کد خبر 255058
تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۳۹۲ - ۰۹:۳۴

خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس (AP) در گفتگو با رییس مجلس شورای اسلامی به نقل قولی از لاریجانی پرداخت که این نقل قول به سرعت از سوی هیئت ایرانی تکذیب شد.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی که عصر روز دوشنبه در صدر هیئتی پارلمانی به منظور شرکت در یکصد و بیست و نهمین اجلاس بین المجالس جهانی به ژنو رفته بود، در حاشیه این اجلاس با برخی روسای مجالس کشورهای مختلف و هیئتهای پارلمانی دیدار کرد و ضمن سخنرانی در این اجلاس با دو رسانه آمریکایی مصاحبه کرد و در یک کنفرانس خبری نیز حاضر شد.

در مجمع عمومی این اجلاس، هشت پیشنهاد برای ماده اضطراری مطرح شد که ایران از سه پیشنهاد حمایت کرد که یکی از این سه پیشنهاد رای آورد.

این سه پیشنهاد به ترتیب شامل پیشنهاد فلسطین و مراکش با موضوع نقش پارلمانها در جلوگیری از تخریب آگاهانه مواریث فرهنگی، پیشنهاد سوریه مبنی بر نقش پارلمانها در جلوگیری از مداخله خارجی، تهاجم نظامی و تهدید شهروندان و نیز پیشنهاد حوزه اروپای غربی و اسکاندیناوی در مورد نقش پارلمانها در جلوگیری از تولید تسلیحات و حملات شیمیایی بود که پیشنهاد سوم رای آورد.

این اجلاس در چهار کمیته شامل «کمیته صلح و امنیت بین الملل، راجع به جهان عاری از سلاح هسته ای»، «کمیته توسعه پایدار در مورد حفظ محیط زیست»، «کمیته دموکراسی و حقوق بشر با موضوع حقوق کودکان» و «کمیته سازمان ملل درمورد خلع سلاح هسته ای» برگزار شد که حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی (نماینده محلات و دلیجان) و فاطمه آلیا (نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی) به نمایندگی از هیئت ایرانی، روز اول، در کمیته های «توسعه پایدار در مورد حفظ محیط زیست» و «دموکراسی و حقوق بشر» سخنرانی کردند.


رییس مجلس شورای اسلامی نیز عصر سه شنبه در کمیته « صلح و امنیت بین‌الملل» به سخنرانی پرداخت.

** سخنرانی در اجلاس بین‌المجالس

* لاریجانی: ملت ایران اهمیتی به حرفهای بی‌حساب آمریکا نمی‌دهد/ واشنگتن جرات حمله به ایران را ندارد

رییس مجلس شورای اسلامی در این سخنرانی به برخی از مهمترین عوامل ایجاد ناامنی در جهان و اهمیت خلع سلاح هسته‌ای و نیز نقش پارلمانهای کشورها در تحقق این موضوع اشاره داشت.

* 4 عامل ناامنی در جهان

لاریجانی در ابتدای سخنان خود با اعلام مسرت از اینکه «خلع سلاح هسته‌ای و نقش پارلمان‌ها در این امر» به عنوان موضوع این اجلاس تعیین شده، گفت: در یک ارزیابی کلان از امنیت جهانی می توان چند عامل اصلی ناامنی جهانی را دریافت.

وی ادامه داد: اولین عامل، سلاح‌های کشتار جمعی به خصوص تسلیحات هسته‌ای در همین مقدار انباشت فعلی است که ظرفیت نابودی چندباره کره زمین را دارد.

* مدال جنگ‌های فرقه‌ای و افراطی‌گری بر سینه رژیم صهیونیستی

رییس مجلس شورای اسلامی، تروریسم و افراطی گری و جنگ های فرقه ای و دینی را عامل دوم دانست و خاطرنشان کرد: این موضوعات که در دهه اخیر رشد قابل توجهی داشته، از جنس دولتی آن که عمدتا رژیم صهیونیستی مدال آن را بر سینه دارد و در چند سال اخیر 5 نفر از دانشمندان هسته ای ایران را ترور کرده اند و چه نوع غیر دولتی آن که باید گفت متاسفانه، برخی قدرتهای بزرگ و منطقه ای به تصور استفاده تاکتیکی از آنها، به نحوی از آنان پشتیبانی کردند که نمونه اخیر آن در ماجرای سوریه است که بی حساب، سلاح و سایر امکانات مادی در اختیار تروریست‌ها قرار داده‌اند.

* برخورد تاکتیکی با تروریسم یک اشتباه استراتژیک امنیتی است

لاریجانی افزود: شاید تلقی آنان این است که بعد از بهره جستن از اقدامات آنان، به حسابشان می‌رسند اما این یک اشتباه بزرگ است. تروریست‌ها وقتی گسترش یافتند و تجربه پیدا کردند، به سادگی نمی‌توان آنان را سرکوب کرد کما اینکه ناتو در افغانستان بعد از ده سال توفیقی نیافت. لذا برخورد تاکتیکی با تروریسم یک اشتباه استراتژیک امنیتی است.

* آمریکا جرات حمله به ایران را ندارد/ ملت ایران اهمیتی به تهدیدات آنها نمی‌دهد

وی اظهار داشت: آمریکا با کمال وقاحت مرتبا تکرار می‌کنند که گزینه نظامی روی میز است. گرچه نه آمریکا جرات آن را دارد که به ایران تجاوز کند و نه ملت ایران اهمیتی برای این حرفهای بی‌حساب قائل است اما کسانی که زبان تهدید را به کار می‌برند قصد ایجاد ناامنی روانی را دارند.

رییس مجلس شورای اسلامی افزود: گاه از همین روحیه جنگ طلبی علیه کشورهایی که در چند سال اخیر به دنبال ایجاد دموکراسی در کشور خود بوده‌اند، استفاده کرده‌اند و به روشهای مختلف برای آنها مانع تراشی می‌کنند. چراکه نتیجه خواست دموکراتیک مردم آن کشور را مطابق منافع خود نیافته اند.

* استفاده ابزاری از نهادهای بین‌المللی مانع استقلال سیاسی کشورها شده

لاریجانی در تبیین عوامل ایجاد ناامنی در جهان، رواج تفکر استانداردهای دوگانه را عالم چهارم در این زمینه دانست و افزود: گاه استفاده ابزاری از نهادهای بین‌المللی به حدی است که عملا مانع استقلال سیاسی کشورها شده است.

وی یادآور شد: من بارها از رئیس سابق سازمان بین المللی انرژی اتمی (محمد البرادعی) در جلسات خصوصی این سخن را شنیده ام که «شما مسئله هسته ای خود را با آمریکا حل کنید!» خب اگر وضع اینگونه است این سازمان برای چه تشکیل شده است؟


* هنوز هزاران کلاهک هسته‌ای در زرادخانه کشورهای دارنده، نوسازی می‌شود

رییس مجلس شورای اسلامی در ادامه سخنان خود در اجلاس بین المجالس جهانی، به واقعه بمباران اتمی دو شهر ژاپن توسط آمریکایی‌ها اشاره کرد و گفت: بیش از 65 سال از زمان استفاده از اولین بمب‌های هسته‌ای در هیروشیما و ناکازاکی سپری شده اما همچنان مشاهده می‌کنیم هزاران کلاهک هسته‌ای در زرادخانه کشورهای دارنده، نوسازی می‌شود و گاه با ارتقای فناوری از انواع رقیق شده آن در جنگ‌های اخیر استفاده کرده‌اند.

لاریجانی خاطرنشان کرد: این در حالیست درباره اجرای معاهده «ان.پی.تی» در کنفرانس‌ها تاکید می‌شود اما اگر همه این تلاش‌ها حاصلی در عمل نداشته باشد، به جهانیان نشان داده که این مسیر در عمل، یک بن بست است و فقط سخن گفتن درباره آن است. آنگاه باید حق داد که افکار عمومی به تعبیر دکتر هری فرانک فورت فیلسوف معاصر، در کتاب خود تحت عنوان «حرف مفت» این بحثها را از سنخ اینگونه حرفها بپندارد که در دنیای مدرن متداول است و نه خاصیتی برای دنیای مردم دارد و نه آخرت آنان.

وی تصریح کرد: کسی تردید ندارد که رژیم صهیونیستی صدها کلاهک هسته ای در اختیار دارد اما کشورهای قدرتمند با علم به این امر، از آن حمایت می‌کنند، درحالی که در مورد احتمال استفاده دولت سوریه از سلاح شیمیایی این همه غوغا و جنگ طلبی به راه انداختند و حالا بر اساس اطلاعاتی که وزیر خارجه روسیه اخیرا اعلام کرد، معلوم شد تروریست‌ها در سوریه دارای سلاح شیمیایی هستند و حتی آنرا به داخل عراق برده‌اند، حالا با این مساله چه می‌کنید؟

* چه کسانی سلاح شیمیایی به تروریست‌ها داده‌اند؟

رییس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: آیا تروریست‌ها را می‌توانید مثل دولت سوریه متقاعد کنید که سلاح شیمیایی را معدوم کنند و آیا نباید معلوم شود چه کسانی سلاح شیمیایی به تروریست‌ها داده‌اند؟

* ریشه ناامنی های جهانی در بی‌اعتقادی قدرتها به حل مسئله

وی در ادامه اظهار داشت: واقع قضیه این است که این چهار عامل ناامنی در جهان امروز به هم پیوسته‌اند و ریشه آن در بی‌اعتقادی قدرتها به حل آنست و گاه به عنوان حفظ منافع خود آن را توجیه می‌کنند.

* یاری‌کنندگان رژیم صهیونیستی؛ تحریم کنندگان ایران

رییس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: دولت‌هایی که رژیم صهیونیستی را در توسعه مخفیانه و ذخیره غیرقانونی سلاح‌های هسته‌ای یاری می‌کنند، فعالانه در تحریم ایران که صراحتا اعلام کرده سلاح هسته‌ای در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران جایی ندارد و رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در تحریم سلاح کشتار جمعی فتوا صادر کردند و تمام مراکز هسته ای ایران نیز تحت پادمان‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد، مشارکت می کنند.

لاریجانی افزود: دلیل این اقدامات آن است که ایران جزو اقمار این قدرت‌ها قرار ندارد.

* پارلمانهای کشورها دولتها را ملزم به رعایت «ان.پی.تی» کنند

رییس مجلس شورای اسلامی در ادامه سخنان خود به اهمیت اجلاس بین المجالس جهانی اشاره کرد و گفت: در اکثر کشورها، پارلمان‌ها از قدرت برخوردارند اگر در این زمینه گامی برای این مجمع متصور باشد، این است که تصمیم بگیریم اگر تا به حال قانون منع تولید و نگهداری سلاح های کشتار جمعی تصویب نکرده‌اند، آن را به تصویب برسانیم و دولت‌ها را ملزم کنیم تا معاهده «ان.پی.تی» را بپذیرند و اگر دارای سلاح هسته‌ای هستند مطابق معاهده «ان.پی.تی» در جهت تحقق ماده 6 آن، ظرف مدت معینی با کمک IAEA آن‌ها را معدوم کنند و جلوی تولید سلاح‌های خطرناک جدیدی که اخیرا مطرح است که برخی قدرت‌ها کشف کردند را بگیرند.

** دیدار با روسا و هیئتهای پارلمانی

* دیدار با روسای پارلمان ارمنستان و کویت

رییس مجلس شورای اسلامی در دیدار با آبراهامانیان رییس پارلمان ارمنستان، ضمن مثبت ارزیابی کردن روابط دو کشور ایران و ارمنستان، با اشاره به روابط رو به گسترش دو کشور علیرغم شیطنت برخی قدرت‌ها برای بر هم زدن این روابط تصریح کرد: هیچگاه این شیطنت ها رابطه ما را تنگ و تلخ نخواهد کرد.

رئیس مجلس با بیان اینکه ایران، ارمنستان را دولت دوست و برادر نزدیک خود می داند، گفت: روابط اقتصادی و پارلمانی در کشور ایران و ارمنستان همواره در حال گسترش خواهد بود.

در ادامه این دیدار، رئیس مجلس ارمنستان نیز با استقبال از دیدارهای دو جانبه با مقامات ایرانی گفت: ما همواره از خوشحالی ملت ایران خوشحال و از ناراحتی آنها غمگین می‌شویم.

وی با تاکید بر ضرورت گسترش و ارتقا روابط دو جانبه، انتخابات اخیر ریاست جمهوری در ایران را به رئیس مجلس شورای اسلامی تبریک گفت.

علی لاریجانی در دیدار با رئیس مجلس کویت نیز گفت: در حال حاضر عملیات تروریستی در سوریه، عراق و افغانستان در حال افزایش بوده که حل این معضل نیازمند تصمیمات جمعی در منطقه است.

وی با بیان اینکه با اقدامات نظامی نمی‌توان معضل تروریست ها را حل کرد، ادامه داد: به طور قطع پشت صحنه تمام اقدامات تروریستی، صهیونیست ها نقش پررنگی دارد.

وی همچنین به توسعه همکاری دو جانبه بین ایران و کویت در زمینه‌های اقتصادی و سیاسی تأکید کرد.

لاریجانی با تاکید بر اینکه با حرکت نظامی مشکل سوریه قابل حل نیست، تأکید کرد: متأسفانه از ابتدای ناآرامی‌ها در سوریه به حرف ایران توجهی نکردند که این موضوع تبدیل به ماجراجویی شد.

رییس مجلس شورای اسلامی راه‌حل مشکل سوریه را راه‌حل سیاسی خواند و گفت: ما با جنگ فرقه‌ای در منطقه مخالف هستیم و تلاشمان بر این است که نزاعی بین مسلمانان رخ ندهد.

در ادامه این نشست، رئیس مجلس کویت نیز روابط ایران و کویت را برخاسته از ارتباط عمیق دینی، مذهبی و تاریخی دو ملت خواند و تأکید کرد: ما همواره ایران را دوست نزدیک و خوب خود می‌دانیم و لازم است در این فرصت انتخابات بسیار باشکوه در ایران را به شما تبریک بگوییم.

وی با بیان اینکه امروز نگرانی، همه ملت‌های منطقه را در برگرفته است، تصریح کرد: ما برای حل این مشکلات منطقه‌ای روی تدبیر، اقتدار، درایت و دوراندیشی ایران حساب می‌کنیم که این تدبیر در سایه رهبری ایران محقق شده است.

وی با بیان اینکه کویت برای برقراری روابط تنگاتنگ با ایران همواره تلاش کرده است، گفت: بزرگان کشور کویت هم رویکردشان همین است، در شرایط حاضر ما نیاز به تقویت صنوف اسلامی داریم.

* دیدار با رؤسای پارلمان پاکستان و لبنان

رئیس مجلس شورای اسلامی در دیدار با نبیه بری رییس پارلمان لبنان، لبنان را کشور دوست و برادر ایران خواند و گفت: دو ملت ایران و لبنان در موضوعات مختلف با یکدیگر قرابت دارند.

وی با محکوم کردن حرکت‌های تروریستی در منطقه اظهار داشت: ایران در کنار لبنان مخالف هرگونه حمایت از تروریست‌ها در سوریه است.

لاریجانی همچنین با تاکید بر ضرورت حفظ و گسترش امنیت در منطقه خاطرنشان کرد: بهترین راه برای ایجاد ثبات در منطقه همکاری‌ کشورهای منطقه و جلوگیری از دخالت بیگانگان در امور منطقه است.

نبیه بری رییس پارلمان لبنان نیز در این دیدار بر توسعه روابط دو کشور و اهمیت جایگاه ایران در حل مناقشات منطقه‌ای تاکید کرد و گفت: حل مشکلات منطقه‌ای و امنیتی به ویژه مسئله فلسطین در اولویت ماست.

لاریجانی همچنین در دیدار با آردار آیاز صدوق با بیان اینکه پاکستان کشور دوست و همراه ایران است، تصریح کرد: ‌منافع دو کشور ایران و پاکستان در هم تنیده شده و قابل جدا شدن نیست.


وی با تأکید بر اینکه زمینه های گسترش روابط تجاری بین دو کشور ایران و پاکستان فراهم است، یادآور شد:‌ خط لوله گاز صلح از پروژه های مهمی است که به گسترش همکاری های تجاری دو کشور می انجامد.

لاریجانی با بیان اینکه درباره مسائل امنیتی منطقه ضرورت دارد مسئولان دو کشور ایران و پاکستان با هم مذاکراتی داشته باشند، تاکید کرد: موضوع تروریسم از موضوعات مهم منطقه است که ضرورت دارد مسئولان دو کشور برای حل آن با هم همکاری مشترک داشته باشند.

در ادامه این دیدار آردار آیاز صدوق رئیس مجلس ملی پاکستان نیز بر روابط حسنه دو کشور تأکید کرد و گفت: ما نه تنها همسایه یکدیگر هستیم بلکه مردم پاکستان ملت ایران را برادر خود می دانند.

وی با تاکید بر گسترش روابط پارلمانی، یافتن راهکارهای عملی برای ارتباط گسترده تر پارلمان های دو کشور را ضروری خواند.

آیاز صدوق با بیان اینکه پارلمان پاکستان در دولت قبلی و فعلی بر ارتقاء روابط دو جانبه تأکید دارد تصریح کرد:‌ نخست وزیر پاکستان هم مصمم است که خط لوله گاز صلح هر چه سریعتر تکمیل شود.

وی با تاکید بر اینکه آمریکا علاقه ای به اجرای پروژه خط لوله گاز صلح ندارد، تصریح کرد: اما پاکستان با جدیت این پروژه را پیگیری می‌کند.

رئیس مجلس ملی پاکستان آمریکا را مقصر اصلی گسترش اقدامات تروریستی در منطقه خواند و گفت: در حال حاضر تمام احزاب سیاسی پاکستان علیه تروریسم متحد هستند که امیدواریم باکمک ایران بر این مشکلات فایق آییم، در این زمینه پارلمان پاکستان آماده هرگونه همکاری با ایران است.

* دیدار با رییس پارلمان عمان

لاریجانی در دیدار با هلال بن ناصر المعولی رئیس پارلمان عمان ضمن تاکید بر روابط خوب دو کشور، عمان را دوستی صمیمی برای ایران معرفی کرد و گفت: سفر اخیر سلطان عمان به ایران بسیار مثبت بود.

نماینده مردم قم در مجلس نهم با بیان اینکه فصل جدیدی در روابط بین دو کشور ایران و عمان برقرار شده، خطاب به رئیس مجلس عمان ادامه داد: ما و شما به‌عنوان مسئولان پارلمان‌های دو کشور باید روابط پارلمانی دو کشور را روزبه‌روز گسترش دهیم.

رئیس مجلس شورای اسلامی با حکیمانه خواندن مواضع عمان در مسائل حساس تصریح کرد: در سفر اخیر سلطان عمان به ایران صحبت‌های خوبی انجام شد که اگر عملیاتی شود، بسیار موثر بوده و سطح روابط تجاری را بالا می‌برد.

وی مشکل افراطی‌گری را دغدغه اصلی منطقه خاورمیانه خواند و تاکید کرد: این موضوع حالت صعودی پیدا کرده به طوری که در افغانستان، عراق و سوریه شاهد گسترش آن هستیم.

لاریجانی با بیان اینکه ایران با هرگونه افراطی‌گری مخالف است، بر توسعه روابط پارلمانی دو کشور ایران و عمان تاکید کرد.

در ادامه این دیدار رئیس مجلس عمان نیز خطاب به لاریجانی گفت: همواره اینطور بوده که درک اشتباه از موضوعات منجر به افراطی‌گری شده که نمونه آن را می‌توان در حادثه 11 سپتامبر مشاهده کرد.

وی با انتقاد از جنگ عراق افزود: این جنگ که به سرکردگی آمریکا در عراق صورت گرفت 10 سال به طور انجامیده و حتی یک روز صلح در آنجا مشاهده نشده بلکه درگیری‌ها روزبه‌روز بیشتر شده است.

رئیس مجلس عمان با بیان اینکه متاسفانه برخی رسانه‌ها با تبلیغات منفی به ناامنی در منطقه دامن می‌زنند، تصریح کرد: اگر کسی ذره‌ای از انسانیت به مشامش رسیده باشد، لحظه‌ای خونریزی‌ها را تحمل نمی‌کند.

وی درگیری‌ها در منطقه را به نفع رژیم صهیونیستی خواند و گفت: باید برای حل مشکلات منطقه از نظر عقلای قم و بزرگان بهره بگیریم.

* دیدار با رییس پارلمان الجزایر

رئیس مجلس شورای اسلامی، در حاشیه یکصدوبیست و نهمین اجلاس بین‌المجالس جهانی در ژنو، با عبدالقادر بن صالح‬ ‫رئیس مجلس الجزایر دیدار کرد. دو طرف در این دیدار در خصوص مسایل منطقه‌ای و بین‌المللی گفتگو کردند.

* دیدار با رؤسای پارلمان ایرلند و میانمار

لاریجانی در دیدار با رئیس مجلس میانمار با بیان اینکه ملت ایران دوست ملت میانمار بوده و به آنان علاقمند است به حادثه کشتار مسلمانان در میانمار اشاره کرد و گفت: در شرایطی که شما تلاش می کردید نگاه ملت ها را به خود نزدیک کنید وقوع حادثه کشتار مسلمانان در میانمار فضا را متشنج کرد.


وی خطاب به رئیس مجلس میانمار با تأکید بر اینکه نگاه مثبت شما به جلوگیری از هشدار کمک می کند که در آینده شاهد چنین حوادثی نباشیم افزود: تلاش شما باعث می شود که زمینه تحرک گروه های افراطی فراهم نشود.

لاریجانی درباره برنامه هسته ای ایران گفت: ایران همواره به دنبال استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای بوده است در حال حاضر هم مذاکراتی در حال انجام است تا این موضوع از مسیر سیاسی حل شود.

رئیس مجلس شورای اسلامی با دعوت از رئیس پارلمان میانمار برای حضور در ایران گفت:‌ تداوم چنین سفرهایی زمینه همکاری گسترده تر را بین پارلمان های دو کشور فراهم می کند.

در ادامه این نشست رئیس پارلمان میانمار با بیان اینکه میانمار تلاش کرده تا در موارد مختلف در کنار ایران باشند یادآور شد: اگرچه غرب تحریم هایی را به میانمار تحمیل کرده است اما ایران در بسیاری از مواقع خود را دوست میانمار معرفی کرده است.

وی با تاکید بر اینکه امیدواریم این دیدارها موجب همکاری بیشتر پارلمان های دو کشور و همکاری گسترده تر در آینده شود تصریح کرد: در موضوع کشتار میانمار باید بگویم طبق قانون اساسی میانمار هر شهروندی می تواند عقیده و نظر خود را داشته باشد و باید بگویم که حادثه کشتار مسلمانان در میانمار دامنه دار نبود.

رئیس مجلس میانمار با بیان اینکه میانمار مواضع صلح آمیز هسته ای ایران را به خوبی درک می کند تصریح کرد: هیچ کس نمی تواند استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای را برای کشورها منع کند زیرا استفاده از این انرژی رشد و توسعه کشورها را به دنبال دارد.

لاریجانی در دیدار با رئیس مجلس ایرلند نیز گفت: مجلس شورای اسلامی ایران علاقمند به گسترش ارتباط با مجلس ایرلند است.

رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه می توان در برخی زمینه ها روابط را گسترش داد، افزود: همکاری در حوزه  انرژی های مختلف، مهندسی و الکترونیکی و همچنین حوزه اقتصادی باید بین دو کشور گسترش یابد.

وی با بیان اینکه سال ها بحث درباره خلع سلاح هسته ای مطرح بوده است، تاکید کرد: امیدواریم در زمینه خلع سلاح هسته ای و جهان عاری از سلاح  هسته ای معجزه ای صورت گیرد، ایران در مساله ای هسته ای به هیچ وجه به دنبال سلاح نیست و در این زمینه هم آژانس می تواند از مراکز هسته ای ایران بازدید کند.

لاریجانی در پاسخ به سوالی از سوی هیات پارلمانی ایرلند مبنی بر اینکه با روی کار آمدن آقای روحانی ایران چه برنامه ای برای حل مشکل سوریه دارد، تاکید کرد: ما از ابتدا به دنبال راه حل سیاسی بودیم و بارها تاکید کردیم که دموکراسی باید در سوریه قوی تر شده و برخی اشکالات برطرف شود.

وی با تاکید بر اینکه ما به برخی از کشورهای منطقه و غربی اعلام کردیم که با ارسال سلاح به سوریه کار مشکل تر می شود، یادآور شد: اما برخی کشورها به این توصیه ها توجهی نکردند و نتیجه این شد که تروریست ها از دیگر کشورها در سوریه جمع شدند، برخی فکر می کردند با زور می توان سرنوشت کشور را تغییر داد.

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال یکی از نمایندگان مجلس ایرلند درباره فرصت حضور زنان در ایران و اینکه آیا در این اجلاس زنان ایران هم شرکت کرده اند، گفت:در ایران زنان و مردان از حقوق مساوی برخوردارند، در این کنفرانس هم زنان مجلس ایران حضور دارند، زنان ایران در دانشگاه ها و بخش های مختلف حضور پررنگ دارند.

رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه به سوال نماینده ای دیگر درباره اینکه چطور ایرلند می تواند در ایران بازار اقتصادی داشته باشد، گفت: ایرلند در گذشته در ایران بازار داشته که البته کمی تضعیف شده اما به راحتی می توان آن را احیا کرد.

در ادامه این نشست رئیس مجلس ایرلند با تشکر از رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: هیات حاضر در این نشست از هر دو حزب ایرلند بوده و هر دو گروه خواستار گسترش ارتباط با ایران هستند.

* دیدار با هیئت پارلمانی سوریه

لاریجانی در این دیدار ضمن ابراز امیدواری برای ثبات وضع سوریه با بیان اینکه راه حل مشکل سوریه سیاسی است تأکید کرد: جامعه جهانی به این درک رسیده که موضوع سوریه تنها از مسیر سیاسی قابل حل است و شاهدیم که گرایش آنها نیز به همین سمت در حرکت است.


وی خطاب به هیأت پارلمانی سوریه با بیان اینکه مقاومت شما نتیجه داده است تأکید کرد: از حضور شما در مراسم سخنرانی ام تشکر می کنم.

لاریجانی در ادامه افزود: سوریه باید در کنفرانس های بین المللی همچون اجلاس بین المجالس ژنو فعال باشد و به کشورهای مختلف نتیجه اقدامات تروریستی را بازگو کند.

رئیس مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: سوریه در حوادث اخیر مظلوم واقع شده است.

در ادامه این نشست هیأت پارلمانی سوریه با تشکر از رئیس مجلس علت عدم موفقیت تروریست ها را اتحاد و مقاومت مردم سوریه خواندند و تأکید کردند که تا کنون تروریست ها با وجود حمایت های گسترده نتوانستند به نتایج دلخواه خود دست پیدا کنند.

* دیدار با هیئت پارلمانی عراق

لاریجانی در دیدار با یوسف الرکابی رئیس هیات پارلمانی عراق، با بیان اینکه ایران از برقراری آرامش و ثبات در عراق استقبال و حمایت می‌کند، افزود: معتقدیم هر چه وحدت در عراق بیشتر باشد، به نفع ملت این کشور خواهد بود.

وی با بیان اینکه تدبیر رهبران عراق مشکلات موجود در این کشور را حل خواهد کرد، گفت: در این زمینه مذاکرات خوبی با آقای النجیفی داشته‌ایم.

لاریجانی با تاکید بر اینکه برای ما ثبات و توسعه عراق مهم است، گفت: به همین دلیل همکاری‌های اقتصادی با عراق را افزایش داده‌ایم و باید بگویم در مورد پروژه گاز و سایر همکاری‌ها، ایران در قبال ملت عراق احساس وظیفه می‌کند.

وی با تاکید بر اینکه گفت‌وگوهای سیاسی بین گروه‌ها در عراق مهم است، تنها راه توفیق عراق برای برقراری ثبات را در گرو وفاق ملی خواند.

رئیس مجلس شورای اسلامی موضع ایران و عراق در قبال سوریه را به هم نزدیک توصیف کرد و گفت: ما از ابتدا تاکید کردیم که حل مشکل سوریه از کانال سیاسی انجام می‌شود، اما عده‌ای آن را قبول نکرده و اعلام کردند راه‌حل نظامی کارساز است.

لاریجانی با بیان اینکه ژنو 2 می‌تواند در حل مسئله سوریه مهم باشد، گفت: در این زمینه رایزنی ایران و عراق مهم خواهد بود، به همین دلیل ما از راه‌حلی که از سوی آقای النجیفی و نوری المالکی مطرح شده استقبال می‌کنیم.

در ادامه این نشست یوسف الرکابی با بیان اینکه تمام فراکسیون‌های مجلس عراق در مورد بحران سوریه به یک نقطه‌نظر رسیده‌اند، گفت: نتیجه این نقطه‌نظر مشترک طرحی بود که آقای النجیفی در تهران آن را مطرح کرد.

وی با تاکید بر اینکه عراقی‌ها به این باور رسیده‌اند که بحران سوریه تنها دامن مردم این کشور را نمی‌گیرد، تاکید کرد: ما معتقدیم دامنه بحران سوریه به سایر کشورها نیز می‌رسد و به همین دلیل عراق از ابتدای بحران سوریه خواستار حل مسالمت‌آمیز آن از مسیر سیاسی بود.

* دیدار با رییس پارلمان سوییس

علی لاریجانی در دیدار با فیلیپ لومباردی رئیس مجلس سوئیس با بیان اینکه در ایران نگاه مثبتی در رابطه با کشور سوئیس وجود دارد، گفت: ملت ایران از شما به‌عنوان کشور بی‌طرف توقعات بیشتری دارند.


نماینده مردم قم در مجلس نهم با بیان اینکه روابط تجاری و اقتصادی خوبی بین دو کشور بوده است، تاکید کرد: ما در رایزنی‌های سیاسی از حضور کشور شما در مسائل مهم حمایت کردیم.

لاریجانی ادامه داد: کشور شما در موضوع هسته‌ای ایران ابراز علاقه کرد و ما هم از آن استقبال کردیم. البته این همکاری با شتاب پیش نرفت که امیدوارم شما بتوانید در این زمینه نقش موثری داشته باشید.

وی مسئله تروریسم و افراطی‌گری را مهمترین مسئله خاورمیانه خواند و گفت: گاهی برخی کشورها با موضوع تروریسم تاکتیکی برخورد می‌کنند، به طوری که در برخی جاها از تروریسم به نفع خود استفاده کرده ولی بعد آن را سرکوب می‌کنند.

رئیس مجلس برخورد تاکتیکی با تروریسم را اشتباه بزرگ استراتژیک خواند و تصریح کرد: وقتی تروریسم توسعه پیدا کرد دیگر نمی‌شود آن را سرکوب کرد، به طوری که الان می‌بینیم سوریه مجمع‌الجزایر تروریست‌ها شده است. ضرورت دارد در برخورد با تروریسم تصمیم جهانی گرفته شود و در غیر این‌صورت بحرانی جهانی خواهد شد.

وی با تاکید بر اینکه مسئله سوریه را نمی‌توان با گاز سارین اصلاح کرد، گفت:‌ ما با تروریسم مخالفیم و مردم ما از سوی تروریسم ضربه‌های زیادی دیده‌اند و بر همین اساس انتظار داریم شما هم نگذارید تروریسم گسترش یابد.

عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ایران آمادگی دارد در زمینه حل معضل تروریسم همکاری مشترک با سوئیس داشته باشد، افزود: ایران به هیچ وجه دنبال سلاح هسته‌ای نیست و اینکه دستیابی به سلاح هسته‌ای به یک مسابقه تبدیل شود را بحران جدی می‌داند.

لاریجانی با بیان اینکه براساس فتوای رهبر انقلاب اسلامی تولید سلاح کشتار جمعی حرام است، خطاب به رئیس مجلس سوئیس گفت: شما حقوقدان هستید، وقتی رهبران دینی پیامی صادر کردند ارزش آن بالاتر از قانون است و امکان تغییر ندارد. این درحالی است که قانون مجلس را می‌توان تغییر داد.

وی یادآور شد: نباید انتظار داشته باشند که ایران تکنولوژی صلح‌آمیز نداشته باشد، چون این یک دانش است و نمی‌توان آن را محدود کرد، تحریم ایران موضوع را حل نمی‌کند، چنانکه شاهد بودیم با وجود تحریم جلوی فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای ایران گرفته نشد.

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مجلس ایران از تعامل خوب آقای روحانی رئیس جمهور ایران و اقدامات دیپلماتیک ایشان حمایت می‌کند گفت: اقدامات وی فرصت خوبی است که مسئله هسته‌ای ایران در متن سیاسی حل شود.

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حضور و نقش‌آفرینی سوئیس در پرونده هسته‌ای مثبت است، یادآور شد: برگزاری مذاکرات هسته‌ای در ژنو علامت خوبی است.

وی درباره همکاری‌های اقتصادی بین دو کشور گفت: فرصت‌های خوبی برای سوئیس در ایران وجود دارد تا با سرمایه‌گذاری زمینه همکاری‌های دوجانبه گسترش یابد.

در ادامه فیلیپ لومباردی رئیس مجلس سوئیس خطاب به لاریجانی با بیان اینکه استقبال از شما در اتحادیه بین‌المجالس جهانی برای من افتخاری است، گفت: معتقدم برای گسترش و تحکیم روابط بین دو کشور حمایت‌های پارلمانی می‌تواند تاثیرگذار باشد زیرا نمایندگان پارلمان در ارتباط مستقیم با مردم بوده و گاهی اوقات نقش بهتری از دولت‌ها ایفا می‌کنند.

وی خطاب به لاریجانی با بیان اینکه شما از دانشمندانی هستید که می‌توانید علوم را با هم تلفیق کنید، گفت: مشکل مردم از جایی شروع شد که ریاضی از فلسفه جدا شد، اما شما به عکس این موضوع اعتقاد داریم.

رئیس مجلس سوئیس با بیان اینکه بسیار خوشحالیم که ایران سوئیس را به‌عنوان حافظ منافع آمریکا در کشور خود شناخته است، گفت: بنا داریم همکاری‌ها با ایران را ادامه دهیم.

وی با تاکید بر اینکه در زمان بروز جنگ، ملت‌ها بهای آن را می‌پردازند، گفت: ما مدیون ملت‌ها هستیم و باید از به خطر افتادن منافع آنها جلوگیری کنیم.

لومباردی یادآور شد: در تاریخ بشریت واقعیت‌ها همیشه متفاوت با دیدگاه انسان است، گفت: در موضوع سوریه و سلاح‌های شیمیایی و اتمی همین‌طور است، قطعاً برداشت انسان می‌تواند متفاوت باشد که همین برداشت‌های مختلف می‌تواند موجب شکل‌گیری تروریسم شود.

وی با بیان اینکه بهترین راه بازسازی اعتماد است، تصریح کرد: در این رابطه فعالیت‌های بین‌المللی و دیپلماتیک باید این اعتماد را به وجود آورد. رئیس مجلس سوئیس با بیان اینکه کشورش در مورد بحران سوریه نگران است، گفت: به همین دلیل سوئیس سعی دارد نقش خود را در حل بحران سوریه در ژنو 2 ایفا کند.

در ادامه علی لاریجانی درباره اجلاس ژنو 2 تاکید کرد: اگر ژنو 2 با حضور افراد موثر سیاسی سوریه تشکیل دهد می‌تواند موثر باشد. در حال حاضر در سوریه گروه‌هایی هستند که معارض تلقی می‌شوند.

* دیدار با رئیس مجلس افغانستان

رییس مجلس شورای اسلامی در دیدار با رئیس مجلس افغانستان گفت: ما همیشه برای امنیت افغانستان تلاش می‌کنیم به ویژه با توجه به اینکه آمریکایی‌ها در افغانستان جنگ به‌راه انداختند، ظلم بزرگی به مردم این کشور شد.


نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دموکراسی در افغانستان به توسعه آن کمک می‌کند، تاکید کرد: اگر کشورهای زورگو یک‌دهم هزینه‌هایی که برای اقدامات نظامی در افغانستان پرداخت کردند، برای آبادانی می‌دادند، وضعیت بهتر بود.

وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران تمام تلاش خود را برای ایجاد ثبات در افغانستان به کار خواهد گرفت. پارلمان ایران هم نگاه مثبتی به استقلال و برقراری دموکراسی در افغانستان دارد.

در ادامه این نشست، رئیس مجلس افغانستان با بیان اینکه ایران و افغانستان به دلیل مشترکات مذهبی و قومی نمی‌توانند از یکدیگر جدا باشند، یادآور شد: ملت افغانستان همواره حمایت ملت ایران را در کنار خود داشته‌اند. ما به‌هیچ عنوان نسبت به نیت خیر مردم ایران و افغانستان تردید نداریم.

وی با تاکید بر اینکه افغانستان همواره موضع خود را در قبال ایران حفظ کرده است، تاکید کرد: چه نیروهای بین‌المللی در این کشور باشند یا نباشند ما به دلیل اشتراکات فراوان در کنار هم خواهیم بود.

رئیس مجلس افغانستان با بیان اینکه ملت ایران همواره کمک‌های خود را از افغانستان دریغ نکرده است، یادآور شد: بعد از حضور نیروهای بین‌المللی در افغانستان متاسفانه ما وضعیت خوبی نداشتیم و ترور و ناامنی افزایش یافته است که در این زمینه امیدواریم جمهوری اسلامی با توجه به جایگاه خود برای نجات کشورهای منطقه و دستیابی به صلح پایدار به افغانستان کمک کند.

وی با اشاره به اینکه پاکستان اقدام عملی درباره حذف طالبان نداشته است، تصریح کرد: اگرچه مذاکراتی با قطر انجام شد، اما در نهایت به نتیجه‌ای عملی منتهی نشد.

* دیدار با روسای مجالس اکوادور و آفریقای جنوبی

لاریجانی در دیدار با گابریلا ریوادنی‌را رییس پارلمان اکوادور، با بیان اینکه ما اکوادور را دوست خود می‌دانیم، بر توسعه روابط اقتصادی دو کشور تاکید کرد.

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پارلمان ایران علاقه‌مند به گسترش روابط با پارلمان اکوادور است، گفت: برای توسعه روابط هم گروه‌های دوستی پارلمانی را می‌توان فعال کرد و هم سفرهای کمیسیون‌های مربوطه را برنامه‌ریزی کرد.

وی با بیان اینکه ضرورت دارد همکاری‌های اقتصادی دو کشور را قوی‌تر کنیم، افزود: ما از مواضع کشور اکوادور در صحنه بین‌الملل در حمایت از ایران به ویژه در مسئله هسته‌ای تشکر می‌کنیم.

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه عده‌ای تلاش داشتند با فشار و تحریم ایران را در حوزه پیشرفت دانش هسته‌ای منصرف کنند، گفت: ولی در عمل متوجه شدند که در توسعه دانش هسته‌ای ایران اخلالی ایجاد نشد.

وی با بیان اینکه ما بارها اعلام کرده‌ایم که ایران به سمت سلاح هسته‌ای نمی‌رود، یادآور شد: اما عده‌ای بدون توجه به اظهارات ایران به دنبال مسائل دیگری بوده است که اخیراً متوجه شدند با زورگویی نمی‌توانند مسائل هسته‌ای را پیش ببرند و بر این اساس دور جدید مذاکرات آغاز شده است.

لاریجانی با یادآوری برگزاری مذاکرات هسته‌ای ایران در چند روز آینده در ژنو تاکید کرد: اینجا میدانی است که مشخص می‌شود چقدر طرف مذاکره‌کننده به دنبال عملکرد واقعی است.

رییس مجلس شورای اسلامی با تشکر از مسئولان کشور اکوادور در حمایت از مواضع سوریه گفت: عده‌ای تلاش کردند با توطئه اوضاع داخلی این کشور را متشنج کنند اما متوجه شدند با راهکار نظامی نمی‌شود کاری از پیش برد.

در ادامه این نشست رئیس مجلس ملی اکوادور با بیان اینکه پارلمان اکوادور به اقتدار ایران علاقه‌مند است، گفت: ما به هیچ عنوان دخالت‌های سایر کشورها در امور داخلی ایران را قابل قبول نمی‌دانیم و تلاشمان بر این است که همواره سیاست‌هایی به نفع ایران به کار گیریم.

گابریلا ریوادنی‌را با بیان اینکه برای گسترش روابط پارلمانی معتقدیم گروه‌های دوستی پارلمانی باید فعال‌تر شوند، گفت: در چنین شرایطی قادریم فعالیت‌های اقتصادی خود را افزایش دهیم.

رئیس مجلس اکوادور در پایان تاکید کرد: ما بسیار مایل به بهبود روابط با ایران هستیم تا روابط خود را با پارلمان این کشور افزایش دهیم.

** قطعنامه اجلاس ژنو در خصوص تسلیحات شیمیایی/ نقش ایران در نگارش این قطعنامه

یکصد و بیست و نهمین اجلاس بین المجالس جهانی که عصر روز چهارشنبه در ژنو به کار خود پایان داد، در اختتامیه این اجلاس، یک قطعنامه‌ در ارتباط با ماده اضطراری این کنفرانس در مورد لزوم نظارت پارلمانی بر نابودی سلاحهای شیمیایی و نیز منع استفاده از این جنگ افزارها به تصویب رساند.

در این قطعنامه از مجالس کشورها خواسته شده تمام اشکال استفاده از تسلیحات شیمیایی را منطبق با کنوانسیونهای مربوطه بین المللی محکوم کرده و بر اجرای موثر این کنوانسیونها نظارت کافی و دقیق داشته باشند.

در این قطعنامه همچنین از پارلمانها خواسته شده که از دولت‌های خود خواستار امضا و تصویب کنوانسیونهای مرتبط با سلاح‌های شیمایی تخریب کننده باشند.

لازم به ذکر است هیئت پارلمانی جمهوری اسلامی ایران به عنوان نماینده گروه آسیا و اقیانوسیه در کمیته نگارش این قطعنامه حضور فعال داشت و توانست بندهایی را به آن اضافه یا تعدیل کند.

یکصد و بیست و نهمین اجلاس بین المجالس جهانی همچنین در بیانیه ای، حوادث تروریستی در کنیا را محکوم کرد.

** شرکت در نشت خبری

* لاریجانی: مطرح کردن «گزینه نظامی» برای آمریکایی‌ها بد است/ انرژی هسته‌ای حق ایران است

علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی در حاشیه برگزاری این اجلاس، با حضور در یک کنفرانس خبری به سوالات رسانه‌های داخلی و خارجی پاسخ داد.

لاریجانی در پاسخ به سوال خبرنگار ژاپنی که خواستار موضع واقع‌بینانه وی در خصوص مذاکرات آینده هسته‌ای در ژنو شد، اظهار داشت: نگاه من مثبت است و برخی کشورهایی هم که قبلا دنبال تحریم و تهدید بودند، امروز متوجه شدند که از طریق سیاسی می توان مسایل را حل کرد.

رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که ارزیابی شما از مواضع دوگانه آمریکا که از یک طرف موضوع مذاکره را مطرح می کنند و از طرف دیگر می گویند گزینه نظامی روی میز است، چیست، گفت: این مدل موضع‌گیری‌ها برای خود آمریکایی‌ها و برای پرستیژشان بد است.

لاریجانی افزود: البته در ایران هم کسی برای این تهدیدات ارزش قائل نیست.

خبرنگار رویترز نیز از رییس مجلس پرسید که روزنامه وال استریت ژورنال در مطلبی نوشته که ایران حاضر به دادن امتیازات است و مشخصا به موضوع غنی سازی 20 درصدی اشاره کرده و گفته ایران در این باره بسته پیشنهادی نیز ارائه کرده است.

لاریجانی در پاسخ به این موضوع گفت: من نباید پاسخ دهم. از خود روزنامه وال استریت بپرسید. صبر کنید تا این مسئله در مذاکرات، دقیق تر مشخص شود چراکه برخی حرفهای رسانه ها جنبه حدس و گمان دارد.

وی در پاسخ به خبرنگار برزیلی که از لاریجانی پرسید آیا در مذاکرات آینده ژنو توافقات قبلی با آقای لولا (رییس جمهور سابق بریل) نیز مورد بحث قرار خواهد گرفت، گفت: آن بحثی که آقای لولا مطرح کرد، مربوط به تبادل سوخت 20 درصد بود. آژانس و برخی کشورها سوخت راکتور تهران را تامین نکردند و ما مجبور شدیم خودمان آن را تامین کنیم.

وی درباره حضور برزیل در این مذاکرات نیز اظهار داشت: ما از نقش آفرینی برزیل در این موضوع استقبال می‌کنیم.


رادیو دولتی آلمان یکی دیگر از رسانه‌‌هایی بود که در این مصاحبه مطبوعاتی شرکت کرد.

خبرنگار این رادیو خطاب به رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در ابتدای صحبت‌های خود اعلام کردید موضوعات این دوره از مذاکرات متفاوت است، مشخصاً این تفاوت چیست؟ که لاریجانی پاسخ داد: من نگفتم که با دوره‌های قبل متفاوت است بلکه با بحث‌هایی که آقای لولا و اردوغان در گذشته مطرح کرده‌اند، متفاوت است فکر می‌کنم متن مذاکرات مهمترین مسئله مذاکرات است.

رئیس‌مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: ایران به دنبال دانش هسته‌ای صلح‌آمیز است و این را به عنوان بخشی از حقوق خود می‌داند، طرف دیگر ادعا می‌کند که ما به دنبال سلاح هسته‌ای هستیم، ما نیز قبول داریم سلاح هسته‌ای امر مخربی است پس باید فرمول‌بندی معینی وجود داشته باشد که این دو موضوع مشخص شود.

لاریجانی با بیان اینکه این تمایز کار چندان مشکلی نیست و راه حل‌های متفاوتی می‌تواند داشته باشد، گفت: اگر قصد اصلی، روشن شدن دقیق فعالیت هسته‌ای ایران باشد چندان کار مشکلی نیست اما گاهی حرف‌های دیگری می‌زنند که جای بحث دارد.

لاریجانی در پاسخ به سوال خبرنگار سوئیسی که پرسیده بود آیا از طرحی که آقای آمبول به عنوان مذاکره کننده سوئیسی در چند سال پیش مطرح کرده بود، در این مذاکرات نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد، گفت: برخی نکاتی که آقای آمبول مطرح کردند قابل استفاده است و نقش و حضور کشور سوئیس را در این مذاکرات مثبت ارزیابی می‌کنیم.

خبرنگار آمریکایی نیز از لاریجانی پرسید: پس از مذاکرات قبلی ژنو، توافقی بین ایران و آمریکا حاصل شد و آمریکا برای عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی چراغ سبز نشان داد، آیا در توافقات پیش رو نیز ممکن است چنین مسائلی مطرح شود و مشکلات اقتصادی را حل کند؟

رییس مجلس پاسخ داد: مشکلات اقتصادی در ایران ربطی به سازمان تجارت جهانی ندارد، خیلی هم مرتبط با تحریم‌ها نیست، ما مشکلات مدیریتی داشتیم که باید مرتفع شود.

وی با بیان اینکه مسیر ما به سمت حل این مسائل خواهد بود، تصریح کرد: ما برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی آمادگی‌هایی در کشور داریم که البته زمان‌بر است.

لاریجانی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا ایران موضع خود را در مذاکرات تغییر می‌دهد، گفت: دولت جدید ایران آماده مذاکره است و روش‌های مذاکراتی جدیدی دارد و ایران به دنبال حل مسئله از طریق مذاکرات سیاسی است.

وی ادامه داد: این مذاکرات بیش از آنکه احتیاج به عقب‌نشینی داشته باشد، نیازمند فهم عمیق موضوع است.

رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به خبرنگار الجزایری که عنوان کرد نزدیکی ایران با آمریکا برخی کشورهای عربی همسایه را نگران کرده است، گفت: کشورهای عربی همسایگان ما هستند و همگی مسلمانند، استراتژی ما نیز گسترش روابط با همسایگان است.

لاریجانی اظهار داشت: ما روابط تجاری خوبی با تعدادی از این کشورها داریم اما اختلاف نظرهایی نیز در برخی امور وجود دارد که چندان اهمیتی ندارد و در مذاکرات قابل حل است.

رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد تحولات مصر و دیدگاه ایران نسبت به آن گفت: ما از تحولاتی که در مصر رخ داده ناراحتیم، در مصر انقلاب بزرگی رخ داد اما مشکلاتی برای آن به وجود آمد. مصر یک کشور مهم در خاورمیانه است و در مسائل مختلف در بین کشورهای عربی پیشرو بوده است.

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حرکت دموکراتیکی که در مصر آغاز شده مورد حمایت ما بوده است، اظهار داشت: گروه‌های مصری باید دقت و تلاش کنند تا به یک وفاق ملی برسند، قطعا مشکلات مصر، سوریه و بحرین راه حل نظامی ندارد.

لاریجانی در پاسخ به سوال دیگری در مورد شفافیت ایران در موضوع انرژی هسته‌ای اظهار داشت: ما در خصوص شفافیت با کسی اختلاف نظر نداریم، ایران عضو آژانس هسته‌ای است و NPT را پذیرفته‌است، امروز آژانس در مراکز هسته‌ای دوربین و ناظر دارد. اما برای ایران نباید مقررات بین‌المللی جدیدی وضع کنند.

رئیس مجلس در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا آمریکایی‌ها اعتماد جمهوری اسلامی ایران را جلب کرده‌اند، تاکید کرد: باید در این زمینه واقع‌بین بود و نمی‌توان ظرف چند روز به کشوری اعتماد کرد که بیش از نیم قرن به ایران ظلم و ستم کرده‌ و در این کشور کودتا به راه انداختند. اما باید به این نکته توجه داشته باشیم که منتظر اعتماد قبل از مذاکرات باشیم نه بعد از آن.

خبرنگار بلومبرگ خطاب به لاریجانی گفت: جنابعالی در دوره‌های پیشین وظیفه انجام مذاکرات را عهده‌دار بودید و می‌دانید که هر دو طرف درگیر مذاکره باید یک سری امتیاز بدهند، برای مذاکرات آینده در ژنو، ایران چه امتیازاتی خواهد داد؟

رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال گفت: بیش از آنکه به رد و بدل کردن امتیازات بیندیشیم باید به فهم درست مطلب فکر کنیم، جنس این مذاکرات مثل یک معامله تجاری نیست.

لاریجانی در پاسخ به پرسش دیگری که ایران از آمریکا در مذاکرات چه چیزی را مطالبه می‌کند تا رایزنی‌ها به خوبی پیش رود، اظهار داشت: آمریکا سعی کند در این قضیه سنگ‌اندازی نکند.

رئیس مجلس شورای اسلامی در جواب سوال خبرنگار مهر در خصوص تحولات سوریه نیز گفت: مسئله سوریه مسئله‌ای پیچیده و چندوجهی است و نباید انتظار داشت که سریع حل شود. زیرا عوامل مختلفی در این مسئله تاثیر دارند.

وی با اشاره به اینکه حضور تروریست‌ها در سوریه موضوع بسیار حادی است و از همه جای دنیا در این کشور جمع شده‌اند، تصریح کرد: مجمع‌الجزایری از تروریست‌ها در سوریه به وجود آمده که حتی از اروپا نیز به آنجا عزیمت کرده‌اند، سلاح‌های مختلفی به آنها می‌رسد، رشد کرده و زندگی جمعی جدیدی را به وجود آورده‌اند، حتی برای ازدواج خود نیز فکر کرده‌اند و مقوله نکاح جهادی را مطرح می‌کنند.

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تروریست‌ها در سوریه یک شرایط توسعه‌‌ای برای خود قائل شده‌اند، تصریح کرد: بعید می‌دانم به این سادگی مشکل سوریه حل شود. این امر در آینده نیز مشکلاتی را برای کل جهان به وجود می‌آورد، البته اگر برخی کشورهای غربی سلاح و امکانات به تروریست‌های سوری نرسانند، می‌توانیم به راه حل‌های مختلفی نزدیک شویم.

لاریجانی ادامه داد: برداشت من این است که کشورهای حساس و تند در قضیه سوریه به این درس رسیده‌اند که راه حل نظامی جواب نخواهد داد.

خبرنگار دیگری از لاریجانی پرسید به نظر می‌رسد شما با آقای احمدی‌نژاد رابطه کاری خوبی نداشته‌اید و بین شما رقابت وجود داشت و همین باعث این شد که نظر شما درباره موضوع هسته‌ای کمتر اعمال شود. آیا در دولت جدید خلاف این قضیه اتفاق خواهد افتاد؟

رئیس مجلس شورای اسلامی پاسخ داد: رقابتی وجود نداشت اما اختلاف نظر داشتیم، فکر می‌کنم دولت جدید از ورزیدگی خوبی برخوردار است و امیدوارم در کار خود موفق شود و من نیز با آنها ارتباط نزدیکی دارم.

نماینده VOA از رئیس مجلس شورای اسلامی درخصوص نقش ایران در حل موضوع سوریه پرسید و گفت آیا فکر می‌کنید آمریکا مانع اصلی حضور ایران در این مذاکرات است، که لاریجانی پاسخ داد: آنچه وظیفه ایران در مورد سوریه است انجام خواهیم داد و منتظر دیگران نمی‌‌مانیم. تلاش خواهیم کرد تا بتوانیم از طریق سیاسی این موضوع را حل کنیم.

خبرنگار دیگری از لاریجانی پرسید: اگر قرار بر حل مشکلات سیاسی باشد آیا فکر نمی‌کنید یکی از راه‌های آن بازشدن حساب‌های مسدود ایران در آمریکا است و اطلاع دارید که مبلغ حساب‌های مسدود ایران در این کشور چه میزان است، که لاریجانی پاسخ داد: فکر می کنم چیزی بالغ بر 10 میلیارد دلار یا بیشتر است. به آمریکایی‌ها نصیحت کنید که اموال مردم را سرقت نکنند.

لاریجانی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه پیشنهاد شما به کشورهای اروپایی که در بحث تهدید و تحریم ایران از روابط خصمانه آمریکا تبعیت می‌کنند، گفت: ما با اروپایی‌ها روابط نسبتا خوبی داشتیم و آنها شریک تجاری اول ما محسوب می‌شدند، دلیلی ندارد ما به آنها نگاه منفی داشته باشیم، منافع مشترک زیادی بین ایران و اروپا وجود دارد که می‌توان از آن استفاده کرد.

خبرنگاری خطاب به لاریجانی گفت مذاکرات هفته آینده یک پنجره از فرصت جدید برای دو طرف باز خواهد کرد. شما اعلام کردید به جای انتظارات باید منتظر نتیجه مذاکرات جدید باشید، آیا حدس میزنید ایده مشخصی حاصل این مذاکرات باشد؟

لاریجانی در پاسخ به این سوال گفت: من هم با شما هم نظر هستم که مذاکرات آینده یک پنجره است برای حل مسئله، البته اگر طرفین بخواهند.

وی افزود: اگر کسی خودش را به خواب بزند ممکن است به نتیجه نرسد ولی همین بحث اعتمادسازی احتیاج به گام های مختلف دارد. بنابراین احتیاج به یک طرح است. قطعا روی طرح فکر شده است. این یک مذاکره شاعرانه نیست. مذاکرات جدی است، بیشتر به ریاضی نزدیک است تا انشاء. علی القاعده روی آن فکر می کنند.

** گفتگو با CNN

* لاریجانی: ایران برای توافق هسته‌ای آماده است

علی لاریجانی در مصاحبه با شبکه سی ان ان اعلام کرد که ایران درباره رفع مسئله هسته‌ای خود جدی است و تمایل دارد در بازه زمانی کوتاهی این موضوع را رفع کند.

رئیس‌ مجلس ایران تأکید کرد: از طرف ایران، می‌توانم بگویم که ما آماده هستیم. اگر آمریکایی‌ها و دیگر کشورها می‌گویند که ایران نباید بمب هسته‌ای بساز و نباید در این راستا حرکت کند، ما می‌توانیم به وضوح این مسئله را نشان دهیم و آن را اثبات کنیم. ما چنین قصدی نداریم بنابراین این مسئله (هسته‌ای) در بازه زمانی بسیار کوتاهی قابل حل است.

وی با این حال ادامه داد که غرب باید حق غنی‌سازی سوخت هسته‌ای برای اهداف غیرنظامی ایران را به رسمیت بشناسد، همانطور که چنین مجوزی طبق پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان.پی.تی) که ایران یکی از امضا کنندگان آن است، وجود دارد.

لاریجانی تصریح کرد: اگر آنها می‌خواهند با ما چانه‌زنی کنند یا اگر آنها انگیزه‌های پنهانی دارند یا شاید می‌خواهند به نوعی ایران را قانع کنند که برنامه هسته‌ای اش را متوقف کند، در این صورت این فرایند طولانی خواهد شد.

رئیس مجلس ایران درباره سفر دکتر روحانی به مجمع عمومی سازمان ملل اینگونه ادامه داد: مسئله مهم این است که به طور کلی آنچه که او انجام داد، مورد تأیید مقام معظم رهبری بود.

لاریجانی همچنین تأکید کرد که روحانی به جهان نشان داده است که ایران مخالف افراط‌گرایی است.

زمانی که امانپور از سی ان ان وی را برای پاسخگویی به این سوال که آیا نارضایتی آیت‌الله خامنه‌ای به تماس تلفنی سران دو کشور مربوط بوده، لاریجانی اینطور گمانه‌زنی کرد که ممکن است باشد و گفت: شاید، از ایشان نپرسیدم. شاید این مسئله بوده باشد که ایشان فرمودند که این اقدام مناسب نبود.

لاریجانی در خصوص مذاکرات مستقیم اینگونه گفت که گفت‌وگوهای آتی در ژنو یک گام بسیار مهم خواهد بود.

وی ادامه داد: در حال حاضر دلیلی برای بدبینی ندارم. ایران درباره گفت‌وگوها بسیار جدی است و ایران می‌خواهد که این موضوع رفع شود.

** مصاحبه با AP/ گفتگویی که تکذیب شد

خبرگزاری آسوشیتدپرس آمریکا با انتشار گفتگویی از لاریجانی مدعی شد که رییس مجلس شورای اسلامی گفته است: «ایران بیش از نیاز اورانیوم غنی‌شده دارد و در صدد است تا از آن در گفت‌وگوهای هسته‌ای هفته آینده در ژنو بعنوان یک برگ چانه زنی استفاده کنند.»

در ادامه این خبر به نقل از رییس مجلس شورای اسلامی آمده بود: «ایران اورانیوم غنی شده مازاد دارد، شما می‌دانید که این مقداری است که ما به آن برای انرژی، تحقیقات و ایزوتوپ‌هایی برای درمان‌های پزشکی نیاز نداریم. ما می‌توانیم درباره این اورانیوم غنی‌شده مازاد گفت‌وگو داشته باشیم.»

البته این بخش از گفتگوی AP با لاریجانی به سرعت از سوی هیئت ایرانی تکذیب شد و روابط عمومی مجلس نیز در اطلاعیه ای آورد: «بخش‌هایی از مصاحبه دکتر علی لاریجانی در مصاحبه با خبرگزاری آسوشتیدپرس که در آن تأکید شده بود ایران بیش از نیاز خود اورانیوم غنی‌ شده دارد و قصد دارد از آن در گفت‌وگوهای هفته آینده در ژنو بعنوان برگ برنده استفاده کند، خلاف واقع است و از اساس صحت ندارد.»

این خطایی بود که شبکه تلویزیونی CNN نیز در سفر حسن روحانی رییس جمهور کشورمان به نیویورک مرتکب شد؛ جایی که آنها به تحریف سخنان رییس جمهور ایران در موضوع «هولوکاست» پرداختند.

بنا براین گزارش، خبرگزاری AP نیز البته بدون درج اصلاحیه، تنها خبر قبلی خود را تصحیح کرد.

عصر روز چهارشنبه سرانجام علی لاریجانی به منظور سفری دوروزه به کرواسی، ژنو را به مقصد زاگرب ترک کرد تا سه گانه شش روزه خود را پس از سفر به صربستان و سوییس، در کرواسی کامل کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس