به گزارش مشرق، اولین نشست از سلسله نشستهای «عصرانههای ادبی فارس» با عنوان پاسداشت نویسندگان ادبیات انقلاب اسلامیبه با اختصاص یافتن به گلعلی بابایی نویسنده پیشکسوت ادبیات پایداری ایران عصر در خبرگزاری فارس برگزار شد.
در این مراسم یوسفعلی میرشکاک (نویسنده و شاعر)، امیرحسین فردی (نویسنده)، سردار سعید قاسمی، رضا اسماعیلی (شاعر)، مهدی همت (فرزند شهید ابراهیم همت فرمانده لشکر 27 محمدرسولالله)، داوود کریمی (فرزند شهید عباس کریمی فرمانده لشکر 27 محمدرسولالله)، اصغر نقیزاده (بازیگر سینما و تلویزیون) ، حسین دلاوری (مسئول خانه سرود انقلاب اسلامی)، حبیب والی زاده (تهیه کننده روایت فتح)، ابراهیم زاهدی مطلق (نویسنده و روزنامهنگار)، محمد ناصری و جمعی زیادی از رزمندگان و علاقهمندان این نویسنده حضور داشتند.
* فیلمها و سریالهال زیادی میتوان از آثار گلعلی بابایی تهیه کرد
در این مراسم یوسفعلی میرشکاک شاعر پیشکسوت کشورمان بیان داشت: بنده گلعلی بابایی را به واسطه حسین بهزاد همکار گرامی بابایی شناختهام و دوستی ما همکاره و همواسطه بوده است.
وی اضافه کرد: نمیخواهم اغراق کنم که بچههای مسلمان نویسندگان خوبی هستند چرا که طی 32 سال از گذشت انقلاب اسلامی ما هنوز آثارمان را ویراستاری نمیکنیم و آثار بدون ویراستار منتشر میشوند.
میرشکاک ادامه داد: از بسیاری از آثار گلعلی بابایی میتوان فیلمها و سریالهای گوناگونی ساخت اما باید گفت کتاب «غوغای غبار» نخستین اثر کلاسیک وی درباره 8 سال دفاع مقدس است.
وی افزود: مایه اعجاب بنده است بابت زحمتی که حسین بهزاد و بابایی کشیده بودند - چه آثاری که گلعلی به تنهایی آنها را نوشته و چه آثاری که با همکاری حسین بهزاد آن را به نگارش در آورده است - به خوبی روایت و موجب تقدیر است.
این شاعر اهل بیت (ع) گفت: اگر قدری اهل تامل باشیم خواهیم دید که وجهی از ادبیات در این سرزمین در حال شکلگیری است که نویسنده در آن اصلا نقشی ندارد یعنی وقتی آثار نویسندگانی چون گلعلی بابایی را مدنظر قرار میدهیم فورا معلوم خواهد شد که این شخصیت در هیچ کدام از آثار چه نقشی را دارد.
* گلعلی باباییها هر کجا باشند رویشان به شهادت است
وی اضافه کرد: گلعلی بابایی نمونهای از افرادی است که در کجایی باشند رویشان به شهادت است، مثل این کتابی که بابایی در خصوص سفر حجش نوشته است. اما در اینجا این سوال مطرح است که چرا وی به حج نمیپردازد. یعنی حج با توجه به اینکه حادثه عظیمی برای او بوده و در اثرش از حضرت جعفری تشکر و تقدیر میکند و به نوعی افرادی که موجب سفرش به حج شدهاند را مورد تقدیر قرار میدهد اما در طول این سفرنامه نه نشانی از خود بابایی و نه دخیل شدن در حالات بقیه حاجیان و نه چیزی از مکه و مدینه در آن مشاهده نمیشود بلکه او تنها از آل احمد و سایر دیگران به نقل از حج میپردازد.
به گفته این شاعر اهل بیت(ع) گلعلی بابایی در سفر حجش یعنی از همان لحظه ورود به ساحت و سالن وزارت کشور که نقطه آغاز برنامه است که جواز سفر به یک معنا صادر میشود تا لحظه بازگشت یک شهادتنامه میبیند.
وی اضافه کرد: گلعلی بابایی گمشده خود را در سفر حج پیدا نمیکند مگر آنکه آنجا به یاد شهدا و دوستان شهیدش بوده است، همچنین کتاب «غوغای غبار» جزو کتابهایی است که بجز برای بچههای بسیجی شاید برای دیگر افراد بسیار جالب نباشد.
میرشکاک ادامه داد: زمانی که امام زمان (عج) ظهور میکنند، 3 ماه جهاد اجباری وجود دارد و برای همه نیز واجب است.
به گفته وی این اثر مرور حسرتهای یک شهید زنده است، همچنین وقتی جنگ تمام شد فهمیدم آنهایی که بودهاند و درو نشدهاند باید گواه جنگ باشند چرا که شهید بدون شاهد معنا ندارد.
میرشکاک عنوان کرد: اگر حسین بهزاد، امیرحسین فردی و گلعلی بابایی نبود، امروزه چه کسانی میخواستند عظمت این بزرگواران را گواهی دهند، چرا که کار برای شهدا نفسانی و تخیلی نیست و به نوعی شهید در نفوس و عقول تصرف میکند.
* برخی جنگندیدهها از جبههها نوشتند و حقالزحمه خود را هم گرفتند
وی افزود: امیدوارم گلعلی بابایی انشاء خاطرات خودشان را نیز بنویسند چرا که ما از نخستین کسانی بودیم که نوشتیم در صورتی که هنوز هم جنگ تمام نشده بود یعنی در آن زمان به ما میگفتند همانند اگزوپری بنویس، اما ما معتقد بودیم که او از آسمان چیزی مینویسد.
میرشکاک بیان کرد: کسانی که اصلا جنگ و جبهه را ندیده بودند آن را نوشته و حق زحمه آن را هم دریافت کرده بودند؛ در گذشته بنده با بنیاد فارابی قراردادی داشتیم که به دلیل عدم کم و زیاد کردن مطلب در آن اثر نتوانستم به ادامه کار با این سینما بپردازند.
وی با اشاره به رزمندگان باقی مانده از جنگ، بیان داشت: فرصت شماها در جبههها بسیار اندک بوده است از شما خواهش میکنم بنویسید چرا که سادهترین شکل نوشتن است آنگونه که خودتان را از درون مؤاخذه میکنید و درد دل میکنید بنویسید.
* دوست داشتم به عنوان شمر ادبیات معاصر با گلعلی بابایی مصاحبه کنم
این شاعر معاصر گفت: علاقمند بودم اگر میشد گلعلی بابایی تن به گفتوگو با بنده به عنوان شمر ادبیات معاصر میداد تا از او بپرسم ریشه این تعلق در چیست و خودش درباره این ماجرا چه فکر میکند که در ساحت همانند حج مدام فیلتر جبهه را روی حج میگذارد و به یاد همقطاران شهیدش است و جای بعضی از آنها نیز طواف میکنند.
وی اضافه کرد: نشریه پلاک 8 همچنان به کار خود ادامه میدهد اما تاکنون ندیدهام که گلعلی بابایی از خودش در آثار متفاوت صحبت کند حتی بنده در کتاب «غوغای غبار» احساس میکردم که او از خودش صحبت خواهد کرد اما اینگونه نبود.
میرشکاک بیان کرد: کتاب «غوغای غبار» از یک منظر دیگر جذاب است که شهدا او را به سفر حج میبرند و او را برمیگردانند اما اگر در رابطه با نام این اثر با بنده مشورت کرده بود اسم دیگری بر روی آن میگذاشتند.
وی در پایان سخنان خود نیز گفت: بنده برای برادرم آقای بابایی عزیز آرزوی شهادت میکنم حتی برای آنهایی که تمنای شهادت دارند نیز آرزوی شهادت میکنم.
سید نظام موسوی مدیرعامل فارس ، در مراسم پاسداشت گلعلی بابایی نویسنده پیشکسوت ادبیات انقلاب اسلامی، بیان داشت: لازم است تشکر کنم از همه عزیزانی که با قدوم خودشان این خبرگزاری را مزین و منور به محفل نورانی یاد شهدا کردند.
وی اضافه کرد: صحبت کردن در جمع عزیزان اهالی قلم و اساتید ادب و هنر در جبهه انقلاب اسلامی بسیار سخت است و به نوعی «زیره به کرمان بردن» است.
* تنها کسی که قدر ادبیات دفاع مقدس را میداند رهبر انقلاب است
موسوی ادامه داد: امروزه ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس از همه حیث مظلوم است چرا که تنها کسی که قدر این ادبیات و جایگاه آن را میداند مقام معظم رهبری است و بعضاً تعجب میکنم که با تمام دغدغههایی که ایشان دارند برای نویسندگان ادبیات دفاع مقدس جلسه برپا میکنند و آثار این حوزه را مورد مطالعه و تعریف و تمجید قرار میدهند.
مدیرعامل فارس، با اشاره به ساخت فیلم «آرگو»، عنوان کرد: چند وقت گذشته سخنان کارگردان این فیلم منتشر کردیم که یک نکته از حرفهای او مایه عبرت بود. از او پرسیده بودند اگر فیلم شما دچار شکست تجاری میشد چه کار میکردید؟ که او در پاسخ گفت: برای من شکست تجاری مهم نیست بلکه علاقهمند بودم تا تفکر کهنهسربازان آمریکایی را به مخاطب نشان دهم.
وی اضافه کرد: کهنهسربازان آمریکایی در جنگهای مختلف اعم از جنگ ویتنام که جنگی ظالمانه و امپریالیسمی است حضور دارند که کارگردان این فیلم برای آنها اعتبار قائل است اما در کشور ما با توجه به اینکه برخیها دایهدار ادبیات، شعر و رمان هستند اثری در این حوزه از آنها دیده نمیشود.
موسوی ادامه داد: شاید بتوان از کتاب «همپای صاعقه» گلعلی بابایی بتوان صدها فیلم ساخت. یعنی از تدارکچی گردان دفاع مقدس میتوان فیلمهای متعدد ساخت اما متأسفانه این حوزه مهجور و مظلوم است و کمتر دیده میشود.
وی افزود: هماکنون کسانی هستند که عطر شهدا را دارند و به دنبال اشاعه فرهنگ ایثار و شهادت در کشور هستند که باید آنها به تولید آثار قابل فهم و درک برای نسل جوان اهتمام بسیار داشته باشند.
مدیرعامل فارس، با اشاره به برپایی پاسداشتهای شاعران و نویسندگان قبل از فوتشان، گفت: متأسفانه برای برخی از بزرگان کشور بعد از فوتشان مراسم و بزرگداشت میگیریم اما آنها عناصر ارزشمند و زندهای هستند که همانند گوهرهای درخشان وجود داشته اما قدرشان را ندانستهایم.
وی اضافه کرد: بنده خوشحالم که در جمع و محافل اینچنینی حضور دارم و حتی اینگونه محافل در کشور برگزار میشود چرا که باید به دنبال ترویج ارزشهای شهدا و زنده نگه داشتن یاد شهدا باشیم.
* متأسفانه مساجد ما از حیث هنری کمرونق هستند
موسوی ادامه داد: در زمان جنگ تحمیلی در مساجد اتفاقات بسیاری میافتد یعنی عناصر هنرمند، فیلمساز، گروههای هنری و گروههای سرود از دل این مساجد پرورش مییابند اما متأسفانه مساجد ما از این حیث بسیار کمرونق هستند.
وی با اشاره به گلعلی بابایی بیان داشت: این نویسنده توانست در کشور خوش بدرخشد و بعد از جنگ نیز سلاح قلم را بر زمین نگذاشته و به خلق آثار اهتمام داشته باشد که انصافاً برپایی بزرگداشت برای این شخصیت ارزنده است چرا که باید این چراغها پرفروغتر شود.
* تواضع امثال گلعلیها نباید باعث کمرنگ شدن آنها شود
موسوی بیان کرد: چهرههایی همانند گلعلی بابایی باید در جامعه مطرح شوند نه تنها از باب شخصیتشان چرا که تواضع ویژگی اصلی شخصیت اینگونه از نویسندگان است.
وی افزود: رد پایی از گلعلی بابایی در کتابهایشان وجود ندارد حتی در کتاب «غوغای غبار» نگاهشان به سمت شهدا است اما تواضع نباید باعث کم شدن آنها شود.
موسوی با اشاره به اینکه در معرفی نویسندگان ادبیات انقلاب اسلامی رسانهها آنطور که باید و شاید به این مقوله اهتمام نداشتهاند، گفت: یکی از تأثیرگذارترین وجوه در نسل جوان ما، دفاع مقدس است.
عبدالرضا وزوایی برادر شهید محسن وزوایی در مراسم پاسداشت گلعلی بابایی، بیان داشت: از سال 73 با حسین بهزاد و گلعلی بابایی آشنا شدم که در آن زمان آنها به جمعآوری خاطراتی از شهید وزوایی میپرداختند.
وی اضافه کرد: از همان لحظه اول دیدار نسبت به گلعلی بابایی حس خاصی داشتم چرا که وی با دلسوزی خاصی به دنبال ثبت خاطرات و حفظ و نگهداری آنها بود. به نوعی که یک حالتی در من ایجاد شد که با انگیزه بالایی تماماً آنچه که در مورد برادرم دارم اعم از اسناد، خاطرات و تصاویر را در اختیار او بگذارم.
* هیچ نویسندهای مانند گلعلی بابایی درباره شهدا دلسوز نیست
وزوایی ادامه داد: چیزی که بنده در گلعلی بابایی دیدم و در وجود هیچکدام از نویسندگان ندیدم این بود که با دلسوزی به کار خود میپرداخت و مطالبی که بنده نمیتوانستم آنها را به خوبی وصف کنم از نکات ریز مطلب، مطالبی جالب در میآورد و بسیار تأکید داشت که آثار را پس از تنظیم و قبل از قرار گرفتن در چاپ آنها را مطالعه و مورد تأئید خانواده قرار دهد تا اغراق در وصف شهدا صورت نگیرد.
وی افزود: برخی از صحبتهایی که بنده درباره شهید وزوایی میکردم شاید برای بعضی از مراجع باعث ایراد بود که گلعلی بابایی پای این سخنان مینشست و آنها را به ثبت میرساند. یعنی وی معتقد بود که شهدا حق هستند و شما نباید طبق سنجش خود آن را بیان کنید.
برادر شهید وزوایی درباره کتاب «ققنوس فاتح» که مورد مطالعه مقام معظم رهبری قرار گرفته است، بیان داشت: مقام معظم رهبری این اثر را مورد مطالعه قرار داده و تعریف کردهاند. ایشان فرمودند که بنده شهید وزوایی را نمیشناختم ولی وصفهای خوبی از آنها شنیدهام جملهای خیلی بنده را فرا گرفت که آن از روحهای بزرگی بر میآمد یعنی شهید وزوایی به والده خود گفته بودند که «ما کربلا را برای خودمان نمیخواهیم بلکه برای نسل آینده میخوهیم» که این جمله مورد توجه رهبر انقلاب بود.
وی اضافه کرد: در صفحه 247 کتاب ققنوس فاتح نوشتهای از شهید وزوایی وجود دارد که آمده است: «دستم را باندپیچی نکنید» که این مربوط به خاطرهای است که به همان دورانها مربوط میشود.
عبدالرضا وزوایی برادر شهید محسن وزوایی در مراسم پاسداشت گلعلی بابایی
وزوایی ادامه داد: در آن دوران یکی از بستگان که مخالف امام خمینی(ره) بود برادرم شهید محسن وزوایی را خیلی دوست داشت و به دلیل هوش زیاد او علاقهمند بود تا وی را برای ادامه تحصیل به خارج از کشور ببرد. اما برادرم معتقد بود که ما به درد همین جامعه میخوریم.
به گفته وی پس از چند وقت برادرم دچار مجروحیت شدید میشود که در بیمارستان سجاد به کما رفته و یک ماهی بستری میشود. وقتی آن شخص از سفر خارج برگشت و به ملاقات برادرم آمد دید که شهید وزوایی لاغر و دچار مجروحیت شدید شده است و به برادرم گفت: آیا من به تو نگفتم که به دنبال خمینی(ره) نرو که برادرم در جواب او به بنده اشارهای کرد که کاغذ و قلمی بیاورم و با دست چپ به دلیل آنکه دست راستش از بین رفته بود نوشت «چه بکشیم و چه کشته شویم به هر حال پیروزیم چرا که تکلیف خودمان را انجام دادهایم و دیگر آن شخص با نگارش این مطلب منقلب شد و چیزی نگفت.»
* گلعلی بابایی بسیار خویشتندار است
حسین بابایی پسرعموی گلعلی بابایی نیز در مراسم پاسداشت این نویسنده ادبیات انقلاب اسلامی، بیان داشت: تا کنون همه سخنرانان این مجلس درباره غربت و گمنامی گلعلی سخن به میان آوردند اما بنده درباره مناعت طبع او سخن میگویم.
وی اضافه کرد: گلعلی بابایی بسیار خویشتندار است به نوعی که ما با هم خانهزاد بودیم اما تا کنون نتوانستم آن را به خوبی بشناسم یعنی من پسر عمو نتوانستم گلعلی را بشناسم چه برسد به سایر دوستان.
بابایی ادامه داد: بنده خبرنگار صدا و سیما بوده و در جبهههای حق علیه باطل نیز حضور داشتم اکنون وقتی که به دیدن نویسندهای میرویم و میخواهیم از او عکسی برای الصاق در کنار مصاحبهاش بگیریم او معتقد است که حتماً در جوار کتابخانهاش عکسی گرفته شود. اما در بنری که در این مراسم وجود دارد عکس گلعلی بابایی فیگورانه نیست، بلکه فکورانه است.
داوود کریمی فرزند شهید عباس کریمی در مراسم پاسداشت گلعلی بابایی بیان داشت: معتقدم آثار بابایی جای تقدیر دارد.
وی اضافه کرد: وقتی از فرزند شهید همت درباره اثری که در راستای زندگینامه و خاطرات پدرش نوشته شده بود پرسیدم او بیان کرد که نخستین کتابی بود که قبل از رسیدن به چاپ از نظر اعضای خانواده گذشته است.
کریمی ادامه داد: کتابهایی که درباره برخی از شهدا اعم از شهید همت منتشر شده است ایرادهای بسیاری داشته اما نویسندگان به دلیل شهرت و کارشان برخی از خاطرات را که صحت هم نداشته در قالب اثرشان گنجاندهاند.
مهدی همت فرزند شهید ابراهیم همت ،سعید قاسمی و داود کریمی فرزند شهید عباس کریمی در مراسم پاسداشت گلعلی بابایی
وی افزود: گلعلی بابایی به ثبت خاطرات مستند توجه و اهمیت بسیاری دارد، حتی کتابی که او درباره شهید عباس کریمی به نگارش درآورده مربوط به خاطره از عملیات فتحالمبین است که او خاطرات را به گونهای تنظیم کرده است که به دنیا آمدن تا لحظه شهادت پدر را برای مخاطب به تصویر میکشد.
* این برنامهها در برزخهای سیاسی کنونی غنیمت است
در ادامه این مراسم رضا اسماعیلی شاعر ادبیات انقلاب اسلامی، بیان کرد: برپایی چنین جلساتی که در برزخ سیاسی دچار روزمرگی میشویم بسیار کار بزرگ و ارزشمندی است. بزرگداشتها موجب میشوند که حماسههای خلق شده را به گرده فراموشی نسپاریم.
در ادامه اسماعیلی به قرائت شعری درباره شهدا پرداخت که در ذیل آن را میخوانید:
امروز برای شهدا وقت نداریم
ای داغ دل لاله تو را وقت نداریم
با حضرت شیطان سرمان گرم گناه است
ما بهر ملاقات خدا وقت نداریم
چون فرد مهمی شده نفس دغل ما
اندازه ی یک قبله دعا وقت نداریم
شعرخوانی رضا اسماعیلی در مراسم پاسداشت گلعلی بابایی
در کوفه تن غیرت ما خانه نشین است
بهر سفر کرببلا وقت نداریم
تقویم گرفتاری ما پر شده از زر
ای داغ دل لاله تو را وقت نداریم
هر چند که خوب است شهیدانه بمیریم
خوب است ولی حیف که ما وقت نداری
*نقیزاده: آثار گلعلی بابایی بیان حس معنویت و علاقه او به امام حسین(ع) است
در ادامه این مراسم اصغر نقیزاده بازیگر سینما و تلویزیون و یکی از اعضای مسجد جواد الائمه، بیان داشت: چه عجب تا کسی شهید نشده برایش بزرگداشت گرفتند.
وی اضافه کرد: آقای گلعلی بابایی دارای دو شخصیت هستند، یک شخصیت آن به حضورشان در مسجد جوادالائمه مربوط میشود و دیگر شخصیت او به معرفی آن در رسانهها و فیلمها است. گلعلی بابایی در مسجد جوادالائمه «گلعلی» است و در محل کار او را سرهنگ صدا میکنند.
وی با اشاره به جنگ تحمیلی و گردان خیبر، عنوان کرد: گلعلی بابایی به نحوه شهادت رزمندگان بسیار توجه داشت یعنی در گردان خیبر وقتی که رزمندگان به عقب برمیگشتند تنها 30 الی 40نفر از رزمندهها بودند که موجی شده بودند و بقیه آنها به شهادت رسیده بودند که گلعلی از آنها نحوه شهادت رزمندگان را سؤال و در برگهای یادداشت میکرد. به نوعی بابایی به نگارش خاطرات روزانه اهتمام بسیار داشته است.
نقیزاده ادامه داد: اکنون چیزهایی که در نویسندگان مشاهده میکنیم و در دوره شهید آوینی و فیلمهایش نیز وجود دارد این است که علاقهای به دیدن کشت و کشتار نداریم بلکه به همان دعای کمیل علاقهمند هستیم که کتاب گلعلی بابایی نیز بیان حس معنویت و علاقه او به امام حسین(ع) است.
وی با بیان اینکه عراقیها در 8 سال دفاع مقدس بسیار قوی بودند اما انگیزه رزمندگان ایران را نداشتند، افزود: به دلیل اینکه رزمندگان 8 سال دفاع مقدس برای رضای خدا میجنگیدند معتقد بودند که نقطه ضعف عراقیها را نیز در خواهند یافت.
نقیزاده در پایان گفت: آمریکاییها جنگ جهانی را همه جوره مورد بهرهبرداری قرار میدهند اما ما پس از سالها گذشته تازه میخواهیم حاجهمت را به مردم بشناسانیم که امیدوارم امسال گلعلی باباییها بیشتر تکثیر شوند.
گلعلی! نگران نباش؛ 10 سال دیگر قدر کتابهای تو را میدانیم
در ادامه این مراسم سعید قاسمی از دیگر دوستان گلعلی بابایی گفت: گلعلی بابایی چهرهای است که در گردانهای مالک و حبیب لشگر 27 محمد رسولالله خوش درخشید. شاید جلوی خودشان تعریف کردن درست نباشد، ولی ما به مرور چهرههایی مثل احمد پاریاب فرمانده گردان شهادت را از دست میدهیم. همانطور که قبل از عید امسال او را دفن کردیم. ما که اهل مطالعه نیستیم، ولی وقتی الان کتاب 10 سال پیش یوسفعلی میرشکاک یا کتابهای شهید آوینی را میخوانیم، میبینیم که این سرگشتگیهای امروز ما را پیشبینی کرده بودند. این را گفتم تا قدر علمداران فرهنگی انقلاب را بدانیم.
سعید قاسمی و فرزند شهید عباس کریمی در مراسم پاسداشت گلعلی بابایی
این سردار سالهای دفاع مقدس گفت: فکر میکنم گلعلی بابایی هم قبول داشته باشد که اگر حسین بهزاد کنار دستش نبود، نمیتوانست به این توفیق برسد؛ حسین بهزاد که غذایش فقط سیگار است و دیوانه قلم زدن و گوش دادن به نوارهای ضبط شده بیسیم پر خط و خش باشد. حضرت آقا درباره دو کتابی که گلعلی بابایی و حسین بهزاد کار کردند، فرمودند این کتابها را نیوشیدم. این را کسی میگوید که مثل من از روی هوی و هوس حرف نمیزند. پس این کتابها حتما چیزی دارند که آقا آنها را نیوشیده است. ایشان گفته بودند چقدر سناریو در این کتابها خوابیده است.
وی افزود: یکی از موضوعات مهم که در کتاب «در هالهای از غبار» اشاره شده، دعوای حاج احمد متوسلیان و محسن وزوایی در صبحگاه دوکوهه است. این صحنه خیلی زیبا روایت شده است چون هر دو اصطلاحاً بچه جنوب تهرون هستند و لاتبازیهای خاص خودشان را دارند. نویسنده زیاد داریم، اما آوردن این نکات ریز کار هر کسی نیست. علیرغم اینکه کلی گفته شد آقا این مسخرهبازیها چیست و کتاب جنگ را کسی نمیخواند و این حرفها، که مختص دوران ریاستجمهوری برخی آقایان بود که وزیرانشان امروز فراری هستند، به خدای محمد که هنوز به این مسائل علاقه نشان داده میشود. گفته میشد این مسائل در دانشگاهها جایی ندارد ولی من شاهد بودم که وقتی این کتابها هرچند اندک به دانشگاهها برده میشد، طی روز اول و دوم توسط دانشجوها شخم زده میشد.
قاسمی در ادامه و خطاب به گلعلی بابایی گفت: پس هم آن حرفها دروغ بوده و هم عطش واقعی نسبت به این مسائل وجود دارد. شهید بزرگ است. او عندالله است و به واسطه لطف اوست که تو گلعلی بابایی میشوی. اما گلعلی نگران نباش! الان وقت این کتابهای تو نیست. ما اهل کتاب نیستیم؛ بولوتوث بازی میکنیم، در قهوهخانه قلیان میکشیم، چرت و پرت میگوییم، بچههایمان با جویاستیک مشغولاند و مرتب گرم گفتن خزعبلات هستیم اما 10 سال دیگر خواهد بود که قدر این کتابها دانسته میشود.
وی گفت: حرف و حدیث این کتابها برای 20 تا 30 سال دیگر است. البته تو الان باید این مدارک و اسناد را جمع کنی چون متاسفانه دارند رسوب میگیرند. اما این نکته را هم بگویم که تولید این کتابها کنتراتی نیست که بگویند خب میخواهیم کتابی درباره شهید وزوایی در بیاوریم، میتوانی با 50 تومان سر و تهش را هم بیاوری یا نه؟ نه اینکارها کنتراتی نمیشود چون کتاب باید چیزی داشته باشد که حضرت آقا آن را بنوشد.
محمد ناصری نویسنده در مراسم پاسداشت گلعلی بابایی، بیان داشت: در مسجد جوادالائمه سنتی وجود داشت که بانی آن آقای امیرحسین فردی بود. یعنی اگر کسی از آن مسجد شهید میشد اسلایدی درباره آن شهید نوشته و مورد قرائت قرار میگرفت.
وی اضافه کرد: نخستین متن شهید مسجد جوادالائمه توسط امیرحسین فردی نوشته شد و کارگردانی آن نیز توسط حاجآقا سلطانمحمدی و پشت صحنه نیز توسط شهید حبیب غنیپور صورت میگرفت.
* جنس گلعلی بابایی از جنس شهدا است
ناصری ادامه داد: در مسجد جوادالائمه همه رزمندگان با گلعلی بابایی روابط خوبی داشتند و بالعکس آن نیز وجود داشت به نوعی جنس گلعلی بابایی از جنس شهدا است. یعنی عشق بابایی شهدا و همیشه معتمد شهدای این مسجد بوده است.
وی افزود: دکتر فرخی آخرین کسی است که شهید حبیب غنیپور را دیده است و بنده نیز از حواریون شهید غنیپور به شمار میرفتم. ارتباط حبیب با گلعلی بسیار خوب بود که در کتاب «سفر به جنوب» میتوان آن را به وضوح مشاهده کرد که گلعلی با غنیپور سر و سرّی داشته و بسامدهای گلعلی بابایی بسیار زیاد است.
محمد ناصری در مراسم پاسداشت گلعلی بابایی
ناصری بیان کرد: در کتاب «سفر به جنوب» عکسی قبل از تشییع جنازه حبیب غنیپور وجود دارد که آن عکس به گلعلی بابایی و حبیب اختصاص دارد که در آن حبیب با گلعلی ترکیب ساخته است حتی در آن اثر حبیب از جملاتی نظیر «ببینیم جور میشود برویم به گردان گلعلی»، «چادر گلعلی» و سپس «در قهوهخانه گلعلی که حتماً آنجا سفره باز است»، استفاده کرده است.
به گفته وی، بچههای مسجد جوادالائمه با گلعلی بابایی بسیار راحت بوده که این امر به دلیل خوبی ویژگیهای اخلاقی گلعلی است. به نوعی که بعید میدانم که بچههای این مسجد یادداشتی نوشته باشند و نامی از بابایی در آن نباشد.
ناصری با اشاره به حمایت گلعلی بابایی از جشنواره ادبی شهید حبیب غنیپور، گفت: گلعلی یکی از حامیان مادی و معنوی این جشنواره به شمار میرود.
وی به هوش سرشار گلعلی بابایی اشاره کرد و ادامه داد: معلم اکثر بچههای مسجد جوادالائمه بهزاد بهزادپور بود که گلعلی نیز بعد از اتمام کار در تراشکاری در کلاسهای او حضور مییافت اما همیشه در این کلاسها مشغول چرت زدن بود که وقتی با صدای بلند استاد بیدار میشد همه مباحثی که استاد توضیح داده بود را بیان میکرد که این امر نشانگر هوش بالای این نویسنده است.
ناصری بیان کرد: گلعلی بابایی همه حرفهایش را در عمل زده است به نوعی که تواضع او عجیب و مثال زدنی است به همین منظور صفات گلعلی باعث شده است که برای دل خودم هم که شده آن را قلمی کنم.
وی افزود: تا کنون 17 جلد از آثار او را در حوزه جنگ مورد مطالعه قرار دادهام که یکی از آثار آن «غوغای غبار» به سفر او به حج اختصاص دارد اما او نه تنها درباره خود سخن نمیگوید بلکه قید و بند نفس خویش نیست.
ناصری عنوان کرد: از بزرگترین دغدغههای گلعلی بابایی در آثارش میتوان به سندیت، تحقیق گسترده و استفاده از راویان اصلی و اصیل و منابع اصل اشاره کرد.
* بابایی تخیل را در ادبیات انقلاب و دفاع مقدس وارد نمیکند
به گفته وی گلعلی بابایی آنچه که از جنگ و لشگر 27 متوجه و حس کرده بود را به نگارش درآورده است یعنی این نویسنده ادبیات انقلاب اسلامی آنچه که از جنگ حس کرده، فهمیده و شناخته است را به مخاطب القاء میکند.
ناصری معتقد است که برخی از نویسندگان ادبیات داستانی کتاب صد صفحهای را میخوانند و 200 صفحه درباره آن مطلب مینویسند اما گلعلی بابایی هزار صفحه میخواند و 10 صفحه درباره آن به نگارش در میآورد.
ناصری در پایان عنوان کرد: گلعلی بابایی اهل وارد کردن تخیل در ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس نیست بلکه بیشتر و یا همه آثار او بر طبق مستندات است.
* بابایی: اگر تاثیری در آثارم هست مربوط به شهداست
در پایان این مراسم گلعلی بابایی از حضور همه نویسندگان و شاعران ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در خبرگزاری فارس و برپایی این بزرگداشت توسط این خبرگزاری قدردانی کرد و گفت: اگر تأثیری در آثارم مشاهده میشود مربوط به عزتنفسی است که شهدا داشته و دارند و بنده هیچ تأثیری بر آثار نداشتهام.