سرویس جهان مشرق - خبرگزاریهای آمریکایی اواخر ماه گذشتهی میلادی (ژوئن ۲۰۲۱) اعلام کردند جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، قصد دارد یک ایرانیتبار به نام «رامین طلوعی[۱]» را در وزارت خارجهی این کشور به خدمت بگیرد[۲]. اگرچه این اولین بار نیست که طلوعی در دولت آمریکا به خدمت گرفته میشود، اما با توجه به دورهی حساس کنونی و موضوع احیای احتمالی برجام که یکی از اهداف سیاست خارجی بایدن عنوان شده، در گزارش پیش رو به معرفی بیشتر این سیاستمدار و مشاور اقتصادی آمریکایی پرداختهایم.
«رامین طلوعی» متولد و بزرگشدهی آمریکاست و بعد از دو دوره حضور در وزارت خزانهداری این کشور اکنون در آستانهی خدمت در وزارت خارجهی دولت بایدن قرار دارد (+)
در همینباره بخوانید:
زندگی شخصی و دوران تحصیل (حوالی ۱۹۷۵ تا ۱۹۹۹)
«رامین طلوعی[۳] تهرانی» حوالی سال ۱۹۷۵ در شهر «آیوا» در ایالتی به همین نام در آمریکا، از پدر و مادری به نامهای «احمد» و «آلیس» به دنیا آمد[۴]. طلوعی در همان شهر آیوا بزرگ شد و دورهی دبیرستان را در مدرسهی «سیتی های» سپری کرد[۵]. سپس برای مقطع کارشناسی راهی دانشگاه هاروارد شد؛ جایی که به عنوان دانشجوی ممتاز در رشتهی اقتصاد فارغالتحصیل شد. وی از هاروارد با بورسیهی «رودز» (قدیمیترین و به اعتقاد عدهای معتبرترین بورسیهی بینالمللی برای مطالعه در دانشگاه آکسفورد) به انگلیس عزیمت کرد و مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشتهی روابط بینالملل از کالج «بالیول» در دانشگاه آکسفورد دریافت کرد[۶].
وزارت خزانهداری آمریکا (۱۹۹۹ تا ۲۰۰۶)
طلوعی، سال ۱۹۹۹، پس از پایان تحصیلات دانشگاهیاش به استخدام وزارت خزانهداری آمریکا، اتاق جنگ آمریکا علیه کشورهایی مانند ایران، در دورهی ریاستجمهوری بیل کلینتون (و سپس جورج بوش پسر) درآمد. این اقتصاددان ایرانیتبار تا سال ۲۰۰۱ در وزارتخانهی مذکور، معاون مدیر و اقتصاددان بینالملل در دفتر مرکز و جنوب شرق آسیا بود. وی بین سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۰۳ مشاور ارشد معاون وزیر خزانهداری در امور بینالملل و بین سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۶ مدیر دفتر نیمکرهی غربی در این وزارتخانه بود. از جمله وظایف طلوعی در دورهی هفتهسالهی حضورش در وزارت خزانهداری آمریکا مدیریت برنامههای برقراری ثبات در نقاط مختلف جهان از جمله برزیل، آرژانتین، ترکیه، جمهوری دومینیکن، اوروگوئه و بالکان بود.
در همینباره بخوانید:
›› اتاق جنگ آمریکا علیه ایران کجاست و در رأس آن چه کسانی هستند؟
شرکت مدیریت سرمایهی «پیمکو» (۲۰۰۶ تا ۲۰۱۴)
رامین طلوعی سال ۲۰۰۶ از وزارت خزانهداری خارج شد و به عنوان مدیر سبد در حوزهی بازارهای نوظهور به «کمپانی مدیریت سرمایهی اقیانوسیه[۷]»، موسوم به «پیمکو» (PIMCO)، مستقر در شهر «نیوپورت بیچ» در ایالت کالیفرنیای آمریکا ملحق شد[۸]. وی سال ۲۰۰۹ مسئولیت سبدهای اوراق قرضهی پیمکو را نیز به عهده گرفت. این اقتصاددان آمریکایی دو سال بعد به عنوان یکی از رؤسای بخش مدیریت سبد بازارهای نوظهور در پیمکو منصوب شد و از سال بعد عهدهدار ریاست کمیتهی سبد آسیا-اقیانوسیه شد. وی تا سال ۲۰۱۴ دستکم مدیریت اوراق قرضهای به ارزش ۹ میلیارد دلار را به طور مستقیم و مدیریت بازار سهام و اوراق قرضهای به ارزش ۱۰۰ میلیارد دلار را به شکل غیرمستقیم به عهده داشت. طبق آخرین آمارها کل سرمایهی تحت مدیریت پیمکو حدود ۲/۲۱ تریلیون دلار است.
بازگشت به وزارت خزانهداری (۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷)
طلوعی سال ۲۰۱۴ مجدداً و اینبار به دعوت باراک اوباما، رئیسجمهور وقت آمریکا، در دورهای که جو بایدن، معاون اول رئیسجمهور بود، به وزارت خزانهداری این کشور بازگشت و پس از تأیید صلاحیت در کنگره در سِمت دستیار وزیر خزانهداری در امور مالی و توسعهی بینالمللی مشغول خدمت شد[۹]. وی در این سمت عهدهدار رهبری فعالیتهای وزارت خزانهداری در امور پولی بینالمللی، نمایندگی آمریکا در نشستهای «گروه ۷» (کشورهای صنعتی) و «گروه ۲۰» (اقتصادهای بزرگ جهان، و ترکیبی از کشورهای صنعتی و در حال توسعه)، و همچنین مدیریت مسائل اقتصادی منطقهای و دوجانبه بود.
«رامین طلوعی» دستیار وقت وزیر خزانهداری آمریکا در امور مالی و توسعهی بینالمللی در حال شهادت طی جلسهای در کنگره در سال ۲۰۱۵ (+)
دانشگاه استنفورد (۲۰۱۷ تا الآن)
رامین طلوعی، اوایل سال ۲۰۱۷، مانند بسیاری از اعضا و کارمندان دولت اوباما، با روی کار آمدن دونالد ترامپ، سمت دولتیاش را ترک کرد. وی از وزارت خزانهداری به دانشگاه استنفورد رفت و به عنوان استاد «پیادهسازی امور مالی بینالمللی» و عضو سیاستگذاری مؤسسهی تحقیقات سیاست اقتصادی این دانشگاه مشغول فعالیت شد[۱۰]. تدریس و تحقیقات وی در دانشگاه استنفورد روی بازارهای جهانی و همکاری اقتصادی بینالمللی، پیشگیری و مدیریت بحرانهای مالی، و تأثیر تغییرات فناورانه روی ثبات اقتصادی و مالی متمرکز است.
در همینباره بخوانید:
بازگشت به دولت آمریکا (۲۰۲۰ تا الآن)
طلوعی ماه نوامبر سال ۲۰۲۰، همزمان با انتقال قدرت در آمریکا از دولت ترامپ به دولت بایدن، به عنوان داوطلب در قالب تیم انتقالی وزارت خارجه به عضویت یکی از تیمهای بررسی آژانس درآمد[۱۱]. (تیمهای بررسی آژانس به گروههایی گفته میشود که مسئولیت درک عملکردهای هر سازمان و تضمین انتقال منظم قدرت و آمادهسازی دولت جدید برای آغاز به کار را به عهده دارند.) عضویت در همین تیم، و مدیریت بررسی سیاستهای دولت منتخب آمریکا در امور اقتصاد بینالملل، سکوی پرش طلوعی از دانشگاه استنفورد به وزارت خارجهی آمریکا شد؛ بایدن ۳۰ جولای ۲۰۲۱ (۸ مرداد ۱۴۰۰) طلوعی را به عنوان نامزد دستیاری وزارت خارجه در امور اقتصادی و تجاری معرفی کرد[۱۲].
نام «رامین طلوعی» در فهرست اعضای داوطلب تیم انتقالی وزارت خارجهی دولت جو بایدن (+)
آیا انتصاب طلوعی در وزارت خارجه ارتباطی با ایران دارد؟
علاوه بر اظهارات شخص طلوعی طی جلسهی بررسی صلاحیتش در اواخر ماه ژوئن سال ۲۰۱۴ مقابل کمیتهی امور مالی مجلس سنا، دربارهی حضورش در بخش امور بینالملل وزارت خزانهداری در دورهای «فوقالعاده تنشآلود در بازارهای نوظهور شامل چالشهای منحصربهفرد برای ایالات متحده[۱۳]»، شواهد دیگری نیز وجود دارد که میتواند نشان دهد انتصاب طلوعی در وزارت خارجه آمریکا ممکن است بیارتباط با پروندهی ایران و تحریمهای آمریکا علیه تهران نباشد.
صفحهی معرفی طلوعی در پایگاه اینترنتی مؤسسهی تحقیقات سیاست اقتصادی دانشگاه استنفورد دربارهی دورهی دوم حضور وی در وزارت خزانهداری آمریکا (همان دورهای که طلوعی سال ۲۰۱۴ برای خدمت در آن تلاش میکرد نظر مساعد مجلس سنا را جلب کند) مینویسد:
طلوعی طی دورهی مسئولیتش نقشی کلیدی در شکلدهی به رویکردهای دولت آمریکا برای عبور از بحران مالی اوکراین، تحریمها علیه روسیه، تهدیدها علیه ثبات مالی منطقهی یورو، برگزیت، و بیثباتی بازار و حوزهی ارز در چین ایفا کرد. وی علاوه بر ارائهی مشاوره به وزیر خزانهداری و دیگر مقامات ارشد آمریکا، به عنوان مأمور [دولت آمریکا] در طول بحران اعزام میشد و برای دستیابی به توافق با وزارتخانههای دارایی و بانکهای مرکزی کشورهای دیگر، و نهادهای مالی بینالمللی، مانند صندوق بینالمللی پول، مذاکره میکرد. طلوعی همچنین برای پیشبرد طرحهایی مانند تضمین وام [برای دولتهای خارجی] با هدف ترویج [و تأمین] اولویتهای سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه و اوکراین با کنگره همکاری موفقیتآمیزی داشت[۱۴].
«رامین طلوعی» سابقهی کار روی تحریمها علیه روسیه و تنظیم رویکرد اقتصادی آمریکا در قبال چین را در پرونده دارد و ممکن است بایدن بخواهد از این تجربیات، اینبار در مقابل ایران استفاده کند (+)
چنانکه توصیفات دانشگاه استنفورد دربارهی طلوعی (که روزنامهی آمریکا والاستریتژورنال از او تحت عنوان «متخصص هوش مصنوعی» یاد میکند) صحت داشته باشد، تجربیات ارزشمند وی در مدیریت بحرانهای بینالمللی، بهویژه در رابطه با کشورهایی مانند روسیه و چین، ممکن است در تدوین رویکرد دولت بایدن در قبال ایران، که رفتهرفته دولت جدیدش در حال شکلگیری است، کمککننده باشد. طلوعی پس از ورود به دولت بایدن، به عنوان دست راست آنتونی بلینکن، وزیر خارجهی آمریکا، در مذاکرات خارجی بر سر توافقهای تجاری عمل خواهد کرد؛ حوزهای که ممکن است طلوعی را کنار نمایندگان کشورهای دیگر علیه ایران و یا شاید مستقیماً مقابل نمایندگان جمهوری اسلامی بنشاند. اکنون باید صبر کرد و دید آیا یک ایرانیتبار در دولت آمریکا سیاستهای وزارت خارجه در قبال ایران را مدیریت خواهد کرد یا نه.
در همینباره بخوانید:
›› «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا کیست؟
›› «کامِلا هریس» معاون اول بایدن کیست؟
›› «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا کیست؟
›› «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی جو بایدن کیست؟
›› «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا کیست؟
›› «لیندا توماس-گرینفیلد» نماینده دولت بایدن در سازمان ملل کیست؟