کد خبر 1627691
تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۳:۰۴

به گزارش مشرق، احمدحسین شریفی، مدرس سطوح عالی حوزه علمیه قم در مطلبی با عنوان دو نقد ساختاری به سازمان روحانیت در کانال خود در ایتا نوشت:

به عنوان یک طلبه دغدغه‌مند، گمان می‌کنم دو اشتباه مهلک ساختاری در حوزه علمیه، موجب شده است که کارآمدی و کارویژه تبلیغی و تعلیمی این مرکز علمی و تبلیغی بی‌نظیر آنگونه که شایسته است نمایان نشود:

یک. تجمیع همه سرمایه‌های علمی و معنوی در قم
تجمیع همه یا اغلب قریب به اتفاق عالمان و فقیهان و فیلسوفان و متکلمان و اخلاقیان برجسته در شهر مقدس قم و خالی شدن اغلب شهرها از عالمان و صاحب‌نظران برجسته دینی! این در حالی است که در دوران قبل از انقلاب، هرگز شاهد چنین تجمیع ناکارآمد و بی‌فایده‌ای از علما در یک شهر نبودیم! آیت‌الله العظمی بروجردی از شاگردان برجسته آخوند خراسانی و از بزرگترین فقیهان و حدیث‌شناسان دوران، بعد از اتمام تحصیلات در شهر بروجرد ساکن بود و چند سال پس از رحلت آیت‌الله العظمی عبدالکریم حائری یزدی، به دعوت بزرگان قم، و به هدف عهده‌داری مدیریت علمی و اداری حوزه علمیه قم و مرجعیت دینی جامعه شیعیان، از بروجرد مهاجرت کرد و در قم ساکن شد. یعنی شخصیتی مثل آیت‌الله العظمی بروجردی که همگان به فضل و علم او اذعان داشتند و او را برترین دوران می‌دانستند، در بروجرد ساکن بود و نه در قم! اما اکنون وضعیت حضور عالمان برجسته‌ای در این طراز در شهرستان‌ها به چه صورتی است؟!

دو. جداسازی فیزیکی زیست اجتماعی طلاب از عامه مردم
اشتباه مهلک دوم که یکی از بزرگترین اشتباهات ساختاری در شهر قم به شمار می‌آید، «جداسازی زیست طلاب علوم دینی با مردم» بوده است. [ان شاءالله که هیچ تعمدی در این کار نبوده باشد، که البته جای تأمل و بررسی دارد] اما محصور و محبوس کردن محل زیست اغلب طلاب علوم دینی و خانواده‌ها و فرزندان آنان را در مکان‌های اختصاصی و بریده از مردم عادی و حتی دور از مرکز شهر، [یعنی «شهرک مهدیه» (با حصارهای دیواری و نگهبان‌های ورودی و کاملاً جدای از بقیه شهر!) و «هزاره‌های پردیسان» (به گونه‌ای که حتی هیچ کس نمی‌تواند و نمی‌باید منزل خود را به غیر طلبه اجاره دهد!) و ...] یکی از اشتباهات مهلک ساختاری در تاریخ روحانیت می‌دانم!
به اعتقاد این بنده، یکی از مهمترین عوامل دینداری و زیست دینی مردم قم از عصر ائمه اطهار سلام علیهم تا دوران معاصر، این بود که زیست دینی طلاب علوم دینی و خانواده‌های آنان در کوچه و بازار، در مرآی و منظر یکایک مردم بود. روابط خانوادگی صمیمی با هم داشتند. بیش از آنکه از گفتار و سخنان و موعظه‌های مستقیم طلاب، دین و دین‌داری را بیاموزند، از رفتار و سبک زندگی آنان، اخلاق اسلامی و سبک زندگی اسلامی را می‌آموختند. همسایه‌داری و خیرخواهی و اخلاق خانوادگی و اجتماعی طلاب را روزانه و به صورت مرتب می‌دیدند. اما الان حتی شهر قم نیز از مشاهده زیست عمومی طلاب علوم دینی بی‌بهره شده است!

و نتیجه آن را به وضوح می‌توان در تغییرات سبک زندگی مردم قم دید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 8
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 4
  • وحید IR ۰۶:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۸
    1 1
    خود کرده را تدبیر نیست انقدر دروغ گفته اید و ریاکرده اید که مردم هیچ اعتمادی به شما ندارند و به اجبار و ضعف دور خودتان حصار کشیده اید !
    • IR ۲۲:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۸
      0 0
      مشرق نیوز آلوده به ویروس و انگل آلبانی نشین ها شده و هیچ تدبیری هم برای این بحرانی که درگیرش شده نمیکند.
  • علی IR ۰۷:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۸
    1 1
    حوزه باید ۲ گروه را مجاب کند بروند دنبال یک حرفه و شغل هنرستانی: ۱- طلاب کم تحرک و کم استعداد ۲- طلاب خودفرهیخته پندار یا متوهم دانایی و متوقع احترام
  • علی IR ۰۷:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۸
    1 0
    حوزه باید ۲ گروه را مجاب کند بروند دنبال یک حرفه و شغل هنرستانی: ۱- طلاب کم تحرک و کم استعداد ۲- طلاب خودفرهیخته پندار یا متوهم دانایی و متوقع کرنش و احترام
  • علی IR ۰۸:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۸
    0 1
    سلام علیکم بسیار نکات دقیق و حیاتی برای حیات و اثرگذاری روحانیت است و امیدوارم سیاستگذاران و مدیران حوزه های علمیه تدابیر فوری و جدی در این خصوص اتخاذ نموده و نسبت به رفع دو نقیصه فوق اقدام کنند.
  • امیر IR ۱۱:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۸
    0 1
    این نقدها کاملا صحیح است و بلکه نقدهای بیشتری هم وارد است؛ اما جای آن در رسانه نیست، در محافل حوزوی است.
  • IR ۲۰:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۹
    0 0
    نه جاشون خوبه یک عده نی خواهند حرم نباشه ...
  • IR ۲۱:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۹
    0 0
    دخالت در سنت مثل دخالت در طبیعته نباید انجام بشه ...

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس