ارزش صادرات کشاورزی چهار سال اخیر ایالات‌متحده بیش از 478 میلیارد دلار برآورد می‌شود و از این رو اداره تجارت کشاورزی در این ابعاد نیازمند ساختارهای کارآمد است.

گروه اقتصادی مشرق-  خودکفایی در بخش کشاورزی از مهمترین اهداف انقلاب اسلامی بوده است. حضرت امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی همواره بر ضرورت خودکفایی کشور در محصولات کشاورزی و مواد خوراکی تاکید نموده و مسئولان را به حرکت در جهت تحقق این هدف، فرا خوانده‌اند. با این حال، همچنان کشورمان در محصولات کشاورزی استراتژیک، به واردات وابسته است.

آشنایی با شرح خدمات و عملکرد متولیان کشاورزی در کشورهای پیشرفته به این سؤال جواب می‌دهد که نقش دولت و وزارتخانه‌ کشاورزی جهت رونق تولید داخلی چیست؟

یکی از مهمترین موانع توسعه کشاورزی، بی‌انضباطی، ناکارآمدی و ناهماهنگی بخش بازرگانی کشاورزی با بخش تولید است. به همین جهت در سلسله مطالبی که توسط مرکز تحقیقات راهبردی غذا و کشاورزی دانشگاه تهران تدوین و در مشرق منتشر می‌شود، به شرح فعالیت‌های بازرگانی وزارتخانه‌های کشاورزی کشورهای پیش‌رو خواهیم پرداخت.

* تجربه آمریکا در خودکفایی کشاورزی

وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا نمونه موفقی در برداشتن موانع بازرگانی در مسیر توسعه کشاورزی است، از هر 12 شغل در آمریکا یکی کشاورزی است که غذای سالم و با قیمت مناسب را در اختیار مصرف‌کننده‌های سراسر جهان قرار می‌دهد.

ارزش صادرات کشاورزی چهار سال اخیر ایالات‌متحده بیش از 478 میلیارد دلار برآورد می‌شود و از این رو اداره تجارت کشاورزی در این ابعاد نیازمند ساختارهای کارآمد است.

یکی از این دستگاه‌های متولی، آژانس خدمات بازاریابی کشاورزی است که به شرح خدمات آن در این گزارش پرداخته می‌شود.

* آژانس خدمات بازاریابی کشاورزی امریکا

آژانس خدمات بازاریابی کشاورزی (Agriculture Marketing Services) با فراهم نمودن ابزارها و خدمات لازم برای تمامی کشاورزی آمریکایی فرصت‌های بازاریابی را ایجاد می‌کند.

ضمانت دسترسی مناسب به غذای با کیفیت و تولیدات کشاورزی سالم برای مصرف‌کننده داخلی و بازارهای صادراتی از دیگر وظایف این دستگاه است.

ریاست این سازمان را خانم آنه آلونزو بر عهده دارد، وی در سال 2013 به این سمت منسوب شد درحالی‌که تجارب زیادی را در حوزه تجارت با خود به همراه آورده بود.

خانم آلونزو در سابقه خود مسئولیت نایب‌رئیسی بزرگ‌ترین شرکت خصوصی غذایی آمریکا را نیز به عهده داشته است و او در کارنامه خود تجربیات موفق اجرایی در مسائل همکاری بین المللی نظیر حوزه‌های مربوط به پایداری تولید و محیط زیست، تعرفه‌ها، مالیات و تجارت را دارد.

وزارت کشاورزی آمریکا و تجربیات موفق در تجارت غذادر ادامه، خدمات آژانس بازاریابی کشاورزی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

1-خرید مازاد محصولات کشاورزان و صنایع تبدیلی در حجم بالا

آژانس بازاریابی کشاورزی وظیفه دارد بخشی از محصولات متنوعی که در داخل آمریکا تولید می‌شود را خریداری کند.

فرآیند کار به این صورت است که در یک فرآیند رقابتی وزارت کشاورزی امریکا به کمک AMS شماری از محصولات غذایی تولیدی و یا فراوری‌شده داخلی را از میان فروشندگان مورد تایید، خریداری می‌کند. خرید مازاد محصولات تولیدی، از کشاورزان آمریکای یک حمایت واقعی است.

علاوه بر آن ضمن کنترل قیمت در بازار، موجب تشویق مصرف تولیدات داخلی آمریکا می‌شود و در آخر محصولات باکیفیت و سالم به‌صورت عمده به مدارس و مراکز ذخیره سازی غذا (Food Banks) در سراسر کشور تحویل داده می‌شود. محصولات خریداری شده شامل 250 رقم از محصولاتی نظیر میوه، سبزی‌ها، گوشت قرمز و مرغ می‌باشند.

هرساله این سازمان برای خرید بیش از 650 هزار تن غذا بیش از 2000 قرارداد منعقد می‌کند و نیمی از این خریدها از تولیدکنندگان بزرگ و حدود نیمی دیگر از کسب‌وکارهای کوچک در ایالات‌ متحده انجام می‌شود.

یکی از اقدامات مهم این سازمان زیرمجموعه وزارت کشاورزی آمریکا، اجرای طرح ناهار ملی برای دانش آموزان (National School Lunch Program) است.

طبق قانون، دولت آمریکا وظیفه دارد برای دانش آموزان زیر 18 سال این کشور روزانه حداقل یک وعده غذای رایگان یا با قیمت پایین فراهم نماید و محل تأمین این مواد غذایی نیز از خریدهای محصولات داخلی توسط AMS صورت می‌گیرد.

وزارت کشاورزی آمریکا و تجربیات موفق در تجارت غذا

برنامه ملی ناهار دانش آموزان یک وعده غذای روزانه را برای 30 میلیون دانش آموز در آمریکا فراهم می‌کند.



2- تهیه اخبار و گزارش‌های مستمر از بازارهای کشاورزی
 
از سال 1915 تا به امروز حدود 100 سال است که سازمان بازاریابی کشاورزی آمریکا برای کمک به بازاررسانی و توزیع محصولات کشاورزی و صنایع وابسته، گزارشات روزانه، ماهانه و سالانه بازار را منتشر می‌کند.

این گزارش‌ها شامل نیازها، مقادیر تولید، سفارشات، خرید و فروش‌ها، کیفیت محصولات، فعالیت‌های کارخانه‌ها، عمده‌فروشی‌های اصلی، اطلاعات حمل‌ونقل دریایی و راه‌آهن و سایر موارد مورد نیاز می‌باشند.


گزارش‌ها این امکان را برای تولیدکنندگان، کشاورزان و سایر کسب‌وکارهای کشاورزی فراهم می‌‌کند تا بازار را ارزیابی کنند و الگوهای قیمت را پایش نمایند و علاوه بر آن ملزومات موردنیاز برای استفاده از انواع وسایل حمل‌ونقل را دریافته و به‌درستی مسیر حرکت خود را تشخیص دهند.

این گزارش‌ها برای محصولاتی همچون پنبه، میوه و سبزی، محصولات اساسی، دام زنده، انواع گوشت، مرغ و تخم‌مرغ، محصولات دانه‌ای و علوفه، شیر و محصولات لبنی و تنباکو ارائه می‌شود.

روش کار نیز به این صورت است که افراد آموزش دیده از طرف این دستگاه زیرمجموعه وزارت کشاروزی استخدام می‌شوند تا اطلاعات را به صورت میدانی تهیه و ظرف چند ساعت با هر وسیله الکترونیکی در دسترس، برای انتشار در تارنمای وزارت کشاورزی ارسال نمایند. مطمئناً ارائه اطلاعات شفاف و به روز، خدمت بزرگی است که دولت امریکا در حق کشاورزان و مصرف کنندگان ارائه می‌دهد.

3-ایجاد انضباط در  بازار محصولات ارگانیک

گواهی ارگانیک تأیید می‌کند که شرایط مزرعه و کشت و تجهیزات مورد استفاده با مقررات ارگانیک وزارت کشاورزی همخوانی دارد یا خیر؛ این گواهی به کشاورزان و کسب‌وکارها این امکان را می‌دهد که محصولات خود را با برچسب ارگانیک به فروش برسانند.

این برنامه به‌وسیله بازبینی گواهی‌ها، پیگیری شکایات و توسل به ‌زور از صحت و درستی محصولات ارگانیک حفاظت می‌کنند و این طرح همچنین به کشاورزان و صنایع تبدیلی و تکمیلی کمک می‌کند تا به بازارهای بین‌المللی و در حال رشد محصولات ارگانیک ورود پیدا کنند.

در حال حاضر کشاورزی بیش از 17 هزار کسب‌وکار ارگانیک را دارا می‌باشد و سالانه در زنجیره خرده‌فروشی آمریکا در حدود 33 میلیارد دلار درآمد داشته است.

وزارت کشاورزی آمریکا و تجربیات موفق در تجارت غذا

سازمان بازاریابی کشاورزی وظیفه ساماندهی به بازار غذای ارگانیک را به عهده دارد

فرصت مدیریت یکپارچه زنجیره تولید تا مصرف پس از تصویب قانون تمرکز وظایف و اختیارات بخش کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی در کشور فراهم شده است.

کارشناسان معتقدند با ورود جهاد کشاورزی به حوزه خدمات بازرگانی بستر رونق تولید کشاورزی و حمایت از مصرف کنندگان فراهم می‌شود؛ در صورتی که مسئولین این وزارتخانه متولی، قدردان اختیاراتی باشند که قانون مذکور مهیا کرده است.

در گزارش های آینده، فعالیتهای دیگر AMS گزارش شده و دیگر کشورها مورد بررسی قرار می‌گیرد.

ادامه دارد ...

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 44
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 13
  • ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    4 1
    ای بابا شما که میگفتید اقتصاد آمریکا رسیده به اخر خط و همین روزاست ما جاشو تو دنیا بگیریم!!؟؟
  • امید ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    1 0
    آمریکایی ها در تلاشند تا با کنترل بازار های غذای جهان بر دنیا تسلط کامل پیدا کنند....
  • ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    1 1
    به درک که آمریکا اینطوریه چ اهمیتی داره دونستن اینا وقتی قرار نیست کاری انجام بشه
  • ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    واقعا این کارها رو انجام میدن؟؟؟ بیخیال حتما اشتباه می کنید مگه میشه یه کشور انقد دولتش طرفدار کشاورزی باشه ؟؟؟ نه حتما توهمه اینجا که اصلا اینطوری نیست دولت و مردم مقصر همه بد بختیارو کشاورزی می دونن...
  • ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    واقعا این کارها رو انجام میدن؟؟؟ بیخیال حتما اشتباه می کنید مگه میشه یه کشور انقد دولتش طرفدار کشاورزی باشه ؟؟؟ نه حتما توهمه اینجا که اصلا اینطوری نیست دولت و مردم مقصر همه بد بختیارو کشاورزی می دونن...
  • ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    واقعا این کارها رو انجام میدن؟؟؟ بیخیال حتما اشتباه می کنید مگه میشه یه کشور انقد دولتش طرفدار کشاورزی باشه ؟؟؟ نه حتما توهمه اینجا که اصلا اینطوری نیست دولت و مردم مقصر همه بد بختیارو کشاورزی می دونن...
  • رضا ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    1 0
    با سلام. دو مشکل اساسی بخش کشاورزی ایران یکی شامل عملیات کم بازده کشاورزی و دیگری وضعیت معیشتی نابسامان کشاورزان ایرانی است. در این زمینه به حق تنها مقصر اصلی سیستم تصمیم گیری و اجرایی کشور است که عمیقا بی مسولیت و ضعیف عمل کرده است. مشاهده گزارش شایسته مشرق نور امید را در دلمان روشن ساخته است. این دغدغه بجای خود را به یک جریان قوی بدل نمایید باشد که مقبول درگاهش درافتد.
  • ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    احسنت!!
  • ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 1
    در ایران برای کشاورزی اب نیست اگر ابی که صرف کشاورزی میشه صرف صنعت بشه بصرفه تره.نمونه اش هم حوزه ی دریاچه ی ارومیه
  • ۱۶:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    فکر کن! صد ساله اخبار بازار و میذارن در اختیار عموم بعد سازمان تعاون مرکزی روستایی ما رفته خواهش کرده از 500 تعاونی که قیمت هاشون رو بدن :)
  • ۱۶:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    1 0
    خوشبيني موجود در اين مقاله جاي نقد دارد چرا كه از دهه 90 ميلادي به بعد و با ورود محصولات تراريخته با بازارهاي آمريكا از سوي شركتهاي بزرگ چند مليتي نظير مونسانتو، دوپانت و ... كشاورزي آمريكا تعريف موجود در اين مقاله را از دست داده و به حلقه اي از سه گانه غذا- بيماري- دارو تبديل شده كه سرمايه گذاران غذا و دارو يكي هستند. يعني غذا جامعه را سير و بيمار مي كند و بيمار نيز محتاج داروست. چيزي كه مي توان آنرا بردگي نوين دانست. فرمولي كه در ديگر نقاط جهان و از جمله ايران در حال پيگيري است و نام ديگر آن پروژه يوژنيك است يعني حذف نژادهاي ضعيف به مفع نژادهاي برتر.
  • ۱۶:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    همه مشکلات به هم متصل هستند خیلی تفکیک پذیر نیست
  • ۱۶:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    100 ساله تسلط دارن دیگه می خوان چی کنن؟
  • ۱۶:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    البته اگه زود بجنبیم تن به کار بدیم و انقد چشممون به .... و..... نباشه کار سختی نیست !!!
  • ۱۶:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    دوست عزیز تنبلی رو باید بذاریم کنار و کار کنیم
  • امید ۱۶:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    قبول ندارم در مطالعه ای که در سال 2013 انتشار یافت اثبات شد که از نظر اقتصادی و محیط زیستی کشاورزانی که از محصولات تراریخت استفاده کردند منفعت بیشتری کسب می کنند! در ضمن نظریه شما جای نقد دارد از این نظر که چرا باید یک کشور سرمایه های بیمه را بر خود تحمیل کند؟
  • امید ۱۶:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    در ضمن نکته دیگر اینکه آمریکا غذاهای تولیدی خود را ب صد ها نقطه از جهان ارسال می کند ولی در آنجا نرخ بیماری بالا نیست. و اینکه هنوز هیچ فکت علمی مبنی بر تاثیر داشتن محصولات تراریخت بر سلامت تولید و منتشر نشده است
  • منظم ۱۶:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 1
    あなたの天候がスティーブマッデンのバージョンはマンスールガブリエルの注意に来たら、我々はその答えが何であるかを見つけることができます。あなたはの-モーメントバケットバッグを持ド·ハーツホーンとルークアイルランドからなるデザインチームはまだ背中に引っ掛けながら手前にスイングバックパックを構築しています。 نظرت چیه مشرق ؟؟؟؟
  • ۱۶:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    چقد نظر تکراری منتشر میکنی مشرق ؟؟؟؟
  • ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    چند وقتی هم هست که کمپینی بر ضد غذاهای تراریخت در آمریکا ایجاد شده تا اعتماد مردم رو نسبت به محصولات این شرکت ها برگردونه این نشون میده مردم آمریکا دارن روی میاورند به مصرف غذاهای اارگانیک لازم به ذکر که شرکت های بزرگ هزینه این کمپین را تقبل کرده اند...
  • ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    خوب خودمش معنی خاصی نمیده خودتو مسخره کن
  • ۱۶:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    چند وقتی هم هست که کمپینی بر ضد غذاهای تراریخت در آمریکا ایجاد شده تا اعتماد مردم رو نسبت به محصولات این شرکت ها برگردونه این نشون میده مردم آمریکا دارن روی میاورند به مصرف غذاهای اارگانیک لازم به ذکر که شرکت های بزرگ هزینه این کمپین را تقبل کرده اند...
  • امید ۱۶:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    مشرق نظرات تکراری رو پاک کن
  • ۱۶:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    تورو جان هر کسی که دوست دارید یکی بیاد اثبات کنه این حرف که منابع آبی کشور اجازه خودکفایی نمیده درست نیست!! دوباره کلانتری داره این حرف رو تکرار می کنه
  • امید ۱۶:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    بعد اگه بهمون غذا ندادند از خونتون میاری گشنه نباشن ملت ؟؟
  • حجت ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    خود سازمان جهانی خواربار سازمان ملل FAO اعلام کرده ایشان حرف اشتباه زده
  • مهدی از قم ۱۸:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    کی همچین حرفی زده؟؟؟؟خودت میگی خودتم برای خودت دست میزنی.یه سری اقتصاد دان امریکایی که اتفاقا نوبل هم گرفتند و حرفشان هم برای امثال تو وحی منزل است گفتند که اقتصادی که در سال 2004 در حدود 3500میلیارد دلار بدهی داشته و الان 18000میلیارد بدهی دارد رو به افول است و به طرف جهان چند قطبی در حرکت هستیم.امثال شما را کاملا درک میکنم چون چیزی برای گفتن ندارید به مسخره کردن متوسل میشوید
  • ۱۹:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    حرفت هم از لحاظ عقلی در درجه اول،و هم از جهت علمی در درجه دوم اشتباهه.خودت تحقیق کن متوجه بشو.یا علی
  • مصطفی ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    احسنت به مشرق به خدا کشور ما همین الان و در اوج بی آبی توانایی تولید میلیونها تن محصولات کشاورزی با کیفت و بی نظیر در دنیا داره و میتونه خیلی تو صادرات موفق باشه
  • پسر ۲۲:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    ولی ایران میبینی یه محصول کشاورزی مازاد داریم ولی بازم واردات داریم خخخخخخخخخخ بعد مسئولان ادعای خود کفایی دارن
  • سروش ۲۲:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
    0 0
    این ارزش صادرات امروز ایالات متحده محقق نمی شد مگر با به راه انداختن انقلاب سفید در ایران که کشاورزی و دامپروری ایران را نابود کرد و امروز ما از یک تولید کننده به وارد کننده محصولاتی که در گذشته تولید می کردیم وابسته شدیم این شگرد شیاطینه.
  • ۰۰:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۸
    0 0
    براي خدا در سايت بياوريد اقاي كارشناس امريكا بر روي ميلياردها ليتر اب شيرين مي باشد و ايران بدون اب و كشاورزي!!
  • ۰۷:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۸
    0 0
    آقای وزیر . بذر یک خیار 500 تومان است . از ما خیار را زیر 1000 می خرند و به قیمت 2200 می فروشند . من با یک میلیارد تومان گلخانه از یک کیلو خیار 200 تومان بدست می آورم و میدانی و مغازه دار 6 برابر من . صدقه سر کوتاهی های شما می خورند
  • ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۸
    0 0
    در كم آبي ايران كه شكي وجود ندارد اما آقايي كه نام ايشان ذكر شده همان كسي هستند كه با طرحهاي عجيب و غريب تيشه به ريشه درياچه اروميه زدند و اطرافيان ايشان هم به هشدارهاي كارشناسان در مورد عواقب زيست محيطي و از جمله خشك شدن درياچه توجهي نكردند و آنرا ترسو و و فناوري ترس برشمردند كه اين هم نتيجه آن است. امااينكه ما به خودكفايي نمي توانيم هم برسيم حرف صحيحي است چون در چيزي به نام كشور خودكفا نمي توان پيدا كرد بلكه اين مديريت كشاورزي آنهاست ( كه اينجا كم است) كه سبب مي شود براحتي در چهارچوبهاي قوانين بين الملل تجارت مواد غذايي داشته باشند و انبارهاي غذايي خود را پر كنند.
  • ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۸
    0 0
    مهدی از قم هم شده کارشناس اقتصاد بدهی خارج هر کشور متناسب با تولید ناخالص داخلی ان کشور سنجیده میشود.
  • ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۸
    0 0
    تیتر مناسبی برای این محتوا آماده نشده است... امیدوارم گوش شنوایی در وزارت جهاد کشاورزی وجود داشته باشد
  • امید ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۸
    0 0
    اگر با استفاده از داده های تلویزیون و برخی سایت ها به این تحلیل رسیدید که ما آب برای کشاورزی نداریم باید بگم شما در اشتباه هستید و نیاز دارید به کمی تامل بیشتر
  • ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۸
    0 0
    ولی تو قوت غالب ملتش مونده
  • ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۸
    0 0
    تیتر می تونست بهتر باشه
  • مهدی از قم ۱۴:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۸
    0 0
    ناشناس میشه بگی تولید ناخالص امریکا چقدر است؟؟؟؟؟مثلا تو کارشناس اقتصادی هستی؟؟؟؟تولید ناخالص امریکا خیلی خیلی پایینتر از بدهیش است.شما چیزی را که نمیدونی بلغور نکن دوست عزیز
  • 145 ۱۷:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۸
    0 0
    به این دروغ ها عادت می کنی هنوز زوده
  • ۰۲:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۳۱
    0 0
    متاسفم برایت
  • ۰۲:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۳۱
    0 0
    مشرق جان عالی کار می کنی
  • علی ۰۱:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۷/۲۴
    1 0
    حالا کی میاد به حرف شماها گوش کنه؟؟؟؟؟!!!!!!!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس