گزارش رسانه‌های آمریکایی؛ آمارموفق خلبانان ایران با جنگنده‌های «تامکت»

وبگاه آمریکایی در مطلبی به توانمندی خلبانان جنگنده‌های «اف-۱۴» نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و نوشت، برخلاف آمریکا ، ایرانی‌ها بیشترین آمار برتری را در این جت داشتند.

به گزارش مشرق، یک وبگاه تخصصی نظامی آمریکایی روز شنبه در مطلبی به جنگنده‌های «اف-۱۴ تامکت» نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و نوشت، برخلاف آمریکا کشور سازنده این جنگنده، ایران اولین برتری هوا به هوا را با این جنگنده‌ها کسب کرد.

وبگاه «۱۹ فورتی فایو»، در گزارشی به قلم «مایا کارلین» تحلیلگر خود نوشت، حادثه‌ای که به خلبانان ایرانی عنوان اولین برتری هوا به هوای با جنگنده اف-۱۴ تامکت را اعطا کرد تنها چند روز پس از جنگ ایران و رژیم بعث عراق رخ داد.

*اولین برتری هوا به هوای تامکت با خلبان ایرانی 

طی آن درگیری در ۷ سپتامبر ۱۹۸۰، پنج فروند بالگرد تهاجمی «میل-۲۵» ارتش عراق به حریم هوایی ایران نفوذ و به چند پاسگاه مرزی حمله کردند. در پاسخ، دو خلبان اف-۱۴ ایران در ماموریتی برای مقابله با بالگردهای مهاجم عازم ماموریت شدند. در این رویارویی جنگنده ایرانی موفق به شکار یک فروند بالگرد عراقی می‌شود و این بالگرد در هوا منفجر شد. دستاورد برتری هوا به هوای تامکت اف-۱۴ نیروی هوایی ایران یک سال قبل از اینکه نیروی هوایی ایالات متحده بتواند این دستاورد را در سواحل لیبی در سال ۱۹۸۱ به دست آورد، کسب شد.

در بخش دیگر به تداوم خدمت این پرنده در نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران اشاره شده و آمده است، در طول سال‌ها، تامکت ستون اصلی نیروی هوایی ایران باقی مانده است. علیرغم ویژگی‌های قدیمی این هواپیما، ایران ناوگان تامکت‌های خود را برای چندین دهه در خدمت نگه داشته است. حتی برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که تکنسین‌های ایرانی حدود ۳۰۰ اصلاح جداگانه در این جنگنده ایجاد کرده اند.

آمار موفق خلبانان ایران با جنگنده‌های «تامکت» به روایت رسانه‌ آمریکایی

علیرغم توانایی‌های تا حدی قدیمی جنگنده اف-۱۴، خلبانان ایرانی این جنگنده را به خوبی می‌شناسند و بدنه این جنگنده با گذشت سال‌ها مطابق نمونه اولیه خود باقی مانده است. بعلاوه، ایران امتیاز نخستین شکار هوا به هوای این جنگنده را برای خود محفوظ نگه داشته است.

*عملکرد قابل قبول تامکت در نبردهای هوایی

پیشتر نیز این وبگاه در مطلبی به قلم «کریستین دی اور» افسر سابق نیروی هوایی آمریکا نوشته بود، جنگنده اف-۱۴ تامکت اگرچه به اندازه جنگنده «اف- ۱۵ایگل» در نبردهای هوایی رو در رو (داگ فایت) آمار خیره کننده‌ای ندارد، اما تامکت دارای سابقه عملکرد رزمی بسیار قابل احترامی در نبردهای هوا به هوا است.

بزرگترین طنز آمار تامکت این است که اکثر امتیازات آن نه توسط خلبانان آمریکایی و نه حتی خلبانان متحدان ایالات متحده، بلکه توسط خلبانان ایران، کشور دشمن با آمریکا کسب شده  است.

این وبگاه نوشت: «هیچ یک از خلبانان آمریکایی تامکت به وضعیت «تکخال» (پنج یا بیشتر پیروزی هوایی) نرسیدند، اما دستکم یک خلبان نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران به این وضعیت دست یافت. سرهنگ «مصطفی روستایی»، خلبان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران که در جریان جنگ ایران و عراق پنج برتری هوایی برابر جنگنده‌های عراقی ثبت کرد. در مجموع، خلبانان ایرانی تامکت ۱۳۰ پیروزی مقابل تنها  چهار شکست داشتند.»

در مورد آن معدود خلبانان خوش شانس عراقی که موفق به از بین بردن یک تامکت شدند، شواهد ناچیز نشان می‌دهد که دو مورد آن توسط «میگ-۲۳ فلانکر» و مورد دیگر توسط جنگنده «میراژ» انجام شد.

آمار موفق خلبانان ایران با جنگنده‌های «تامکت» به روایت رسانه‌ آمریکایی

*شکار ۳ میگ عراق با یک موشک فینکس

این وبگاه آمریکایی در حالی این گزارش را منتشر کرده که حد نصاب دورترین شکار هوایی توسط تامکت نیز متعلق به خلبانان جمهوری اسلامی ایران است. طی جنگ تحمیلی، یکی از خلبانان تامکت‌ ایران موفق به شکار یک فروند میراژ عراقی از فاصله ۱۵۰ کیلومتری  می‌شود. آمار رسمی عملکرد این جنگنده در دوران دفاع مقدس شکار ده‌ها جنگنده و هواپیمای عراقی و از دست دادن تنها ۸ فروند تامکت بوده است. یکی از جالب‌ترین پیروزی‌ها شکار سه فروند جنگنده «میگ» عراق با شلک یک تیر موشک «فینکس» از جنگنده تامکت بود.

* دستاوردهای مهندسان بخش باز آماد ایران

چندی قبل نیز نشریه آمریکایی «نشنال اینترست» نوشت، تا پایان جنگ با رژیم بعث، این جنگنده تنها ۸ شکست در کارنامه خود ثبت کرد. در سال ۱۹۸۸، تعداد هواپیماهای عملیاتی از این نوع  به حدود ۳۰ فروند کاهش یافت. امروزه تخمین زده می‌شود که این تعداد به ۴۰ فروند افزایش یافته است، اگرچه از نظر میزان آمادگی متفاوت هستند.

نشنال اینترست با اشاره به موفقیت مهندسان بخش بازآماد ایران نوشت ، علیرغم محدودیت‌هایی که برای جنگنده‌های اف-۱۴ اعمال شده بود، مهندسان ایرانی نیز اقدام‌هایی در تامکت انجام داده‌ند، از جمله اضافه کردن محفظه بمب برای تبدیل آن‌ها از جنگنده‌های برتری هوایی به جنگنده‌هایی با قابلیت تهاجم به اهداف زمینی.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 14
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 8
  • تیمسار FR ۲۰:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۵
    9 25
    اونی که تامکت میخرید رفته فعلا با پهپاد های اسباب بازیتون خوش باشید به فکــر مقابله بــــا اف35های اسرائیل
    • IR ۲۳:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۵
      3 26
      خوبه فقط تو 8 سال جنگ فقط 8 ماه اول پرواز میکردن تا اخر جنگ نه قطعه داشتن نه تیر موشک افسانه درست کردن تو مغز جوون های ما
    • حمیدرضاکفشی فیجانی IR ۲۳:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۵
      13 6
      اونی که تامکت خرید یه شیتیل قلمبه از کمپانی گرومن گرفت تا این پرنده را خرید
    • علی از ساری IR ۲۳:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۵
      12 1
      وقتی خود یانکی ها میگن برتری هوایی در منطقه رو در مقابل ایران از دست دادند اونوقت شما چی میگی؟
    • IR ۲۳:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۵
      14 1
      خب اگه راست می گی یه حمله بکن و همه چیز پس بگیر ، دیگه هم نیاز نیست بری آلبانی
    • IR ۰۳:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۶
      5 1
      اونی که ۳۰۰ تا اف ۱۶ سفارش داده بود هم رفته فکرشو بکن اگه الان ۳۰۰ تا اف ۱۶ داشتیم چی میشد !!!!!
  • محمدهادی IR ۰۰:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۶
    10 0
    ۱۳۰ موفقیت در مقابل تنها ۸ شکست این برای تامکت خارق العادست این ینی ایرانی ها مثل چشماشون از تامکت مواظبت کردن!
  • ذاکرغ IR ۰۰:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۶
    0 3
    اگه خبر راسته آدرس وبگاه و تاریخ انتشار رو بگید لطفاً!
    • IR ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۶
      2 0
      بیسواد
  • وحید نادر شاگرد اتوبوس IR ۰۳:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۶
    2 1
    آمریکا تهدید کرد در فاصله زمانی فلان تا بهمان؛ اگر از بوشهر اف 14 بلند شود با جنگ الکترونیک یا از راه دور ؛ روی باند منفجر خواهد کرد اتفاقا اف 14 اقدام به بلند شدن کرد و منفجر شد(یکی از 8 فروند اف 14 از دست رفته و معلوم هم نشد در انفجار آمریکا دست داشته یا نه؟ چون اگر مشخص میشد ایران تقاص میگرفت) ؛ و این اقدام آمریکا موجب شد نیروی هوایی و وزارت دفاع و حی نیروی پدافند و دریایی و ... به این نتیجه برسند که با سلاح و تجهیزات پیشرفته و پیچیده ساخت کشوری نمیتوان با آن کشور جنگید؛ لذا اقداماتی را سازمان دادند که امروزه ایران تنها کشوری است و حزب ا.. تنها گروهی است که میتوانند با تجهیزات و سلاح پیشرفته و پیچیده خریداری شده از خارج یا غنیمتی؛ میتوانند با کشور سازنده و دارنده آن تجهیزات و سلاح مقابله موثر کنند و علاوه بر آن همه میدانند که به ایران نمیشود جسارتی کرد و از بهای بسیار بسیار سنگین و کوبنده آن در امان ماند
  • IR ۲۳:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۶
    1 3
    موشک فونیکس تحویل شده به ایران نهایت بردش ۱۱۲ کیلومتر بود چگونه از فاصله۱۵۰ کیلومتری هدف زد
    • رضا IR ۲۰:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۰
      0 0
      ميتونه بزنه اگر سرعت و ارتفاع شليك كننده زياد باشه
    • IR ۰۸:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
      0 0
      112 رو از کجا دراوردی؟ برد این موشک به گفته سازنده اش 150 کیلومتره
  • رضا IR ۲۰:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۰
    0 0
    چند تا مشكل داره اين مقال.هليكوپتر mil-25 نداريم احتمالن منظور ميل 24 هايند بوده منظور.mig-23 هم فلانكر نيست فلاگره.به عنوان تكخال تامكت جليل زندي معتبرترين خلبان تامكت دنيا بوده

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس