کرار

تست موتور جدید «طلوع ۵» روی پهپاد کرار در روزهای اخیر، از جمله اخبار مهمی بود که در میان خبرهای مربوط به آزمایش موفق نسل جدید سامانه پدافندی باور ۳۷۳، آنچنان که باید برجسته و دیده نشد.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، از جمله طرح هایی که برخی از مهمترین طراحان و سازندگان محصولات نظامی در جهان، در سالهای اخیر به دنبال آن بوده اد، استفاده از پرندگان بدون سرنشین یا همان پهپاد برای ایفای چند نقش متفاوت اما در قالب یک پلتفرم و محصول نسبتا یک شکل هستند تا علاوه بر کاهش هزینه های طراحی و ساخت، امکان تغییر کاربری پرنده در زمان کوتاه و بسته به نیاز مشتری یا واحد عملیاتی فراهم شود. با این مشخصه مهم، پهپاد چند منظوره کرار که از جمله محصولات بومی شناخته شده و در عین حال پر استفاده در نیروهای مسلح کشورمان محسوب می شود، در این حوزه یک رکورددار در جهان محسوب شده و پرنده ای کم نظیر است که به لطف دور اندیشی و آینده نگری متخصصان ایرانی، می تواند نقش های مهم و متنوعی را بر عهده داشته باشد.

تست اخیر نسل جدید موشک صیاد ۴ با نام "صیاد ۴ بی" و ارتقاء سامانه پدافندی باور ۳۷۳، اگرچه چشم ها را معطوف به قدرت جدیدی از صنایع دفاعی کشورمان کرد و جمهوری اسلامی ایران را در میان معدود قدرتهای نظامی جهان قرار داد که می توانند موشکهای پدافندی با برد بیش از ۳۰۰ کیلومتر بسازند، اما در کنار این دستاورد، خبر از ارتقاء مهمی روی پهپاد مهم کرار می داد که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد.

بیشتر بخوانید:

جمهوری اسلامی سومین تولیدکننده موشک پدافندی با برد ۳۰۰ کیلومتر در جهان/ شکار آسان جنگنده‌ها و بمب‌افکن‌های راهبردی با «اس ۴۰۰ ایرانی» +عکس

تاکتیک ویژه پهپادهای بمب‌افکن سپاه برای غافلگیری دشمن/ همه جاده‌ها فرودگاه RQ-۱۷۰ ایرانی شد +عکس

چه پرنده‌هایی در آشیانه عقاب‌های بدون سرنشین حضور داشتند/ اولین پهپاد پدافندی ایران با ۴ موشک و موتور جت +عکس

سابقه طراحی و تولید پهپاد کرار

پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، برای آزمایش سیستم‌های ضد هوایی و موشک‌های هوا به هوای جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش، ایران اقدام به خرید تعدادی از پهپادهای هدف مدل MQM-۱۰۷ از آمریکا کرد. این پهپاد از یک موتور میکرو توربوجت بهره برده و می‌توانست به سرعت ۹۲۵ کیلومتر در ساعت رسیده و ارتفاع پروازی آن نیز در حدود ۱۲ کیلومتر برسد. این محصول در دهه ۱۹۷۰ میلادی توسط آمریکا به بازار جهانی معرفی شده و فروش خوبی هم داشته و کشورهایی مثل ایران، کره جنوبی، استرالیا، مصر، ترکیه، امارات متحده عربی، تایوان، سوئد و سنگاپور از کاربران آن بودند.

روند طراحی و ساخت پرنده های بدون سرنشین در کشورمان، با یک نقشه راه مناسب پیش می رفت اما در مردادماه سال ۸۹ پرنده ای متفاوت و جدید توسط صنایع دفاعی کشورمان معرفی شد که این پهپاد در کنار نقش آفرینی به عنوان پرنده هدف برای واحدهای پدافند هوایی و هوایی، توان بدل شدن به یک پرنده بدون سرنشین رزمی را نیز داشت. در عین حال با توجه با مجهز بودن به یک دوربین که درون پهپاد نصب شده، این پرنده توانایی انجام ماموریت های شناسایی را نیز داشت. از همان زمان به علت ویژگی‌های خاص پرنده مذکور، تحلیل‌ها و بحث‌های مختلفی در خصوص دستیابی ایران به یک پهپاد با موتور جت مطرح و برخی نیز آنرا صرفا یک پلتفرم برای تست موشک کروز ایرانی معرفی کردند.

تحول مهم «کرّار» در عملیات‌های غافلگیرانه با رسیدن به ارتفاع ۱۴ کیلومتری/ استقبال موشک‌های کروز ایرانی از تست موفق یک پهپاد خاص +عکس

یکی از نمونه های اولیه پهپاد کرار مجهز به بمب در نمایشگاه هوایی کیش

مشخصات اعلام شده این پرنده در آن زمان، شامل برد هزار کیلومتر، سرعت حدود ۹۰۰ کیلومتر بر ساعت، محموله قابل حمل حدود ۵۰۰ کیلوگرم و سقف پرواز حدود ۲۵ هزار تا ۴۰ هزار پا(۷۵۰۰ تا ۱۲۰۰۰ متر) در نمونه‌های مختلف بود. روش بکارگیری این نمونه از «کرار» به صورت پرتاب از روی پرتابگر با یک پیشران راکتی بود که پس از اتمام انرژی آن، رها شده و موتور جت خود پرنده روشن می‌شود. این پهپاد از موتورهای جت سری طلوع ساخت ایران بهره می‌برد. اما هرچه گذشت، ماموریت‌ها و تخصص‌های این پهپاد بیشتر شد و علاوه بر بمب‌های ۲۵۰ و ۵۰۰ پوندی نصب شده روی این پهپاد رزمی، «کرار» به موشک کروز دریایی «کوثر» نیز مجهز شد که این موشک می‌تواند اهداف سطحی متخاصم را در پهنه دریاها مورد هدف قرار دهد. لذا به نظر می رسید نمونه اولیه پهپاد کرار در نقش هدف هوایی، بمباران اهداف زمینی و حملات ضد کشتی وارد خدمت شده است.

نقش دیگری که برای پهپاد کرار تعریف و تصاویری از آن نیز پخش شد، مسئله رهگیری و نبرد هوایی بود که در این نقش، پهپاد مور نظر، حداقل به موشک‌های سری شهاب ثاقب مجهز شد. موشک شهاب ثاقب نمایش داده شده با پهپاد کرار شباهت‌هایی نیز به موشک شفق دارد. شفق، موشکی هوشمند است که با استفاده از جستجوگر IIR روی هدف خود قفل می‌کند و با برد ۸ تا ۱۰ کیلومتر، سرعت آن ۲ تا ۲.۷ ماخ است. بنا بر اطلاعات منتشر شده، این موشک ۶۰ کیلوگرمی‌ توانایی نفوذ ۱ تا ۱.۵ متر در انواع زره تانک و شناور را داشته و دقت اصابت آن ۳۰ سانتیمتر مربع در فاصله ۱۰ کیلومتر است.

تحول مهم «کرّار» در عملیات‌های غافلگیرانه با رسیدن به ارتفاع ۱۴ کیلومتری/ استقبال موشک‌های کروز ایرانی از تست موفق یک پهپاد خاص +عکس

پهپاد کرار مجهز به موشک هوابه‌هوای شهاب ثاقب

شفق یکی از اولین موشک‌های بومی است که از جستجوگر تصویری فروسرخ (IIR) استفاده می‌نماید. این نوع جستجوگر، قابلیت ردگیری اهداف زرهی و شناوری را از تمام زوایا دارد، از مقاومت نسبتاً بالایی نسبت به اخلال (جمینگ) و فریب برخوردار بوده و حساسیت بسیار بهتری در تشخیص اهداف دارد.

در بحث عملیات‌های رهگیری، معمولا پهپادهای کرار به صورت تعدادی در پشت یک کشنده سنگین نصب شده و در زمان لازم به وسیله یک شتاب‌دهنده مرحله اول به ارتفاع مورد نظر رسیده و سپس پرواز با پیشران اصلی به سمت هدف را آغاز می‌کنند. در این شرایط نیازی به فرودگاه خاصی برای این پرنده نبوده و هر جایی که بتوان آن را نصب کرده و پیشران کمکی مرحله اول را فعال کرد، می‌توان این پرنده را از آنجا به پرواز در آورد. در صورت نیاز به بازیابی این پرنده نیز سیستم چتر در آن تعبیه شده و پهپاد کرار مورد نظر بعد از عملیات با چتر به روی زمین فرود می‌آید.

تحول مهم «کرّار» در عملیات‌های غافلگیرانه با رسیدن به ارتفاع ۱۴ کیلومتری/ استقبال موشک‌های کروز ایرانی از تست موفق یک پهپاد خاص +عکس

پهپاد های مسلح به موشک هوا به هوا روی سکوی متحرک پرتاب

اما در رزمایش مدافعان آسمان ولایت نیروی پدافند هوایی ارتش در سال ۹۸، نمونه دیگری از پهپاد «کرار رهگیر» مورد استفاده و بهره‌برداری عملیاتی قرار گرفت که به صورت انتحاری، هدف خود را مورد اصابت قرار می‌داد. تصاویر منتشرشده از نمونه رهگیر انتحاری پهپاد کرار، نشان می‌داد که برای افزایش دقت اصابت به هواگرد متخاصم، در قسمت دماغه آن سنسورهای اپتیکی و یا حرارتی استفاده شده تا با تعقیب هدف به صورت قفل اپتیکی و یا قفل حرارتی، به آن اصابت کند.

تحول مهم «کرّار» در عملیات‌های غافلگیرانه با رسیدن به ارتفاع ۱۴ کیلومتری/ استقبال موشک‌های کروز ایرانی از تست موفق یک پهپاد خاص +عکس

پهپاد کرار در مدل انتحاری

مهمات ویژه هدایت شونده و دقت بالای هدف گیری در کرار

اما در سال ۱۳۹۹ و در جریان رونمایی های مربوط به صنعت دفاعی، تصاویر جدیدی از پهپاد کرار و در عین حال عملیات بمباران توسط این پرنده بدون سرنشین منتشر شد. در مراسم مورد نظر موشک هوا به هوای آذرخش، بمب هدایت لیزری ۵۰۰ پوندی، نمونه‌ای جدید از بمب بالابان و بمب خوشه‌ای سیمرغ به عنوان تسلیحات جدید پهپاد کرار معرفی شدند. اضافه شدن توان حمل بمب‌های دورایستا مثل سری بالابان و همچنین بمب‌های هدایت لیزری، نشان‌دهنده یک تغییر مهم در سیستم های داخلی این هدف برای پذیرش این نسل از مهمات جدید بود.

تحول مهم «کرّار» در عملیات‌های غافلگیرانه با رسیدن به ارتفاع ۱۴ کیلومتری/ استقبال موشک‌های کروز ایرانی از تست موفق یک پهپاد خاص +عکس

بمب یاسین (کادر مشکی)، موشک آذرخش (کادر زرد) و بمب هدایت لیزری (کادر قرمز)

تحول مهم «کرّار» در عملیات‌های غافلگیرانه با رسیدن به ارتفاع ۱۴ کیلومتری/ استقبال موشک‌های کروز ایرانی از تست موفق یک پهپاد خاص +عکس

تسلیحات مختلف پهپاد کرار؛ بمب سیمرغ (کادر مشکی و سفید)، انواع قدیم و جدید بمب بالابان (کادر زرد)، بمب هدایت لیزری ۵۰۰ پوندی (کادر قرمز)

مسئله مهم دیگر، نمایش دقت بالای این پرنده بدون سرنشین در حوزه بمباران حتی با بمب‌های غیر هوشمند بود چراکه بر اساس تصاویر منتشر شده توسط وزارت دفاع این پهپاد با پرتاب یک تیر بمب مارک ۸۲ از ارتفاع ۶۴۰ متر و با سرعت ۵۹۳ کیلومتر در ساعت موفق شده بود خیلی نزدیک به مرکز هدف را با موفقیت مورد اصابت قرار دهد. همچنین در رزمایش اقتدار هوایی فدائیان حریم ولایت سال ۱۴۰۰ نیز، پهپادهای کرار که به بمب‌های ۵۰۰ پوندی و راکت مجهز شده‌ بودند، توانستند اهداف واگذار شده را به دقت مورد اصابت قرار دهند.

ذکر این نکته بسیار مهم است که بمب مورد نظر در این تمرین از نوع هدایت شونده نبوده و در زیر پهپاد آزمایشگر نیز سیستم‌های هدف‌گیری بیرونی مشاهده نمی‌شود. می‌توان این طور گمانه‌زنی کرد که پهپاد مورد نظر در حقیقت به نوعی از سیستم‌های هدف‌گیری جدید مجهز شده که در درون این پهپاد نصب می‌شوند. می‌توان بر اساس این تصویر این گونه اعلام کرد که پهپاد مورد نظر حداقل در بحث حمله به اهداف ثابت به دقت بسیار خوب و قابل تحسینی رسیده است. از سوی دیگر در جریان رزمایش دو سال قبل نهاجا به نام مدافعان آسمان ولایت ۹۹ ، با یک ماموریت جدید از کرار رو به رو شدیم که آنهم بحث جنگ الکترونیکی توسط این پهپاد بود. اطلاعات قابل توجهی از آن پهپاد منتشر نشد ولی می توان اینگونه در نظر گرفت که این پرنده می تواند به غلاف های جنگ الکترونیکی به صورت درونی یا نصب شده زیر بدنه مجهز شده و عملیات اخلال بر علیه رادارها یا سیستم های مخابراتی دشمن را به انجام برساند.

ورود کرار به شهر زیرزمینی و ناوگان دریایی ارتش

خردادماه امسال و در ادامه تحولات بزرگ و تاثیرگذار دفاعی و نظامی در ارتش جمهوری اسلامی ایران، از اولین شهر زیرزمینی این نیرو رونمایی شد. شهر پهپادی ارتش در حقیقت دومین شهر زیر زمینی پهپادی در کشورمان بعد از نمونه رونمایی شده توسط سپاه در اواخر سال پیش و اولین مجموعه زیر زمینی شناخته شده در این وسعت برای ارتش به حساب می آید که یکی از پرنده های بدون سرنشین مستقر در این شهر زیر زمینی، کرار بود.

در این شهر زیر زمینی، کرارها با چندین گزینه تسلیحاتی مشاهده شدند. در یک تصویر، یک سر جستجوگر - احتمالا از نوع تصویر ساز فروسرخ- برای پهپاد کرار دیده می شود که به نظر می رسد برای نمونه ای انتحاری از این پهپاد باشد. استفاده از این سیستم برای شناسایی اهداف، دقت بالایی را به کرار برای یافتن و رسیدن به هدف می دهد. پهپاد کرار که از پیشران جت استفاده می کند در وضعیت ماموریت بدون بازگشت یا انتحاری بردی در حدود هزار کیلومتر داشته و در وضعیت گشت رزمی و بازگشت به خانه و بازیابی به وسیله چتر برد آن ۵۰۰ کیلومتر است.

بزرگترین گردهمایی پهپادهای دوربرد و تهاجمی ایران در «شهر زیرزمینی ارتش» / فطرس، کمان و دوربردترین پرنده انتحاری جهان آماده مأموریت‌های ویژه شدند +عکس

نصب یک سیستم اپتیکی در جلوی پهپاد کرار در شهر زیر زمینی پهپادی ارتش

برای این پهپاد در کنار بحث عملیات انتحاری، قابلیت حمل و پرتاب بمب های سقوط آزاد غیر هدایت شونده، بمب های دورایستای سری بالابان، موشک های سری شفق بهینه شده و موشک های هوا به هوای سری آذرخش نیز تعریف شده و تمامی این تسلیحات در این شهر زیرزمینی ارتش مشاهده شدند.

از کابوس ارتش آمریکا تا انتحاری هزار کیلومتری در خدمت ناودسته پهپادی نداجا/ پای اولین «مهمات سرگردان ایرانی» به زیردریایی‌های ارتش باز می‌شود +عکس

پهپادهای آرش، کرار (رنگ روشن) و ابابیل ۲ (رنگ آبی) روی ناو نداجا

تیرماه امسال نیز در یکی از جدیدترین رخدادهای پهپادی ارتش، خبر عملیاتی شدن اولین ناودسته پهپادبر در نیروی دریایی ارتش به طور رسمی به اطلاع عمومی رسانده شد. ناودسته پهپادبر شامل چندین شناور سطحی و زیرسطحی است که مجهز به انواع پهپادها بوده و بسته به برد پروازی پهپادهای خود عملیاتهای مختلفی را به اجرا می گذارند. ناودسته مذکور شامل شناورهای لجستیکی لاوان (از رده هنگام) و دلوار، شناور پشتیبانی هندیجان، ناو رزمی جماران به عنوان مرکز فرماندهی ناودسته و دو زیردریایی طارق (از رده کیلو) و فاتح بود.

از جمله پهپادهای مشاهده شده روی این شناورها هم کرار بود که سابقه و کارنامه درخشانی دارد. به صورت دقیق مشخص نیست، کرار در کدام نقش روی شناورهای نداجا نصب شده بود ولی به صورت گمانه زنی احتمالا در نقش های شناسایی و انتحاری، محتمل ترین گزینه ها برای این پهپاد باشد.

شاهکار کرار در تست موشک جدید پدافندی

در ادامه دستاوردها و برنامه‌های صنایع دفاعی و نیروهای مسلح کشورمان برای تقویت توان بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران، طی هفته های اخیر نسل جدیدی از موشک‌های پدافندی خانواده صیاد با نام صیاد ۴B با حضور فرماندهان و مسئولان وزارت دفاع و قرارگاه پدافند هوایی، رونمایی شد. سامانه باور ۳۷۳ در جدیدترین آزمایش خود که خبر آن در روزهای گذشته اعلام شد، هدف را در ۴۵۰ کیلومتری کشف کرده، قفل اولیه در فاصله ۴۰۰ کیلومتری انجام و قفل پایدار در فاصله ۳۶۰ کیلومتری انجام می شود و پس از آن، شلیک انجام و در فاصله ۵ دقیقه‌ای به پرنده مورد نظر که یک پهپاد کرار با سرعت بالا و سطح مقطع راداری پایین است، اصابت می‌کند. طبق تصاویر منتشره، سامانه باور ۳۷۳ موفق شد در برد حدودا ۳۰۴ کیلومتری، پهپاد هدف را منهدم کند.

جمهوری اسلامی سومین تولیدکننده موشک پدافندی با برد ۳۰۰ کیلومتر در جهان/ شکار آسان جنگنده‌ها و بمب‌افکن‌های راهبردی با «اس ۴۰۰ ایرانی» +عکس

تصاویری صفحه رادار سامانه باور۳۷۳ در جریان تست اخیر سامانه

اما نکته مهم در خصوص ارتقاء پهپاد کرار که در خبرها به آن توجه لازم نشد، در سخنان امیر صباحی‌فرد فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش نهفته است که وی با بیان اینکه شلیک های قبلی در برد ۱۵۰ کیلومتر روی پهپاد کرار انجام شد که بیشینه ارتفاع آن ۳۲ هزار پا بود، اعلام کرده که " در این شلیک اخیر، به ارتفاع بیش از ۴۳ هزار پا رسیدیم". وی چنین ارتقائی را ناشی از نصب "موتور طلوع ۵ " که از جمله محصولات تولید شده توسط وزارت دفاع کشورمان است، دانسته و افزوده است: نقطه کشف اولیه سامانه باور، در ۴۳۳ کیلومتر و ۴۳ هزار پا و سرعت پهپاد ۷۳۶ کیلومتر بود.

تحول مهم «کرّار» در عملیات‌های غافلگیرانه با رسیدن به ارتفاع ۱۴ کیلومتری/ استقبال موشک‌های کروز ایرانی از تست موفق یک پهپاد خاص +عکس

اطلاعات مربوط به نسل های اولیه پهپاد کرار

فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش همچنین اعلام کرده "برای اینکه پهپاد کرار بتواند اوج گرفته و به ارتفاع ۴۳ هزار پا برسد، مجبور شدیم پس از پرواز، حرکت اوربیت یا چرخش را انجام داده و بتواند پس از اوج، به ارتفاع ۴۳ هزار پا دست پیدا کند تا در خط اصلی قرار بگیرد. این اتفاق رخ داد و در ۴۳ هزار پا وارد مدار اولیه شد." که نشان دهنده ویژگی های مهم پروازی و قدرت بالای پرنده مذکور در تغییر ارتفاع و کنترل از روی زمین آنهم در چنین ارتفاع بالایی است که بعضا جنگنده های با سرنشین، در این ارتفاع به عملیات و حرکت می پردازند. ضمن آنکه با چنین دستاورد مهمی و پرواز در ارتفاع بالا، امکان پرتاب بمب های دور ایستا مانند بالابان یا یاسین و... در بردهای بیشتر به نسبت تست ها و آزمایشات فعلی فراهم می شود و این پرنده می تواند تا ۲ برابر برد فعلی، یک بمب هدایت شونده هواپرتاب را به سمت هدف در نظر گرفته شده شلیک کند که چنین اقدامی، ضمن آنکه کرار را از تیررس انواع سامانه های پدافندی دور می کند، امکان شناسایی یک بمب کوچک اما نقطه زن را نیز برای رادارها و سیستم های پدافندی دشمن سخت تر از گذشته خواهد کرد.

با نگاهی به پهپادهای مختلف نظامی در جهان می‌توان مطمئن شد که این پرنده بدون سرنشین ایرانی در حقیقت به نوعی همه‌کاره‌ترین پهپاد جهان روی یک پلتفرم مشخص و تقریبا ثابت است. بحث‌های شناسایی، هدف برای تمرین هوایی، حمله علیه اهداف زمینی و دریایی، رهگیری هوایی، حمله انتحاری و در نهایت جنگ الکترونیک از جمله موضوعاتی است که تا به امروز برای این پرنده بدون سرنشین تعریف شده و این دستاورد، تا به امروز در هیچ کدام از پرنده‌های بدون سرنشین در جهان دیده نشده است و حالا این سلاح موثر همچون خانواده موشک‌های فاتح، در رسته‌های تخصصی متعددی خوش درخشیده و تا سال‌ها می‌تواند بخش مهمی از نیازهای نیروهای مسلح را تامین کند.

تیغ تیز شمشیربازهای ایران زیر گلوی اسرائیل

موشک هویزه (با موتور طلوع) و مقایسه آن با سومار؛ مشابهت در تمام اجزا به جز موتور اصلی پرواز مشخص است

ضمن آنکه این ارتقاء در پهپاد کرار، می تواند روی عملکرد برخی انواع موشک های کروز زمین به زمین ایرانی نیز اثر مثبت به جای گذارد چراکه نسل بعدی موشک کرور دوربرد ایرانی با نام هویزه که در نمایشگاه دستاوردهای ۴۰ ساله انقلاب اسلامی در مصلی تهران در بهمن ۱۳۹۷ رونمایی شد، از موتور توربوجت از خانواده طلوع بهره می برد و طبق اعلام مسئولان وقت، برد آن بیش از ۱۳۰۰ کیلومتر عنوان شد. این موتورها قبلا برای استفاده در کروزهای دریایی به تعداد بالا تولید شده و به قابلیت اطمینان بالایی دست یافته اند در نتیجه این نوع موتور برای عملکرد مطمئن در مدت زمان پرواز حدوداً دو ساعته موشک کروز هویزه برای رسیدن به بیشترین برد خود، کارآمد است. در صورتی که نسل جدید موتورهای طلوع، توانسته اند روی پهپاد کرار، موثر بوده و ویژگی های پروازی آنرا با ارتقاء صورت گرفته روی موتور مذکور، بهبود ببخشد پس در نتیجه می توان ابراز امیدواری کرد به زودی نسل جدید موشکهای کروز ایرانی با موتور بهینه شده بومی، آماده تست و عملیاتی شدن باشند؛ انشاء الله.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 51
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 9
  • میثم IR ۲۳:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۹
    156 6
    ماشاالله
    • IR ۰۶:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
      23 0
      اگرارتفاع پروازی پهپادکرار۶شش کیلومتردیگه اضافه بشه،برسه به ارتفاع پرواز۲۰کیلومترازسطح زمین،آن وقته که کاری کردیدکارستان!البته همین سطح پرواز ۱۴چهارده کیلوترارتفاع پروازی هم کارکوچکی نیست
    • IR ۰۷:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
      25 6
      الان یه مشنگ میاد عقده دلش رو خالی کنه و از قیمت مرغ و پراید میگه!!!! این گاگول ها از تو کدوم مزبله میان بیرون؟
    • شاکی IR ۰۸:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
      41 0
      خبر خوب اول صبح . حال خوب .به کوری چشم دشمنان این ملت و کشور هرچه که لازم باشه می سازیم
  • بند ه خدا IR ۰۰:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    26 1
    حال که توانایی موتور، تغییر بردار رانش نازل، سامانه های الکترو اپتیکی، شبکه سازی پهپادها و حمل تسلیحات درون بدنه در کشور بومی شده و توسعه یافته است، می بایست طراحی کرار مطابق با طراحی های روز با ویژگی های رادار گریزی مانند والکری ارتقاء یابد تا بقا پذیری آن در محیط های آلوده راداری بیشتر شود. افزودن پس سوز، مانور پذیری بالا و جنگال بر علیه پدافند یا جنگنده های رهگیر دشمن مبتنی بر هوش مصنوعی و خلبان خودکار توانایی فرار پرنده پس از انجام عملیات را افزایش خواهد داد.
  • بند ه خدا IR ۰۰:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    9 0
    حال که توانایی موتور، تغییر بردار رانش نازل، سامانه های الکترو اپتیکی، شبکه سازی پهپادها و حمل تسلیحات درون بدنه در کشور بومی شده و توسعه یافته است، می بایست طراحی کرار مطابق با طراحی های روز با ویژگی های رادار گریزی مانند والکری ارتقاء یابد تا بقا پذیری آن در محیط های آلوده راداری بیشتر شود. افزودن پس سوز، مانور پذیری بالا و جنگال بر علیه پدافند یا جنگنده های رهگیر دشمن مبتنی بر هوش مصنوعی و خلبان خودکار توانایی فرار پرنده پس از انجام عملیات را افزایش خواهد داد.
  • رسول IR ۰۰:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    8 2
    چندتا از مهندسین و مدیران موشک سازی رو بفرستین خودروسازی یکی از نارضایتی های بزرگ مردم خودروسازها هستن
  • IR ۰۰:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    14 2
    امپراطوری باستانی ایران دوباره زنده شده است و اینبار مردان امپراطوری برای شاهِ جهان مهدی فاطمه خواهند جنگید
    • IR ۱۸:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۹
      1 0
      خدا خیرتون بده مثل موشک های سپاه نقطه زن بود این کامنت
  • IR ۰۰:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    7 4
    سربازان عثمانی خسته از سریریدن ۶هزار آذری در آناتولی بالاخره به تبریز رسیدند و آن هولوکاست تلخ و آذری کشی بزرگ انفاق افتاد تا اینکه شاه عباس آن ها را از ایران بیرون انداخت
  • US ۰۰:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    8 0
    به فکر نوسازی ناوگان نیروی هوایی کشور باشید، جنگنده و سلاح هسته‌ای برای محافظت از ایران باشید ، خود دانید
  • IR ۰۰:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    0 4
    نویسنده این متن عامل موساد نیست؟! حتما هست. مگر می شود آدم اینقدر ابله باشد که با این نوشته کودکانه و دشمن شاد کن باعث خوشحالی دشمن شود.
    • علی IR ۱۶:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۰
      0 0
      خودتم فهمیدی چی گفتی؟؟
  • IR ۰۱:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    ناوگان نیروی دریایی ما یعنی کلاس های جماران , شهید سلیمانی و شهید ناظری درواقع شناورهای گارد ساحلی هستند برای حفاظت از تاسیساتی مثل سکوهای نفتی یعنی این ها به پشتیبانی ساحل نیاز دارند و در حالت عادی محدوده عملیاتی این ها باید از ابتدای خلیج فارس باشد تا دهانه دریای هند , اگر امروز این ها به مسافت های دورتر می رن بخاطر اینه که ما رزمناوهای 200 متری 7 8 هزار تن اقیانوس پیما با آرایش سنگین نداریم خب ما در این محیط های دور , هیچ ساحل دوست و پشتیبان هم نداریم فعلا تا شرایط این است پهبادها می تونن به عملیات های دوربرد نیروی دریایی قوت و قدرت بدن ما اگر قرار است همین تایپ شناورهای گارد ساحلی را تولید کنیم حداقل باید مدل هایی با طراحی های تخصصی داشته باشیم که این ها به شکل ناوگروه حرکت کنند و یک قدرت بزرگ تر بسازند مثلا ناوچه ایی که تخصص اش و قدرت اش تا 70 درصد صرفا پدافندی است می تونه یک چتر روی ناوگروه باز کنه یا ناوچه ایی که تخصص و قدرت اش تا 70 درصد صرفا تهاجم با قوای پهبادیه در نتیجه فضای زیادی برای استقرار پهبادها خواهد داشت مثلا 2 بازوی رباتیک که از 2 طرف ناوچه می تونن خارج بشن و هر کدام میزبان 5 شاهد 136 باشن و یا اینکه چنین ناوچه تخصصی میزبان 10 کرار در انواع مدل ها باشد کرار پهبادیه که می تونه پل فرماندهی ناو هواپیمابر را هم بزنه تا دشمن یک لاشه بزرگ سرگردان با 5000 نفر نیروی در به در محتاج به کمک داشته باشد یا ناوچه هایی تخصصی داشته باشیم که تا 70 درصد میزبان تجهیزات شناسایی و جنگ زیرسطحی باشد چون ناوچه فضاش کمه اینجوری می شود تحهیزات تخصصی خیلی سنگین تری آرایش داد اینجوری 5 ناوچه با تخصص های مختلف کنار هم می تونن یک قدرت بازدارنده ایجاد کنند فعلا چنین کاری می تونه قدرت زیادتری به یگان های دریایی بده تا اینکه صرفا مثلا کلاس جماران دائما کپی پیست بشه تا بعدا به سمت ساخت رزمناوهای اقیانوس پیما با آرایش سنگین برویم البته اگر اقتصاد کشور اجازه بده و بتونه پشتیبانی کنه .
    • IR ۱۷:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
      12 0
      دستیابی ایران به ساخت زیردریایی اقیانوس پیما،با پیشرانه هسته ای ومجهزبه انبوه سیلوهای موشکی عمودپروازفراصوت وکروزواژدرومین،درکنارآبهای مرز آمریکاکنارشهرهای ساحلی آمریکابه این معناهست که تمام این نقاط ضعف وکاستی هابه یکباره جبران بشه وتبدیل میشه به بزرگترین نقطه ی قوت کشور مان درعرصه تمام آب هاواقیانوسهای سراسرجهان آنهم بطورکاملارادارگریز،غیرقابل ردیابی،نامرئی وبی سروصدا
  • IR ۰۱:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    68 0
    الحمدالله و هزاران بار شکر و ماشاءالله به همه دست اندرکاران پر تلاش خستگی ناپذیر و دارای خلاقیت و توفیقات دوام دار که نتیجه سعی و تلاش شان در همه گونه زمینه ها رسیدن به هدف مرحله همیشه اول است و همواره عزیزان افتخار آفرین ما و کشور و شبانه روز امنیت سازند
  • IR ۰۱:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    84 0
    ایول بزنید تروریستها رو نابود کنید
  • رضا IR ۰۲:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    13 0
    اين خبرها در شرائط عادى براى هر وطنپرستى حقيقتاً مايه غرور و مباهاته اما با اوضاع نابسامانى كه چند ماهه بر كشور عزيزمون حاكمه و همچنين خون هاى پاكى كه بى جهت از هم وطنان عزيز ( مردم و نيروهاى انتظامى ) به زمين ريخته ميشه ، ديگه دل و دماغى برامون نذاشته تا به خودمون و كشورمون بباليم و … ! خدا عاقبت اين سرزمين پاك و مردم نجيبش را ختم به خير كند.
  • محمدهادی IR ۰۲:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    6 0
    درحال حاضر چیزیکه ما در بحث پیشرانه احتیاج مبرم برای پروژه های پیشرفته خودمون داریم،دستیابی به یک موتور توربو جت راندمان بالاست به امید رونمایی از یک چنین دستاوردی عظیم
  • Vessle IR ۰۳:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    6 0
    ایران قوی . ایران قدرتمند .
  • IR ۰۳:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    4 0
    تشکر از تمام دست اندرکاران و آرزوی عنایات روزافزون الهی
  • صادق IR ۰۶:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    6 0
    یاعلی دلاور
  • على FI ۰۶:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    6 0
    از اين گزارش خوبتون سپاسگزارم..
  • مهدی IR ۰۶:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    5 0
    احتمالا این موتور توربوفن موشک کروز سومار روش هست
  • IR ۰۸:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    2 0
    تمام انواع موشکها را می بایست به این حسن انگل لیس نشون می دادید تا خبر خودکفایی ایران دباره موشک را به اربابانش بدهد البته این کار محقق شد و به اربابانش گفته لذا همه اونها الان در مقابل قدرت ایران اسلامی عزیز به زانو در آمده اند
  • IR ۰۸:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    0 0
    چقدر آب خورده ؟
  • IR ۰۸:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    3 0
    یه چیزی بسازید که بشه باهاش از همین ایران، دفتر اینترآشغال و بی بی سی رو توی لندن زد. قبلش هم یک مانور انجام بدید که ماکت این دو رسانه تروریستی رو در ابعاد یک به یک بسازید و بعد بزنید نابود بشه. مثل همونی که برای دیمونا انجام شد.
    • IR ۱۷:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
      0 0
      جنگ رسانه ای روباجنگ افزارنمیشه زد،بایدماهواره تلوزیونی پخش ماهواره جمهوری اسلامی ایران بره به مدار۳۶۰۰۰سی وشش هزارکیلومترهرچه سریع ترودرداخل کشوربازسازی وترمیم آموزش وپرورش
  • محتشم IR ۰۸:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    0 0
    موفق های عالی در توسعه پایدار بخش های نظامی که از پیجیده گی های بالایی برخوردار است نشان دهنده همت بلند متخصصان گمنام ولی سربلند و وطن پرست است
  • IR ۱۰:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    1 0
    تا کور شود هرآنکس که نتواند دید اینها با عنایت خدا حاصل مدیریت جهادی مقام معظم رهبری امام خامنه ای (مد ظله العالی) است.
  • IR ۱۰:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    1 0
    حسن کلید و اعوان و انصارش جز نقشی مخرب در پیشرفت جمهوری اسلامی ایران نداشت چرا تصویر بازدید این فرد رو در این نوشتار گذاشتید ، واقعابراتون متاسفم نفوذ تا کجا؟؟؟
  • IR ۱۰:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    1 0
    اگر می خواهید فتنه تمام شود اصلاح طلبان تندرو را به هر طریق ممکن حالا چه از لحاظ مالی یا جانی یا اجتماعی یا قضائی مجازات کنید
  • IR ۱۰:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    0 0
    به یاری خدا با هر سختی آسانی است به دشمن امان ندهید
  • IR ۱۰:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    1 0
    هزار ما شاالله
  • IR ۱۰:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    0 1
    مشرق جان برد پهپاد در واقع شعاع عملیاتیش هست و ربطی به رفت و برگشت پهپاد نداره،مداومت پروازی و برد دو مقوله جداست
  • ایران قوی IR ۱۱:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    1 0
    خدا قوت به بچه های هوا فضا و خانواده های محترم شون . این طرح که بشه اکثر ارتقا این ادوات و روی یه پلتتفروم انجام داد طرح جالبی هست ان شا'الله که ایران اسلامی در همه جهات مانند بحث فضایی ش پیشرفت کنه .!!!اگه افراد دلسوز کار و دست بگیرن !!!
  • IR ۱۱:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    0 0
    چند نکته ! چرا رو شکل ایرودینامیکی موشکها پهپادها طرحی جدید نمیزاریم؟!انگار اصرار داریم فقط یک مدل به کاربردهای دیگر تغییر بدیم ! باید نو آوری داشته باشیم باید با اصلاح نوک دماغه بدنه باله موتور جدید به‌سرعت شتاب رادارگریزی مانور پذیری پهپادها موشکهامون اضافه کنیم ، باید فکری به حال نوسازی ناوگان هوایی خودموم بکنیم کسی به ما جنگنده بمب افکن شکاری رهگیر به تعداد زیاد لازم نمیده ایکاش سردار حاجی زاده در زمینه طراحی ساخت جنگنده هم توجه ویژه داشته باشن تلاش کنن، متاسفانه در وزارت دفاع و نیروی هوایی اراده ای برای ساخت جنگنده هواپیما بومی دیده نمیش ، در جنگ بر علیه داعش در سوریه نیاز به جنگنده بمب افکن برای عملیات پشتیبانی نزدیک مثل میگ 25 بمب افکن سنگین مثل سوخو 24 داشتیم
  • IR ۱۲:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    1 0
    خدا قوت.
  • DE ۱۲:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    0 1
    رسیدن کرار به ارتفاع 14 کیلو متری. اونوقت میگن تو تست سامانه باور هدف تو ارتفاع 32 کیلومتری منهدم کردیم؟!؟
    • علی IR ۱۶:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۰
      0 0
      داداش فکر کردی فقط رو یه پهپاد تست میکنن‌.حتما قبلا تست کردن که بعد میان رو نمایی رسمیش میکنن....
  • کوروش کبیر IR ۱۲:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    2 0
    کار خودشونه
  • آرش IR ۱۲:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    1 0
    کار خودشونه
  • IR ۱۳:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    1 0
    این کاتینر پرتاب شاهدهای 136 که روی کامیون می گذارید یه نوع سبکش را برای ما تولید کنید که بشه روی هواپیمای باری نصبش کرد تا بتونه در ارتفاع بالا برای ما شاهد شلیک کنه ....
  • نازنین IR ۱۳:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    1 0
    درودبی پایان وهزاران الله اکبر
  • IR ۱۴:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    1 0
    وَأَعِدّوا لَهُم مَا استَطَعتُم مِن قُوَّةٍ وَمِن رِباطِ الخَيلِ تُرهِبونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَعَدُوَّكُم وَآخَرينَ مِن دونِهِم لا تَعلَمونَهُمُ اللَّهُ يَعلَمُهُم هر نیرویی در قدرت دارید، برای مقابله با آنها [دشمنان‌]، آماده سازید! و (همچنین) اسبهای ورزیده (برای میدان نبرد)، تا به وسیله آن، دشمن خدا و دشمن خویش را بترسانید! و (همچنین) گروه دیگری غیر از اینها را، که شما نمی‌شناسید و خدا آنها را می‌شناسد
  • IR ۱۴:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    1 0
    پاینده باد ایران.پیشنهاد میکنم پرچم ایران رو بزنید روی آنتن های ماشینتون.،یا پشت شیشه عقب چیزی در مورد ایران بنویسید.
  • IR ۱۵:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    0 1
    مشرق جان مگه اول گزارشت نگفتی پهپاد هدف که کرار از روش ساخته شده قبل انقلاب ارتفاع ۴۰۰۰۰پا داشته و در نمایشگاه کیش هم باز گفتن ارتفاع کرار همون هست خوب الان موتور طلوع۵ چه تفاوت قابل ملاحظه ای داشته شده ۴۳۰۰۰ پا، اختلافش خیلی کمه و در حد چشمگیر نیست. بنظرم طلوع ۵ باید کلی قابلیتهای جدید دیگه داشته باشه که شما چیزی نگفتین فلذا کلا گزارشتون چیز خاصی نداشت.
  • رضا تورانی IR ۱۶:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    1 0
    خدای رحمان و رحیم به مجاهدان اسلام،شیعیان امیرالمومنین علی علیه السلام قوت روز افزون بده
  • IR ۱۸:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    1 0
    درود بر سپاه اسلام
  • IR ۲۲:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۳۰
    1 0
    ایران باید سریعا یک بمب اتمی آزمایش کنه تا در آینده دستش برای مذاکره با ترامپ پر باشه
  • IR ۱۸:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۹
    0 0
    درود بر سپاهیان اسلام که مایه فخر جهان اسلام هستند. ای کاش سپاه تو حوزه ساخت جنگنده هم وارد بشه و ناوگان قدیمی نیروی هوایی رو در تراز انقلاب اسلامی احیا کنه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس