به گزارش مشرق، محمدمهدی گویا، در نشست خبری که در استودیو سلامت وزارت بهداشت برگزار شد، در ارتباط با اخباری مبنی بر شیوع سالک در تهران و شهرهای اطراف تهران، گفت: مواردی از بیماری سالک در مناطق روستایی استان تهران مشاهده شده و هماهنگیهای لازم با استانداری تهران و فرمانداران شهرستانهای تهران برای کنترل این بیماری صورت گرفته است.
وی درخصوص مدیریت بیماری سالک در کشور، بیان کرد: مدیریت سالک در کشور چند بخشی است و سازمانهای مختلف باید درگیر باشند. موضوع کنترل حیوانات ولگرد، پسماندها و جمعآوری زباله و نخاله ساختمانی اهمیت بسیار زیادی دارد. زیرا هر کدام از اینها میتواند منبع بیماری سالک در یک منطقهای باشد که حتی پیش از این هم بیماری در آنجا دیده نشده است. موضوع مهم این است که اگر این اقدامات به صورت هماهنگ در زمان مناسب انجام نشود، بیماری گسترش مییابد. ما با بیماری روبرو هستیم که کنترل آن نسبت به گذشته به سادگی میسر نیست و کنترل سختی دارد که گاهی سالها کنترل آن به طول میانجامد.
وی افزود: از مردم میخواهم با مسئولین بهداشتی کشور همراهی کنند و توصیه آنها را جدی بگیرند. رعایت بهداشت محیط زندگی در داخل و خارج از منزل و اطراف آن اهمیت بالایی دارد. این بیماری اکنون عمدتا در مناطق روستایی استان تهران مشاهده شده است. اگر بتوانیم سریع اقدام کنیم میتوانیم امیدوار باشیم که بیماری هم به سرعت کنترل شود. اقداماتی که وزارت بهداشت انجام میدهد، عمدتا برای کنترل ناقلین این بیماری است، برای مثال، چک حشرهشناسی و کنترل حشرات مزاحم و چنانچه لازم باشد، این مراقبتها تشدید میشود.
گویا تاکید کرد: باید توجه کرد که درمان بیماری سالک نیز اهمیت دارد. بیمار باید حدود یک ماه تحت مراقبتهای خاص در مراکز بهداشتی باشد و به صورت زمانبندی شده دارو دریافت کند و پس از اتمام درمان هم باید تحت درمان باشد و پس از درمان مراقب باشد که زخمش پوشیده باشد که مهم ترین اقدام برای پیشگیری است. جای خرسندی است که استانداری تهران از این موضوع استقبال کرده و کاری کرده است که نیروها و سازمانهای دیگر به کمک وزارت بهداشت بیایند.
وی در ادامه سخنانش درباره وضعیت کرونا در کشور نیز عنوان کرد: با افزایش پوشش واکسیناسیون در کشور، شاهد هستیم که موارد ابتلا و مرگ ناشی از کرونا به شکل چشمگیری در کشور کاهش یافته است و این نکات ما را به آینده امیدوار میکند که اقدامات کنترلی خود را بهتر دنبال کنیم. از طرفی با سویه جدیدی مواجه هستیم که قابلیت انتقال بالایی دارد و ما را نگران میکند. زیرا میتواند در زمان کوتاهی جمعیت زیادی را مبتلا کند و اگر چنین شود مراجعات به مراکز درمانی افزایش یافته و تختهای بستری آیسییو تحت تاثیر قرار میگیرد، پس باید هوشیار باشیم. ما با یک سویه روبهرو هستیم که هنوز مشخص نیست پس از ابتلا به این بیماری چه اتفاقی بیفتد. ممکن است شدت بیماری زایی این سویه اکنون کم باشد، اما در آینده ممکن است که شدت بیماریزایی آن هم زیاد شود و از این جهت نگران هستیم.
گویا گفت: وقتی تعداد زیادی از افراد به بیماری مبتلا شوند، طبیعی است که کار سختتر میشود. کماکان جز یک یا دو داروی تحقیقاتی، درمان قطعی برای بیماری وجود ندارد و این برای کنترل بیماری کافی نیست، لذا بالا بردن پوشش واکسیناسیون لازم است که البته هنوز ما را قانع نکرده است و کنترل بهداشتی اهمیت زیادی دارد.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت همچنین درخصوص وضعیت واکسن کرونا و شرایط تزریق آن، بیان کرد: تنها مرجع علمی که درباره نوع واکسن و استفاده از آن تصمیم میگیرد، کمیته ملی واکسن است که متشکل از برجستهترین اساتید کشور است. کمیته علمی مرجع کشوری واکسن، کمیتهای است که برنامه واکسیناسیون کووید را مطالعه و بررسی کرده و توصیههای خودش را به وزارت بهداشت ارائه کرده است و توصیههای کمیته علمی در دست اجراست.
وی درخصوص گزارش مرگ ناشی از اومیکرون در کشور، گفت: تاکنون گزارش مرگ ناشی از اومیکرون در کشور نداشتیم. به طور کلی هم آنچه که مشاهده شده، موارد مرگ ناشی از اومیکرون عمدتا کم و نادر هم بوده حتی در کشورهایی که تعداد زیادی مبتلا داشتند هم کم بوده است.
وی درخصوص آخرین وضعیت تشخیص اومیکرون در کشور، خاطرنشان کرد: برای تشخیص سویه اومیکرون مشکلی نداریم. امکانات تشخیصی در تمام استانهای کشور برقرار است، اما حداقل فعلا تشخیص سویه اومیکرون به این صورت نیست که هرکسی که دلش خواست برود و آزمایش شود. بلکه دستورالعملی را وزارت بهداشت تهیه کرده و دانشگاههای علوم پزشکی بر اساس آن دستورالعمل اقدام میکنند. همه پیش بینیهای لازم در این زمینه انجام شده، یکی از دلایلش هم این است که هنوز به اندازه کافی کیت تشخیصی اومیکرون در کشور نداریم البته بسیاری از کشورها وضعیت مشابه ما را دارند، منتها با این تفاوت که ما علاوه بر تهیه این کیت، از منابع مختلف در داخل کشور هم تولید میکنیم و امیدواریم افزایش یابد. انجام آزمایش برای تشخیص اومیکرون شرایط خاصی دارد که این شرایط خاص ابلاغ شده است.
وی درخصوص واکسیناسیون افراد زیر ۱۲ سال نیز تصریح کرد: این موضوع در کمیته ملی واکسن مورد بررسی قرار گرفته و عمدتاً نظر بر این بوده که این واکسیناسیون انجام شود. موضوع واکسیناسیون افراد زیر ۱۲ سال به ستاد ملی کرونا ارائه شده و کمیته ستاد ملی کرونا مستندات بیشتری را از کمیته علمی واکسن خواسته تا تصمیم نهایی را بگیرد. سوالاتی که در این زمینه مطرح کردند، در حال تهیه پاسخ هایش هستیم و امیدواریم پاسخ های ما قانع کننده باشد و ستاد ملی تصمیم نهایی را بگیرد.
وی درخصوص ضرورت تزریق دوز سوم واکسن کرونا نیز گفت: کسانی که دو نوبت واکسن کووید ۱۹ را دریافت کرده باشند، بعد از مدتی سطح آنتی بادیشان کاهش پیدا میکند بنابراین افرادی که دو نوبت واکسن دریافت کردهاند، مشخص شده که باید حتما نوبت بعدی را هم دریافت کنند. زمان دریافت نوبت سوم و تواتر واکسن متفاوت است، ماموران بهداشتی ما توضیحات لازم را برای مراجعهکنندگان ارائه خواهند داد.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت ادامه داد: هنوز ۵ تا ۶ میلیون نفر در کشور هستند که حتی نوبت اول و دوم واکسن کرونا را دریافت نکردند که این موضوع ما را نگران کرده است. از طرفی پوشش نوبت سوم هم هنوز کامل نشده است. البته ما برای نوبت سوم، زمان داریم. توصیه من به مردم این است که زمان را از دست ندهند، حتما باید نوبت سوم واکسن را تزریق کنند. دیده شده که نوبت سوم شانس ابتلا به کرونا را کاهش داده و احتمال بستری و بستری در بخشهای مراقبت ویژه را بسیار کم میکند.
گویا عنوان کرد: تاکنون تقریبا ۹ تا ۱۰ میلیون نفر در کشور دوز سوم را دریافت کردند، اما این ما را قانع نمیکند و با جمعیت ۶۰ تا ۷۰ میلیونی که باید این دوز را دریافت کنند، فاصله داریم. البته اگر کسی نوبت سوم واکسن را دریافت نکرده، ممکن است زمانش نرسیده باشد یا گرفتاریهای شخصی و خانوادگی منجر به آن شده است. زیرا معتقدم مردم ما از اهمیت واکسیناسیون کاملا مطلع هستند و میدانند که این واکسن چقدر در حفظ ایمنی آنها موثر بوده است. مردم باید به ما اعتماد کنند و وزارت بهداشت برای اعتماد مردم اهمیت ویژه ای قائل است. تاکنون حدود ۱۲۴ میلیون دوز واکسن در کشور تزریق شده و این نشان میدهد که مردم به ما اعتماد کردند و اگر مشکل دیگری هم باشد، میتوانیم با تعامل با مردم آن را حل کنیم.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت درباره رعایت پروتکلهای بهداشتی در مدارس نیز اظهار کرد: ما دستورالعمل اینکه یک دانشآموز چگونه به مدرسه مراجعه کند را ابلاغ کردیم؛ پروتکلهایی مانند اینکه اگر دانش آموزی واکسن تزریق نکرده بود، چه اقداماتی باید در قبالش انجام شود و ... که این موارد هم با جزییات ابلاغ شده است. کلیه مدارس کشور بر اساس این دستورالعمل که مورد تایید ستاد ملی کرونا قرار گرفتهاند، عمل میکنند.