به گزارش مشرق، کیان عبداللهی، فعال رسانهای در صفحه اینستاگرام خود نوشت: چند ماه پیش آقای ظریف به همراه آقایان علیاکبر صالحی و سیدعباس عراقچی و مجید تختروانچی (مدیران سابق و اسبق وزارت خارجه) در کتابی با عنوان «راز سر به مهر» خاطرات و اسنادشان را منتشر کردهاند که از برخی جهات کتاب جالبی است امّا چند نکتهاش احتمالاً برای آنهایی که پیگیر موضوع هستهای هستند جالبتر هم باشد.
درباره ریز و بم و جزئیات کتاب مفصل باید بحث کرد اما:
کتاب ظاهراً جنبهی محققانه و اسنادی دارد؛ یعنی مدعی است به گونهای نوشته شده که روایت تاریخ باشد و ارائه اسناد. امّا آقای سیدعلی موجانی مشاور جناب ظریف که کار تنظیم و گردآوری کتاب را انجام داده چنان لحن متملّقانه و عجیبی بخصوص برای رئیسش و در سطح کمتر برای آن سه نفر دیگر به کار برده که گویی فردوسی برای رستم حماسه سروده؛ و بلکه بالاتر! حال آنکه دقت در روند مذاکرات هستهای که برخی نشانههایش ناخواسته در این کتاب هم ظاهر شده فریاد میزند که من تراژدیام، نه یک حماسه!
ظاهراً کتاب میخواهد آقایان ظریف و صالحی را در امتداد یک ایده و اجرا و همهی منتقدان را در سوی دیگر بنشاند؛ اینکه همه منتقدان از یک جنس و یک منظر نبودند به جای خود، اما نویسنده هرچه کرده بازهم احتمالاً دقت در کتاب نشان میدهد که مناقشهای میان خود آقایان ظریف و صالحی هم هست! صالحی میگوید غنیسازی هستهای در خاک ایران را من از آمریکا به زور گرفتم؛ و ظریف میخواهد تاکید کند که قبل از او هیچ چیز گرفته نشده بود! البته حق اگر اینجا با صالحی هم نباشد، قطعاً با ظریف نیست. و درستتر این است که غنیسازی را هیچکدام نگرفتند؛ شهید شهریاری گرفت.
جلد دوم کتاب یک بخش خیلی مهم دارد؛ معمولاً حامیان ظریف و روحانی میگویند که دیگران با آزمایش موشکی مذاکرات را ناکام گذاشتند و مانع رفع تحریمها شدند! ظریف در صفحه ۱۵۲ کتاب میگوید که اولاً آزمایش موشکی واکنشی به تحریمهای جدید توسط آمریکا بوده و ثانیاً خود او در تاریخ ۱۵ و ۱۶ بهمن ۱۳۹۲، یعنی چندی پس از توافق ژنو، مصرّانه و در تماسهای مکرر پیگیری انجام آزمایش موشکی و پرتاب ماهواره توسط وزارت دفاع بوده است. این نکته مهمی است و در تحلیل مسائل مربوط به مذاکره و برجام میتواند کارساز باشد.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.