سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
***********
روزنامههای امروز شنبه ۲۵ آذرماه در حالی چاپ و منتشر شد که حمله تروریستها به یک مقر پلیس در شرق کشور و شهادت ۱۱ نفر از افسران انتظامی و سربازان وظیفه، پیامهای بی پایان آمریکا؛ از برجام تا باب المندب، بازی جنجالی؛ پر از شکایت و بیانیه! و یمن حاکم دریای سرخ در صفحات نخست روزنامهها برجسته شده است.
ساعت ۲ بامداد جمعه ۲۴ آذر ۱۴۰۲ باز هم روزی تلخ برای ایران رقم خورد. گروهک تروریستی جیشالعدل در کانال تلگرامی خود مسئولیت حمله به مقر فرماندهی نیروی انتظامی راسک را برعهده گرفت. در این عملیات تروریستی ۱۱ افسر و سرباز کلانتری راسک در استان سیستانوبلوچستان به شهادت رسیدند. آنطور که این گروه تروریستی اعلام کرده، به دلیل اعدام چهار تن در ۲۲ آبان گذشته، تصمیم به عملیات انتقامجویانه گرفته و به مقر فرماندهی نیروی انتظامی در راسک حمله کرده است.
سیستان و بلوچستان در یکسال اخیر شاهد، شهادت تعداد قابل توجهی از ماموران انتظامی بوده است. حمله به مقر فرماندهی انتظامی شهرستان کوچیک راسک نیز جدای از یکسال گذشته این منطقه نیست. ا این وجود یک سوال مهم این است که روند ضدامنیتی چگونه توانسته همچنان خود را در سیستان و بلوچستان حفظ و هرازگاهی رویداد ضدامنیتی تولید کند. برای درک دقیق این روند، باید مکانیزم تولید و زایش اقدامات ضدامنیتی در جنوب شرق را خوب فهم کرد.
سخنان عبدالحمید امام جمعه مسجد مکی گره از ماجرا باز میکند، او روز گذشته به جای محکومیت اقدامات تروریستی تنها به بیان یک تسلیت ساده بسنده کرد، روزنامه هممیهن ارگان سیاسی اصلاحطلبان رادیکال سخنان این فرد را پوشش کامل داده و نوشته است:
در سیستانوبلوچستان نیز اگرچه در جنوب استان از اهلسنت فرماندار و بخشدار گذاشتهاند، اما در زاهدان که مرکز استان است جای اهلسنت در پستهای مدیریتی خالی است. در یک اداره سیصد نفری، ده یا پانزده نفر اهلسنت حضور دارد. در مرکز کشور نیز اهلسنت در وزارتخانهها حضور ندارند. مسائل استان وابسته به مرکز کشور هستند و زمانیکه ما با مرکز کشور ارتباط نداریم طبعاً مشکلاتی داریم.
تقلیل اقدامات تروریستی به مسائل منطقهای از سوی عبدالحمید ساده سازی ماجرا و پاک کردن خون شهدای ترور است، کما اینکه احتمالا امام جمعه مسجد مکی هنوز فراوش نکرده است که تا همین یک سال پیش کنار گوشش در نطق روز جمعه پرچم تجزیهطلبی از سوی تروریستها بالا میرفت! اقعیت آن است که ناآرامسازی استان سیستان و بلوچستان تک عاملی نیست و چشمپوشی از سایر عوامل شبکهای باعث خطا در محاسبه میشود. این وضعیت باعث شده است که عبدالحمید از سوی اذهان عمومی با این پرسش روبرو شود که از زاویه دید مسجد مکی شهادت چند مأمور مظلوم راهور ترور خوب و هوشمند باهدف دامن زدن به اغتشاشات محسوب میشود یا یک ترور کور در حوالی انتخابات آتی است؟ هر پاسخی از جانب ایشان معمای آشوبهای چندماهه در شهر زاهدان را حل کرده و مشخص میکند چه کسی اینبار پشت ماشین ترور نشسته است.
روند مسایل ضدامنیتی در سیستان و بلوچستان نشان میدهد که مجموعه عوامل از داخل در کنار، عناصر تروریستی و منافق در کنار مرز همراه با سازمانهای اطلاعاتی دشمن پشت یک میز در کنار هم نشستهاند و نمیتوان تنها یک فاکتور را عامل ترور خواند!
فیلم/ بالا رفتن پرچم تروریستها در نماز جمعه عبدالحمید
ظریف سپربلای روحانی در انتخابات
نزدیک به یک ماه قبل حسن روحانی پس از حضور در ستاد انتخابات کشور و نام نویسی برای انتخابات مجلس خبرگان رهبری طی بیانیه ای تاکید کرد که حرکت در مسیری سخت و ناهموار را آغاز کردم. نمیتوانم در این شرایط حساس کنج عافیت و عزلت را ترجیح دهم. برای بنبستشکنی باید از دوگانهٔ خانه و خیابان فراتر رفت.
پس از ثبتنام رئیسجمهور سابق به یکباره فعالیتهای انتخاباتی اعضای کابینه روحانی افزایش یافت، از جمله جواد ظریف که گاه و بیگاه با اظهاراتی جنجالی سعی دارد نقش دولت تدبیر و امید را در آسمان سیاستورزی ایران پررنگ کند! روزنامه شرق به نقل از نوبخت درباره فعالیت انتخاباتی وزیر سابق خارجه نوشته است:
در شرایط کنونی کشور متأسفانه هرگونه موضعگیری، سخنرانی یا مصاحبه یک برداشت و رفتار سیاسی تلقی میشود؛ کمااینکه در ادوار گذشته هر زمان که محمدجواد ظریف دست به سخنرانی یا اظهارنظری زده، از آن رنگ و بوی سیاسی استخراج شده است. بنابراین من مخالف فضاسازی انتخاباتی از دل این مواضع هستم.
دبیرکل حزب اعتدال و توسعه افزوده است:
با توجه به بحران کنونی در داخل و سطح منطقه، یقین بدانید کماکان برجام از مهمترین سرفصلهای سیاسی و دیپلماتیک کشور است، حتی اگر به واسطه جنگ حماس و اسرائیل یا جنگ اوکراین و همچنین تحولات بعد از تحولات پاییز و زمستان سال گذشته امیدها برای احیای توافق هستهای کمرنگتر از گذشته شده باشد. خود دولت رئیسی بارها و بارها درخصوص کمبودها و کاستیهای کشور به مسئله تحریمها اشاره کرده است. نباید فراموش کنیم که در یک مسئله سادهای مانند کمبود شیرخشک، سخنگوی دولت از فشار و تحریم آمریکا گفت.
کارشناسان سیاسی اعتقاد دارند که کابینه روحانی برای رئیس خود مشغول به بنبست شکنی هستند؛ البته این فشار سیاسی برای بازکردن معبر برای حسن روحانی فایدهای ندارد، اخیرا ناصر قوامی نماینده اصلاحطلب مجلس گفته است: آقای روحانی باید شرایط را در نظر بگیرد. او باید بداند که هیچ اقبالی ندارد و بهترین راه برای او این است که نه خودش نامزد خبرگان بماند و نه فهرستی در انتخابات مجلس بدهد، اکنون مردم از اصلاحطلبان عبور کردهاند و توجهی ندارند که اصلاحطلبان میخواهند چه کار کنند چه رسد به آنکه به نیروهای ناشناسی که خود را به عنوان اصلاحطلب جا میزنند، رأی دهند.
قوامی در ادامه با افشاگری ویژه پرده از روابط روحانی و ظریف برداشته و میگوید: آقای روحانی آقای ظریف را هم جلو انداخته است تا حامیاش باشد، به این خیال که مثلاً ظریف چهرهای است که مورد توجه مردم قرار دارد؛ در صورتی که اصلاً اینطور نیست و ظریف هیچ جایگاهی در بین مردم ندارد. او صرفاً بلد است خوب توجیه کند. بنابراین ظریف هم نمیتواند کمکی به روحانی کند.