به گزارش مشرق، اردیبهشتماه سال ۹۷ را شاید بتوان پایان یک رویای چند ده ساله غربگرایان داخلی نامید. زمانی که یک سخنرانی ۱۱ دقیقهای رئیس جمهور وقت آمریکا، همه رشتههایی که آنها در این چند ده سال ریسیده بودند را پنبه کرد و بار دیگر نشان داد پی آب به دنبال سراب رفتهاند.
آمریکا همانطور که مقام معظم رهبری بارها بر آن تاکید فرموده بودند بدون استدلال منطقی، بدعهدی و دشمنی خود را نشان داد و اعلام کرد که از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ خارج میشود و تحریمهایی که در چارچوب این توافق لغو شده بود را بار دیگر علیه ایران به اجرا میگذارد.
این حرکت آمریکا با این واکنش از سوی ایران مواجه شد: تهران در برجام میماند و با چهار عضو دیگر ۱+۵ برجام را ادامه میدهد.
جریان غربگرا و اصلاحطلب کشور، درست یک ماه بعد از خروج رسمی آمریکا از برجام بیانیهای صادر و خواستار مذاکره مستقیم ایران با ترامپ رئیسجمهور آمریکا شدند. ذیل این بیانیه را غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران، حسین کروبی پسر یکی از سران فتنه سال ۸۸، جلال جلالیزاده فعال اصلاحطلب و برخی از اصلاحطلبان اپوزیسیون و خارج نشین امضا کرده بودند که با واکنش دولت روحانی مواجه شد و سخنگوی دولت امضا کنندگان این نامه را فاقد عقل سیاسی عنوان کرد.
اصلاحطلبان و دیگر طرفداران دولت حسن روحانی که برجام را یک دستاورد برای دولت تدبیر و امید عنوان میکردند تلاش کردند تا ایران را در برجامی که الان به قول خود آنها کدخدایی در آن وجود نداشت حفظ کنند. نشست و برخاستهای گسترده دولت روحانی با اروپاییها برای مجاب کردن آنها در عمل بهتعهدات برجامیشان در دستور قرار گرفت و در نهایت، اروپاییها کانال تبادل مالی اینستکس را پیش روی دولت روحانی قرار دادند. کانالی که هیچ آبی از آن گرم نشد، به نحوی که صدای حسن روحانی را نیز درآورد و آن را کانالی توخالی توصیف کرد والبته هیچگاه هم به خروج ایران از برجام منجر نشد.
با تغییر هرم قدرت در ایالات متحده آمریکا و روی کار آمدن جو بایدن دموکرات در کاخ سفید، امید دوبارهای در اصلاحطلبان و دولت حسن روحانی روشن شد اما آنها به دلیل همین رویکرد بیفرجام خود از سوی مردم در دولت، مجلس و حتی شوراهای اسلامی شهر و روستا کنار گذاشته شدند.
۲ ماه پیش از شکست اصلاحطلبان در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، آنان در قالب جبهه اصلاحات ایران نامهای ملتمستانه به جو بایدن رئیسجمهور آمریکا نوشتند و از او خواستند که به برجام بازگردد. هرچند که به عقیده تحلیلگران سیاسی، این نامه در جهت بهرهبرداری سیاسی و انتخاباتی نوشته شده بود تا در خرداد ۱۴۰۰ موثر باشد که موفقیتآمیز نبود.
حالا جبهه اصلاحات ایران که ریاست آن بر عهده بهزاد نبوی معروف به چریک در آستانه مذاکرات دوباره ایران با ۱+۵ بیانیه ای را منتشر کرده و طی آن از مسئولان جمهوری اسلامی ایران خواسته است به برجام برگردند!
آنها در این نامه تصریح کردهاند: در شرایطی که ملّت ایران با مشکلات طاقتفرسای اقتصادی و معیشتی دست به گریبان است، هرگونه درنگ در بازگشت به برجام، جز خسارت برای کشور و ملّت به بار نخواهد آورد.
ظاهرا اصلاحطلبان پس از آنکه از بازگشت آمریکا به تعهدات سال ۲۰۱۵ خود در برجام ناامید شدهاند، تصور کردهاند که چون ایران از برجام خارج شده، اندک منافع برجام به ایران نمیرسد، این در حالی است که در دولت اصولگرای سید ابراهیم رئیسی هم هیچوقت صحبتی از خروج برجام نشد، فقط مسئولان سیاست خارجی این دولت، تأکید کردهاند که تداوم اجرای تعهدات ایران منوط به اجرای تعهدات متقابل از سوی آمریکاست که از سال ۱۹۹۷ اجرا نشده است.
اکنون جریان غربگرا و اصلاحطلب نشان داده که نه تنها از عدم داشتن عقل سیاسی در رنج است بلکه گرفتار نوعی خودزنی سیاسی شده است و بهجای محکوم کردن آمریکا که حتی حاضر به جبران عهدشکنی چند سال گذشته خود در توافق هستهای نیست، از جمهوری اسلامی ایران که با وجود عدم لغو تحریمها در توافق باقی مانده است، میخواهند که از درون برجام به برجام بازگردد.