به گزارش مشرق، علیرضا تقوینیا، تحلیلگر مسائل سیاسی در کانال تلگرامی خود نوشت: عربستان سعودی در روزهای گذشته توافقنامه همکاری های فنی و نظامی را با روسیه منعقد ساخت.
این اتفاق با توجه به اتحاد سعودی و ایالات متحده عجیب به نظر می رسید لکن شواهد نشان می دهد ریاض خود را برای تغییرات جدی در سیاست های آمریکا در منطقه آماده می کند.
از سوی دیگر این کشور حدود ۲ سال است که درخواست عضویت دائم در سازمان همکاری شانگهای را داده که فعلا مورد موافقت قرار نگرفته و عربستان به عنوان شریک گفتگو در جلسه اخیر این پیمان در تاجیکستان شرکت کرد.
اما ایران در جلسه اخیر سازمان همکاری شانگهای به اتفاق آرا به عضویت آن درآمد و نکته مهم اینجاست که اگر کشوری بخواهد به این پیمان بپیوندد باید رای مثبت تمام اعضا را کسب کند.
در نتیجه تنها رای منفی و در نتیجه وتوی جمهوری اسلامی کافی خواهد بود تا مانع از پیوستن سعودی به پیمان مزبور شود.
ممکن است این سوال مطرح شود که چرا سعودی و حتی مصر اصرار دارند که به عضویت پیمان شانگهای درآیند، درحالی که متحد آمریکا هستند و در دهه های اخیر پیشرفته ترین تسلیحات ساخت این کشور را دریافت کرده اند؟
به باور نگارنده سعودی این اطمینان را پیدا کرده که کاخ سفید طی ماهها و سالهای آتی قصد تعدیل حضور خود در غرب آسیا و خلیج فارس را دارد و دیگر نمی شود جهت برقراری امنیت به آن تکیه کرد و به همین سبب مترصد آنست که همزمان به دول قدرتمند شرقی نیز متصل شود.
اما نکته مهم اینجاست که از جمله شروط عضویت در پیمان شانگهای اجازه ندادن کشورهای متقاضی به آمریکا و کشورهای عضو ناتو جهت احداث پایگاه نظامی در خاک آنهاست.
در نتیجه سعودی برای پیوستن به این سازمان و برخورداری از مزایای آن با موانعی جدی روبرو خواهد بود از جمله اینکه باید از بلوک غرب و به خصوص آمریکا جدا شود، پایگاه های نظامی آن را در خاکش برچیند و همچنین رضایت ایران را برای وتو نکردن جلب کند .
اما هر چه باشد برآیند این تحولات و مواضع اخیر سعودی حاکی از تحلیل آنها از آینده آمریکا و سیاست های منطقه ای آنست و بی شک اگر می پنداشتند که ایالات متحده همچنان جایگاه ابرقدرتی را حفظ خواهد کرد ، هیچگاه به سمت شرق سوق نمی یافتند.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.