توافق بر تقسیم دولت و ایجاد طرح وحدت ملی برای فرار از بحران انتخاباتی افغانستان توسط خود افغان ها مطرح شد. یونس قانونی هم تاکید کرد که این طرح، طرحی است که قبل از برگزاری انتخابات دوره دوم و حتی در دوره اول که نتایج اولیه انتخابات اعلام شد، مورد توجه بود.

آیا ایران در مناسبات خود با افغانستان تجدید نظر می‌کند؟/ آیا جان کری طرح گروه بین الملل مشرق - افغانستانی که می رفت برای اولین بار قدرت را به صورت مسالمت آمیز از یک رئیس جمهور به رئیس جمهور بعدی انتقال دهد، در باتلاق مصلحتها افتاد. اگر طرح "دولت وحدت ملی" مطرح نمی شد، قطعا بحران جدی به سراغ سرزمین قبیله ها می آمد. هم اکنون که این مصاحبه را می خوانید، همه آرای دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در حال بازشماری است. این روند احتمالا تا دو هفته دیگر نیز ادامه خواهد یافت. محمد جوادی، کارشناس ارشد مسائل افغانستان و پاکستان در گفتگو با مشرق به جزئیات توافق بین دو ناموزد انتخاباتی، واکاوی رفتار آمریکا و همچنین واکنش ایران نسبت به نتایج انتخابات را بررسی کرد. متن این گفتگو به شرح زیر است:

مشرق: جزئیات توافق بین دو نامزد دوره دوم را چگونه می بینید؟ اخباری مبنی بر این درز کرده که نامزد پیروز پس از بازشماری مجدد همه آرا رئیس جمهور می شود و نامزد مغلوب و نامزد دوم رئیس شورای اجرایی افغانستان خواهد بود، شما این جزئیات را چگونه می بینید؟

پس از اینکه بحران انتخاباتی افغانستان به وجود آمد در واقع بن بستی در انتخابات افغانستان و بحث عدم پذیرش اعلام نتایج شورای عالی انتخابات صورت گرفت.

سیاست فعلی در قبال افغانستان را ادامه خواهیم داد/ چرا آمریکا با ریاست جمهوری عبدالله مخالفت کرد 

توافق هایی که صورت گرفت این بود که کلیه آرای ماخوذه دوباره بازشماری بشود و دوم این که بر تشکیل دولت وحدت ملی توافق صورت گیرد. در همان آغاز اجرای توافقات «محقق» معاون دوم ستاد انتخاباتی «عبدلله» اعلام کرد که نامزدی که بیشترین آرا را برخوردار است، به عنوان رئیس جمهور و نفر بعدی به عنوان رئیس شورای اجرایی یا به عنوان نخست وزیر یا معاون اول انتخاب می شود و کابینه و پست های دیگر هم تقسیم می شود؛ ولی جزئیاتی تاکنون بدست نیامده است.

عبدلله در منزل «اشرف غنی» گفتگوهایی داشتند و فردای آن روز هم در منزل عبدلله گفتگوها ادامه پیدا کرد ولی جزئیات بیشتری صورت نگرفت تا اینکه یک اختلافی در شمارش آرا به وجود آمد و موجب شد توقف یک روزه در بررسی مجدد آرا شکل بگیرد. همین امر باعث شد تا تلقی بررسی آرای تقلبی ایجاد شود. با وجود این اختلاف، ناظرین مجددا دعوت شدند و سعی کردند که این ابهامات برطرف شود. در کل اختلافی در مبنای "دولت ملی"، بین طرفین وجود دارد. هر چند که مباحثی که مطرح می شود استنباطی است.

به این معنی که دولت وحدت ملی یکسری ویژگی هایی دارد. در واقع همان تبدیل نظام سیاسی "ریاستی" ملی افغانستان به نظام "نخست وزیری" که در آن یک رئیس جمهور و یک نخست وزیر دارد که نخست وزیر تحت نظر مدیریت رئیس جمهور به فعالیت های اجرایی خود می پردازد.

راهکار تشکیل دولت وحدت ملی برای خروج از بن بست انتخاباتی هر چند جنجالهای انتخاباتی و اختلاف بین دو تیم انتخاباتی را آرام تر کرد اما چون جزئیات این طرح مشخص نیست چالشهایی را در آینده به وجود خواهد آورد. مهمترین چالش پس از اختلاف در نوع شمارش آرا، این است که یکسری جریانات مثل جنبش وحدت ملی اعلام کردند که ایجاد دولت وحدت ملی یک طرح برابر با "شرکت سهام سیاسی" است. آنها اعلام کردند که ما مخالف چنین طرحی هستیم و اگر قرار است با تعیین شدن رقبای انتخاباتی در دولت آینده گسترش یابد، باید به مخالفان مسلح دولت نیز سهم داد تا زمینه صلح بیشتر فراهم گردد.

بحثی که یکی از اعضای این جنبش به نام «فیض محمد» مطرح کرد در واقع به طور غیر مستقیم به این اشاره می کرد که بایستی در طرح تشکیل دولت وحدت ملی همان یارگیری که قبلا کرده بودند، محقق شود. به طور مثال معاون اول را اشرف غنی، یک ژنرال (ژنرال عبدالرشید دوستم) انتخاب کرده بود و در صورت تحقق این طرح ممکن است نقش آنها در دولت آینده کمتر شود و حتی به یک یا دو وزیر کابینه نرسند. اگر تیم انتخاباتی اشرف غنی پیروز می شد شاید سهم سیاسی آنها در ساختار  دولت در افغانستان بیشتر می شد.

سیاست فعلی در قبال افغانستان را ادامه خواهیم داد/ چرا آمریکا با ریاست جمهوری عبدالله مخالفت کرد

مشرق: با توجه به اظهارات ضد و نقیضی که بین دو تیم انتخاباتی وجود داشته و هر کدام یه تفسیر خاصی از توافق بین دو نامزد دارند، پیش بینی می شود که یا ائتلافی شکل نگیرد یا اگر شکل بگیرد ائتلاف شکننده ای خواهد بود. نظر شما در مورد این تحلیل چیست؟

معتقد هستم که یا یک حزب می تواند قدرت اجرایی کشور را داشته باشد یا با ائتلاف با احزاب دیگر این توانایی را به دست می آورد. ائتلاف برای زمانی است که دولت تشکیل شود.

هم اکنون برای فرار از بن بست طرحی را ارائه دادند که تصور بر این بود که با مشورت «جان کری» این ائتلاف تشکیل شده است. ولی در واقع دو مساله نشان می دهد که اینگونه نبوده است: یکی اینکه «احمد ولی مسعود»، سفیر سابق افغانستان در انگلیس، طرحی به نام طرح "آینده ملی" که نزدیک به طرح دولت وحدت ملی است ارائه داده
، که در آن اعلام کرده بود که هر تیم انتخاباتی که به پیروزی برسد نمی تواند به تنهایی اداره کشور را به عهده بگیرد و حتما باید از ظرفیت های دیگر ستادهای انتخاباتی هم استفاده کند.

اگر تیم عبدلله برنده می شد مطمئنا بخشی از این بحث ها را نمی توانست نادیده بگیرد. همچنین اگر تیم اشرف غنی هم اگر پیروز می شد نمی توانست کاندیداهای مغلوب دیگر را حذف یا نادیده بگیرد.

نکته دوم این است که در قانون اساسی آمده است یا حداقل توافقی موجود است که اگر رئیس جمهور از هر حزبی باشد معاون اول از حزب دیگر باشد. این فرمول در دوره سوم (دوره فعلی) ریاست جمهوری افغانستان کاملا تفاوت داشت. یعنی اشرف غنی معاون اول خود را از ازبک ها انتخاب کرد یا تیم عبدلله درست است که محمد خان معاون اول بود ولی چندان اسم و رسم دار نبود و کمتر مورد قبول پشتون ها بود.

به هرحال توافق بر تقسیم دولت و ایجاد طرح وحدت ملی برای فرار از بحران انتخاباتی افغانستان توسط خود افغان ها مطرح شد. همچنان که آقای یونس قانونی هم تاکید کرد که این طرح، طرحی است که قبل از برگزاری انتخابات دوره دوم و حتی در دوره اول که نتایج اولیه انتخابات اعلام شد و عبدلله پیشتاز بود این طرح مورد توجه بود. این توجه به این دلیل بود که هم از ظرفیت های دو طرف استفاده می شد و هم به نوعی از نوع نظامی که در افغانستان وجود دارد، کسی مثل حامد کرزی هم به کلی از صحنه سیاسی حذف نمی شد و به عنوان فردی که آشنا به ساختار سیاسی بوده و تفکر سیاسی دارد در کنار دولت آینده می ماند و کمک می کرد.
 
سیاست فعلی در قبال افغانستان را ادامه خواهیم داد/ چرا آمریکا با ریاست جمهوری عبدالله مخالفت کرد

مشرق: دلیل دخالت آمریکا و سایر نیروهای بین المللی در روند انتخابات افغانستان را چگونه تفسیر می کنید؟

در حقیقت ما در انتخابات کل کشورهای منطقه هم این دخالت ها را می بینیم. اگر انتخاباتی که نتیجه آن به نفع غربی ها نباشد مطمئنا خواهند گفت که در انتخابات تقلب صورت گرفته است. به طوری که طی سالهای گذشته انتخاباتی که در فلسطین برگزار شد و دولت قانونی «اسماعیل هنیه» را قبول نکردند و در جاهای دیگر مثل عراق، دولت قانونی «نوری مالکی» هم اینگونه بود.

در افغانستان هم حقیقتا تفاوتی نداشت که عبدلله پیروز شود یا اشرف غنی. هدف آمریکا این است که قرارداد امنیتی کابل- واشنگتن امضا شود و هردو طرف هم اعلام کردند که با امضا این قرارداد موافق هستند. دلیل اینکه که آمریکا در نهایت با ریاست جمهوری عبدلله موافقت نکرد روابط نزدیک او با ایران و نزدیکی با جهادی ها در داخل افغانستان بوده است.  دلیل دوم عدم حمایت آمریکا از عبدالله، هم احتمال به مشکل برخوردن واشنگتن با طالبان بود. با پیروزی اشرف غنی به نوعی هم قضیه مذاکرات با طالبان به یک سرانجامی می رسید و هم توافق امنیتی کابل- واشنگتن  امضا می شد.

سیاست فعلی در قبال افغانستان را ادامه خواهیم داد/ چرا آمریکا با ریاست جمهوری عبدالله مخالفت کرد

مشرق: پس  با این تحلیل، اگر اشرف غنی پیروز نهایی انتخابات باشد، بحث صلح با طالبان محقق خواهد شد؟ 


اشرف غنی به لحاظ قبیله ای از کوچی های طالبانی است و به شدت معتقد است که گروه های طالبانی را بایستی در ساختار قدرت شریک کرد. او معتقد است که طالبان آن بخشی از جامعه افغانستان است که می توان در ساختار قدرت شریکشان کرد.

او جزو اولین نظریه پردازان صلح با طالبان بود. در زمانی که امارت اسلامی طالبان در افغانستان تشکیل شد و در 1996 میلادی روی کار بودند، اشرف غنی در حمایت از حکومت طالبان نظریه پردازی می کرد. 

مشرق: نوع رفتار جمهوری اسلامی ایران را چگونه پیش بینی می کنید؟ آیا سیاست های فعلی جمهوری اسلامی ایران در افغانستان ادامه پیدا خواهد کرد و یا به نسبت تغییراتی که در افغانستان رخ داده احتمال تغییرات در رفتار ایران هم هست. آیا توصیه می کنید که تغییری در سیاست ها صورت بگیرد و اگر موافق این تغییرات هستید بفرمایید که بایسته های این تغییرات را چگونه می بینید؟

بنده دو مولفه اساسی در مورد نوع رفتار جمهوری اسلامی ایران در قبال افغانستان عرض می کنم. اول اینکه جمهوری اسلامی ایران همیشه از ایجاد امنیت و صلح و آرامش در افغانستان نفع می برد و خواهان یک دولت مرکزی قوی در افغانستان است. هرچقدر که در افغانستان آرامش باشد، بحث مواد مخدر و ترویج ناامنی ها، مهاجرت افغان ها به ایران و مسائلی از این قبیل کم می شود. از طرفی، این مسئله به گسترش و بهبود روابط اقتصادی کمک می کند و این یکی از مهمترین مولفه هایی است که جمهوری اسلامی ایران خواستار آن است.

مولفه دوم این است که جمهوری اسلامی ایران همواره بر این تاکید کرده که در راهکار سیاسی افغانستان یک قوم و یک جریان به دلیل ویژگی های خاص قومی و جمعیتی که افغانستان دارد نمی تواند در ساختار سیاسی این کشور حاکم باشد. لذا، حتما می بایستی که تمام گروه ها و جریانات به تناسب جمعیت و جایگاهی که دارند شکل مشخصی در ساختار تشکیل دولت داشته باشند. جمهوری اسلامی ایران از طرح وحدت ملی در افغانستان دفاع و استقبال می کند و وزارت خارجه نیز بیانیه ای در این رابطه، ایراد کرد.

ما هم در واقع باید به سمتی برویم که در خصوص هر نوع رفتاری که موجب ایجاد امنیت شود و تمام جریانات در ساختار قدرت تعیین شود حرکت کنیم و به همین جهت هم برای جمهوری اسلامی ایران تفاوتی نداشت که اشرف غنی پیروز شود یا عبدالله. همین که روند انتخابات و حضور پرشور مردم افغانستان در پای صندوق های رای و به نوعی در تعیین سرنوشت خود (علی رغم مشکلات موجود و بحث تقلب) وجود داشت کافی است. با اینکه تحلیل گران اعلام کردند که مصلحتها رئیس جمهور را تعیین می کنند، به هرحال این یک تغییر عمده ای در ساختار سیاسی و اجتماعی افغانستان به وجود آورد.
 
سیاست فعلی در قبال افغانستان را ادامه خواهیم داد/ چرا آمریکا با ریاست جمهوری عبدالله مخالفت کردژ
مهمترین مشکل در نهاد انتخاباتی است که بایستی در آن قانون انتخابات، مشکلات و نواقصی که وجود دارد رفع شود. جمهوری اسلامی ایران از دموکراسی، امنیت و توسعه در افغانستان استقبال می کند و خواهان این است که تمام گروه های سیاسی در ساختار این کشور سهیم شوند.

اینکه جمهوری اسلامی ایران در افغانستان و دولت آینده دخالتی داشته باشد یا تغییر سیاستی داشته باشد اینگونه نیست. سیاست های کلی ما تغییری نکرده است. زمانی که حامد کرزی رئیس جمهور بود ما از ایشان حمایت می کردیم. هم اکنون هم اگر انتخاب مردم باشد و خود دولت به یک به توافقی برسند که عبدلله رئیس جمهور باشد یا اشرف غنی و یا حتی هر توافقی که در داخل افغانستان شکل گیرد برای ایران قابل احترام است.

مشرق: یعنی به همین منوال قبلی که سیاست های ایران در قبال افغانستان ادامه داشت در دوره پسا انتخاباتی هم پیش بینی می کنید که همین روند ادامه پیدا کند؟


ما خواهان توسعه روابط اقتصادی- سیاسی با افغانستان هستیم و همچنین اینکه افغانستان به یک کشور امن و دموکراتیک تبدیل شود. خروج نیروهای خارجی از افغانستان یکی از  مهمترین ملاحظات جمهوری اسلامی ایران است. 

ما معتقد به همگرایی منطقه ای در حل بحران هایی نظیر افغانستان و کشورهای دیگر هستیم. ما روند فعلی در قبال افغانستان را ادامه خواهیم داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 48
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 9
  • بهرنگ ۲۲:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۴
    0 0
    افغانستانم کارشناس داره؟؟!!!
  • ناشناس ۲۲:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۴
    0 0
    بنظر میرسه افغانستان تجدید نظر میکنه واونها تصمیم گیرنده هستند
  • علی سبحانی ۰۰:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    درافغانستان،مهم نیست که چه کسان وکشوری برای رفع کدورتهاپادرمیانی میکند!مهم این است که اقوام تشخیص دهندکدام راه سیاسی به نفع انهاست!شایدبه ظاهروانمودشودکه طرح مربوط به فلان کشوراست!امانتیجه ان چیزی خواهدبودکه خودمردم میخواهند!کنفرانس بن،کرزی راانتخاب کردواکثرا میگفتندکه اومهره امریکاست!اماگذشت زمان ثابت کردکه فقط به سربلندی کشورش می اندیشد!همه شاهدبودندکه علی رغم فشارزیادامریکا،هرگز راضی به امضای معاهده ای ننگین باامریکا نشد!افغانهادردورنج بسیاری راتحمل کرده اندوهیچ یک ازاحزاب دیگرجنگ افروزی نخواهندکردالا گروهک هایی که از خارج مرزهای افغانستان دستورمیگیرند!
  • مازندرانی ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    یکی از بزرگترین معضلات مملکت ما همسایگی با اینهاست
  • fakor ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    با نظر كارشناس موافقم.
  • ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    mamnonam
  • غلام زاده ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    از كارشناس افغاني بايد پرسيد آيا اشرف غني به توافقاتش عمل خواهد كرد؟ تشكر
  • محمديان ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    چالشها و بحران های ناشی از انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان، وضعیت را بسيار بدتر ساخته کرده و باعث افزایش هراس و تشويش ها در مورد آینده افغانستان گردیده است. در سالهای اخیر واگرایی های سیاسی در افغانستان در حال گسترش بوده و از این رو، لازم است که هرچه زودتر زمینه های گفتگو و تفاهم مجدد چهره های موثر سیاسی فراهم شود .
  • زهرا محمدي ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    از ديدگاه دكتر عبدالله ، هم‌اکنون شرایط بهتری برای آینده کشور قابل متصور است چرا که نخستین دلیل آن بازشماری آرای مردم افغانستان است و اين یکی از مسائل اصلی است و مشروعیت دولت آتی افغانستان را تضمین می‌کند و همین امر بسیار بااهمیت است.
  • نظري ۱۱:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    ظاهرا اوباما تلفني با عبدالله و اشرف غني صحبت كرده و از توافقات به عمل آمده راضي بوده است.
  • شناس ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    مهمترين بخش مصاحبه: هدف آمریکا این است که قرارداد امنیتی کابل- واشنگتن امضا شود . احسنتم
  • ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    عبدالله پيروزه.
  • ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    معلومم نيست شايد احمدزي موفق شد.
  • ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    احسن ت
  • ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    احسن ت
  • ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    با شما هم نظر استم
  • ۱۲:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    اوضاع افغانستان پيش بيني ناپذيره ، چون همه مداخله مي‌كنند.
  • ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان شمارش مجدد اراء را یکبار دیگر متوقف ساخته است
  • ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    توافق: تنها راه نجات افغانستان
  • ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    برای کسانی مثل تو که از جنگلهای آمازون اومدن نه. بی فرهنگ
  • محسن ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    خوبه یکی بگه یکی از مشکلات ایشان هم همین است. آخه این که نشد انسانیت! اگه فکر میکنی مسلمان هستی یا هر دینی یا اصلا بی دین، همسایه داری، اونم در حد یک مرز مشترک به این بزرگی، میطلبه که آرامش رو اولین هدف در این روابط بدانی! وگرنه افغانها خیلی پخته تر در یک سری زمینه ها هستند، باکی هم ندارند امثال تو، چه نظراتی سخیفی می دهند. پس خیلی اولا به خودت مغرور نشو، ثانیا عقل خیلی نعمت بزرگیه. فکر کردی کی هستی؟ مازندرانی یا هرچی! یک موجود دوپا هستی، اول یک نطفه گندیده بودی، آخرش هم یک جسد بیجان خواهی بود. مثل بقیه. پس فرقت رو جاهای دیگر انسانیت جستجو کن، مثل این که نمیدونی دنیا، ولشون کرد، زمانی که دیگرانی خیلی بیشتر از توی مازندرانی، بهش عشق می ورزیدند... اعصابم رو خرد کردی مازندرانی.
  • امامی ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    شما را به خدا این افاغنه را از خاک ایران اخراج کنید ملت ایران به ستوه آمده اند ! بسه 35 سال مزاحمت و اشغالگری فرصت هایی که حق ملت ایران است !!
  • مازندرانی ۲۰:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    محسن جون قرصاتو سر وقت نخوردیا؟؟؟
  • مازندرانی ۲۰:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    محسن افغانی از نظر تو تجاوز به نوامیس مملکت و اشغال هزاران فرصت شغلی و به شهادت رساندن فرزندان این مملکت در مرزها اسمش انسانیته؟؟؟؟
  • محق ۲۰:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    بروند کشورشان
  • محق ۲۰:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    این محسن به گمان افغانیه.اگر انسانیت هست برای همه هست.تو هم یک نطفه گندیده بودی واخرش یک جسد بیجان خواهی شد. از قدیم گفتندمهمان را اگر رو بدهی صاحبخانه می شود.چرا به کشورت بر نمی گردی؟ برو وانجا مسلمانی ات را اثبات کن.ما ادعای مسلمانی از نوع شما را نداریم.مسائل داخلی کشور شما به ما هیچ ارتباطی ندارد.
  • بعله ۲۰:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    لطفا دیگر از افغانستان خبری منتشر نکنید.بسیار ممنون خواهیم بود .مسائل داخلی کشورشان به خودشان مربوط است.
  • یک ایرانی ۲۰:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    ما باید از فاز تحریمها خارج شده وبا دنیای مدرن مراوده داشته باشیم.
  • ۲۱:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    چرا پرچم تمام کامنت گذارا پاناماست ؟
  • جمشید ۲۳:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    درود بزودی باخواست واراده ی خدا منجی اخرالزمان خواهد امد وفرقه گرایی که افت بشریت است ازبین می برد وکشورهای افریقایی واسیایی وحتی نژادهای مختلف به ایین حقیقی ان مرد بزرگ پی خواهند برد منجی فرهنگ ناب ایرانی رابه سراسر جهان انتشار می دهد
  • ۲۳:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    شما هم 5 میلیون آواره ایرانی را از دنیا جمع کنید.
  • ۲۳:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    نه به اندازه کشوری که هر روز مدیر در حد جهانی به جهان ارائه می کند.
  • ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    0 0
    آقاي مازندراني نظر افراطي خودش را گفته. ما با مردم افغانستان هيچ افتراقي نداريم به جز مرز فيزيكي.
  • حسام ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    0 0
    آقاي امامي، لطفا واقع بين باش. افغانستان همسايه ما هست اما همسايه‌اي كه قبلا يكي بوده‌ايم و انگليسي ها ما را از هم جدا كردند. بايد كمك كرد افغانستان پيروز و آباد باشد. انشاالله
  • ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    0 0
    زنده باد افغانستان و ايران
  • ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    0 0
    امريكا و انگليس بزرگترين دشمن روابط ايران و افغانستان است.
  • ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    0 0
    واقعا اين افغانستان غير از مشكلات براي ما چيزي هم داره!!؟؟
  • ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    0 0
    اتفاقا افغانستان بهترين كارشناسان سياسي را داره. نظير تمنا، مژده، انديشمند، كوهستاني و ....................
  • محسن ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    0 0
    مطمئن باشيد اشرف غني زير توافقات ميزنه و يا تفسير ديگه اي ارائه مي كنه. در ضمن ضيائ مسعود نيز گفته يك نفر بايد پيروز شود نه دو نفر.
  • ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    0 0
    دنيا بلا و پايين زياد داره
  • ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    0 0
    به گفتهٔ آقاي احمدزي بررسي صددرصدي آراء را به خاطر جلوگيري از ايجاد حكومت موازي پذيرفته‌است.
  • ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    0 0
    آقاي احمدزي ميگويد هدف از حكومت وحدت ملي اين است كه هر دو تيم بر بنياد برنامه‌هاي مشخص براي پيش‌رفت و رفاه افغانستان در چارچوب يك حكومت كاركنند. «قانون اساسي ما نمونهٔ قانون اساسي امريكا است كه نظام رياستي است و وظايف يك رئيس جمهور در قانون اساسي ذكر شده است، و يك نظام پارلماني نيست. آن چه ما با هم توافق كرديم اين است كه يك دفتر براي دو سال براي رئيس اجرايي ايجاد شود و وظايف آن براي دو سال به حكم رئيس جمهور تعين گردد. پس از آن دوسال، لويه جرگه اصلاحات را در قانون اساسي به وجود مي‌آورد و يك پست رئيس اجراييوي را ايجاد مي‌كند مانند روسيه و فرانسه نه مانند سيستم پارلماني.»
  • ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    0 0
    توقف شمارش آرائ تا بعد از عيد فطر در افغانستان. هردم از اين باغ بري ميرسد ....
  • ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    0 0
    نه اين كه ايران كارشناس زياد داره!!
  • ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    0 0
    هيچي معلوم نيستش.
  • ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    0 0
    واللا منم موندم!!!!!!!!!!
  • ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    0 0
    واقعا!؟
  • ۲۱:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    0 0
    ما بدین در نه پی حشمت و جاه آمده‌ایم از بد حادثه این جا به پناه آمده‌ایم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس