سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
ثبتنام برای تحریم انتخابات؛ هدف پروژه تاجزاده چیست؟
متهم فتنه ۸۸، پدیده انتخابات ۱۴۰۰
حسین نورانینژاد، فعال اصلاحطلب و سخنگوی حزب اتحاد ملت اخیراً در یادداشتی که وبسایت امتداد نو آنرا منتشر کرد در تمجید از عزم "مصطفی تاجزاده" برای ثبت نام در انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۴۰۰ نوشته است: شکستن فضای سرد و رخوتانگیز انتخابات ۱۴۰۰ نیاز به یک پدیده دارد که شاید با حضور سید مصطفا تاجزاده شکل بگیرد. میگویم شاید، چون این فضا بسیار سرد است و جامعهای که گوشش از حرف پر است، چشمانتظار یک اتفاق، یک دستاورد، یک تغییر ملموس در زندگی خود به مدد سیاست یا حکومت است تا سگرمههایش باز شود. اتفاقی از جنس برجام، واکسن، کنترل تورم و از این قبیل. با همه این احوال، اگر هنوز برای حرف یا همان گفتمان شانسی باقی مانده باشد، آن شانس با چهرهای چون تاجزاده متصور است و نه هیچ کاندیدای بالقوه دیگری.
او با بیان اینکه تاجزاده یک سیاستورز اصلاحطلب پارلمانتاریست دموکراسیخواه و عدالتجوست، مینویسد: اگرچه او (تاجزاده) مانند بقیه اهالی دور و نزدیک سیاست تصور بهدست آوردن تریبونهایی در حد مناظرههای انتخاباتی صداوسیما ندارد و باید به همین رسانههای آنلاین و مجازی و نهایتاً پوشش کمی بیشازپیش کنشها و مواضعش در سایر رسانهها بسنده کند، اما به عرصه رسمی انتخابات کشیدن این دغدغه را هدف گرفته است تا تمایزات درونی اصلاحطلبان را بهخصوص برای کسانی مشخص کند که در آستانه بریدن از اصلاحات به دلیل تصورشان از محافظهکاری چهرههای مطرح در ویترین این جریان هستند؛ و این همان فرصتی است که دیگر نیروهای اصلاحات، حتا آنها که در پی شرکت به هر ترتیب ممکن در انتخابات هستند اما از موج تحریم نگراناند، احتمالاً به آن دل بستهاند. اینکه یکی تنور خاموش ناشی از کمدستاوردی اصلاحات و کمجاذبه بودن گفتمان و مواضع بسیاری از فعالان آن را روشن کند. دستاوردی خاص که در این زمان اندک باقیمانده در دسترس به نظر نمیرسد. میماند گفتار خاص که به نظر میرسد تاجزاده مرد این راه است.
نورانینژاد در این یادداشت همچنین خواستار تنظیم یک سناریو و راهبرد برای ورود تاجزاده به انتخابات شده است. [۱]
*ما پیش از این در شمارگان وبلاگ مشرق با استناد به تحلیلی که میگوید اصلاحطلبان قصد "تحریم خاموش انتخابات ۱۴۰۰" را دارند تصریح کردیم یکی از پیشنیازهای این پروژه که قصد دارد مشارکت مردم در انتخابات را کاهش دهد؛ معرفی "کاندیداهای ردشونده"! از سوی چپها است.
و عزم تاجزاده برای حضور در انتخابات نیز دقیقا در همین راستاست.
همچنین است که باید دانست ثبت نام احتمالی تاجزاده در انتخابات ۱۴۰۰ اولا توهین به شعور مخاطب است زیرا یک متهم امنیتی با سابقه دستگیری و حبس هرگز واجد هیچ صلاحیتی برای حضور در مناصب انتخابی کشور نیست و امروز حتی نوجوانان دبیرستانی هم این حقیقت ساده را میدانند.
ثانیا ثبت نام تاجزاده توهین به شعور همه آنانی است که در فتنه سال ۸۸ زیر پرچم همین افراد و در قالب "جنبش سبز" علیه قانون و حاکمیت اسلامی ایران به خیابانها ریختند. اکنون قانون اساسی تغییر کرده یا مدعای سال ۸۸ اصلاحطلبان در بحث تقلب انتخاباتی دروغ بود که تاجزاده قصد کرده در انتخابات ثبت نام کند؟
گفتنیست، محمد نعیمیپور، از فعالان اصلاحطلب نیز اخیراً تأکید کرده است که اصلاحطلبان نباید کسی که سابقه محکومیت دارد را به انتخابات معرفی کنند. [۲]
مصطفی تاجزاده که چند روز قبل پیرامون احتمالی نامزدیاش در انتخابات ۱۴۰۰ گفته بود: در این زمینه در حال مشورت و رایزنی با دوستان هستم و بعد از تصمیمگیری نهایی به یاری حق آن را اعلام خواهم کرد. [۳] به تازگی در یک توییت نیز اعلام کرد که به زودی بیانیه اعلام حضور خود در انتخابات را صادر میکند.
***
منتجبنیا:
اصولگرایان وضع موجود را خوب و مورد توجه اولیاءا... میدانند!
رسول منتجبنیا، فعال اصلاحطلب و فردی که در دولت اول اعتدال گفته بود ما اصلاحطلبان فدائیان روحانی هستیم در بخشی از یک مصاحبه با شماره یکشنبه گذشته روزنامه آرمان ملی پیرامون انتخابات ۱۴۰۰ و ساختار دو جریان اصلاحطلب و اصولگرا اظهار کرده است: اصلاحطلبان بار بسیار سنگینی بر دوش دارند، زیرا از یک سو از نظام و انقلاب حمایت میکنند، از سوی دیگر انتقادات اساسی به روند اداره کشور و عملکرد مسئولان دارند. این انتقادات هم در بعد نظری و هم در بعد عملی است و از همین رو شعار اصلاحات را انتخاب کردهاند، یعنی ما کلیت نظام را قبول داریم، در عین حال به شدت طرفدار تغییر و تحول بنیادین هستیم. تغییر، هم در ارتباط با قوانین و ساختار قانونی و هم در ارتباط با سیاستگذاریها و برنامهریزیها است. علاوه بر این، پیکان انتقادات به سمت مسئولان نیز میرود.
او سپس درباره اصولگرایان میگوید:
"اصولگرایان حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد سبد رای جامعه را به خود اختصاص میدهند...آنان هرگز ادعای اصلاح نداشته و ندارند. نوعا از وضعیت موجود راضی بوده، بلکه آن را بهترین گزینه میدانند و بسیاری آن را تنها گزینه مطلوب، خدا پسندانه و مورد توجه اولیاءا... میدانند. این دیدگاه عمده اصولگرایان است! "
منتجبنیا میافزاید: به دلیل مطلوب دانستن وضعیت موجود از سوی این افراد، مسئولیت آنها بسیار کمتر است. تنها تلاش این جریان برای تقویت نظام در همین وضعیت موجود بوده و رسالت و وظیفه آنها به عنوان امری تعبدی، شرعی و دینی حمایت کردن از مسئولان، ولایت فقیه و ساختار نظام در همین حد است. اگر اصلاحی نیز صورت گرفت، برای اصولگرایان امری فرعی است و اصل و اساس این است که میگویند، باید همین وضعیت موجود را حفظ کنیم. "[۴]
*ما این قضاوت را به مردم واگذار میکنیم که آیا اصولگرایان هواخواه وضع موجود هستند یا اصلاحطلبانی مثل آقای منتجبنیا که در انتخابات سال ۹۲ یک نامزد بیکارنامه و دچار فقدان همت جهادی را در دامن رأی مردم گذاشتند، بعداً خود را در قبال او "فدائیان دولت روحانی" نامیدند [۵] و جالبتر از همه اینکه پس از مشاهده ۴ سال ناکارآمدی و گره زدن ناصیه امورات مردم به امر موهوم مذاکره اما در انتخابات بعدی هم دوباره به همین فرد رأی دادند و او را نامزد مطلوب خود معرفی کردند.
بدیهیست که عدم مقابله با این ناراستیهای آشکار و مفتون شدن افکار عمومی در پیامد این اظهارات؛ موجب "رأی بد" در انتخابات ریاستجمهوری خواهد شد.
***
مقصر دانستن دولت و اصلاحطلبان در وضع موجود؛ "بیانصافی و جوّ سازی" است!
محمد سلامتی، از رجال ستادی جریان چپ در گفتوگو با پایگاه صبح ما پیرامون شرایط فعلی اصلاحطلبان اظهار کرده است: متاسفانه فعلا اصلاح طلبان از وضعیت مناسبی برای انتخابات آتی برخوردار نیستند. چون هنوز یکی از علل مهم کاهش مشارکت طرفداران آنها در انتخابات سال ۱۳۹۸به قوت خود باقی است. و آن تاثیر القاء این تصور است که اکثر مشکلات موجود در کشور به خصوص وضع معیشت غیر قابل قبول مردم ناشی از ضعف عملکرد دولت آقای روحانی است که مورد حمایت اصلاح طلبان قرار گرفته.
او میافزاید: گرچه اگر منصفانه قضاوت شود به راحتی میتوان دریافت که همه مشکلات ناشی از ضعف مدیریت دولت نیست. بلکه عمده آن ها ناشی از تحریمها است که فشار زیادی به اقتصاد وارد کرده و نیز شیوع کرونا که بسیاری از کارها را به تعطیلی ناگزیر کشانده است. اما علیرغم این همه، جوسازیها کار خود را کرده و اصلاح طلبان مقصر شناخته شدهاند! [۶]
*اظهارات فرافکنانه سلامتی در حالی است که تحریمها بیش از ۴۰ سال است که با ایران و ایرانی هستند و اصلاحطلبان با علم به وجود تحریمها بود که ۲ دوره از آقای روحانی حمایت کردند.
فلذا اینکه تحریمها علت ناکارآمدی دولت اعتدال بود یک بهانه پذیرفتنی نیست.
همچنین است که ما این قضاوت را بر عهده مخاطبان محترم میگذاریم که سختی امروز معیشت و مشکلات اقتصادی مردم؛ بیشتر ناشی از "گرانی" و سوء مدیریتهای اقتصادی دولت است یا ناشی از معضل گذرای کرونا و تعطیلیهای چند روزه!؟
بدیهیست که مادام که اصلاحطلبان و رجال ستادی آنها پاسخگوی رفتارها و انتخابهای خود نباشند و تقصیرهای مسلم خود را "جوّسازی" بنامند، انتظار هر تغییر و بهبود و اصلاحی از جبهه اصلاحات یک انتظار عبث و سادهلوحانه خواهد بود.
مردم شریف ایران نیز بایستی این قاعده را در هنگام توجه به پیشنهادات و راهبردهای سیاسی اصلاحطلبان مد نظر داشته باشند.
***
1_ http://emtedad.news/print/?id=2165
2_ mshrgh.ir/1207940
3_ khabaronline.ir/news/1506899
4_ https://www.armanmeli.ir/fa/main/print/312604
5_ http://fna.ir/a1hzoo
6_ http://sobhema.news/?p=12325