به گزارش مشرق، بامداد روز یکشنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۰ خبرهایی از وقوع انفجارهای مهیبی در حوالی شهر اربیل در منطقه کردستان عراق منتشر شد. دقایقی بعد فیلمهای کوتاهی از اصابت موشکهایی به اشتراک گذاشته شد. فیلم لحظات نهایی قبل از برخورد و شدت انفجار این گمانه را تقویت می کرد که موشک بالستیک در این حمله حضور داشته و اخبار منبی بر شلیک شدن راکتهای ۱۲۲ میلیمتری گراد صحیح نیست. اخباری از داخل کشور هم منتشر می شد که شلیک موشکهایی از سمت ایران را نشان می داد که مهمترین آنها فیلم شلیک چند موشک از منطقه ای در حوالی شمال غرب به سمت عراق بود.
بیانیه رسمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که ساعاتی پیش منتشر شد نشان داد که این حمله در پاسخ به جنایت اخیر رژیم صهیونیستی در هفتههای گذشته صورت گرفته است.
اربیل، چشم فتنه
رژیم صهیونیستی از چند دهه پیش ارتباطات گستردهای را با افراد مختلفی در اقلیم کردستان عراق برقرار و افرادی را نیز در این رهگذر جذب دستگاه جاسوسی خود کرده است. در نتیجه به واسطه فعالیت این عده و پشتیبانی همه جانبه صهیونیستها این منطقه همواره کانون بروز شرارت علیه جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت بوده است. تحریک گروهکهای تجزیه طلب بر محور اختلافات قومی و تسلیح و آموزش آنها برای اجرای عملیاتهای تروریستی مختلف همواره از مقرهای سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی در اقلیم کردستان عراق پشتیبانی شده است.
در نتیجه رصد دقیق این فعالیتها بارها از مبادی رسمی و غیررسمی نسبت به این موارد به مسئولان اقلیم و دولت مرکزی عراق اطلاع رسانی شده و مراتب اعتراض منتقل شده اما هیچ گونه عمل مثبتی از سوی این افراد برای رفع این مشکلات مشاهده نشد.
سوابق عملیات علیه تروریستها در اقلیم کردستان عراق
پس از پایان جنگ تحمیلی در چند نوبت جمهوری اسلامی ایران اقدام به عملیات نظامی در شمال عراق برای پاکسازی گروهکهای تروریستی و رفع تهدید از این مناطق اقدام کرد. یکی از اولین و مؤثرترین آنها به فرماندهی شهید احمد کاظمی و برپایه حضور نیروی زمینی سپاه صورت گرفت. یکی از آخرین موارد هم حمله موشکی به جلسه مشترک گروهکهای تروریستی در کردستان عراق بود که با موشکهای بالستیک فاتح ۱۱۰ صورت گرفت و محل جلسه در قلعه دموکرات در منطقه کوی سنجر هدف قرار گرفته و چندین نفر از افراد کلیدی احزاب معاند مسلح به هلاکت رسیدند.
در زمان حمله به عین الاسد و از آن زمان تاکنون هم اخبار متعددی از حمله به اهداف وابسته به رژیم صهیونیستی و آمریکا در منطقه کردستان عراق و خصوصاً اربیل منتشر شده که اغلب از مبادی رسمی تأیید نشده است.
کدام موشکها ضرب شصت ایران را نشان دادند؟
بنا بر اطلاعات موجود بخشی یا تمام حمله موشکی بامداد امروز از شمال غرب کشور صورت گرفته است. فاصله این منطقه تا اربیل عراق در حدود ۲۷۰ الی ۲۸۰ کیلومتر است؛ اما تعداد موشکهای گزارش شده توسط شاهدان عینی از این منطقه با تعدادی که اصابت آنها به هدف گزارش شده متفاوت است. شلیک چند موشک از منطقه مذکور در یک ویدیوی کوتاه مشاهده شده در حالی که منابعی در عراق اصابت ۱۲ موشک را گزارش کرده اند اما یک منبع آگاه از شلیک ۱۰ موشک در حمله اخیر خبر داد.
با توجه به بعد مسافت، سپاه از موشکهای خانواده فاتح ازجمله ۱۰ موشک فاتح ۱۱۰ برای این حمله استفاده کرده است. در حمله شهریور ۱۳۹۷ به کوی سنجر هم از همین موشکها استفاده شده بود. فاتح ۱۱۰ که یادگار شهید گرانقدر حسن طهرانی مقدم فرمانده وقت موشکی سپاه و کار مشترک چندین صنعت از وزارت دفاع و دانشگاههای مختلف بود با ۵ میلیون نفر ساعت کار به ثمر رسیده و در حوالی سال ۱۳۸۱ برای اولین بار آزمایش شد.
تصویری از موشک فاتح ۱۱۰
این موشک تا لحظه اصابت به هدف قابلیت هدایت دارد و به مرور تا نسل چهارم دقت آن افزایش یافته و به توان نقطه زنی دست پیدا کرد. حمله دقیق دیشب به اهدافی که فاصله خیلی زیادی با مراکز جمعیتی ندارند نشان داد که این موشکها تا چه حد قابل اطمینان هستند.
سوابق حملات موشکی اخیر
برای اولین بار پس از نزدیک به دو دهه از آخرین عملیات موشکی سپاه که علیه منافقین انجام شده بود، در پاسخ به عملیات گروه تروریستی داعش در تهران در تابستان سال ۱۳۹۶ عملیات لیله القدر انجام شد که اهدافی در منطقه دیروالزور در شرق سوریه هدف قرار گرفت. سال بعد پس از عملیات شهریور ماه علیه گروهکهای تروریستی در کردستان عراق در مهر ماه پاسخ موشکی به جنایت تروریستها در رژه ۳۱ شهریور ماه در اهواز باز هم در شرق سوریه این بار به صورت عملیات ترکیبی موشکی و پهپادی صورت گرفت. در دی ۱۳۹۸ و در پاسخ به شهادت سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی سپاه مستقیماً به اهداف آمریکایی در پایگاه عین الاسد حمله کرد که اولین حمله سنگین به نیروهای آمریکایی بعد از حدود ۷۰ سال بود.
تصویر هوایی از اصابت موشکها در عملیاتهای قبلی سپاه
این حملات موشکی علاوه بر نشان دادن توانمندی بومی صنعت دفاعی کشور در ساخت موشکهای نقطه زن و قدرتمند که هیچ گونه وابستگی علمی و فنی به خارج از کشور و قدرتهای بزرگ موشکی غرب و شرق ندارد میزان بالای دقت آنها را در عملیات نظامی واقعی و نه در یک رزمایش به رخ دشمن کشید. از آن مهمتر نشان داد که جمهوری اسلامی ایران با وجود تلاش حداکثری در راهبرد بازدارندگی، اراده استفاده از سلاح خود را نیز دارد و در این زمینه تنها امنیت ملی را مبنای عمل خود قرار میدهد.