به گزارش مشرق، انتشار آمارهای روزانه از سوی مقامات مسئول مقابله با همهگیری کرونا اگرچه میتواند تصویری کلی از آنچه در کشور میگذرد داشته باشد اما به قول کارشناسان نگاه روزانه به این آمارها هیچ نشانی از آتش زیر خاکستر ویروس منحوس ندارد و باید در روندی دو هفتهای این آمارها را با هم مقایسه کنیم تا به واقعیت ماجرا برسیم.
در این زمینه میتوان به تفاوت اعداد نمودارهای منتشر شده روز ۱۲ تیر ۱۴۰۰ و یک روز قبل اشاره کرد که اگر بخواهیم فقط همین دو روز را مقیاس تصمیمگیریها داشته باشیم همه شاخصها نزولی شده و با این مبنا میتوان نتیجه گرفت که از شدت بحران کاسته شده اما اگر کمی عمیقتر و در دورهای دوهفتهای این اعداد را مورد بررسی کارشناسی قرار دهیم میبینیم ویروس منحوس بهخصوص از نوع دلتا همچنان در کشور جولان میدهد تا جایی که علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا روز گذشته رسماً اعلام کرد:" نیمی از استانهای کشور درگیر ویروس دلتا شده است."
بیشتر بخوانید:
کدام مشاغل در تهران تعطیل شدند؟
کارشناسان بهداشت و درمان در این زمینه تاکید میکنند: تایید آلوده شدن نیمی از استانهای کشور بهخصوص استانهایی که جمعیت سیال بسیار بالایی در آنها وجود دارد از سوی مقامات وزارت بهداشت خبر از این واقعیت میدهد که حداکثر تا ۱۴ روز آینده یعنی دوره نهفتگی ویروس منحوس یکباره شاهد افزایش قابل توجه آمارها در بخشهای مختلف مربوط به همهگیری خواهیم بود که این روند میتواند غافلگیری بزرگی برای نظام بهداشت و درمان ایران باشد.
این گروه معتقدند میزان سرایتپذیری و بیماریزایی این نوع از ویروس بسیار بالاتر از نوع انگلیسی در پیک چهارم است که برهمین اساس میتوان نتیجه گرفت در دوره یاد شده احتمالاً جهش آماری بهگونهای است که میتوان از آن سونامی کرونا طی دوسال اخیر کشورمان یاد کرد که شاهد مثال آن هم در استان سیستان و بلوچستان کاملاً مشهود است چون میزان نرخ ابتلا و البته مرگ و میر در این استان با کشور ۲۲۰ میلیون نفری پاکستان برابری میکند.
بنابراین با تعمیمدادن روند آماری در این استان به کل کشور در خواهیم یافت که ۱۴ روز آینده روزهای آرامی از نظر همهگیری کرونا در کشور نیست و تغییر معنادار شاخصها از دو روز آینده میتواند گواهی براین مدعا باشد که فنر پیک پنجم کرونا در ایران رها شده و تا رسیدن به قله این پیک باید منتظر اتفاقات زیادی باشیم؛ هرچند همه مسئولان وزارت بهداشت قبلا اعلام کرده بودند که با دقت درحال رصد فعالیت ویروس جهش یافته در اطراف ایران هستند و اجازه بروز مشکل را نخواهند داد!
استان گیلان
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان خاطرنشان کرد: اکنون ۲۹۰ بیمار کرونایی در بیمارستانهای گیلان بستری هستند و به تدریج این تعداد به ۳۰۰ نفر میرسد که نشان میدهد رعایت پروتکلهای بهداشتی در گیلان کم شده است.
حیدرزاده با اشاره به افزایش مسافرتها به گیلان عنوان داشت: موضوع نگرانکننده مسافرتها بهویژه مسافرتهای تابستانی از اقصی نقاط کشور به گیلان است چرا که مسافران میتوانند حامل ویروسهای جدید باشند.
وی ابراز داشت: ویروس دلتا و هندی در شدت سرایت نسبت به ویروس انگلیسی ۴۰ درصد توانمندتر است و ویروس انگلیسی نیز حدود ۷۰ درصد شدت سرایت بیشتری نسبت به سویه چینی داشت.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان تصریح کرد: این مسافرتها از اقصی نقاط کشور به گیلان خطر انتقال و سرعت انتقال ویروسهای جهش یافته هندی و دلتا در گیلان را بیشتر میکند.
وی افزود: دوره کمون ویروس که در سویه چینی ۱۴ روز است در مورد ویروسهای جهش یافته ۲ تا ۴ روز است و این ویروسها خیلی سریع منتقل میشود لذا توصیه ما به مردم خودداری از تجمع و پرهیز از مسافرتها است.
جزیره قشم
دکتر حمیدرضا بهزادی اظهار داشت: موج چهارم کرونا در بیشتر نقاط کشور فروکش کرد اما قشم در بیشتر روزهای این دوره به دلیل شرایط تردد اتباع بیگانه، با رنگ قرمز همراه بود و تا زمانی که همه مردم در برابر این بیماری واکسینه نشوند، نباید نسبت به شیوهنامههای ستاد ملی کرونا به ویژه زدن ماسک به صورت بیتفاوت شویم.
وی ادامه داد: براساس آمار رسمی وزارت بهداشت، شیوع موج پنجم کرونا باعث افزایش شمار نقاط قرمز کرونایی کشور شده به طوری که هم اینک ۶۳ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۸۴ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۰۱ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.
بهزادی با اعلام اینکه با ورود موج پنجم جهش یافته کرونا، شاهد افزایش آمار روزانه مبتلایان به این ویروس کشنده هستیم، افزود: متأسفانه هر سه بخش بیمارستان پیامبر اعظم (ص) قشم از چند ماه پیش تاکنون به بیماران کرونایی اختصاص یافته است و اگر مردم در رعایت قوانین کرونایی کوتاهی کنند، با فاجعه بزرگی مواجه خواهیم شد.
به گفته وی، موج پنجم کرونای جهش یافته، افراد بیشتری را درگیر میکند و اگر یادمان باشد، موج چهارم با ویروس انگلیسی همراه شد و این بار شاهد افزایش موارد ابتلا در اثر "دلتا پلاس" هندی هستیم و اطلاعات ما نشان از آن دارد که این ویروس به مراتب مسریتر و خطرناکتر از گونههای قبلی است و متاسفانه ردپای آن در مناطق جنوبی کشور هم مشاهده شده است.
مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان قشم بیان داشت: علیرغم اینکه امکانات مقابله با کرونا در قشم نسبت به دوران شیوع آن در دورههای اول تا سوم خیلی بهتر شده است، اما کم توجهی به خطر این بیماری و افزایش آما مبتلایان میتواند ما را با خطر فوتیهای بیشتر مواجه کند.
نمودار روند کند واکسیناسیون در سراسر کشور
استان اصفهان
آرش نجیمی در جمع خبرنگاران، با اشاره به آمار بیماران جدید مبتلا به ویروس کرونا در ۲۴ ساعت گذشته، اظهار داشت: در این بازه زمانی تعداد کل موارد نمونهگیری شده ویروس کرونا در استان ۱۰۶۱ نفر بودند که ۳۲۹ بیمار جدید مبتلا به کرونا در استان اصفهان به جز شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل شناسایی شدند.
وی افزود: از این تعداد بیمار جدید مبتلا به کرونای شناسایی شده ۱۸۳ نفر در مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بستری شدند همچنین طی این مدت ۱۱۲ بیمار بهبود یافته از مراکز درمانی ترخیص شدند.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه در حال حاضر ۸۹۰ بیمار مبتلا به کرونا در مراکز درمانی استان اصفهان به جز کاشان و آران و بیدگل بستری هستند، گفت: از این تعداد ۱۴۴ بیمار در بخش مراقبتهای ویژه نگهداری میشوند.
وی آمار مرگ و میر بیماران مشکوک به کرونا طی ۲۴ ساعت اخیر در استان اصفهان را ۷ نفر اعلام کرد و گفت: از این تعداد ۴ نفر فوت شده کرونا مثبت قطعی بوده است.
سخنگوی ستاد استانی مقابله با کرونا در اصفهان با اشاره به در پیش بودن موج پنجم و تاکید بر پرهیز از تجمع در بوستانها و رستورانها اظهار داشت: با توجه به قرمز شدن بیشتر شهرها در استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، یزد و کرمان و همچنین برخی از شهرهای فارس و بوشهر مقرر شد از ورود خودروهای غیر بومی از این استانها به اصفهان جلوگیری شده و در صورت تخلف از آن، جریمه یک میلیون تومانی برای خودروهای متخلف ثبت شود.
حجت الله غلامی با بیان اینکه پایانههای مسافربری برون شهری نیز موظف به کاهش یک سوم حجم سفرها شدند، افزود: با توجه به اینکه مدت ماندگاری افراد در اتوبوسهای مسافربری برون شهری زیاد است مقرر شد که حجم سفرها کاهش یابد و همچنین بستههای بهداشتی در ابتدای سفر بین مسافران توزیع شود.
وی با اشاره به اینکه از تجمع در بوستانها با توجه به خاموشی دو سوم روشناییها باید پرهیز شود، خاطرنشان کرد: همچنین امروز بر جلوگیری از تجمع در اماکنی مانند رستورانها و تالارها تاکید و به رستورانها توصیه شد که بیشتر فعالیتهای خود را به شکل بیرونبر داشته باشند.
سخنگوی ستاد استانی مقابله با کرونا در اصفهان از مردم خواست با توجه به اینکه در رستورانها افراد ماسکهای خود را از روی صورت بر میدارند تا جای ممکن از غذا خوردن داخل رستوران پرهیز و غذای خود را به صورت بیرون بر تهیه کنند.
استان کرمان
براساس آخرین رنگبندی اعلام شده از ۲۳ شهرستان استان کرمان تنها سه شهرستان راور، کوهبنان و انار در وضعیت زرد کرونایی قرار دارند و ۲۰ شهرستان دیگر در وضعیت نارنجی، قرمز و فوق قرمز قرار دارند.
حمیدرضا رشیدینژاد رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان با اشاره به بستری هزار و ۱۰۰ بیمار مبتلا به کرونا در استان کرمان اظهار داشت: تست ۶۰ درصد این بیماران مثبت بوده و تشخیص بالینی بقیه نیز کرونا است و در حال حاضر نزدیک به ۱۴۰ بیمار در آیسییو بستری هستند و ۴۵ بیمار نیز تحت درمان با ونتیلاتور قرار دارند.
وی سویه ویروس در حال گردش در استان را کرونای دلتا دانست و اعلام کرد: بنا به اعلام وزارت بهداشت، استان کرمان دومین استان در شیوع و بروز بیماری و گرفتاری شدید است.
رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان با اشاره به اینکه درصد مراجعه و تستهای مثبت سرپایی در هفته گذشته نسبت به هفته قبل از آن دو برابر شده افزود: تختهای بیمارستانی در جنوب و شرق استان کرمان در حال تکمیل شدن است.
مهدی شفیعی سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان با اشاره به آخرین آمار استان کرمان از وضعیت موارد مثبت بستری و مرگ و میر ناشی از کرونا بیان کرد: تعداد کل موارد بستری مثبت کرونا در بیمارستانهای استان کرمان ۶۴۹ مورد است.
وی با بیان اینکه از این تعداد ۳۱۷ مورد در حوزه دانشگاه علوم پزشکی کرمان بستری هستند افزود: ۴۴ مورد در حوزه دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، ۱۶۷ مورد در حوزه دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، ۵۳ مورد در حوزه دانشگاه علوم پزشکی بم و ۶۸ مورد در حوزه دانشکده علوم پزشکی سیرجان تحت درمان قرار دارند.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به بستری ۱۲۹ بیمار جدید قطعی کرونا در بیمارستانهای استان کرمان گفت: تعداد کل موارد بستری مثبت کرونا در استان از ابتدای شیوع کووید ۱۹، تاکنون به ۲۳ هزار و ۹۷۴ مورد رسیده است.
وی به فوت ۴ بیمار کرونایی دیگر در استان کرمان اشاره کرد و افزود: مجموع جان باختگان کرونا در استان کرمان از ابتدا به ۳ هزار و ۱۴۳ نفر رسیده است.
شفیعی تصریح کرد: دو استان همجوار ما یعنی هرمزگان و سیستان و بلوچستان در وضعیت نارنجی، قرمز و فوق قرمز قرار دارند و رفت و آمد و مراودات بین این دو استان با استان کرمان نگران کننده است.
استان سمنان
نوید رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان، پیرامون آخرین وضعیت شیوع کرونا در استان سمنان گفت: در حال حاضر شهرستانهای شاهرود، گرمسار، دامغان و سمنان نارنجی و چهار شهرستان سرخه، مهدیشهر، میامی و آرادان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان زرد هستند.
وی با اشاره به قرار گرفتن استان سمنان در محاصره استانهایی با وضعیت قرمز کرونایی گفت: شرایط شیوع کرونا در استان سمنان بسیار شکننده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان تأکید کرد: از عموم مردم این استان میخواهیم نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی، استفاده از ماسک، پرهیز از مسافرت، پرهیز از دورهمیهای خانوادگی و رعایت فاصله اجتماعی نهایت جدیت را داشته باشند.
دانایی در مورد شیوع ویروس کرونا هندی در کشور گفت: تاکنون هیچ موردی از ابتلا به این ویروس در استان سمنان شناسایی نشده است؛ البته شناسایی نشده است و به معنایی نبود آن نیست ممکن است فردی مبتلا شده باشد که هنوز شناسایی نشده است.
وی در مورد تداوم روند واکسیناسیون نیز عنوان کرد: فرایند تزریق واکسن کرونا در استان سمنان به خوبی در حال انجام است و مشکلی از این حیث وجود ندارد.
نمودار تغییر رنگبندی کرونایی شهرستانها
استان فارس
براساس آخرین وضعیت ثبت شده در نرمافزار ماسک شمار شهرهای قرمز استان فارس رو به افزایش است به گونهای که در حال حاضر ۱۳ شهرستان داراب، زرین دشت، اوز، لارستان، گراش، خنج، لامرد، جهرم، خفر، کوار، کازرون، کوهچنار و قیروکارزین به رنگ قرمز درآمدند.
بر این اساس ۷ شهرستان خرامه، سروستان، فراشبند، فسا، بوانات، خرمبید و رستم در وضعیت زرد و مابقی شهرستانها در وضعیت نارنجی قرار دارند. این وضعیت سبب تکمیل ظرفیت بیمارستانهای مرجع کرونا در شهر شیراز شده و بیمارستان پشتیبان نیز مجدد فعالیت خود را شروع کرده است. قرار گرفتن افراد در لیست انتظار بیمارستانها برای بستری نشان از یک وضعیت بحرانی در استان دارد.
براساس آخرین آمار اعلام شده از سوی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در طول بحران بیماری کووید۱۹، یک میلیون و ۹۰ هزار تست تشخیصی شامل تست مولکولی یا PCR و تست سریع در فارس انجام شده و از ابتدای شیوع این بیماری تاکنون، ۹۷۶ هزار و ۴۰۹ مورد تست تشخیصی مولکولی در آزمایشگاههای استان تهیه و ۲۷۹ هزار و ۴۴۰ بیمار مثبت قطعی شناسایی شده است.
همچنین از ابتدای آغاز طرح شهید حاج «قاسم سلیمانی» تاکنون، ۱۱۳ هزار و ۷۵۷ مورد تست سریع انجام شده که از این تعداد ۱۸ هزار و ۱۳۹ بیمار مثبت و در مجموع از ابتدا تاکنون، ۲۹۷ هزار ۵۷۹ بیمار مبتلا به کووید۱۹ در استان فارس شناسایی شده است.
با وجود بهبودی ۲۶۹ هزار و ۶۲۶ نفر از ابتدا تاکنون که از بیمارستانها ترخیص شدهاند هم اکنون هزار و ۲۷۷ نفر در بیمارستانهای استان بستری هستند که از این تعداد ۱۵۳ نفر به دلیل شرایط وخیم جسمانی در بخش مراقبتهای ویژه هستند.
با جان باختن چهار هم استانی دیگر در ۲۴ ساعت گذشته بر اثر ابتلا به بیماری کووید۱۹، تعداد جانباختگان کرونا در فارس از ابتدا تا امروز به چهار هزار و ۸۳۱ نفر رسیده است.
استان هرمزگان
هرمزگان همچنان درگیر ویروس نوع انگلیسی است که تقریبا تمامی شهرستانها و مناطق مختلف استان را درگیر کرده و این استان روزهای کاملا قرمز کرونایی را تجربه میکند.
در این اما یک خطر جدیتر هرمزگان را تهدید میکند و آن شیوع نوع دلتای کرونا(هندی) است، این ویروس که در استان سیستان و بلوچستان شیوع زیادی دارد و آن استان را در وضعیت نامناسبی قرار داده امکان دارد به علت مرز مشترک با هرمزگان به این استان نیز سرایت کرده و شیوعی حداکثری در شرق استان داشته باشد.
در حال حاضر ۱۱ شهرستان استان در وضعیت قرمز هستند و روند بستریها شدت یافته و تنها در یک شبانه روز ۱۴۴ بیمار مبتلا به نوع انگلیسی کرونا روانه بیمارستانهای استان شدهاند.
در همین زمینه دکتر فاطمه نوروزیان سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان اظهار داشت: متاسفانه همچنان شاهد افزایش موارد مختلف مرتبط با بیماری کرونا در استان هرمزگان هستیم.
وی افزود: استان هرمزگان با ویروس انگلیسی در حال مقابله است اما خطر شیوع نوع هندی نیز این استان را تهدید میکند و احتمال شیوع آن وجود دارد.
نوروزیان گفت: در شبانه روز گذشته ۱۴۴ بیمار کرونایی در بیمارستانهای هرمزگان بستری شدند و شمار افراد بستری به رقم ۶۹۸ نفر رسیده است.
وی تصریح کرد: از این تعداد ۱۰۳ بیمار در بخش آیسییو تحت مراقبت ویژه پزشکی قرار دارند و وضعیت ۲۱ بیمار نیز وخیم گزارش شده است.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت: تعداد نمونه گیری از ابتدای اپیدمی تاکنون جمعا ۳۲۶۰۷۸ بوده که روزانه حدود هزار بیمار جدید شناسایی میشوند، در حال حاضر حدود ۹۶۰۰ نفر نیز در قرنطینه به سر میبرند.
وی تاکید کرد: متاسفانه در شبانه روز گذشته کرونا جان ۴ بیمار کرونایی دیگر شامل ۳ آقا و ۱ خانم در محدوده سنی ۳۰ الی ۷۰ ساله از شهرستانهای بندرعباس، میناب را گرفت و شمار جان باختگان به ۱۴۶۴ نفر رسید.
استان بوشهر
سعید کشمیری با بیان اینکه ۶۰ درصد شهرستانهای ۱۰ گانه استان بوشهر در وضعیت قرمز قرار دارد اظهار داشت: ۶ شهرستان استان قرمز و پر خطر و ۴ شهرستان در وضعیت نارنجی و خطرناک قرار دارد.
دبیر ستاد مقابله با کرونا استان بوشهر، شهرستانهای دیلم ، گناوه ، دشتی، تنگستان، عسلویه و جم را در وضعیت قرمز اعلام کرد و افزود: شهرستانهای بوشهر، دشتستان، دیر و کنگان در وضعیت نارنجی و خطرناک قرار دارد که برای خارج شدن از این شرایط نیاز به تشدید رعایت پروتکلهای بهداشتی است.
وی با اشاره به اینکه هماکنون بیش از ۴۰۰ بیمار کرونایی در بیمارستانهای استان بستری هستند خاطر نشان کرد: این آمار بسیار بالاست و به گروه درمان فشاری مضاعف وارد میشود.
کشمیری با بیان اینکه هماکنون ۸۰ درصد تختهای بخش کرونایی بیمارستانهای استان اشغال است گفت: این آمادگی را داریم که در صورت افزایش بیماران کرونایی، تختها را گسترش دهیم و از ظرفیت دیگر بخشها کم کرده و به بخش کرونایی اختصاص دهیم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر از واکسیناسیون کامل کادر درمان خبر داد و افزود: تمام سالمندان بالای ۸۰ سال که به مراکز واکسیناسیون مراجعه کرده بودند علیه کرونا واکسینه شدند و واکسیناسیون سالمندان بالای ۷۰ سال رو به پایان است.
دبیر ستاد استانی مدیریت بیماری کرونا بیان کرد: واکسیناسیون افراد بالای ۶۵ سال هم آغاز شده و برای افراد بالای ۶۰ سال نیز به اندازه کافی واکسن وارد استان شده و با اطلاعرسانی به آنها به تدریج واکسینه میشوند.
وی تعداد افراد بستری در بخش کرونایی مراکز درمانی استان بوشهر را ۴۱۱ نفر دانست و تصریح کرد: روز گذشته گذشته ۱۰۵ بیمار جدید در بخشهای کرونایی بیمارستانهای استان بوشهر بستری شدند که از این تعداد ابتلای ۶۱ مورد به کرونا مثبت، قطعی است.
کشمیری با بیان اینکه هم اکنون ۴۸ نفر در بخش مراقبتهای ویژه میباشند افزود: از این مجموع موارد بستری در بخشهای ویژه کرونایی، ۱۸ نفر در وضعیت حاد این بیماری قرار دارند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر از ثبت ۶ مورد فوتی ناشی از ابتلا به کرونا، ۳ آقا و ۳ خانم با سابقه بیماری زمینهای خبر داد و افزود: تاکنون یکهزار و ۲۷۰ نفر از ابتدای شیوع کرونا در استان بوشهر به علت ابتلا به این ویروس جان خود را از دست دادهاند.
استان خراسان جنوبی
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: روز گذشته ۱۲۸ آزمایش تشخیص کرونا در استان انجام شد که مجموعا ۳۱ بیمار جدید شامل ۸ بستری و ۲۳ مورد سرپایی، شناسایی شدند.
کامبیز مهدی زاده افزود: از این تعداد ۱۴ مورد از بیرجند، ۶ مورد از سربیشه، ۵ مورد از قائنات، ۳ مورد از فرودس و ۳ مورد از طبس بودند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: همچنین از ۲۷۷ تست سریع کرونا ۷۱ بیمار جدید مبتلا به کرونا در استان شناسایی شد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۱۶۹ بیمار با علائم تنفسی در بیمارستانهای خراسان جنوبی بستری هستند که ۵۲ نفر کرونا مثبتند، گفت: از این تعداد ۹ نفر در بخش مراقبتهای ویژه بستری هستند که حال ۲ نفر نامساعد است.
مهدی زاده افزود: همچنین یک مورد فوت جدید در شبانه روز گذشته در بیماران کرونا ثبت شد و فوتیهای ناشی از این بیماری در خراسان جنوبی به ۹۲۲ نفر رسید.
به گفته وی تا روز گذشته ۶۲ هزار و ۲۳۱ تست مولکولی کرونا در استان انجام شد که ۲۲ هزار و ۱۱۸ بیمار جدید مبتلا به کرونا شناسایی شد.
مهدی زاده افزود:همچنین در ادامه عملیات واکسیناسیون کرونا در استان تاکنون ۴۳ هزار ۳۷۶ نفر واکسن نوبت اول و ۱۹ هزار ۶۵۵ نفر واکسن نوبت دوم را دریافت کردند.