گروه سیاسی مشرق - رسانههای مکتوب همواره نقش عمدهای در هدایت افکار عمومی و جریانسازی رسانهای به عهده دارند که در این بین جایگاه روزنامهها، جایگاه ویژهای است. به همین منظور گروه سیاسی مشرق به تحلیل و بررسی محتوای روزنامههای متعلق به جریان اصلاحطلب میپردازد.
روزنامههای اصلاحطلب اولین روز هفته را با تمرکز خبری بر موافقت مقام معظم رهبری مبنی بر تمدید مذاکرات هستهای میان ایران و کشورهای 1+5 آغاز نمودند. از سوی دیگر این روزنامههای زنجیرهای بار دیگر خبر از درخواست سفر حجتالاسلام هاشمی رفسنجانی به عربستان برای تغییر در مناسبات دو کشور در فصل جدید سیاست ورزی دادند؛ این دعوت از رییس مجمع تشخیص مصلحت در حالی رخ میدهد که طرف عربستان تاکنون به نامهٔ رسمی ایشان مبنی بر عدم اعدام شیخ النمر، یکی از رهبران شیعیان عربستان پاسخ رسمی نداده است.
روزنامه مردمسالاری
ارگان رسمی حزب مردمسالاری شنبه را با تیترهای «بازتاب جهانی موافقت رهبر انقلاب با تمدید مذاکرات هستهای» و «سلیمانی در حال له کردن داعش است» روانه پیشخوان مطبوعات کشور شده است.
· سلیمانی و ظریف دو سردار بی حریف
کرم محمدی در سرمقاله روزنامه مردمسالاری به فعالیتهای سردار سلیمانی و محمدجواد ظریف در سطح جهانی برای پیشبرد اهداف جمهوری اسلامی ایران پرداخته است؛ این روزنامهنگار اصلاحطلب پیرامون فعالیتهای ظریف نوشت «دکتر ظریف ماههاست باکار و تلاش شبانهروزی و مذاکرات سخت و نفسگیر و پیچیده، در قدم دوم موتور ماشین «صدور قطعنامه» علیه کشورمان را خاموش و بیش از یک سال است این ماشین مخرب، باتدبیر این وزیر فرهیخته از حرکت بازایستاده است. سازمان «تحریمهای» ظالمانه علیه ملت ایران طی هشت سال مستحکم شده بود، وارد نمودن ضربه به این سازمان، هدف دیگر تیم سیاست خارجی به ریاست «ظریف» بود و او در این راه نیز گام سوم را برداشت و در عین ناباوری مخالفان جمهوری اسلامی ایران، «سازمان تحریمهای» ظالمانه در حال فروریختن است. آزاد شدن بخشهایی از داراییهای بلوکهشده ایران، نمونهای آشکار از این موفقیت است.» وی سپس در انتهای سرمقاله خود معتقد است که وجود دو بازوی نظامی- دیپلماتیک در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران سبب شده است که منافع ملی ما در سطح جهانی تأمین شود و دشمنان توانایی گستاخی نسبت به ملت ما را نداشته باشند.»
روزنامه ابتکار
روزنامه ابتکار شنبه را به تیترهای «بازتاب مهر مایید رهبر انقلاب بر تمدید مذاکرات» و «برای اولین بار در تاریخ همه ایرانیان بیمه شدند» اختصاص داد.
· انتقاد اصلاحات به اظهارات سحرخیز
روزنامه ابتکار در سرمقاله خود به انتقاد از سخنان سحرخیز از اعضای حزب منحله مشارکت پرداخته است؛ محمد وکیلی در این یادداشت با عنوان تحول یا تغییر گفتمان، مسئله این است! نوشت «ادعاهای اخیرِ آقای سحرخیز، مبنی بر عدم علاقه اصلاحطلبان به مکتب امام، از همین سنخ میباشد. آقای سحرخیز که خود گرفتار تغییر گفتمانی شده و هیچ نسبتی بین گفتمان کنونیاش و گفتمان اصلاحطلبی وجود ندارد، قیم مأبانه توصیفی ارائه میدهد که هیچ نسبتی با واقعیت ندارد. آقای سحرخیز حق دارد که خود را متعلق به گفتمانی دیگر بداند، حق اوست که در چرخه زمان از گذشته خود پشیمان باشد و گذشته خود را انکار کند و به باد دهد و این حق را در قالب تحلیل و تبیین ارائه دهد، همچنان که چنین کرد؛ اما او حق ندارد به نام جریان و گفتمانی سخن براند و ذیل تابلویی سینه بزند که هیچ نسبت گفتمانی و سنخیت فکری با آن ندارد. مهمترین عنصر گفتمان اصلاحطلبی همچنان پاسداری از میراث امام (ره) است و تمام عناصر این میراث اصلاحطلبانه میباشد. تبار اصلاحطلبان به امام ختم میشود و تمایز آنان در علایقشان نسبت به مکتب امام است. اصلاحطلب واقعی کسی است که تحتفشارهای زمانه اصل را رها نکرده و قبله را تغییر ندهد. بیاصل ماندن، به تذبذب و بیگانه گرایی منتهی میشود و اتفاقاً رفتار امثال آقای سحرخیز مُهر تائید بر ادعاهای بخشی از اصولگرایان است؛ زیرا در همه این سالها برخی اصولگرایان مدام تلاش میکردند به اصلاحطلبان اتهام براندازی و استحاله وارد کنند. مقاومت بدنه اصلی اصلاحطلبان که با هزینه سرسامآوری همراه بود، نشان داد که این اتهامات ناروا، ناعادلانه و غیرمنصفانه است؛ اما تعداد انگشتشماری مصداق این اتهام هستند و البته هیچ نسبتی با اصلاحطلبان ندارند.»
روزنامه اعتماد
روزنامه اصلاحطلب اعتماد نیمتای بالای صفحه اول خود را به تیتر «با تمدید مذاکرات مخالف نیستیم» اختصاص داده است.
· تکاپوی آغاز فعالیت جبهه فراگیر هاشمی
روزنامه اعتماد در صفحه احزاب خود به بررسی ایده شکلگیری جبهه فراگیر از سوی هاشمی رفسنجانی که در جلسه ایشان با اعضای شورای مرکزی حزب اعتماد ملی صورت گرفت پرداخته است؛ گروه سیاسی روزنامه اعتماد معتقد است که به دلایل تجربه تحزب، وجه الملل بودن، نیاز امروز کشور، کمک به نهادینه شدن تحزب و اقبال گسترده میان فعالان سیاسی باید حجتالاسلام هاشمی محور این جبهه فراگیر باشد، در بخشی از این یادداشت آمده است «هاشمی اگرچه در سالهای میانی دهه ۷۰ موردانتقاد جریان چپ قرار داشت و این انتقاد گاه تا مرز تخریب هم پیش رفت اما کمتر از یک دهه بعد با اقبال چپهای اصلاحطلب مواجه شده و از آن به بعد به یکی از تکیهگاههای این جریان بدل شد. پس از انتخابات پرحاشیه سال ۸۸ هاشمی بخشهای وسیعتری از اصلاحطلبان و حتی تحول خواهان ایرانی را هم حامی خود دید و با ثبتنام در انتخابات ریاستجمهوری سال گذشته وزنکشی واضحی رخداد تا تمام فعالان سیاسی و مقامات حاکمیتی با یک حقیقت روبهرو شوند: محبوبیت هاشمی باوجود تمام تخریبها در ۳۶ سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است. او البته پس از رد صلاحیتش توسط شورای نگهبان بار دیگر هوشمندی سیاسی خود را به رخ کشید و بهجای قهر با نظام آن موج عظیم را به سمت سبد رأی حسن روحانی هدایت کرد.»
روزنامه شرق
روزنامه اصلاحطلب شرق صفحه اول خود را به تیترهای «مخالف تمدید مذاکره نیستیم» و «پشت پرده جنگ نفتی عربستان علیه ایران» اختصاص داد.
· اتحادیه دانشجویان اصلاحطلب در دانشگاه «آزاد»
روزنامه شرق در صفحه سیاسی خود خبر آغاز یک تشکل اصلاحطلب در دانشگاه آزاد اسلامی داده است؛ مرجان توحیدی در این گزارش خبر نوشت «اولین اتحادیه تشکلها و انجمنهای اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد با برگزاری نشستی در ارومیه اعلام موجودیت کرد. این اولین اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشگاه آزاد است که 30 تشکل عضو آن همگی گرایش اصلاحطلبی دارند و به همین دلیل عنوان «اولین اتحادیه اصلاحطلب انجمنهای اسلامی دانشگاه آزاد» را یدک میکشد. آنچه این اتحادیه را از سه اتحادیه دیگر دانشگاه آزاد متفاوت میکند، این است که علاوه بر اساسنامه، دارای مرامنامه و مانیفستی است که مبنای آن خطمشی اصلاحطلبی است و به همین دلیل روند حرکت اتحادیه بر مبنای مرامنامه در دورههای زمانی مختلف غیرقابل تغییر خواهد بود»
روزنامه آرمان امروز
روزنامه آرمان امروز صفحه اول خود را به تیترهای «آیت آ...هاشمی به عربستان سفر کند» و «برای امربهمعروف نمیتوان به گروهی وکالت داد» اختصاص داد.
· احمدینژاد رئیسجمهور در سایه
«احمدینژاد در سودای بازگشت به قدرت» این گزاره اصلی گزارش خبری روزنامه آرمان درباره سایت جدید حامیان احمدینژاد است؛ روزنامه آرمان در صفحه سیاسی خود نوشت «این سایت که نام «مهر مردم» را دارد بسیار شبیه سایت دولتی و رسمی رئیسجمهور است که پس از تغییر دولتها به انتشار اخبار دولت جدید در آن پرداخته میشود. راهاندازی سایتی با همان فرمت دو پیام دارد: یکی اینکه حامیان منتظر بازگشت باشند و دیگر اینکه احمدینژاد هنوز خود را در جایگاه رئیسجمهور میبیند که هفته پیش تصویر او در حال جمعکردن نامه از مردم منتشر و دیروز سایتش که توضیح آن «سایت اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهور دولتهای نهم و دهم» بود آغاز به کارکرد. به نظر میرسد او تمایل دارد تا زمان بازگشت به قدرت در قامت رئیسجمهور در سایه فعال باشد.»
· پیروزی روحانی مرهون سیاست اصلاحطلبان است
عبدالله ناصری از اعضای حزب منحله مجاهدین در گفتوگو با روزنامه آرمان به وضعیت سیاسی اصلاحطلبان در شرایط فعلی پرداخته است؛ این فعال سیاسی اصلاحطلب با انتقاد از وضعیت سیاست داخلی در دولت یازدهم، پیرامون رویکرد دولت حجتالاسلام روحانی گفت «درست است که برخی از دوستان میآیند و اعلام میکنند دولت آقای روحانی دولت اعتدال است و اصلاحطلب نیست اما باید در این راستا، به دو نکته توجه کنند؛ اولین نکته اینکه اصلاً پیروزی آقای روحانی مرهون سیاست، جمعبندی و راهبرد تاکتیکی اصلاحطلبان بود. دوم هم اینکه اگر دقت کنیم آقای روحانی شعار اصلاحطلبانه داد که پیروز شد. اعتدال گفتمان نیست بلکه اعتدال یک روش است»
روزنامه ایران
روزنامه دولتی ایران، صفحه اول خود را به تیترهای «معافیت مالیاتی حقوق یکمیلیون و 150 هزار تومان» و «هیات مذاکرهکننده، پرتلاش، دلسوز، مستحکم و منطقی است» اختصاص داد.
· خاطره آیتالله وحید خراسانی از هاشمی رفسنجانی
روزنامه دولتی ایران در ستون «دیگه چه خبر؟» صفحه سیاسی خود به روایت طه هاشمی از دیدار حجتالاسلام هاشمی رفسنجانی با آیتالله وحید خراسانی میپردازد؛ معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی در صفحه فیسبوک خود نوشت «ایشان فرمودند آقای هاشمی را سالیان متمادی است که میشناسم و خاطرهای تعریف کرد که وقتی آیتالله خمینی آمدند من وقت خواستم که خدمت ایشان برسم، فوری وقت دادند و من (آیتالله وحید) به ملاقات ایشان رفتم. کنار آقای خمینی نشستم و روبهروی ما آقای اشراقی داماد امام (ره) نشسته بود؛ دیدم یک شیخ جوانی آمد و فردی را مطرح کرد و گفت این آقا خوب است والی (استاندار) اصفهان باشد و ایشان قبول کردند. چند دقیقه بعد آمد و فرد دیگری را به آیتالله خمینی معرفی کرد و گفت این آقا مناسب است استاندار فلان استان باشد؛ بازهم امام مایید کردند. دوباره آمد خدمت امام خمینی و گفت آقای امامی کاشانی مناسب است مسئول مدرسه سپهسالار باشد؛ بازهم امام خمینی قبول کردند. آیتالله وحید ادامه دادند: برای من عجیب بود! پیش خود گفتم این شیخ کیست که رهبر انقلاب اینهمه به او اعتماد دارد و حرفش را میپذیرد! رو کردم به آقای اشراقی و گفتم این شیخ کیست؟ ایشان هم جواب داد ایشان آ شیخ علیاکبر هاشمی رفسنجانی است.»