بهگزارش مشرق به نقل از بلومبرگ، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه با توجه به افزایش نگرانی جهانی در مورد کمبود غذا و بالا رفتن قیمتها اعلام کرد درصورتیکه تحریمها علیه کشورش برداشته شود، صادرات غلات و کودهای شیمیایی از سر گرفته خواهد شد.
پوتین مشخص نکرد تنها به صادرات روسیه اشاره دارد یا این شرط صادرات اوکراین را هم که بهخاطر بسته شدن بنادر توسط مسکو از اواخر فوریه، متوقفشده دربرمیگیرد. احتمال اینکه آمریکا و متحدانش با برداشتن تحریمهای شدید علیه روسیه بهخاطر حمله به اوکراین موافقت کنند بسیار کم است.
پوتین این اظهارات را در یک مکالمه تلفنی در روز پنجشنبه با ماریو دراگی نخستوزیر ایتالیا بیان داشت.
پوتین در گفتگو با دراگی با اشاره به بدتر شدن شرایط عرضه مواد غذایی در دنیا بهخاطر اعمال تحریمهای غربی علیه روسیه گفت مسکو تمایل دارد به رفع این بحران غذائی از طریق صادرات غلات و کودهای شیمیایی کمک کند، اما تنها به شرطی که تحریمهای سیاسی علیه این کشور برداشته شوند.
آندری رودنکو، معاون وزیر امور خارجه روسیه در این هفته اعلام کرده بود مقصر توقف صادرات غلات اوکراین است چون بنادر را مینگذاری کردهاست. اوکراین با رد این اتهام اعلام کرد مسکو مانع لنگر انداختن کشتیها میشود و ذخایر غلات را از مناطق اشغال شده میرباید.
سخنگوی کاخسفید گفت اقدامات روسیه گرسنگی را در جهان افزایش میدهد. اوکراین قبلاز آغاز جنگ یکی از تامینکنندگان اصلی گندم، ذرت و روغن آفتابگردان به سایر کشورها مخصوصاً کشورهای فقیرتر آفریقای شمالی بود. غلات در حال حاضر در سیلوهای اکراین انبار شده و امکان انتقال آن وجود ندارد.
کشورهایی مانند استونی و لیتوانی بهدنبال سیستمی هستند که کشتیهای حامل غلات در دریای سیاه توسط ناوهای جنگی کشورهای متحد برای گرفتن محمولههای غلات اوکراین اسکورت شوند. اما این کار مستلزم پاکسازی بنادر از مین و اجازه روسیه برای عبور این کشتیهاست.
در بیانیه کاخ کرملین آمدهاست دراگی و پوتین در مورد اقدامات روسیه برای اطمینان از صادرات از بنادر اوکراین گفتگو کردهاند. وزارت دفاع روسیه در روز چهارشنبه اعلام کرد ۲ مسیردریایی بشردوستانه را به بنادر دریای سیاه و دریای آزوف باز میکند.
اوکراین ضمانتی میخواهد تا نیروهای روسیه از این مسیر برای حمله به شهر استفاده نکنند.