به گزارش مشرق، رویترز در گزارشی اختصاصی به نقل از دو نفر از افراد آگاه از این معامله تسلیحاتی نوشت، این معامله همچنین می تواند به دور شدن تایوان از روسیه منجر شود.
این خبرگزاری به نقل از یکی از مقامات آگاه از این مذاکرات افزود: قرارداد مذکور می تواند ظرف یک سال به جمعبندی برسد و همزمان با نگرانی تایوان (کشور آسیای جنوب شرقی) از تنش ها با پکن بر سر منطقه مورد مناقشه دریای جنوب چین، همکاری تازه ارتقاء یافته بین واشنگتن و هانوی در زمینه فروش جت های جنگنده اف ۱۶ آمریکایی را تکمیل کند.
رویترز نوشت: این معامله هنوز در مراحل ابتدایی آن قرار دارد و دقیقا بر روی آن کار نشده است و ممکن است آن طور که دو طرف می خواهند به جمع بندی نرسد اما، موضوع اصلی مذاکرات رسمی مقامات آمریکایی و ویتنامی در هانوی، نیویورک و واشنگتن در ماه گذشته بوده است.
یکی دیگر از منابع آگاه از این معامله -که خواست نامش فاش نشود- گفت: واشنگتن در حال بررسی ساختار شرایط مالی ویژه ای برای تجهیزات گران قیمتی است که می تواند به هانوی که دچار کمبود نقدینگی است، کمک کند تا از اتکای سنتی خود به تسلیحات کم هزینه و ساخت روسیه فاصله بگیرد.
رویترز نوشت سخنگویان کاخ سفید و وزارت خارجه ویتنام از اظهارنظر درباره مذاکرات مربوطه خودداری کردند.
یک مقام آمریکایی گفت: ما روابط امنیتی سازنده و امیدوارکننده ای با ویتنامی ها داریم و شاهد علاقه آنها به برخی از سامانه های آمریکایی هستیم که می تواند شامل هر چیزی باشد که به آنها کمک کند نظارت بهتری بر قلمرو دریایی و هواپیماهای ترابری خود داشته باشند.
وی افزود، بخشی از تلاش ما درداخل دولت آمریکا چگونگی ارائه گزینه های مالی بهتر به ویتنام است تا آنچه را که واقعا برای آنها مفید است بدست آورند.
رویترز نوشت: توافق تسلیحاتی عمده بین آمریکا و ویتنام می تواند خشم چین- کشور همسایه بزرگتر ویتنام -را برانگیزد که نگران تلاش های غرب برای ضربه زدن به پکن است. اختلافات ارضی طولانی ویتنام و چین در دریای جنوب چین تشدید شده و همین موضوع تمایل ویتنام برای تقویت دفاع دریایی خود را توجیه می کند.
جفری اوردانیل (Jeffrey Ordaniel) دانشیار مطالعات امنیت بینالمللی در دانشگاه بینالمللی توکیو و مدیر امنیت دریایی در اندیشکده انجمن بینالمللی اقیانوس آرام، گفت: آنها در حال توسعه قابلیتهای دفاعی نامتقارن هستند، اما می خواهند این کار را بدون واکنش چین انجام دهند. این یک اقدام متعادل کننده ظریف است.
اودانیل افزود: واشنگتن باید بودجه اختصاص یافته برای منابع مالی نظامیان در خاورمیانه را به منطقه آسیا اقیانوسیه تغییر دهد تا شرکایی مانند ویتنام، فیلیپین و تایوان بتوانند سلاح های مورد نیاز برای مقاوت در برابر چین را خریداری کنند.
رویترز نوشت: دولت بایدن مدعیست است در حال ایجاد توازن در رقابت ژئوپلتیک با چین از جمله در منطقه اقیانوس آرام است و به شکل مسئولانه ای روابط دو ابر قدرت را مدیریت می کند.
از زمان لغو تحریم تسلیحاتی در سال ۲۰۱۶، صادرات دفاعی آمریکا به ویتنام به کشتی های گارد ساحلی و هواپیماهای آموزشی محدود شده، در حالی که روسیه حدود ۸۰ درصد زرادخانه این کشور را تامین کرده است.
ویتنام سالانه حدود ۲ میلیارد دلار برای واردات تسلیحات هزینه می کند و واشنگتن خوشبین است که آنها بتوانند سهمی از این بودجه را در بلندمدت به سمت تسلیحات آمریکا یا متحدان و شرکایش به ویژه کره جنوبی و هند اختصاص دهند.
هزینه تسلیحات آمریکایی مانع بزرگی است و این مساله در کنار آموزش تجهیزات آمریکایی ها از دلایلی است که سبب شده تا تایوان در چند دهه گذشته کمتر از ۴۰۰ میلیون دلار به خرید تسلیحات آمریکایی اختصاص دهد.
این در حالیست که جنگ اوکراین روابط دیرینه هانوی با روسیه را پیچیده و خرید تجهیزات و قطعات یدکی تسلیحات ساخت روسیه را دشوارتر کرده است.
رویترز مدعی شد ویتنام همچنین در حال مذاکره با مسکو بر سر معامله تامین تسلیحات جدید است که می تواند تحریم های آمریکا را در پی داشته باشد.