سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان می‌گوید ما به دنبال جنگ‌افروزی نیستیم، اما اگر طبل جنگ را بزنند، اهل جنگیم؛ معنی این پیام این است که به تصور خودشان توانسته‌اند پای خود را در یمن محکم کنند و وقتش شده برای ما عربده بکشند.

گروه بین‌الملل مشرق- موقعیت ژئوپلتیک یمن به‌رغم این‌که سرزمین خیلی غنی از لحاظ منابع طبیعی نیست، از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است. اصولا موقعیت ژئوپلتیک این کشور باعث می‌شود نگاه ما به تحولات یمن بسیار جدی‌تر از اتفاقات سوریه و عراق و لبنان باشد. شرایط تحولات یمن به نحوی است که می‌تواند بسیاری از معادلات منطقه و وضعیت بازیگران منطقه‌ای را تحت تأثیر قرار دهد.

گروه بین‌الملل مشرق طی گزارشی به تحولات یمن از حمله ائتلاف عربی به رهبری عربستان تا آرمان تشکیل ناتوی عربی-اسلامی توسط محور غربی-عربی، چالش‌هایی که در این راه با آن مواجه هستند و از طرف دیگر "عربده‌کشی‌شان مقابل ایران" پرداخته است. گزارش قبلی مشرق درباره تحولات یمن از استعفای عبدربه منصور هادی تا آغاز حمله ائتلاف عربی به رهبری عربستان را می‌توانید از این‌جا بخوانید.

عربده‌کشی سعودی‌ها مقابل ایران
جنگنده رژیم صهیونیستی برای کمک به عربستان در جنگ با یمن به پرواز درمی‌آید

ارتش عربستان نیروی زمینی قدرتمندی ندارد. فقط موشک‌ها و اسلحه‌هایی را در اختیار دارد که سال‌های سال است آن‌ها را خریداری کرده است.‌ سرباز واقعاً جنگی و پای کار ندارند. خلبانن‌هایشان می‌توانند بیایند و یک منطقه را بمباران کنند و کسی هم دستشان به آن‌ها نرسد، اما اگر واقعاً می‌خواهند بجنگند، باید جانشان روی دست بگیرند علیه یک کشور دیگر حمله کنند که عربستان چنین نیروی زمینی را ندارد.

عربستان حداقل یک لشکر باید برای ورود به "حضرموت" و گرفتن محدوده آن تا "عدن" آماده کند. هم باید مبنای تجزیه و جنگ داخلی را شکل می‌دهد و هم جلوی پیش‌روی انصارلله را به سمت بقیه مناطق بگیرد. اگر چنین اتفاقی بیفتد، آن‌وقت ممکن است زیان‌های استراتژیکی که منتظرش هستند، از قبیل تجزیه بخش‌هایی از عربستان و آشوب در این کشور، رخ ندهد.

یکی از امیدهای عربستان از جنگ با یمن، این است که شاید آن‌ها را مجبور کنند دور میز مذاکره بنشینند و سعودی‌ها از این طریق بتوانند به آن‌چه که می‌خواهند برسند. لذا منصور هادی می‌گوید مذاکرات باید در ریاض صورت بگیرد. یا مثلاً پادشاه عمان می‌گوید عمان برای پذیرایی از مذاکرات آماده است. طرح‌های سیاسی گوناگونی برای یمن وجود دارد. الجزایری‌ها، عراقی‌ها و عمانی‌ها همه طرح داده‌اند.

عربستان که یمن را فقیر و ضعیف می‌خواسته، اکنون مشاهده می‌کند این کشور قدرت گرفته و برای استقلال خود تلاش می‌کند. بنابراین سعودی‌ها باید حمله می‌کردند و جلوی ضرر را می‌گرفتند، آن هم ضرری که ساده نبود، بلکه یک ضرر استراتژیک بزرگ بود. این اتفاق عربستان را مجبور کرد یک گزینه تلخ به نام حمله نظامی را به اجرا بگذارد. حکومت این کشور برای این حمله، هزینه زیادی داده است. سعودی‌ها آماده جنگیدن با کسی نبودند. سلاح‌ها و موشک‌هایشان را صرفاً خریداری کرده بودند تا به شرکت‌های اسلحه‌سازی کمک کنند و رانت‌خواری میان شاهزادگان ایجاد نمایند، اما آماده جنگ نبودند.

عربستان از آن‌جایی که توانایی جنگیدن را ندارد، می‌گوید این جنگ با منافع ما هم‌جهت است و بنابراین ما نقش نرم‌افزاری در این عملیات ایفا می‌کنیم. نقش استخباراتی داریم، یعنی به کشورهای دیگر می‌گوییم کجا را باید بزنند. عربستان، خود توانایی اقدام مستقیم و مستقل نظامی را ندارد و از این جهت به اسرائیل شبیه است.

هر دوی این‌ها می‌خواهند هم‌پیمانان دیگرشان را قربانی خود بکنند. به کشورها می‌گویند بیایید با هم ائتلاف تشکیل بدهیم، اما خودشان نمی‌خواهند مستقیم وارد درگیری شوند. دوست و شریکشان را سپر بلای خود می‌کنند. رژیم صهیونیستی نیز می‌گوید من توانایی مقابله با ایران را ندارم، اما برای این کار، عرب‌ها را علیه ایران متحد می‌کنم. لذا مشاهده می‌کنیم که عربستان به دنبال جذب پاکستان برای وارد شدن به جنگ علیه یمن است.

پاکستان فعلاً از مشارکت خود پرهیز کرده است، ولی می‌گوید ما از امنیت عربستان حمایت می‌کنیم. عربستان به دنبال نیروی زمینی پاکستان و مصر و اردن و امارات است، چون خودش از نیروهای هوایی برخوردار است. چرا پاکستان توان مداخله ندارد با این‌که وابسته به عربستان است؟ این کشور ملاحظه ایران را در نظر دارد. نواز شریف به عنوان کسی که با جناح‌های اسلام‌گرا در پاکستان رابطه دارد، به عمق استراتژیک ایران نیازمند است، لذا می‌بینیم به‌رغم میل خود، ناچار است که چنین موضعی بگیرد.

عربده‌کشی سعودی‌ها مقابل ایران
پاکستان می‌گوید به امنیت عربستان پایبندیم، اما در جنگ با یمن کمکی نمی‌کنیم

چرا نمی‌تواند وارد جنگ با یمن شود؟ مصر مشغول نزاعات خود با اخوان‌المسلمین است. صحرای سینا در دست نیروهای مختلفی است. امنیت مصر، حتی امنیت شهرهای آن، در دست ارتش است، اما ارتش نمی‌تواند در همه جای مصر مشغول مقابله با گروه‌های مختلف باشد. ضمن این‌که قاهره دچار مشکل اقتصادی هم هست. نمی‌تواند در حال حاضر برای خود جبهه جدیدی باز کند.

حتی آمریکا هم‌اکنون به این نتیجه رسیده که کل منطقه دارد از دستش خارج می‌شود. یمن که گفتیم یک ثروت ژئوپلتیک بسیار گسترده در خود دارد، اگر به دست انصارلله بیفتد، موجی می‌شود که تا ته منطقه ادامه پیدا می‌کند.‌ این روزها خبرها حاکی از آن است که آمریکایی‌ها می‌خواهند تئوری کسینجر در مورد چاه‌های نفت در خلیج فارس، یعنی اشغال نظامی چاه‌ها، را اجرا کنند. مهم‌ترین چیز در منطقه برای آمریکا، امنیت اسرائیل به اضافه نفت است. اگر نتوانند نفت و امنیت را نگه دارند، تمام معدلات منطقه برایشان به هم می‌ریزد و دست آمریکا از منطقه کوتاه می‌شود. یمن برای آمریکایی‌ها از همین لحاظ، اهمیت زیادی دارد.

یک سؤال مهم دیگر هم این‌جا مطرح می‌شود: چرا انصارلله جواب عربستان را نمی‌دهد؟ چون عربستان با کینه‌توزی وارد جنگ شده است، یعنی به هیچ‌کس رحمی نمی‌کند، همه مردم را به خاک و خون کشیده است و از همه نوع اسلحه سنگین استفاده کرده است. این جنایت جنگی علیه یمن است. انصارلله از این قضیه استفاده می‌کند. استفاده او از این قضیه به دست آوردن هم‌بستگی ملی مردم است. با این کار افکار عمومی مردم و منطقه را علیه عربستان تحریک می‌کند، اما دلیل مهم‌تر و مؤثرتر این است که انصارلله به دنبال این است که نیروهای داخلی را یکپارچه کند. اگر نتواند این کار را انجام دهد، حمله علیه عربستان پیامدهای دشواری به آن‌ها تحمیل خواهد کرد.

عبدالله صالح از لحاظ مذهبی، زیدی است و هم‌قبیله حوثی‌ها محسوب می‌شود. وی در گذشته به آل احمر پیوسته بود و با هم پایگاه اصلی قدرت یمن را تشکیل می‌دادند. صالح وقتی دید عربستان به عنوان یک مهره سوخته به او نگاه می‌کند،‌ به انصارلله پیغام فرستاد و به حوثی‌ها پیوست. لذا دیدیم انصارلله زمانی که از "صنعا" عبور کرد و خواست در استان‌های جنوبی پیشرفت کند،‌ خیلی راحت همه استان‌ها را تصرف کرد. قبیله آل احمر و قبیله صالح در این استان‌ها بودند. به خاطر همین هم الآن عربستان با عبدالله صالح بد شده است و می‌گوید دستش با انصارلله در یک کاسه است.

باید توجه کرد که انصارلله قطعاً قدرت پاسخ نظامی به عربستان را دارد، چه قدرت نظامی کلاسیک و چه غیرکلاسیک. شاید هیچ چیزی مانند هواپیما یا ناو نداشته باشد، اما موشک‌های زیادی دارد که اسکات هم در این مجموعه دیده می‌شود. کافی هست موشک‌های اسکات خود را به سمت بیابان‌های دبی نشانه بروند. با این اقدام، بورس دبی سقوط می‌کند. همچنین می‌تواند موشک‌هایش را در "الشرقیه" رها کند.

البته این‌ها صرفاً گمانه‌زنی درباره آینده تحولات است، در صورتی که اگر اوضاع به این جهت سوق پیدا کند، آمریکا به احتمال زیاد خودش وارد می‌شود و طرح کسینجر را اجرایی می‌کند. الآن هنر آمریکایی‌ها، نمد مالی آنهاست. خرد خرد و ملایم، می‌توانند آبراه را ببندند. اتفاقاً انصارلله هم هیأتی به مصر فرستاده‌اند تا خیال این کشور را از باب المندب راحت کنند. گفته‌اند هر کاری را حاضریم برای اطمینان دادن به شما انجام بدهیم. البته این بندر هم جزو گزینه‌های استراتژیک هست، اما انصارلله می‌داند چه کاری را چه زمانی انجام دهد. موشک‌های پیشرفته‌ای در دوران حکومت منصور هادی در اختیار ارتش یمن بوده است، موشک‌هایی که آمریکایی‌ها آن‌ها را به تازگی به ارتش داده بودند. در همین فاصله که منصور هادی تحت‌الحفظ بوده، همه آن‌ها را با خود برده‌اند.

عربده‌کشی سعودی‌ها مقابل ایران
انصارلله برای پاسخ دادن به عربستان، بیش از یک راه دارد

یک سؤال مهم دیگر این است که آیا انصارلله می‌تواند وضعیت عربستان سعودی را به خطر بیندازد؟ حوثی‌ها پاسخ‌های استراتژیک و غیراستراتژیک می‌توانند به تجاوزگری سعودی‌ها بدهند. همین الآن در شهر "القطیف" عربستان آشوب است، یعنی این کشور دچار مشکلات داخلی هم هست. کافی است یک موج جدی راه بیفتد و عربستانی‌ها را با مشکلی اساسی مواجه کند. باید توجه داشت که ملک سلمان یک فرد افراطی است و حمایت خود را از کل افراطی‌های منطقه اعلام کرده است.

وزیر دفاع کنونی عربستان بدون هیچ سابقه نظامی، به این سمت منصوب شده است و هیچگونه درک و تجربه نظامی ندارد. ممکن است حماقت‌هایی از خود نشان دهد. چه کسی زودتر از بقیه نگران می‌شود؟ "متعب" فرمانده گارد ویژه عربستان. متعب فردی اطلاعاتی و عاقل است، اما در رأس قدرت و مجموعه قدرت، وضع خوبی را ندارد. این‌ها نقاط ضعف استراتژیک سعودی‌ها هستند.

از طرف دیگر، انصارلله می‌تواند پاسخ غیراستراتژیک هم بدهد. خیلی راحت می‌تواند فضای جهانی را تحریک بکند. می‌تواند از جهت امنیتی بی‌ثباتی برای اسرائیل به وجود بیاورد.‌ با اقدامات پارتیزانی و هجوم‌های غافلگیرکننده می‌تواند پادگان‌های مرزی ‌آن‌ها را به چالش بکشد.‌ مثلاً مدتی قبل، عشایر سر مرز حمله کردند و چند نفر را کشتند و زخمی کردند.

عربستان و آمریکا هم این‌ها را می‌فهمند. این‌طور نیست که غربی‌ها صد در صد با سیاست و نگاه عربستان در یمن و کارهایی که دارد انجام می‌گیرد موافق باشند. به همین دلیل نیز سعودی‌ها از آمریکایی‌ها دلخور هستند. فکر می‌کنند که غربی‌ها و آمریکایی‌‌ها آن طوری که لازم است با آن‌ها همکاری نمی‌کنند. آمریکایی‌ها می‌گویند ما الآن هزاران مشکل داریم، ‌اگر یک سرباز برای کمک به شما بقرستیم و کشته شود، هزار جواب باید به دیگران پس بدهیم.

نکته‌ای که این‌جا قابل توجه است این‌که وحشی‌گری‌های عربستان، استفاده آن‌ها از سلاح‌های ممنوعه و نوع رفتارهای جنگ‌طلبانه این‌ها، می‌تواند به انصارلله کمک کند. می‌تواند موجب ایجاد انسجام داخلی در یمن شود. مثلاً ناسیونالیست‌های یمنی جزو کسانی بودند که تا قبل از حمله عربستان، به انصارلله اعتراض می‌کردند. حاضر بودند از منصور هادی حمایت کنند، ولی از جریان انصارلله حمایت نکنند. این قضایا موجب شد که که در کنار انصارلله قرار بگیرند. جنبش جنوب که جنبش چپ محسوب می‌شود، نیز به همین شکل با انصارلله همراه شد.

عربستان دلش می‌خواهد حمله زمینی را هرچه سریع‌تر شروع کند، چون منافع استراتژیک خود در این امر می‌بیند، اما ابزار آن را در دست ندارد. اما این معناش این نیست که به دنبال راه‌حل دیگری نیستند؟ اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا می‌گوید ما باید بین ائتلاف ضد داعش در عراق و ائتلاف سعودی در یمن پیوند ایجاد بکنیم تا از داخل آن یک ائتلاف ضدایرانی خارج شود. اگر چنین چیزی شکل بگیرد، از آن‌جا که ائتلاف ضد داعش عبارت است از چند ده کشور غربی، ممکن است از داخل آن یک نیروی زمینی حرفه‌ای‌تر خارج شود. ضمن این‌که مشروعیت جهانی هم پیدا می‌کند.

عربده‌کشی سعودی‌ها مقابل ایران
آمریکا کاملاً از جنگ عربستان علیه یمن حمایت می‌کند

با توجه به این‌که شرایط یمن مهم است و معادلات منطقه‌ای را به هم می‌ریزد، کشورهای غربی حاضرند هر کدام یک گروهان تعیین کنند به بگویند ما حاضر نیستیم 100 کشته بدهیم، اما 10 کشته را برای این کار می‌دهیم، چون ارزش استراتژیک دارد. قطعاً در آمریکا هم در دور بعدی که جمهورخواهان وارد حکومت می‌شوند و سیاست‌هایشان را اعمال می‌کنند،‌ واشنگتن به سمت افراطی شدن سوق می‌یابد. این اتفاق از چند سال پیش برنامه‌ریزی شده و آن‌ها به دنبال تشکیل یک ناتوی عربی در منطقه هستند که ماهیت و کارکرد آن برای شرایطی مشابه یمن است.

این چاقو برای ما در حال تیز شدن است. یک ناتوی ظاهراً اسلامی می‌خواهند تشکیل بدهند. امارات 30 سال است که با ناتو همکاری می‌کند، تا بتوانند بعداً در مقابل ایران بایستند. این اتفاق اگر اتفاق بیفتد، ممکن است انقلاب یمن به سرانجام نرسد. می‌تواند پیامدهای منطقه‌ای هم داشته باشد. شاید انصارلله مجبور شود قدرت را بار دیگر با مخالفان تقسیم کنند، همان‌طور که علی عبدلله صالح و منصور هادی ناچار شدند در یک دوره‌ای بپذیرند که این کار را بکنند.

سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان می‌گوید ما به دنبال جنگ‌افروزی نیستیم، اما اگر طبل جنگ را بزنند، اهل جنگیم. معنی این پیام این است که به تصور خودشان توانسته‌اند پای خود را در یمن محکم کنند و وقتش شده برای ما عربده بکشند. معتقدند نصف راه را هم با تشکیل ناتوی عربی طی کرده‌اند و رسماً برای ما تهدید بزرگی شده‌اند.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 30
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 4
  • ۰۰:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    عربستان با کل این کشور های گوگولی مگولی خلیج فارس هم که باهم جمع بشن هیچ غلطی نمیتونن در برابر ایران بکنند
  • ۰۰:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    16 روزه میخوان پاسخ سخت بدن امیدوارم مثل پیشروی های ارتش سوریه در تلویزیون ما نباشه
  • ۰۱:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    اسکات دیگه چیه؟! نکنه منظورت اسکاده؟ اون جنگنده اسرائیلی واسه چی باید در کمک به عربستان به پرواز بیاد؟مگه عربستان خودش هواپیما نداره؟ اصن یه چیزی بگم فر بخورید! اون هواپیما غیرمسلحه!....موشکی که در ظاهر فکرمیکنید روش نصبه آموزشیه(به رنگ آبی ش دقت کنید) مشرق ملت رو چی فرض کردی؟
  • ایران ۰۱:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    هنوز انسجام درونی در داخل یمن شکل نگرفته و از طرفی عربستان هم دچار ضعف قدرت در مقابل جبهه داخلی و هم اینکه هنوز در حال مذاکره با برخی گروه های هست که مخالف به قدرت رسیدن حوثی ها و هم القاعده و طالبان و........ میخواد کنارهم داشته باشه اگه اینا ممکن بشن عربستان حمله زمینی شروع میکنه با توجه به حمایت امریکا
  • ۰۲:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    اونایی که منفی میدن فازشون چیه بابا از ملخ خورها حمایت میکنین وای اگر خامنه ای حکم جهادم دهد ارتش عالم.......
  • ۰۳:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    عربهای وهابی عیاش با موشکهای ایران خودشونو خیس میکنن...
  • ۰۵:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    برادرانی که گلایه دارند چرا تا الان انصارالله پاسخ نداده بدانند چیزی هست که در اینده خیلی نزدیک اتفاق خواهد افتاد به شما قول میدم فقط نظاره گر باشید جواب سخت شیعیان یمن
  • احمد ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    آمریکایی ها دلایل مختلفی برای حمایت از عربستان در جنگ با یمن دارند . 1- ثبات قیمت نفت در بازار جهانی . 2- امنیت شاه راه خروجی نفت در دریای سرخ و خلیج عدن . 3- کوتاه کردن دست ایران از کنترل مرزهای آبی یمن به جهت اینکه ایران در صورت لزوم با ایجاد پایگاه دریایی و ساحلی می تواند ناوه های آمریکایی را حتی در اقیانوس هند تهدید کند . 4- خالی کرد جبهه پشت خود در خلیج فارس . قدرت گرفتن حوثی ها و حضور ایران در یمن می تواند به مانند یک قیچی برای ناو های آمریکایی در خلیج فارس باشد . 5- در صورت پیروزی حوثی ها ، محاصره مرزهای های عربستان توسط نیروهای وفادار به ایران و احتمال چرخش دوباره عمر البشیر در سودان به سمت ایران و این یعنی محاصره کامل عربستان _ کنترل کامل دریای سرخ و باب المندب و کاهش قدرت و نفوذ آمریکا در منطقه . بنابراین آمریکا و هم پیمان آن هر کاری برای مهار قدرت حوثی ها انجام خواهند داد تا قدرت در دست نیروهای مایل به ایران قرار نگیرد . بنابراین یکی از گزینه های کار آمد در بر هم زدن قوای جنگی عربستان ، ایجاد اتحاد بین حوثی ها و شیعیان عربستان است و این کار ازطریق ارسال پیام و بدعت گرفتن از قبایل شیعه عربستانی و حضور در جنگ احتمالی زمینی در جهت همکاری با حوثی است . این کار می تواند آل سعود را وارد نماید تا از تهدید و جنگ افروزی بیشتر در یمن دست بردارد . از طرف دیگر حوثی ها باید به سعودی ها اطمینان دهند که منافع شان را در حد معقول حفظ خواهند کرد در این صورت در چشم اندازی طولانی آما کار آمدتر ایران می تواند بر منطقه مسلط گردد .
  • قربانعلی ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    خاک بر سر کشورهای عربی که دست پنهان و اشکار دشمن(امریکا و اسرائیل) را نمی بینند! حضرت علی ازاین جماعت چه نمی کشید!!
  • امیر ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    یکی جواب سئوالم رو بده چرا جواب نمیده یمن هر روز میگن جواب میدیم ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • محمد رضا ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    به نظر میرسه تاکتیک تاخیر در پاسخ به سعودی ها داره کم کم جواب میده . ایجاد اتحاد بین همه اقوام و احزاب و گروه های به شدت متشتت یمنی کار سختی بود که به برکت این تاخیر و حماقت سعودی ها تحقق یافت. از طرف دیگر لازم است انقلابیون تسلط خود را بر مابقی استانهای پاکسازی نشده و حذف القاعده و طرفداران منصور هادی تثبیت کنند و سپس با عربستان و مابقی کشورهای عضو ائتلاف دست به یقه شوند.شب دراز است
  • محمد22 ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    يمن فرصت خيلي كمي داره اينجوري نيست كه تا زمان طولاني صبر كنن بعد جواب عربستان رو بدن مشكل يمن نياز به واردات غذا هست مه الآن راه دريا خشكي و هوايي بسته شده و بايد از ذخيره شون استفاده كنن احتمالا انصارالله مي خواد با مخالفان داخلي اعتلاف كنه ولي داره تلاش مي كنه امتياز بيشتري بگيره اينكه پيروزي انقلاب يمن رو نشانه ظهور دونستن يعني كار بزرگي قراره اتفاق بيوفته و نبرد سختي در پيشه
  • جواد ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    برخي از تحليل ها ميداني است در تحليل هاي ميداني عوامل مادي تاثير گذارند اما نكته مهم تحليل هاي روايي است . آنجا كه پرچم اهالي يمن را در حوادث آخر الزمان پر رنگ مي داند . آنچه مسلم است از دير باز هدف دنيا طلبان حذف تشيع و افكار امام محور ايشان بوده كه تا كنون بحمدالله شكست خورده و از اين به بعد هم به اعتقاد ما و آنچه مربوط به عصر انتظار است باز هم شكست خواهد خورد . اين وسط نقش هر فرد و در معرض آزمون بودن نظرات تعيين كننده سرنوشت آخرت است . مردم يمن همانگونه كه رهبر عزيزمان فرمودند در عاقبت برنده اين حوادث خواهند بود و رژيم باطل حجاز هم نهايتا بازنده حتمي و قطعي .
  • ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    ما تا به كي بايد خبركشته شدن شيعيان رابشنويم تورو خدا مقابله به مثل كنيد،اين مورچه (عربستان) ديگه بالش درآمده موقع مردنشه فقط اجازه بدهيد تا زير پاهايمان لهشان كنيم
  • ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    آقا چرا حرفی از روسیه زده نشده قطعاً روسیه از انصار الله حمایت میکنه تا به وسیله اونا ایران رو در باب المندب کار بزاره و جلو آمریکا وایسه
  • ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    شما لطف کن قبل از اینکه ترشحات ذهنی خنده دار خودتو بنویسی یه دور متن رو بخون
  • ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    وای خدا چقدر اوضاع پیچیده شده من که دیگه دارم هنگ می کنم ............
  • ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    متن خوبي بود اما بيشتر شبيه يك سخنراني پياده شده بود تا مطلب تحليلي
  • یاسر ی ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    بسیاری از کشورهای حامی عربستان منتظر هستند تا انصارالله یه موشک به سمت خاک عربستان شلیک کنه واونوقت به بهانه حمایت از سرزمینهای مقدس وحمایت از مکه ومدینه وارد جنگ بشن. به همین دلیل هست که تا الان انصارلله واکنش چندانی نشان نداده تا بهانه به ست اونها نده. وعربستان وحامیانشان هم به همین دلیل تاحالا جرات حمله زمینی رو نداشتند
  • خلیج پارس ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    با رونمایی از باور373یک پیام مهم به سعودی های متوهم خواهیم داد
  • ناشناس ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    عربستان با اربابان غربی واسراییل همه انگشت حاج قاسم هم نیستند
  • یونس ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    ریشه آل سعود درحال خشکاندن هست
  • ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    مقاله مختصر و جالبی بود
  • ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    اراجیف آل سعود نادان کمتر از آن است که حتی وقعی به آنها بنهیم
  • masoud ۱۵:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    هر کی هوش جنگ داره تو بیابانهای خارج از ایران قرار بزارند بروند انجا همدیگر را بزنند پای ملت را وسط نکشند
  • ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    ائتلاف مسخره شان را قبلا آزموده اند !!آره همان جنگ 6روزه
  • مجتبی ۱۶:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    اسکات یک نوع لانچر موشکه
  • ۲۳:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    عکس تزیینی است
  • رضایی ۲۳:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    0 0
    اقای سعود وهابی کودک کش اگر شما مرد جنگ بودی بدون کمک اربابتان امریکامیجنگیدید
  • حسن تاتار ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۳
    0 0
    سلام علیکم از این به بعد جنگ وارد ،جنگ فرسایشی شده ودولت عربستان توان جنگ فرسایشی را ندارد وجنگهای غیر منظم (پارتیزانی) برنده جنگ خواهد بود.ان شاالله ملت یمن پیروژ جنگ خواهند بود. اللهم عجل لولیک الفرج

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس