نتایج آرای مردم اسکاتلند در حالی به نفع مخالفان استقلال از بریتانیا اعلام شد که تقلب، تهدید و تطمیع مردم توسط مقامات انگلیسی و غربی در جابجایی آرا نقش عمده‌ای داشت.

گروه بین‌الملل مشرق- دو سال پیش پس از روی کار آمدن حزب ملی اسکاتلند، توافقی میان دیوید کامرون نخست‌وزیر انگلیس و "آلکس سالموند" رهبر حزب ملی اسکاتلند موسوم به توافق "ادینبرو" صورت گرفت که این توافق، مسیر را برای برگزاری رفراندوم جدایی اسکاتلند از انگلیس هموار کرد. نتایج نهایی رفراندوم استقلال اسکاتلند از بریتانیا صبح روز جمعه 28 شهریور اعلام شد. در این رفراندوم کمی بیش از نیمی از مردم اسکاتلند به این استقلال رأی منفی دادند. آمار منتشر شده حاکی از مخالفت 55 درصدی مردم با استقلال از بریتانیاست. از میان 32 حوزه رأی‌گیری، موافقان استقلال اسکاتلند تنها در 4 حوزه از جمله "گلاسکو" اکثریت آرا را به دست آوردند. در شهر ادینبرو، پایتخت اسکاتلند، مخالفان استقلال 61 درصد آرا را داشتند.

شکی نیست که مردم اسکاتلند دل خوشی از دولت انگلیس ندارند و خواهان استقلال از این کشور هستند، اما چه چیزی باعث رأی منفی نیمی از مردم ساکن اسکاتلند به جدا شدن از انگلیس شد. شاید عمده‌ترین دلیلی که بتوان برای رقم خوردن این نتیجه مطرح کرد، جدای از تلاش چند دهه‌ای دولت انگلیس برای پیشگیری از جدایی اسکاتلند از این کشور، ایجاد رعب و وحشت اقتصادی میان مردم اسکاتلند به دست مقامات لندن باشد. کشورهای غربی و سازمان‌های بین‌المللی تحت سلطه غرب همگی دست به دست هم دادند تا مردم اسکاتلند کماکان زیر سلطه دولت انگلیس باقی بمانند. در مقابل، شاید یکی از معدود حمایت‌های بین‌المللی صورت گرفته از استقلال اسکاتلند توسط گروهی از فلسطینیان در کرانه باختری صورت گرفت که با سازهای سنتی اسکاتلندی، اقدام به رژه‌ای نمادین کردند تا حمایت خود را از مردم اسکاتلند و دولت این کشور اعلام کنند.

دلیل شکست رفراندوم استقلال اسکاتلند چه بود/چرا وزارت خارجه درباره انتخابات در انگلستان موضع‌گیری نکرد/رژه در کرانه باختری در حمایت از مردم اسکاتلند

در این میان برخی مسؤولان کشورمان با این تصور که حمایت از استقلال اسکاتلند و یا هرگونه موضع‌گیری در این خصوص، در واقع استقبال از جدایی‌طلبی یک گروه در یک کشور است و می‌تواند عواقب بدی را برای ایران داشته باشد، از اظهارنظر و موضع‌گیری در این‌باره خودداری کردند، در صورتی که شاید با یک برنامه مشخص می‌توانستیم تهدیدات اتحادیه اروپا و شرکت‌های چندملیتی را که مردم اسکاتلند را از رأی "آری" به رفراندوم جدایی از انگلیس تهدید کرده بودند، خنثی و یا دست‌کم کم‌اثر کرد. متأسفانه دستگاه دیپلماسی کشور ما از این فرصت هیچ‌گونه استفاده‌ای نکرد. شاید با این اوصاف، هر ملت دیگری هم به جای مردم اسکاتلند بودند، با توجه به عدم برخورداری از حمایت بین‌المللی، همین‌گونه به پای صندوق‌های رأی می‌رفتند و رأی مشابهی به استقلال از انگلیس می‌دادند.

انفعال دستگاه دیپلماسی کشورمان در خصوص رفراندوم اسکاتلند از دو منظر قابل تأمل است: اول این‌که وظیفه جمهوری اسلامی حمایت از مردم مظلوم تمام جهان است و حداقل می‌توانستیم در مورد مردم اسکاتلند با یک موضع‌گیری خشک و خالی نشان دهیم که موضع جمهوری اسلامی در مقابله با کشورهای محور استکبار، همچنان به قوت خود باقی است؛ بحث دوم مسئله میان ایران و دولت انگلیس است؛ هنوز مردم ایران نقش پررنگ سازمان‌های امنیتی دولت انگلیس در اغتشاشات سال 88 را فراموش نکرده‌اند. علاوه بر آموزش و تجهیز پشت‌پرده فتنه‌گران و آشوب‌گران در ایران، از موضع‌گیری‌های رسمی نیز دریغ نکردند. مقامات انگلیسی آن زمان این ملاحظه را نکردند که ممکن است روزی انتخاباتی در این کشور صورت بگیرد و واکنش مشابهی توسط ایران در انتخابات تجزیه انگلیس شکل بگیرد.


ارعاب، تقلب و عملیات روانی؛ ابزارهای انگلیس برای تغییر نتایج همه‌پرسی

در ادامه؛ برخی موضع‌گیری‌ها و اقدامات آشکار سازمان‌ها و کشورهای غربی برای ترساندن مردم اسکاتلند از جدایی از انگلیس مورد اشاره قرار گرفته است. شاید به صراحت بتوان گفت که نتایج اعلام شده، رأی مردم اسکاتلند نیست، بلکه نتیجه تهدیدهای داخلی و خارجی صورت گرفته است.

این در حالی است که مقامات انگلیسی از جمله برخی از اعضای پارلمان بریتانیا از هفته‌ها پیش با سفر به مناطق مختلف اسکاتلند و حضور در بین مردم، وعده‌هایی را به آن‌ها داده بودند که در صورت رأی منفی به استقلال محقق می‌شد و در عین حال تهدید کرده بودند که در صورت استقلال اسکاتلند با مشکلات شدید به ویژه در حوزه اقتصاد مواجه خواهند شد.

دلیل شکست رفراندوم استقلال اسکاتلند چه بود/چرا وزارت خارجه درباره انتخابات در انگلستان موضع‌گیری نکرد/رژه در کرانه باختری در حمایت از مردم اسکاتلند

اتحادیه اروپا، سایر کشورهای اروپایی و حتی آمریکا نیز به روش‌های مختلف مردم اسکاتلند را تهدید کرده بودند که از جمله این موارد می‌توان به اظهارات مقامات اتحادیه اروپا اشاره کرد. این مقامات گفته بودند که اگر اسکاتلند مستقل شود، نباید خود را عضوی از اتحادیه اروپا فرض کند. بانک مرکزی بریتانیا و شرکت‌های بزرگ نفتی این کشور نظیر "شل" و "بریتیش پترولیوم" نیز اعلام کرده بودند که در صورت جدایی اسکاتلند ممکن است همکاری با این کشور را در دستور کار خود قرار ندهند.

علاوه بر تهدید و تطمیع مردم خصوصاً توسط مقامات لندن، بسیاری از حامیان استقلال معتقدند برخی از آرای مثبت در شهر "داندی"، به عنوان آرای منفی شمارش شده‌اند. همچنین گروهی از ر‌أی‌دهندگان در گلاسکو گفته‌اند زمانی که برای دادن رأی پای صندوق رفته‌اند، به آن‌ها اعلام شده که قبلاً با نام‌ آن‌ها رأی داده شده است.

شبکه اسکای‌نیوز طی گزارشی اعلام کرد که اخباری از تقلب در شهر "گلاسکو" نیز منتشر شده و به همین جهت نیروهای پلیس به محل شمارش آرا اعزام شده‌اند. گلاسکو بزرگترین شهر اسکاتلند است و استقلال‌طلبان حساب ویژه‌ای روی آن باز کرده‌اند. عده‌ای از موافقان استقلال در اسکاتلند معتقدند آرای خارج شده از صندوق‌ها رأی مردم این کشور نیست و علاوه بر تهدیدهای گسترده لندن و کشورهای هم‌پیمان با بریتانیا، تقلب در همه‌پرسی نیز آرای مردم اسکاتلند را جابه‌جا کرده است.

به گفته "الکس سالموند" رهبر حزب ملی اسکاتلند و کمپین موافقان استقلال، در صورت پیروزی مخالفان، موضوع استقلال‌ اسکاتلند دست‌کم تا سال‌ها مجدداً پیگیری نخواهد شد و از سوی دیگر، وعده‌های متعدد رهبران سه حزب اصلی انگلستان از جمله تفویض اختیارات گسترده به پارلمان و دولت محلی اسکاتلند از جمله در زمینه مالیات و ادامه استفاده از فرمول بودجه "بارنت" و اعطای سهم از خزانه انگلستان به اسکاتلند دنبال می‌شود.

رأی "نه" مردم اسکاتلند به استقلال از بریتانیا واکنش‌هایی را از سوی مقامات اروپایی و آمریکایی و برخی نهادهای بین‌المللی به همراه داشته است. نخست‌وزیر بریتانیا، وزیرخارجه آلمان، دبیرکل ناتو، نخست‌وزیر اسپانیا و رئيس پارلمان اروپا از جمله کسانی بودند که از نتیجه رفراندوم استقبال کردند.

دلیل شکست رفراندوم استقلال اسکاتلند چه بود/چرا وزارت خارجه درباره انتخابات در انگلستان موضع‌گیری نکرد/رژه در کرانه باختری در حمایت از مردم اسکاتلند

"مارتین شولتس" رئیس پارلمان اروپا از رأی مردم اسکاتلند استقبال و ابراز آسودگی خاطر کرده است. وی می‌گوید: اوضاع آتی مناطقی مانند کاتالونیا (اسپانیا)، "فلاندر" (بلژیک) و "تیرول جنوبی" (ایتالیا) به اوضاع فعلی اسکاتلند وابسته است. با این حال کارشناسان معتقدند، اگرچه تلاش حامیان استقلال اسکاتلند شکست خورده است، اما اتحادیه اروپا در آینده نیز با کوشش برخی مناطق دیگر برای جدایی روبه‌رو خواهد شد.

خبرگزاری فرانسه در گزارشی در این‌باره نوشت: "تصمیم مردم اسکاتلند به عدم استقلال از بریتانیا را نباید حرف آخر این مردم تلقی کرد." حتی دیوید کامرون هم می‌گوید: "این سؤال صرفاً برای "یک نسل" پاسخ داده شده است." او گفت: "بعضی‌ها می‌گویند که این رفراندوم پرسش استقلال اسکاتلند را برای همیشه پاسخ داده، اما این بحث هنوز تمام نشده است."

همه‌پرسی اسکاتلند اگرچه با رأی "منفی" خاتمه پیدا کرد، اما رأی بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از مردم آن به جدایی، توجه سیاستمداران بریتانیا را به ضرورت تقسیم قدرت در این کشور جلب کرده است. دیوید کامرون وعده داده که نه تنها اسکاتلند بلکه مناطق دیگر پادشاهی متحده بریتانیا اختیارات بیشتری برای تعیین سرنوشت خود پیدا کنند.

"آندرس فوگ راسموسن" دبیرکل پیمان ناتو نیز از نتیجه رفراندوم مردم اسکاتلند درباره جدایی از بریتانیا استقبال کرد. او گفت: "بریتانیا پس از رفراندوم استقلال اسکاتلند نیز همچنان نقش رهبری‌کننده‌ای در ناتو ایفا خواهد کرد."

اسپانیا با توجه به جنبش‌های جدایی‌طلبانه درون خود به شدت از رأی مردم اسکاتلند استقبال کرد. "ماریانو راخوی" نخست‌وزیر این کشور، ضمن استقبال از این رأی گفت: "با این تصمیم از بدترین پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی که می‌توانست به دنبال جدایی از بریتانیا و اروپا رخ دهد جلوگیری شد."

دلیل شکست رفراندوم استقلال اسکاتلند چه بود/چرا وزارت خارجه درباره انتخابات در انگلستان موضع‌گیری نکرد/رژه در کرانه باختری در حمایت از مردم اسکاتلند

باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا هم با انتشار بیانیه‌ای ضمن استقبال از نتایج همه‌پرسی استقلال اسکاتلند، ماندن در حوزه حکومتی بریتانیا را به اسکاتلندی‌ها تبریک گفت. روزنامه گاردین طی گزارشی نوشت که اوباما در این بیانیه، ابراز امیدواری کرد که روابط کشورش و "همه مردم بریتانیا" کماکان قوی باقی بماند.

رسانه‌های انگلیس نیز با توجه به خط مشی سیاسی خود نتایج همه‌پرسی را به شکلی متفاوت پوشش دادند. روزنامه "دیلی میل" تیتر کرد: "بریتانیا دوباره نفس کشید." این روزنامه به نقل از دیوید کامرون رهبر حزب حاکم محافظه‌کار بریتانیا نوشت: "تقلب در انتخابات در حوزه گلاسگو موجب شد تا پلیس این شهر، بررسی‌هایش را در این‌باره آغاز کند."

روزنامه "فایننشیال تایمز" از قول "الکس سالموند" رهبر استقلال‌طلبان نوشت: "ما شکست خوردیم، اما فعلاً." این روزنامه نوشت: "رؤیای استقلال اسکاتلند، کماکان زنده است." به نوشته فایننشیال تایمز، ارزش پوند نیز پس از اعلام نتایج، بهبود یافت و به بیش‌ترین میزان در دو سال گذشته در برابر دلار رسید.

روزنامه "ایندیپندنت" شادی مخالفان استقلال اسکاتلند، از جمله واکنش مقامات احزاب کارگر، محافظه‌کار و لیبرال دموکرات را منعکس کرد و نوشت: "بریتانیا با رد استقلال‌خواهی اسکاتلندی‌ها، یکپارچه باقی ماند." به نوشته روزنامه دیلی میرور، "اگرچه کمپین مخالفان استقلال اسکاتلند پیروز شد، اما بریتانیا در نتیجه برگزاری این همه‌پرسی تغییر کرده است."

روزنامه "دیلی تلگراف" نیز نوشت: "این تنها پایان دور اول استقلال‌طلبی اسکاتلندی‌هاست، زیرا 45 درصد از مردم اسکاتلند آشکارا خواهان استقلال هستند و تفاوت آرای مخالفان و موافقان، تنها چند درصد بود. به عبارت دیگر، اگر موافقان می توانستند تنها چند درصد بیش‌تر از آرای مخالفان را به دست آورند، اکنون اسکاتلند کشوری مستقل بود."

به گزارش تلویزیون "اسکای نیوز"، رأی منفی در همه‌پرسی استقلال اسکاتلند، را یک "فاجعه" برای الکس سالموند، رهبر حزب ملی اسکاتلند ندانست و به نکته‌ای ظریف اشاره کرد: "اکنون احزابی همچون حزب کارگر که با استقلال اسکاتلند مخالفت کردند، چگونه خواهند توانست دوباره اعتماد مردم این کشور را به دست آورند؟"

دلیل شکست رفراندوم استقلال اسکاتلند چه بود/چرا وزارت خارجه درباره انتخابات در انگلستان موضع‌گیری نکرد/رژه در کرانه باختری در حمایت از مردم اسکاتلند

به گزارش بی بی سی، آلکس سالموند، وزیر اول اسکاتلند و رهبر استقلال طلبان، با پذیرش شکست در همه پرسی، اتحاد مردم بریتانیا را خواستار شد و از احزاب سیاسی که وعده داده بودند در صورت رأی ندادن مردم به استقلال، اختیارات بیش‌تری به اسکاتلند خواهند داد خواست تا به وعده‌هایشان عمل کنند."

روزنامه "دیلی اکسپرس" با تیتر "بریتانیا نجات یافت" به نقل از دیوید کامرون نوشت: "رأی اسکاتلندی‌ها، روند واگذاری اختیارات به مناطق انگلیس، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی را تسریع کرد." همچنین، روزنامه "مورنینگ استار" نوشت: "همه‌پرسی استقلال اسکاتلند، نشانگر بی‌اعتمادی مردم به دولت بریتانیاست."

"الیستر دارلینگ" رهبر مخالفان استفلال اسکاتلند نیز با اعلام نتایج نهایی رأی‌گیری گفت: "ما وحدت را بر تفرقه و جدایی ترجیح دادیم و با رأی خود، تغییرات مثبت را به جای جدایی غیرضروری انتخاب کردیم. ما یک بار دیگر بر جای خود در اتحادیه پادشاهی متحد و ارتباطاتی که ما را به یکدیگر پیوند داده است، تأکید کردیم. هرگز نگذاریم این پیوندها شکسته شود."


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 49
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 10
  • امیر تبریز اوغلی ۲۳:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۸
    0 0
    کی از خود مختاری بدش میاد.................
  • ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    تقلب نه مهندسی ارا. انگلیس زرنگتر از این حرفاست. خبیث بی...
  • ۰۰:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    به اين ميگن حرف مجاني زدن! آخه آدم عاقل حمايت از تجزيه طلبي با وجود اين همه قوم در ايران كار درستيه؟ خوبه فردا روزي هر كدوم از اين اقوام بخوان مستقل بشن اون وقت چه جوابي داري بدي؟ سرت به كارت خودت باشه
  • ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    آقا جون شما از اون قرص قرمزها بخور که توهمت کم بشه. تاثیر حمایت ایران بر رای مردم اسکاتلند؟ متوهم!
  • ۰۰:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    من درک میکنم!
  • ۰۰:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    مردم اسکاتلند...خخخخخخخخخخخخخخ مردم بدبختی که هیچ چیزی ندارند نه صنعت و نه پول و نه ....
  • ۰۰:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    واقعا برای این مردم متاسفم که خوی استقلال طلبی ندارن! سرنوشت چنین ملت هایی خفت و خواری هست.
  • سهیل بشردوست ۰۰:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    اتفاقاً بد هم نیست اگر تقلب صورت گرفته باشه، چون وقتی گندش در بیاد و دستشون برای مردم رو بشه، همون 55 درصد مخالف هم این سری برای رای مثبت دادن قانع میشن
  • سامان ۰۰:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    شما که جرات انتشار نظر مخالف را نداری.... این انتظار احمقانه را هم نداشتند که بعد از استقلال هم از مزایای انگلیس بهره ببرند مثل بانک مرکزی انگلیسی یا شرکت های بزرگ اقتصادی....اونا فقط اختیارات بیشتری میخواستند که بهش رسیدند....همین.....شما ماهی گیری نکنید که حکایت ما چیز دیگریست!.....اگه جرات دارین چاپ کنین...!!!!!!!!
  • طوسی ۰۰:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    1 0
    آروزی نابودی انگلستان در دل تمام مردم مظلوم جهان است
  • ۰۰:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    بابا سخت نگیر !! مسئولان خارجه در حال برگزاری تور آمریکا هستند و دور هزارم مذاکرات هسته ای را برگزار می کنند
  • ۰۱:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    لطفا سکوت اروپا غرب هر چقدر در بیرون خون خواز سلطه طلب باشند از درون پیشتاز در اجرای دمکراسی و حقوق بشر هستند پس لطفا خفه
  • مرگ بر انگلیس و آمریکا ۰۱:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    مطمئن باشید کار به همینجا ختم نخواهد شد ، این تازه استارتی بود برای فروپاشی قدرت های پوچالی ..در آینده ای نزدیک شاهد بحران در انگلیس خواهیم بود ...
  • حسین ۰۱:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    حتی اگر تقلب صورت نگرفته باشه همه پرسی‌ بسیار مخدوش بود. جو روانی بسیار سنگینی‌ علیه استقلال طلبان اسکاتلند ایجاد کرده بودند،رسانه‌‌های انگلیسی‌ اینطور القا کرده بودند به مردم این منطقه که انگار بعد از استقلال چه مصیبتها و مشکلات وحشتناک اقتصادی و معیشتی گریبانگیر این مردم خواهد شد. مردم اروپا هم اغلب اطلاعات عمیق سیاسی ندارند و با توجه به وضع اقتصادی نابسامان این سال‌های اخیر و با این نحو تبلیغات حسابی‌ ترس بر اونها قالب شده بود. مساله دیگه جو رسانه‌‌ای و بمباران خبری سنگینی‌ بود که دولت انگلیس به وسلیه دهها و در حقیقت صدها رسانه‌‌ای که در اختیار داره ایجاد کرده بود، در طرف مقابل استقلال طلبان انقدر امکانات و رسانه‌‌های محدودی داشتند که دست به دامن Press TV و RT یعنی‌ رسانه های ایران و روسیه شده بودند که این به صراحت وضعیت موجود را نشان میداد و خودش حاکی‌ از محدودیتی بود که برای این بندگان خدا ایجاد کرده بودند. بسیاری از مسائل عجیب دیگر اتفاق افتاده که در رسانه‌‌ها میتونید مطالعه کنید و متوجه بعثهید که واقعاً همه پرسی‌ کاملا هدایت شده و به قول خودشون مهندسی‌ شده بود. حاضرم به خدا قسم بخورم این مسائلی‌ که توسط دولت و دربار انگلیس اجرا شد اگر یک صدم اون توی یک شهرستان دور افتاده ایران در جریان یک انتخابات مجلس اتفاق می‌افتاد الان چه حمله رسانه‌ای و چه بسا آشوب و بلوایی بود که توسط همین انگلیسیها ایجاد شده بود.
  • ۰۱:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    مشرق و سایر رسانه های جریان اصولگرا و محافظه کار توجه داشته باشند که ادامه بازی باکارت سوخته اسکاتلند به ضرر کشوری با بافت قومی جمعیتی ایران است سربسته گفتم.عاقلان را اشارتی کافیست
  • سلاله ۰۲:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    استقلال و آزادی حق مسلم هر موجود چون خدا همه رو آزاد آفریده ولی بس دیگه اگر هم تقلب کردن باز هم راه برای آزادی هست بد نیست اسکاتلندی ها هم خودشون رو به زحمت بندازن ما هم روزی مستعمره ی امریکا بودیم به همه پرسی دلمون رو خوش نکردیم حالا با وجود تمامی مشکلات آزادیم
  • ۰۲:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    مشرق مشكل تحليلگران شما و أمثال آقاي سليمي نمين در اين است كه تا حالا در غرب زندگي نكرهه اند و اين مردم را نمي شناسند و صرفا به دنبال تفكرات استكبار ستيزي هستند كه سالهاست شيوه آن تغيير يافته جوري إز استقلال اسكاتلند حرف مي زديد ، انگاري كه به هيچ وجه به أمار نظرسنجي ها توجه نكرده بوديد
  • ۰۳:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    حالا دیگه مردم مظلوم اسکاتلند همه اضافه شد به شعار ها.کی ایشالا کمیته امداد شعبه اسکاتلند راه میفته بریم خدمت کنیم.
  • ۰۳:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    چرت و پرت گویی هم حدی داره
  • مهدی مرادیفر ۰۴:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    روباه پیر چطور اجازه میدهد قسمتی از مستمره اش جدا شود اگه 99 درصد هم رای میدادن بازم نتیجه چیز دیکر میشد ...مرگ بر پیر استعمار گر انگلیس
  • ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    تقلب!!! بی خیال عمووو... همین حرفارو اونام میزدن سال 88..واسه اونا بده واسه ما خوبه؟؟؟
  • ازاده ۰۷:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    خيلي خوشحال میشو م كه بريطانياي كبير بالاخره روزی به همین زودی تجزيه میشود حتی اگر انتخابات فرمایشی برگزار شود
  • ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    از خودت حرف در نیار...شعور مخاطب ها رو به بازی گرفتی...فقط تو میگی تقلب شده...مریضید شما
  • ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    اصلا انگلیس با تقلب و هزار تا حیله های رنگارنگ نمیذاره مردم اسکاتلند رای بدهند . تازه رای هم بدهند مطمئن باشید دولت انگلیس نمیذاره این تصمیم اجرا شه و به زور نظامی متوسل میشه. انگلیس روباه پیر و داداشه شیطان بزرگه یادمون نره. این وسط فقط باید به دولتمردان بیخیال خودمون تاسف بخوریم
  • ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    شما هم که شعار تقلب بزرگ می دهید .
  • حسن ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    مردم اسکاتلند باید بریزن تو خیابان و رای خودشون را پس بگیرند. حیف ما مثل انگلیسی ها که تو ایران سفارت لانه داشتند یه سفارت خانه در اسکاتلند نداریم... چرا نداریم؟؟؟؟؟!!!!!!
  • arthur ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    مردم اسکاتلند معتقد به مهندسی آرا و تقلب در انتخابات هستند اما رسانه های اصلی دنیا در اختیار .... ها و یهودی ها است و کاری نمیتوانند بکنند
  • ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    البته هر ملتی که این رای رو نمیداد. مردم ما جلوی کل دنیا جمهوری اسلامی رو آری زدن.
  • ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    آقا کاسه ی داغ تر از آش که نمیشه شد. این که تقلب شده یا نشده و اگر شده چه اعتراضی باید انجام بشه به خود اسکاتلندی ها مربوطه نه ایران. چرا سری که درد نمیکنه را دستمال می بندی مشرق جان
  • علی ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    بهتر که ایران در این باره موضع رسمی اتخاذ نکرد چون با عکس العمل متقابل انگلیس روبرو میشد توجه داشته باشید که انگلستان در جدایش سرزمینها از کشور های دیگر ید طولائی دارد و بشدت برای ما با توجه به تجربه فراوانش دردسر ایجاد میکرد
  • بنده خدا ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    مشرق سياست خوبي نداري... تا قبل از رأي دادن اسكاتلندي‌ها هي زدي به هر دري كه بگي انگليس داره التماس مي‌كنه كه جدا نشيد، حالا كه اين اتفاق افتاده، داري كارتو توجيه مي‌كني....
  • نصیر ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    آن چه را برای خود می خواهی برای دیگری نیز بخواه
  • ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    چرا انگلیس باید انتخاباتی رو برگزار کنه که اون بعد تروریست ها اون رو متهم به تقلب کنن؟؟ دیوانه هست؟؟
  • ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    هيسسسسسسسسسسس ظريف تو جلسه 5+1 هست قراره درستش كنه
  • ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    وزارت امورخارجه کار درستی کرد که دخالت نکرد زمانی که طرف مقابل قبول کرده نتیجه انتخابات ما بریم چی بگیم
  • ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    اگر تقلب هم نشده باشه . که شده . نتیجه 48 به 52 خیلی ارزش نداره و قاطع نیست.
  • ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    عیول به اعتماد بنفستون عیول.خود اسکاتلندیام این ادعارو ندارنوشما شدین دایه مهربانتر از مادر.کاسه داغتر از آشم بتون میاد البته میدونم چاپ نمیکنی طبق معمول.ولی نوشتم برا خودتون
  • ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    بازهم دستگاه دیپلماسی ما ضعیف عمل کرد ... تقلب انگیلیسی مشهود بود
  • ناشناس ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    عرض تسلیت برای شما
  • محسن ۱۶:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    جدا نشدند چون جداییشون به نفعشون نبود. تازه اگه جدا هم میشدند بازم هیچ فرقی در منافع ما نمیکرد. موضع گیری وزارت خارجه هم تو این برهه حساس با واکنش شدید اتحادیه اروپا مواجه میشد چون یه مساله داخلی بود
  • ۲۰:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    به شما چه؟؟؟
  • ۲۰:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    طرفداری از سکاتلندیها از سر حق طلبی است. وگرنه نتیجه بدست آمده در رفراندم قطعاً به نفع ایران نیز هست. تجزیه طلب کم نداریم
  • میثم ۲۰:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    میبایست ما انتقام جدایی بحرین را با حمایت از استقلال طلبان اسکاتلند از انگلیس می گرفتیم که متأسفانه اینگونه عمل نکردیم حتی در سطح حمایت خشک وخالی مشرق چرا کامنت قبلی را منتشر نکردید . ترسیدید که واقعیت را منتشر کنید
  • ۲۲:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۹
    0 0
    طرفداری از سکاتلندیها از سر حق طلبی است. وگرنه نتیجه بدست آمده در رفراندم قطعاً به نفع ایران نیز هست. تجزیه طلب کم نداریم
  • کلاقرمزی ۰۱:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
    0 0
    معلوم نيست نويسنده با کدوم حساب کتاب ايران رو با انگليس مقايسه ميکنه و ميگه دولت ما بايد به تلافي سال88 مثلا بياد صدا وسيماي مرکز اسکاتلند راه بندازه و اونها رو بر عليه انگليس ساپورت کنه اخه ببين چنتا کشور گنده تر و قدردتمدتر از ما از اسکاتلند حمايت اونجوري کردن که ما دوميش باشيم والا احمدي نژاد هم اينکارو نميکرد چه برسه دولت روحاني
  • ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
    0 0
    عزیز دل حالا آمریکا یه قدرتی داره ولی انگلیس که کسی نیست. انگلیس ( مستر هیچکسه). کفتار پیر چیش مونده جز تبلیغات؟ اگه مثل شغال پسمونده آمریکا رو نخوره خودش زوری داره؟
  • ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
    0 0
    ازاینکه نظر بنده را منتشر نکردین ممنونم
  • ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
    0 0
    چقدر بد مشرق و طرفداراش خراب شدن
  • میلا ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
    0 0
    انگلیس یا انگیلیس؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس