به گزارش مشرق، "حسن یونسی" در گفتگو
با ایلنا در خصوص دلایل شکلگیری حزب ندا ایرانیان پرداخته و در این زمینه می
گوید:
ریشه این حرکت (حزب ندا) تلاشی است که در سال 87 و از سوی برخی از جوانان اصلاحطلب
برای دعوت از آقای خاتمی برای کاندیداتوری شکل گرفت.
از سال 88 و مجموعه اتفاقاتی که رخ داد، روند حذف اصلاحطلبان متاسفانه تشدید شد که میتوان شروع آن را 13 خرداد 88 و سخنان تحریک کننده کاندیدای رقیب اصلاح طلبان دانست و پس از آن ما شاهد یک سلسله رفتارها و عکسالعملهایی بودیم که فضا را به سوی خروج از عقلانیت سیاسی، کدورت، بدبینی و سوتفاهم پیش برد و نتیجه آن هزینهای بود که بخش عمدهای از آن توسط مردم پرداخته شد و در نهایت ضررش به نظام و مجموعه اصلاحطلبی و اصولگرایی وارد شد.
عضو موسس حزب ندای ایرانیان در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا شما خود را در مجموعه گفتمان اصلاحطلبی تعریف میکنید یا بنا دارید گفتمان جدیدی عرضه کنید؟، افزود: اندیشه و گفتمان اصلاح طلبی، اصول و عناصر روشن و مشخصی دارد که عبارتند از تکیه بر مردمسالاری، تکیه بر فرهنگ ملی و دینی، تلاش برای اصلاح کاستیها و کجیها، قانون مداری، اخلاقمداری، دفاع از حقوق قانونی شهروندان و ... ما به این اصول پایبندیم. بنابراین محور فعالیتهای سیاسی ما اندیشه اصلاح طلبی است اما در شیوه پیگیری اجرای این اهداف با برخی از افراد و گروههای اصلاح طلبی اختلاف نظر داریم کما اینکه به برخی سیاستهای گذشته و برخی رویکردهای گذشته نقد داریم.
یونسی با بیان اینکه ما معتقدیم باید از وقایع 88 و پس از آن عبور کرد، تصریح می کند: اگرچه هنوز برخی زخمها و حصرها و حبسها باقی است ولی امیدواریم با گفتوگو و ایجاد فضای حسن نیت و تفاهم با گشایش بیشتر و آفتابی شدن آسمان سیاست در ایران این زخمها نیز التیام پیدا کند.
وی با تاکید بر اینکه ما به برخی سیاستهای گذشته نقد داریم .البته این به معنی نفی و رد گذشته اصلاحطلبی نیست، می افزاید: اصلاحطلبیای که ما از آن سخن میگوئیم، نه در تقابل با اصلاحطلبی پیشین بلکه در امتداد و تداوم آن است.
عضو موسس حزب ندای ایرانیان با انتقاد از تندروی ها در دوران اصلاحات به اشتباهات دولت اصلاحات اشاره و بیان می کند: به هرحال در دوران اصلاحات اشتباهاتی صورت گرفت. بالآخره از دل جنبش دانشجویی آن زمان، عبور از خاتمی مطرح شد. این یک استراتژی غلط بود یا در جای دیگر، اصراری که در تقدسزدایی و نقد رهبری به عنوان اولویت کاری خود داشتیم، این هم اشتباه بود. البته نقد رهبری حرف غلطی نیست و مقام معظم رهبری هم به این مسئله اشاره کردهاند.
برای مثال ما به استراتژی «فشار از پائین، چانهزنی از بالا» نقد داریم. ما معتقدیم این استراتژی به نتیجه نرسید چرا که نشان داد وقتی استراتژی فشار از پائین را مطرح میکنی، حاکمیت گارد میگیرد و حساسیت نشان میدهد.
یونسی در ادامه سخنان خود در نقد دولت اصلاحات می گوید: از دیگر اشتباهات، استراتژی این بود که گفته شد اصلاحات باید فتح سنگر به سنگر داشته باشد و پس از فتح مجلس، شوراها و دیگر مراکز، اصلاحطلبی در کشور شکل میگیرد. خب این تحلیل نشان داد که یک سادهانگاری است. بعد از انتخابات مجلس ششم، پاسخی که از یکی تئوریسینهای اصلاحات نقل شده این بود که قطار اصلاحات با سرعت در کشور راه افتاده است و هر کس این را نمیپسندد، باید تکلیف خود را روشن کند. ما در آن زمان بهبه و چهچه میگفتیم ولی بعدا معلوم شد که این حرفها و استراتژیها اشتباه است. اصلاحات در کشوری مانند ایران با ساختارهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی جز با همراهی حداکثری جریانات مختلف سیاسی جلو نمیرود. سیاست که میدان جنگ نیست که بخواهیم فتح سنگر به سنگر کنیم.
وی ادامه میدهد: یکی دیگر از انتقادات، اتخاذ استراتژیهایی مانند خروج از حاکمیت و تحریم انتخابات بود، اینها همه از دل جریانات اصلاحطلبی مطرح شده است. ما میگوئیم این رفتارهای اشتباه و رویکرد غلط دیگر نباید اتخاذ شود و رویکردهای درستی که در زمان خاتمی بود را ادامه بدهیم. اعتقاد داریم که موفقترین دولت پس از انقلاب، دولت خاتمی و بالاخص دولت دوم ایشان بود که موضعگیریهای سیاسی و فرهنگی کمتری نسبت به دولت اول داشت.
عضو موسس حزب ندای ایرانیان در خصوص نحوه موضع گیری برخی از اعضا حزب ندای ایرانیان علیه اصلاح طلبان می افزاید: ما فقط اعتقاد داریم که نباید ابرازهای اصلاحطلبی یعنی گفتوگو و حق رای را در هر شرایطی از دست بدهیم، حتی آنکه هر بلایی بخواهند سر ما بیاورند. برای گفتوگو معتقدیم اگر راهمان دادند، از درب و اگر از درب راهمان ندادند، از پنجره و اگر از پنجره نشد از سقف باید وارد بشویم. در آخر هم اگر هیچ یک از این راهها راهمان ندادند، آنقدر میایستیم تا ما را راه بدهند و گوش شنوایی برای حرفمان پیدا شود.
یونسی همچنین برابر سئوالی مبنی بر اینکه اگر گوش شنوایی نباشد؟ چه می کنید، صبر سکوت را مهمترین اقدام در برابر این موضع گیری های عنوان می کند.
عضو موسس حزب ندای ایرانیان تصریح می کند: گفتوگو از هر طریق ممکن. معتقدم در میان اصولگرایان و حتی در حاکمیت، بالاخص پس از انتخابات سال 92، روزنههایی برای اجازه فعالیت اصلاحطلبی داده شده است و بنابراین ما میگوئیم که باید این روزنه را حفظ کرد و نباید به آن صفر و صدی نگاه کرد. باید از این فرصت برای سازماندهی تشکیلاتی خود که در این سالها به شدت آسیب دیده است، استفاده کرد تا در آینده بتوانیم از میوه آن استفاده کنیم.چهارمین شاخصه ما این است که حرکتمان را مبتنی بر اخلاق تعریف میکنیم و به شدت سعی میکنیم اخلاقگرا باشیم.
حسن یونسی فرزند دستار ویژه رییس جمهور در امور اقلیتها در بخش دیگری از سخنان خود به فتنه 88 اشاره دارد و اظهار می کند: در سال 88 اتفاقات تلخی افتاد که بیش از همه مردم آسیب دیدند و هزینه دادند. این اتفاقات محصول یکسری فضاسازیها و رفتارهای احساسی بود. افرادی هم بودند که از گذشته نسبت به اصلاح طلبان کینه داشتند و فرصت پیدا کردند تا به این فضای سوظن و بدبینی دامن بزنند و تلاش کنند تا میانه اصلاح طلبان با نظام و رهبری را مخدوش کنند و از اصلاحطلبان چهرهای دشمن گونه بسازند.
هرچند که ما اصلاحطلبان نیز اشتباهاتی داشتیم و با برخی رفتارها به این فضا دامن زدیم. اما میگوئیم این منصفانه، جوانمردانه و اخلاقی نیست تا زمانی که آقای مهندس موسوی و آقای کروبی در حصر هستند، لب به نقد 88 باز کنیم و نقد در این باره را موکول به زمانی میکنیم که حصر برداشته شود و امکان عادلانه دفاع از این نقدها فراهم شود.
تاکید ما این است که ماندن در این مسئله، هیچ مشکلی را حل نمیکند. ما نباید مانند اصولگرایان تندرو و رسانههای افراطی عمل کنیم. یک روزنامه تندرو با هر کسی صحبت میکند در ابتدا از وی میپرسد که نظرت درباره فتنه چیست؟ و با توجه به جواب این سوال، سوالاتش را طرح میکند. ما بنای هویتیمان را در تائید یا عدم تائید مسائل 88 بنا نمیکنیم و متعقدیم که پرداختن به این مسئله، موجب افزایش اختلافات و بستن فضای گفتوگو میشود.
وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه از گفتوگو با ارکان حاکمیتی صحبت کرده بودید. آیا درباره حصر هم گفتوگو خواهید داشت؟، می گوید: قطعا. نه فقط درباره حصر بلکه درباره زندانیان هم گفتوگو خواهیم داشت. مطالبات ما اصلاحطلبانه است اما میخواهیم راهی متفاوت را طی کنیم هرچند ممکن است که به نتیجه هم نرسیم.
عضو موسس حزب ندای ایرانیان در خصوص چگونگی تاسیس حزب می گوید: بحثهای جمع ما از اواخر سال گذشته شروع شده است. جمع ما در شرف تکوین و تکمیل است و قرار نبود این مسائل به این زودی رسانهای شود.
یونسی خرازی چهره شاخص این جمع عنوان می کند و بیان داشت: آقای خرازی یکی از اعضای هیات موسس است. این برداشتها ناشی از تفکر سنتی حزبی در ایران است که یک حزب باید یک محور یا رهبر معنوی داشته باشد. ما تلاش میکنیم در این حزب از شخص محوری دوری کنیم. مبنای کار ما خرد و تصمیمجمعی است. آقای خرازی هم با وجود اینکه به لحاظ تجربه چهره شاخصی است و دیدگاههای راهگشایی دارد، خیلی وقتها اکثریت با نظر ایشان مخالف است و ایشان میپذیرد.
وی از قرابت زیاد این جمع با خرازی خبر می دهد و می افزاید: به هرحال قرابتهای فکری میان ما و ایشان وجود داشت و قبل از ایشان هم ما با افراد دیگری گفتوگو کرده بودیم.