به گزارش مشرق ، شاید همگان فکر میکنند اداره کشورهای جهان توسط رئیس جمهور، وزرا، مجلس و دیگر ارگانهای هر کشور صورت میپذیرد؛ اما باید بدانیم نهادهایی ناشناخته وجود دارند که نقش اصلی را در راهبری آمریکا و دیگر کشورهای جهان عهده دارند. این نهادها همان اندیشکدهها Think Tank هستند.
اندیشکده، اتاق فکر، اندیشگاه و فکرانباره واژههای مختلفی است که تاکنون در دایرهی واژگان زبان فارسی برای نهادِ ناشناختهی Think Tank مطرح شده است. هر چند در میان این واژگان، اندیشکده نزدیکترین قرابتِ مفهومی را به تینک تنک Think Tank دارد. این واژه برای اولین بار توسط حسن عباسی، واردِ زبان فارسی شد. وی مؤسس و رئیس مرکزِ بررسیهای دکترینال، یکی از اندیشکدههای شاخص و شناختهشدهی ایران و جهان اسلام است.
بعد از قوای سهگانهی مونتسکیو، یعنی قوای مقننه، مجریه و قضائیه، اندیشکده به عنوان قوهی چهارم، در فضای حکومتداری مطرح است. از اینرو تبیینِ روند شکلگیری اندیشکدهها، سیر تکامل و تأثیرگذاری آنها بر مناسبات جهانی بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که شناخت این نهادها و مراکز میتواند چرخهی ناقصِ حکومتداری را در کشور کاملتر کرده و فرآیند طرحریزی و تصمیمسازی را قبل از اجرا و لزوم پرداختن به مراحلِ پیشا قانون و دکترینال را قبل از قانونگذاری، نهادینه کند.
با این رویکرد، برنامهی مستندِ «سازندگان سلطه» تولید شده و در قسمتهای کوتاهِ 15 دقیقهای، 12 اندیشکدهی برتر و تاثیرگذارِ جهان را معرفی کرده و روندِ تاریخی شکلگیری و چراییِ تشکیلِ آنها را به مخاطبان معرفی میکند.
در این مجموعه این اندیشکدهها مورد بررسی قرار گرفتهاند:
1. انستیتو بروکینگز Brookings Institution
2. موسسه رند RAND Corporation
3. شورای روابط خارجی Council on Foreign Relations
4. بنیاد کارنِگی برای صلح جهانی Carnegie Endowment for International Peace
5. مرکز مطالعات استراتژیک و جهانی Center for Strategic and International Studies
6. انستیتو امریکن اینترپرایز (American Enterprise Institute for Public Policy Research) AEI
7. انستیتو جامعه باز Open Society Institute
8. انستیتو وودرو ویلسون Woodrow Wilson International Center for Scholars
9. بنیاد هریتج Heritage Foundation
10. انستیتو هودسون Hudson Institute
11. چتم هاوسChatham House (AKA The Royal Institute of International Affairs)
12. عفو بینالملل Amnesty International
سری مستندِ سازندگان سلطه، شنبهها ساعت 18:15 و تکرار آن روزهای دوشنبه و چهارشنبه در همان ساعت از شبکهی خبر پخش میگردد.
تحقیق، پژوهش، تولید و اجرای طرح این برنامه توسط گروه
رصد استراتژیک و تهیهکنندگی سلیم غفوری انجام گرفته است.
برای کسب اطلاعات تکمیلی دربارهی اندیشکدههای مطرح شده در این مجموعه به وبسایت www.StrategicMonitoring.com مراجعه و پیشنهادات و نظرات خود را به پست الکترونیکی thinktank@strategicmonitroing.com ارسال نمایید.