به گزارش مشرق،جامعه پزشکی در ادوار مختلف و برهههای گوناگون نقش موثر خود را نشان داده است. دوران دفاع مقدس و دوران همه گیری کرونا از جمله زمانهای برجسته و چشمگیر حضور پزشکان این مرزوبوم در دفاع از سلامت جامعه بوده است.
به خوبی در ذهن داریم مجاهدت و از خودگذشتگی پزشکان فداکارمان در دوران دفاع مقدس را که در بحبوحه آتش و گلوله چطور علاوه بر رزمندگان اسلام حتی نیروهای عراقی را مورد عمل جراحی قرار میدادند.
پزشکان و پیراپزشکانی که در قامت تن پوش سفید پزشکی، تسکین دهنده و مرهمی بر آلام و جراحتهای مختلف مردان صحنه جنگ و جهاد علیه دشمن زبون بودند. همانها که در حداقل ترین شرایط و امکانات پزشکی، زیر موشک و گلوله به جای در دست گرفتن اسحله با تیغ بران جراحی، تن رنجور و زخم دیده دلیر مردان سپاه اسلام را التیام میبخشیدند و زخمهای جسمی و روحی آنان را مرهم و مأمنی بودند.
پزشکانی همچون سید محمود طباطباییفر، استاد جراحی مغز و اعصاب که از سختیهای پزشکی در دوران دفاع مقدس روایت کرد و اینکه چگونه شبهایی بود که تا صبح جراحی انجام میداده است.
یا نمونه دیگر پزشکان افتخار آفرین، دکتر سید محمد رضا کلانتر معتمدی، متخصص جراحی عمومی، فوق تخصص جراحی عروق است. پیرمرد جراحی که افتخارات بسیاری در مدت ۲۷ ماه حضور در دفاع مقدس آفرید. جراحی که با تمام وجود سوگند یاد کرده بود تا در درمان انسانها توجهی به ملیت و نژاد افراد نکند.
وی در خط مقدم و در نبرد حق و باطل نیروی مصدوم عراقی را جراحی کرد. آنچنان که میگوید: یک روز به ما اعلام کردند شما باید ساعت ۳ نیمه شب در بیمارستان خط مقدم باشید تا مجروحان را ویزیت کنید.
ساعت ۳ رفتیم و همین طور منتظر شدیم؛ اما تا ساعت ۱۰ صبح خبری نبود. بالاخره ساعت ۱۰ شروع به آوردن مجروح کردند، اما به جای آوردن مجروح ایرانی، مجروح عراقی میآوردند! ما پزشک هستیم و حتی اگر فردی که قرار است اعدام شود و بیمار باشد، را باید درمان کنیم.
وی بیان میکند: این یک موضوع اسلامی است. ما به عنوان یک پزشک باید به فردی که در حال جان دادن است کمک و رسیدگی کنیم؛ دشمن و خودی ندارد؛ ما با همان دقت که رزمنده خودمان را جراحی میکردیم، مجروحان عراقی را نیز درمان میکردیم.
حالا در حالی که تنها به چند مورد از این فداکاریهای پزشکان از میان موارد زیادی از رشادت جامعه پزشکی در دوران دفاع مقدس اشاره کردیم یا روزهای نه چندان دور و بحرانی شیوع کرونا که پزشکان بسیاری جانانه در دفاع از سلامت مردم کشورمان در خط مقدم مقابله با این ویروس منحوس بودهاند؛ چندی قبل که دشمنان قسم خورده این نظام جملگی همپیمان شده بودند تا نسبت به بروز اغتشاش و آشوب اقدام همه جانبه داشته باشند و هر روز به ایجاد فضای ناامنی مبادرت ورزند، یکی از پزشکان فریب خورده به اتهام مشارکت در قتل یکی از جوانان مدافع امنیت جامعه به اعدام محکوم شده است.
ماجرا چه بود؟
دوازدهم آبان ماه بود که تعدادی از اغتشاشگران در اطراف آرامستان بهشت سکینه و کمالشهر کرج به بهانه شرکت در مراسم چهلم یکی از جان باختگان اغتشاشات اخیر به نام مرحوم حدیث نجفی با ایجاد زنجیره انسانی، ریختن سنگ و چوب و نخالههای ساختمانی، اقدام به بستن آزاد راه کرج قزوین و اختلال در عبور و مرور خودروها، تخریب اموال عمومی و خصوصی و ضرب و جرح مامورین کردند. در حوادث این روز، سید روحالله عجمیان بسیجی حافظ امنیت مظلومانه به شهادت رسید.
شهید سید روح ا... عجمیان، متولد ۲۰بهمن۱۳۷۳ از بسیجیان حوزه ۴۱۷ شهدای کمالشهر کرج بود که ۱۲ آبان در جریان اغتشاشات و ناامنی های آزادراه کرج - قزوین در محدوده بهشت سکینه (س) کرج با ضربات چاقوی برخی اغتشاشگران به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
شهید عجمیان بدون هیچ سلاحی به همراه تعدادی از مردم که به جهت انسداد آزادراه در ترافیک مانده بودند در حال کمک جهت رفع انسداد بود و در این حین به صرف اینکه لباس بسیجی داشت مورد حمله تعدادی از اغتشاشگران قرار میگیرد.
در پی حمله اغتشاشگران، شهید اقدام به دویدن میکند و عدهای وی را تعقیب و در نهایت با پرتاب سنگ و کشیدن و پاره کردن پیراهن، وی را متوقف و با انداختن روی زمین به صورت گروهی با چاقو، سنگ و مشت و لگد و کشاندن پیکر وی روی آسفالت اقدام به شهادت وی میکنند.
براساس احکام صادر شده برای پنج نفر از متهمان که اقدامات موثر و اصلی آنها آنها از قبیل ایراد جرح شهید با چاقو و ضرب و جرح وی با سنگ، مشت و لگد و کشاندن شهید با بدن برهنه روی آسفالت خیابان منتهی به شهادت سید روح الله عجمیان شد، به اتهام، افساد فی الارض از طریق ارتکاب جرایم علیه امنیت کشور، حمله به مامورین نیروی مقاومت بسیج و فراجا و جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد که موجب اخلال شدید در نظم عمومی و ناامنی در کشور و منتهی به شهادت بسیجی حافظ امنیت، سید روح الله عجمیان شد به اعدام و ۱۱ متهم دیگر نیز با توجه به نقش آنها در اغتشاشات و میزان تاثیر اقدامات آنها در شهادت سید روحالله عجمیان به حبسهای طویل المدت (تا ۲۵ سال) محکوم شدند.
یکی از متهمان این پرونده حمید قرهحسنلو، متخصص رادیولوژی در کرج است؛ پزشکی که یکی از پنج نفری است که به اعدام محکوم شده است و همسر او فرزانه قره حسن لو محکوم به ۲۵ سال زندان شده است.
متهم حمید قره حسنلو به اتهام افساد فی الارض از طریق ارتکاب جرایم علیه امنیت کشور، حمله به ماموران انتظامی و بسیج، اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور به اعدام محکوم شده شده است.
قسم نامه پزشکی؛ میثاق نامه پزشکان با انسانیت
در دنیای طبابت، اخلاق و پزشکی به شکلی جداییناپذیر به یکدیگر گره خوردهاند، هر پزشکی پیش از این که کارش را به طور حرفهای آغاز کند و قدم در راه پر فراز و نشیب درمان بیماریها بگذارد باید قسمنامهای را بخواند که او را به رعایت اصولی ملزم میکند.
قسمنامهای برای این که با گذر زمان خیلی چیزها فراموششان نشود؛ برای اینکه یادشان نرود چرا این حرفه را انتخاب کردهاند؛ یادشان نرود حالا که پا در این راه گذاشتهاند چه مسئولیت مهمی را باید به دوش بکشند؛ یادشان نرود در تمام دوران طبابتشان حتی یک لحظه هم نباید از آن بایدها و نبایدها غافل شوند؛ سوگند میخورند که هیچ وقت این اصل مهم را فراموش نکنند که قبل از این که یک پزشک ماهر و مشهور باشند اول باید یک پزشک با اخلاق باشند.
در میان مشاغل مختلف، پزشکی به نوعی منحصر به فرد است، چراکه به طور مستقیم با جان انسانها سر و کار دارد و به همین دلیل اخلاق جزیی جداییناپذیر از علم پزشکی تلقی میشود، البته برخی دیگر از مشاغل نیز به دلیل ارتباط تنگاتنگی که با مرگ و زندگی انسانها دارند قاعده اخلاق پزشکی در آنها پررنگتر است مانند قضاوت.
علم پزشکی هر کشوری برای خود سوگندنامهای دارد که به روز شده سوگندنامه پزشکی بقراط است، پزشکان ایرانی نیز پس از اتمام دوره خود این سوگندنامه را قرائت میکنند:که همواره حدود الهی و احکام مقدس دینی را محترم شمارم، از تضییع حقوق بیماران بپرهیزم و سلامت و بهبود آنان را بر منافع مادی و امیال نفسانی خود مقدم بدارم.در معاینه و معالجه حریم عفاف را رعایت کنم و اسرار بیماران خود را، جز به ضرورت شرعی و قانونی، فاش نسازم.خود را نسبت به حفظ قداست حرفه پزشکی و حرمت همکاران متعهد بدانم و از آلودگی به اموری که با پرهیزکاری و شرافت و اخلاق پزشکی منافات دارد، اجتناب ورزم.
همواره برای ارتقای دانش پزشکی خویش تلاش کنم و از دخالت در اموری که آگاهی و مهارت لازم را در آن ندارم، خودداری کنم.در امر بهداشت، اعتلای فرهنگ و آگاهیهای عمومی تلاش کنیم و تأمین، حفظ و ارتقای سلامت جامعه را مسئولیت اساسی خویش بدانم.»
حالا با توجه به این قسم نامه آیا سزاوار است یک پزشک انسانیت و تعهد کاری و حرفه ای خود را کنار گذاشته و همدست و همراه افرادی شود که قصد دارند با اغتشاش و تضییع حقوق شهروندان و سلب امنیت بر مدافعان امنیت جامعه بتازند و جان آنها را بگیرند!
همچنین در پی اقدام غیر انسانی این پزشک در مشارکت در به شهادت رساند این مدافع امنیت، ۱۲۰۰ عضو جامعه پزشکی با ارسال نامهای به رئیس سازمان نظام پزشکی کل کشور، انزجار خود را از رفتار غیرانسانی یک قاتل اعلام کردند.
این پزشکان در نامه خود بیان داشته اند: «حضور دو نفر در این شکنجه و قتل صبر، به نامهای حمید و فرزانه قرهحسنلو که پزشک و کارشناس آزمایشگاه هستنند، بر حیرت و درد و انزجار جامعه پزشکی افزود.
اشتغال متهم مزبور به حرفه پزشکی و منافات رفتار و واکنشهای غیر انسانی و غیر حرفهای او با «سوگند پزشکی»، ما جمعی از اعضای جامعه علوم پزشکی سراسر کشور را بر آن داشت تا از شما به عنوان ریاست مهمترین نهاد صنفی جامعه علوم پزشکی کشور، درخواست نماییم در جهت "حفظ شأنیت جامعه خدوم علوم پزشکی" و ترمیم چهره این حرفه مقدس در اذهان عمومی، برائت نظام پزشکی و اعضای این جامعه را نسبت به کنش و واکنشهای حمید و فرزانهی قرهحسنلو و نیز اندک پزشک نماهایی که به دور از شرافت و اصول اخلاقی و درک انسانی، و بدون توجه به جرائم نامبردگان، از آنها حمایت میکنند، در اطلاعیه ای عمومی به مردم اعلام کنید.
لذا از آن مقام مسئول اعاده حیثیت جامعه پزشکی و از مقامات قضایی اشد مجازات برای عاملین این جنایت را، در هر لباس و صنفی و با هر سابقهای خواستاریم.»
حالا باید برای همگان این موضوع روشن شده باشد که پزشک و حرفه مقدس پزشکی تنها مقصدش تامین سلامت و بازگرداندن حیات به خطر افتاده بیماران فارغ از هر نژاد، ملیت، قوم و فرهنگی است؛چراکه یک پزشک بنا بر وظیفه انسانی و اخلاقی خود و به پشتوانه قسم نامهای که خورده است باید تنها نجات انسانها از بیماری را سرلوحه کار خود قرار دهد و شان و جایگاه مقدس این حرفه را حفظ کرده و همواره بر اجرای بدون نقص آن همت گمارد.