کد خبر 1452487
تاریخ انتشار: ۱۴ دی ۱۴۰۱ - ۲۱:۳۹
ترکیه پسا اردوغان

کارشناس «موسسه امریکن اینترپرایز» در تحلیلی پیش بینی کرد که انتخابات سال ۲۰۲۳ ترکیه ممکن است پایان ریاست دو دهه ای «اردوغان» و حزب عدالت و توسعه بر کشور و آغاز فرایند تازه ای از تغییرات را رقم بزند.

به گزارش مشرق، بحران اقتصادی عمیق در ترکیه، تورم شدید، مباحث سیاست داخلی و کاهش محبوبیت «رجب طیب اردوغان» و حزب عدالت و توسعه (AKP) روزگار سختی را برای مردم این کشور رقم زده است. همین امر انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری ترکیه که قرار است میانه های ماه ژوئن (۲ تیر ۱۴۰۲) برگزار شود را برای ترک ها حیاتی کرده است.

«مایکل روبین» تحلیلگر شناخته شده آمریکایی در تحلیلی که برای اندیشکده «موسسه امیکن اینترپرایز» نوشت، آورده است که ترکیه باید خود را برای آینده پس از «رجب طیب اردوغان» آماده کند زیرا روز بعد از خروج او از قدرت، ترک ها باید با مسائل پیچیده متعددی دست و پنجه نرم کنند.

این تحلیلگر مسائل بین الملل و کارشناس ترکیه، با بیان اینکه زمان دوره حکمرانی اردوغان رو به پایان است زیرا وی باید چند ماه بعد در انتخاباتی سخت شرکت کند، آورده است: اگرچه تاریخ دقیق پایان حکمرانی وی مشخص نیست اما او دیگر نمی تواند رقیب انتخاباتی خود را زندانی کند یا کودتایی را ترتیب بدهد. اما مدتی بعد از خروج وی از قدرت، حزب عدالت و توسعه (AKP) نیز محو می شود زیرا به غیر از حزب جمهوریخواه خلق (CHP) به رهبری «مصطفی کمال آتاتورک»، هیچ حزب سیاسی دیگری که توسط یک رهبر کاریزماتیک تأسیس شد، بعد از رهبرش جان سالم به در نبرد.

روبین تاکید دارد: حزب عدالت و توسعه هم اکنون در حال ضعیف شدن است زیرا اردوغان بیشتر خانواده اش را به جای حزب تبلیغ می کند. آنچه مردم ترکیه باید برای آن برنامه ریزی کنند، این است که چگونه آسیب هایی را که سیاست های اردوغان وارد کرده است، جبران کنند.

ترکیه پسا اردوغان

باور این موضوع سخت است که پذیرفت پس از اردوغان، ترکیه به سادگی به وضعیت قبلی باز خواهد گشت زیرا قدرت دو دهه ای اردوغان، نسلی متفاوت را در این کشور شکل داده است. بیش از ۳۰ میلیون ترکیه ای تحصیلات خود را با برنامه درسی مورد نظر اردوغان گذرانده اند. او بوروکراسی را تغییر داده و رویکرد ارتش را از شکل سکولار خود به اسلامگرایی تبدیل کرد.

ترکیه پسا اردوغان

این مقام سابق وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون)، مسائل گوناگونی را که ترکیه پس از پایان دوره اردوغان با آن روبرو می شوند، در چند محور چنین آورده است:

نخستین موضوع مورد نظر این کارشناس «اردوغان زدایی» ذکر شده و در مورد آن آورده است : یکی از جنجال برانگیزترین اقدامات پس از حمله سال ۲۰۰۳ آمریکا به عراق تصمیم برای اجرای بعث زدایی بود. به دلیل پیامدهای این اقدام برخی مخالفان استدلال می کردند که همکاری با بعثی ها بهتر از بیرون گذاشتن آنها از سیستم آینده عراق است.

حزب عدالت و توسعه زدایی

در نهایت، مقامات ایالات متحده و عراق به حذف چهار سطح بالای حزب پرداختند یعنی ۴۰ هزار عراقی از مجموع ۲ میلیون عضو حزب را کنار گذاشتند. در مورد ترکیه هم یک بحث مشابه مطرح است که آیا اعضای حزب عدالت و توسعه مواضع خود را حفظ خواهند کرد یا در آینده پس از اردوغان رد صلاحیت می شوند.

روبین افزود: با توجه به ارتباط بین کارگزاران حزب عدالت و توسعه و گروه هایی مانند تحریر الشام وابسته به القاعده، دولت اسلامی یا شبه نظامیان سادات، ممکن است پاکسازی ها به آشوب یا موجی از ترور منجر شود.

وی در ارتباط با موضوع فوق اصلاحات بروکراتیک در ترکیه را هم مطرح کرد و تغییر جهت بوروکراسی و سیستم آموزشی را بسیار مهمتر دانست و آورد: قبل از اردوغان، ورود به دانشگاه‌ های برتر ترکیه بر اساس نمرات امتحانات و شایسته سالاری بود اما اردوغان به فارغ التحصیلان حوزه علمیه ترکیه امتیازاتی اعطا کرد و در کنار آن ساختار گزینش مصاحبه ای را ترتیب داد تا مناصب به افراد خاص برسد. این موضوع در چارچوب های بروکراتیک و تربیت معلم و دیگر بخش ها برجسته بود.

روبین آزادی زندانیان سیاسی به ویژه ۱۰۰ هزار نفری که به اتهام همدستی در کودتای ۲۰۱۶ زندانی شدند را هم بحثی مهم دانست و افزود: بسیاری از بازداشت‌شدگان، پیروان فتح‌الله گولن هستند که اردوغان وی را زمانی متحد خود می دانست. همچنین تعداد زیادی از کردها نیز زندانی هستند. در روز اول دوران پس از اردوغان، درهای زندان ها باید باز شوند و همه زندانیان سیاسی آزاد شوند.

ترکیه پسا اردوغان

علاوه بر این، به اعتقاد این کارشناس امور ترکیه، تغییر در قانون اساسی که به اردوغان قدرتی بی سابقه داد هم چالشی برای دوران پس از وی است. روبین اعتقاد دارد بلافاصله پس از پایان دوره اردوغان، ترک ها باید درباره سرنوشت قانون اساسی فعلی خود تصمیم بگیرند. شاید آن ها به قانون اساسی ۱۹۸۲ بازگردند و ممکن است اصلاحاتی را اعمال کنند که یکی از آن موارد اضافه کردن محدودیت هایی در دوره تصدی رئیس جمهوری است.

این تحلیلگر آمریکایی موضوع قطع حقوق بازنشستگی برخی نیروهای سابق در کنار مصادره و استرداد اموال مخالفان سیاسی را هم مهم دانست و اضافه کرد که سرنوشت اموال این افراد باید در کنار ثروت اردوغان و متحدان، خانواده و شرکای وی نیز مشخص شود. به ویژه آنکه حزب عدالت و توسعه برخی از صنایع کلیدی را در اختیار دارند.

یک بحث مهم دیگر از نگاه این تحلیلگر، تداوم سیاست خارجی آنکارا است زیرا همه تصمیماتی که رهبری جدید ترکیه باید بگیرد تنها مخصوص عرصه داخلی نیست. اردوغان سیاست خارجی ترکیه را بازسازی کرد و این کشور را از جبهه دموکراسی های اروپایی دور و در عوض به غرب آسیا (خاورمیانه) و کشورهای تجدیدنظر طلب در آمریکای جنوبی و اوراسیا نزدیک کرد. مشخص نیست که رهبری پس از اردوغان بتواند گسست از رویکرد وی را عملیاتی کند. پیدا کردن راه حلی برای تنش ها با قبرس، ادعاهای دریایی و چالش ها با کشورهای همسایه از اهمیت بسیاری برخوردار هستند.

مایکل روبین در بخش نتیجه گیری نوشتار خود تحت عنوان «زمانی برای برنامه ریزی» آورده است که اگرچه اردوغان مهم ‌ترین رهبر ترکیه از زمان آتاتورک به شمار می رود، اما پایان قدرت او فرا می رسد و شاید با کنار رفتن اردوغان، ترکیه به مسیر دموکراتیک باز گردد. اکنون زمان برنامه ریزی فرا رسیده است، زیرا این تغییر ممکن است زودتر از آن چیزی که بیشتر مردم ترکیه انتظار دارند، رخ بدهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 26
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 6
  • حجت IR ۲۲:۰۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۴
    0 1
    هرچیزی که آمریکا دوست داشته باشد برعکسش به نفع آن کشور است در مورد ایران هم به نوعی همین حرفها رو می زنن
  • IR ۲۲:۲۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۴
    2 2
    انشالله اردوغان برای همیشه محو شود
  • عای IR ۲۲:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۴
    3 1
    ترکیه تا هست اردوغان هست نگران نباش کارشناس
  • IR ۲۲:۴۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۴
    0 2
    اردوغان ایرانی تبار است
  • IR ۲۲:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۴
    1 1
    مادرمان ایران برای احیای امپراطوری‌باستانی و غلبه بر فرزندان رومی، به همه پسرانش نیاز دارد به خصوص به آذری های سلحشور
  • IR ۲۲:۵۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۴
    47 13
    آرزوی آمریکایی در ترکیه تعبیر نخواهد شد
    • IR ۰۷:۱۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
      1 1
      ترکیه مستعمره درجه 3 آمریکاست و دهها ساله که آمریکا پایگاههای متعددی در ترکیه داره و از ترکیه بیرون نخواهد رفت مگر بزور. آمریکا نوکرای زیادی تو ترکیه داره که اردوغان مسلمون کش (در سوریه و عراق) فقط یکیشونه. اردوغان نشد یه پادوی دیگه .مثلا داوود اوغلوی مارمولک چطوره؟
    • IR ۰۸:۰۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
      1 0
      آفرین
    • رهگذر IR ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
      0 0
      دقیقاً به اذن الهی. آمریکایی‌ها همیشه در مورد ایران غلط تحلیل می‌کنن. از کجا معلوم که در مورد ترکیه هم این اشتباه رو تکرار نمی‌کنن؟
    • IR ۱۱:۵۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
      0 3
      من هم امیدوارم عردوغان پیروز شود. اگر عردوغان یک دوره دیگر هم رییس جمهور شود روتد نابودی پس مانده عثمانی به نقطه غیر قابل بازگشت خواهد رسید.
    • IR ۱۰:۱۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۶
      1 1
      کشور آناتولی درست است نه نام جعلی و فاشیستی و صهیونیستی ترکیه
  • IR ۲۳:۱۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۴
    1 1
    رای میاره
  • IR ۲۳:۱۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۴
    1 0
    بهمین خیال باشید تورم در ترکیه به 30درصد خواهد رسید
  • ساس IR ۲۳:۵۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۴
    1 0
    همه این فهرست بندی ها یعنی اینکه برای ریشه کن کردن افکار و تاثیرات اردوغان باید حجم طرفدارانش را کاست و این یعنی تولید یک جنگ پرتلفات
  • IR ۰۰:۱۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
    2 1
    قشنگ مشخصه اردوغان چه آتیشی زده به خرمن آرزوهای استعمار گران غرب
  • IR ۰۰:۲۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
    2 1
    آمریکا بایدم بسوزه از وجود اردوغان.وابستگی نظامی نود درصدی به صنایع دفاعی آمریکا رو به ده درصد کاهش داده
  • IR ۰۰:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
    3 0
    اشتباه محاسباتی امریکایی ها اینجاست که نمیدونن نه مردم ترکیه مردمی هستن که بخاطر فشار موقت اقتصادی چشم روی گذشته و عملکرد کسی که باعث شخصیت و پیشرفت ترکیه شده بشن و نه بین رقبای انتخاباتی کسی در حد و قواره اردوغان هست که باعث شکستش بشه
  • IR ۰۱:۵۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
    1 2
    دیکتاتور اردوغان
  • IR ۰۲:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
    1 1
    اردوغان باید قبل از اتمام کارش سوریه را ترک و تعهد کند خسارتهایی را که زده جبران کتد و تروریستها را از ترکیه بیرون کند و عراق را هم تحویل نرزبانهای عراقی دهد و رابطه خودرا با روسیه و ایران و عراق و سوریه محکم کند ودست از رابطه با اسرائیل بردارد
  • عبدالعلی گل بابا نژاد IR ۰۵:۰۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
    1 2
    اصلا این مرد ارزش این ندارد که درخصوص نظر داد هر جا ترسید تسلیم میشه
  • IR ۰۷:۱۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
    1 0
    کشورای خاورمیانه پر است از غربگدایان بیشعوری که مثل سگ برای غرب له له میزنن. تاریخ مصرف هرکدومشون که تموم بشه میندازنش تو سطل آشغال یکی دیگه رو درمیارن. مثل مبارک. تو خود تهرون گله گله غربگدای 2 دلاری هست.کجای کاری؟
  • IR ۰۸:۴۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
    1 0
    بیشرف!
  • IR ۰۹:۲۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
    1 1
    خدا کنه بره. اردوغان با حمایت و پرورش داعش و خرید نفت سوریه از داعش در کشتار و سر بریده شدن مردم سوریه توسط داعش سهیم هستش.جنایتکار جنگی محسوب میشه ولی تو ترکیه ازش قهرمان ساختن.مردم ترکیه سرشونو زیر برف کردن نمیدونن چه خبره۸
  • IR ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
    1 1
    دلم کبابه برای پانترکهای ایران.نچ نچ نچنچ نچ.
  • IR ۱۳:۵۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
    1 1
    اردوغان خودش اقتصاد ترکیه را بهبود بخشید
  • امیر US ۱۴:۴۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
    1 2
    آمریکا همیشه دوس داشته فردی مانند قلیچ دار اوغلو رهبر ترکیه باشه یا بله قربان گوی آمریکا بشه.ولی به این هدفش نخواهد رسید.طبق آخرین نظرسنجی ها اردوغان پیشتازه انتخابات و تا روز انتخابات به محبوبیت او افزوده خواهد شد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس