاههای عربستانی غیرقابل قبول است و در صورت رخ دادن این اتفاق گزارش مفصلی به کمیته اجرایی AFC یا همان هیئت رئیسه که مهدی تاج هم در آن عضویت دارد، ارسال خواهد شد تا درباره تیمهای ایرانی تصمیمگیری شود. در چنین شرایطی، این مسئله به میان میآید که چگونه مسئولان کنفدراسیون فوتبال آسیا پیش از اعلام موضع رسمی از سوی فدراسیون فوتبال ایران با زبان تهدید صحبت کردهاند؟ آیا فدراسیون فوتبال ایران یا دو باشگاه استقلال و فولاد، اعلام کردهاند که به عربستان سفر نمیکنند؟
در این زمینه آنچه در دیپلماسی فدراسیون فوتبال پیش رفته است، مسئله مذاکره با کنفدراسیون فوتبال آسیاست. فدراسیون فوتبال با استناد به مصوبه پنج سال پیش هیئت رئیسه کنفدراسیون فوتبال آسیا مبنی بر رویارویی تیمهای ایرانی و عربستانی در کشور ثالث، سعی دارد مذاکرات خود را با AFC پیش ببرد. در این زمینه هم قرار است نامهای ارسال شود که در آن اعلام خواهد شد تا زمانی که مصوبه هیئت رئیسه کنفدراسیون فوتبال آسیا در زمینه عدم رویارویی تیمهای ایرانی و عربستانی لغو نشود، تیمهای ایرانی نمیتوانند در خاک عربستان بازی کند.
دیپلماسی مدنظر فدراسیون فوتبال این است که تیمهای ایرانی به شرطی برای انجام دیدارهای خود به عربستان سفر کنند که مصوبه هیئت رئیسه کنفدراسیون فوتبال آسیا لغو شود تا تیمهای عربستانی نیز در آینده بدون بهانه وارد ایران شوند. یعنی فدراسیون فوتبال ایران سعی دارد از چنین فرصتی استفاده کند تا بتواند مصوبه هیئت رئیسه کنفدراسیون فوتبال آسیا را لغو کند.
جالب است که نایب رئیس عراقی کمیته مسابقات AFC بدون هیچ موضع رسمی از سوی فدراسیون فوتبال ایران، موضعگیری کرده و تهدیدهایی را علیه تیمهای ایرانی مطرح کرده است، اما مهدی تاج نایب رئیس ایرانی AFC که مقام بالاتری نسبت به عبدالخالق مسعود دارد هیچگونه حمایتی از تیمهای ایرانی نکرده یا موضعی رسمی در این زمینه نداشته است؟ چگونه است که مهدی تاج بنا به جایگاه سابقش بهعنوان رئیس فدراسیون فوتبال ایران به نایب رئیسی AFC رسیده، اما از این جایگاه برای منافع فوتبال ایران استفادهای نمیکند.
مهدی تاج در شرایطی اظهار داشته در موضوع میزبانیها کمیته مسابقات تصمیمگیری کرده و هیئت رئیسه را در جریان قرار نداده است که چنین مسئلهای عملی نیست، چرا که تا زمان تصویب نشدن تصمیمات کمیتهها در هیئت رئیسه AFC هیچ اقدامی اجرایی نمیشود. یعنی اکنون که میزبانی دیدارهای لیگ قهرمانان آسیا و انتخابی جام جهانی 2022 به صورت رسمی از سوی AFC اعلام شده، تصمیمات در هیئت رئیسه که مهدی تاج در آن عضویت دارد، باید تصویب شده باشد. در غیر این صورت تخلف صورت گرفته است که بعید به نظر میرسد چنین پروسهای در AFC طی نشود. پس حالا انتظار میرود هیئت رئیسه کنفدراسیون فوتبال آسیا مصوبه خود را در مورد رویارویی تیمهای ایرانی و عربستانی در کشور ثالث را لغو کند که نمایندگان ایران بدون مشکل به عربستان سفر کنند و مهدی تاج نیز بهعنوان نایب رئیس AFC از این موضوع حمایت کرده و موضع رسمی خود را اعلام کند.