گروه فرهنگی مشرق: یکی از برگه های زرین در کارنامه اسلام مبارزه این آیین الهی با فرهنگ جاهلی و غیر انسانی تحقیر دختران و زنده به گور کردن آنان توسط برخی قبائل عربی است. این پدیده آن چنان از منظر اسلام زشت بوده است که خداوند در قران آیاتی را به این امر اختصاص داده است از جمله آیه 8 و 9 سوره تکویر که طی آن یکی از حسابرسی های خداوند را در روز قیامت پرسیدن از موضوع زنده به گور کردن دختران اعلام می کند: وَإِذَا الْمَوْؤُودَةُ سُئِلَتْ، بِأَيِّ ذَنبٍ قُتِلَتْ (و چون از دختر زنده به گور شده پرسيده شود که به كدامين گناه كشته شده است؟)
اهل بیت علیهم السلام مخصوصا نبی مکرم اسلام ـ صلی الله علیه و آله ـ نیز به تبع قران شریف، در مبارزه با این فرهنگ جاهلی و احیای کرامت انسانی دختران و زنان، تلاش وافری مبذول داشتند و تعالیم و آموزه هایی را در این زمینه عرضه داشتند. آنچه در زیر از نظر می گذرانید، بخشی از این آموزه ها و احادیث است:
رسول اعظم صلی الله علیه و آله فرمودند:
ـ بهترین فرزندان شما دختران هستند . (بحار الانوار ، ج 101 ، ص 92)
ـ دختران پوشیده و محجبه خوب فرزندانی هستند. هر کس یکی از این دختران را داشته باشد خداوند آن دختر را برای او پوشش و حجابی از آتش قرار می دهد و هر کس دو تا از آنها را داشته باشد خداوند او را به خاطر آن دو وارد بهشت می کند. (بحار الانوار ، ج 101 ، ص 91)
ـ از مباركىِ زن اين است كه فرزند نخست او، دختر باشد. (مستدرک الوسائل، ج 14 ص 304)
ـ كسی كه از بازار هدیه ای بخرد و آن را برای خانوادهاش ببرد، مانند كسی است كه صدقاتی را برای افراد مستمند میبرد، پس باید هنگام تقسیم هدیه دختران را مقدّم بدارد؛ زیرا كسی كه دخترش را شاد كند، مانند آن است كه برده ای از فرزندان حضرت اسماعیل ـ علیهالسلام ـ را خریده و در راه خدا آزاد كرده است. (وسائل الشّیعه، ج 15، ص 227)
ـ هر كس سه خواهر یا سه دختر شایسته داشته باشد و به آنان نیكی و احسان نماید، من و او در بهشت همانند این دو انگشت (اشاره به انگشتان سبّابه و وسطی) در كنار یكدیگر خواهیم بود. راوی پرسید: ای رسول خدا! اگر دو نفر سرپرستی شوند، چه؟ فرمود: همان پاداش را دارد. راوی پرسید: اگر یك نفر سرپرستی شود، باز هم همان پاداش را دارد؟ فرمود: آری. (بحارالانوار، ج 101، ص 100)
ـ هدایا را در میان فرزندان به عدالت تقسیم كنید. اگر من میخواستم فضیلتی را (در تقسیم هدیه میان دختر و پسر) در نظر بگیرم، دختران را (در دادن هدیه) مقدّم میداشتم. (نهج الفصاحه، ح 1728)
ـ بهترین فرزندان، دختران هستند. هر كس یك دختر را سرپرستی كند، خداوند متعال او را از آتش دوزخ دور نگه میدارد و آن كس كه دو دختر را سرپرستی كند، خداوند او را داخل بهشت میكند و كسی كه سه دختر، یا سه خواهر را سرپرستی كند، جهاد در راه خدا و صدقه دادن از او برداشته میشود. (بحارالانوار، ج 101، ص 91.)
ـ چه فرزند خوبی است دختر! هم پرمحبّت است، هم كمك كار، هم مونس است و هم پاك و پاك كننده. (بحارالانوار، ج 101، ص 98)
ـ چون شب معراج از سدرة المنتهی گذشتم، از جانب پروردگار خطاب آمد:
ای محمّد! به دختردارها بگو بر این نونهالان غمگین و دلتنگ نباشند، من همان گونه که آنان را آفریدم، خود روزی شان را می دهم. (وسائل الشّیعه ج 15، ص 103)
ـ خانه ای که در آن دخترانی وجود داشته باشند، هر روز دوازده برکت از آسمان بر آن خانه نازل می شود و رفت و آمد ملائکه از آن خانه قطع نمی شود و برای پدر در هر شب و روز، عبادت یک سال را می نویسند. (جامع الاخبار، سبزواری، ص 285)
ـ در حدیثی نقل شده است كه به رسول گرامی اسلام صلی الله علیه وآله خبر دادند، خداوند به وی دختری عطا كرده است؛ حضرت نگاهی به اصحابش كرد، آثار ناخشنودی را در چهره آنان نمایان دید. لذا فرمود: این، چه حالتی است كه در شما میبینم؟ خداوند گُلی به من داده است كه آن را میبویم و (اگر نگران روزی او هستید) روزی او با خداست. (وسائل الشّیعه ج 15، ص 102)
ـ آن حضرت در برخورد با دخترش فاطمه ـ علیهاالسلام ـ همگان را به حیرت وامیداشت. دست دخترش فاطمه را میبوسید و میفرمود: پدرش فدای او باد. (امالی، صدوق، ص 141)
ـ و زمانی كه حضرت عازم سفر بود فاطمه (علیهاالسلام) آخرین كسی بود كه پیامبر از او خداحافظی میكرد و در بازگشت نیز زودتر از هر كسی به دیدن وی میرفت و میفرمود: «بوی بهشت را از دخترم فاطمه استشمام میكنم. (فرائد السّمطین، ج 2، ص 61)
امام صادق علیه السلام فرمود:
ـ پسران، نعمت خداوند هستند ولی دختران، حسنات الهی می باشند. خداوند از نعمت سؤال می کند و به حسنات پاداش می دهد. (وسائل الشّیعه، ج 21، ص 367)
ـ هنگامی که دختری به دنیا می آید، خداوند فرشته ای را مأمور می کند تا بال خود را بر سر و سینه نوزاد دختر بگستراند و بگوید: او دختری ناتوان و ضعیف است؛ هر کس او را کمک کند، تا روز قیامت مورد توجّه خداوند خواهد بود. (وسائل الشّیعه، ج 21، ص 105)
امام رضا علیه السلام می فرماید:
ـ خداوند بر زنان و دختران مهربان تر است تا بر مردان و پسران. (وسائل الشّیعه، ج 15، ص 104)
امام هادی علیه السلام:
ـ گاه می شد افرادی از امامان علیهم السلام برای داشتن فرزند پسر دعایی طلب می کردند، امّا آن بزرگواران دختر را برای آنان می پسندیدند. به عنوان نمونه در حدیثی آمده است:
یحیی بن زکریا ـ از اصحاب امام هادی ـ علیه السلام ـ نامه ای به آن حضرت نوشت و عرض کرد: همسرم باردار است، دعا کن خداوند پسری روزی ام گرداند! امام در پاسخ او نوشت: «چه بسا دختری که از پسر بهتر است.» (سفینةالبحار، ج 1، حرف «باء»)
خانه ای که در آن دخترانی وجود داشته باشند، هر روز دوازده برکت از آسمان بر آن خانه نازل می شود و رفت و آمد ملائکه از آن خانه قطع نمی شود و برای پدر در هر شب و روز، عبادت یک سال را می نویسند.