محمد عطریانفر عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در پاسخ به سؤالی درباره سیر تاریخی جریان نفوذ پس از انقلاب، اظهار داشت: وقتی صحبت از نفوذ میکنیم این مسئله ذوابعاد است و بحث نفوذ در واقع در مقام عوارض ناشی از نفوذ با یک موضوعی است و ظاهر بحث ما سخن گفتن از نفوذ دشمن است.
عطریانفر با بیان اینکه این دشمن منافعش با منافع ملت ایران همساز نیست و منافعشان برای آنها محترم است، ادامه داد: آنها تلاش دارند با روش غیرمشروع و به صورتهای مختلف زمینه و بسترهایی برای بهرهگیری و کسب منافع برای خود از بستر جمهوری اسلامی تدارک ببینند.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران تصریح کرد: وقتی صحبت از نفوذ میکنیم باید ببینیم چه مقامی برای خود در این نفوذ متصور هستند و آیا منافع آنها در آن حوزه قابل استحصال است یا خیر؟
وی تأکید کرد: کشور ایران و نظام سیاسی ما کشوری با اقتدار ملی و سیاسی در جغرافیای منطقه است که منشأ تحولات بزرگی شده و همچنان که از گذشته منشأ اثر بوده میتواند محل طمع برای نفوذ دشمن باشد و کشورهای بزرگ غربی با اندیشه خود درصدد تأمین منافع غیرمشروع از سرزمین ایران هستند.
عطریانفر با بیان اینکه میتوان نسبت آمریکا و ملت ایران را فارغ از حاکمیت جمهوری اسلامی در 10 مرحله دستهبندی کرد و برآوردی از رفتار آمریکا داشت، در واکنش به روایت تاریخی سراج از نفوذ در اول انقلاب، گفت: این روایت تاریخی غلط نیست و من هم قبول دارم اما ما اینجا میخواهیم حوادث را تحلیل کنیم؛ سخن از نفوذ اساساً فاقد معناست و ما باید درباره موضوع مورد نفوذ به بحث بپردازیم.
* نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه از موضع ما خوب است/ باید نفوذ را در زمینه آن بررسی کرد
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران با بیان اینکه اگر جمهوری اسلامی تلاش دارد امروز با حضور معنادار خود در منطقه از اصول انقلاب حمایت و در منطقه نفوذ کند آیا این بد است یا خوب ادامه داد: حتماً خوب است، از این منظر که ما نشستهایم و تحلیل میکنیم این یک امر خوب است کما اینکه این حرکت ما در منطقه از سوی کسانی که درصدد تأمین منافع خود هستند یک امر مزاحم و بازدارنده محسوب میشود.
وی تصریح کرد: آمریکا با بسترسازی که انجام داد میخواست آینده نظام و حاکمیت ایران را با منویات خود سر و سامان دهد و این از منظر منافع آمریکاییها امری خوب تلقی شده است اما این موضوع از نظر من انقلابی و من ایرانی منفی محسوب میشود لذا معتقدم باید درباره زمینههای نفوذ بحث کنیم.
عطریانفر با اشاره به اینکه اگر ما تمامی اتفاقات تاریخی را ذیل یک عنوان کلی نفوذ رد کنیم، این امر کفایت نمیکند خاطرنشان کرد: آیا رویکرد سید مهدی هاشمی، رفتار دولت موقت، اقدامات منافقین خلق و بلایی که بر سر ما آوردند با حرکات کسانی که در پوشش افکار چپ و مارکسیستی اقدام کردند و با بازیگری قومیتها در ابتدای انقلاب یکسان است؟
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران ادامه داد: من تصور میکنم اینها از یک سنخ نیستند و تأثیرگذاری هر کدام از این وقایع متفاوت است، میتوان از این منظر که رأس کل خطیئه را دشمن میدانیم همه اینها را ذیل یک عنوان ببریم اما هر کدام از این اتفاقات تاریخی باید به صورت جداگانه تحلیل شود.
* نفوذ باید نسبت روشنی با منافع ملی ما پیدا کند
وی با طرح این مسئله که اساساً نفوذ باید نسبت روشنی با منافع ملی ما پیدا کند، ادامه داد: ما باید درجاتی از مراتب منافع ملی را نیز دستهبندی شده بررسی کنیم و از این رو صرف اینکه بگوییم فلان گروه قصد نفوذ داشته است وافی به مقصود نیست.
عطریانفر در ادامه خطاب به سراج گفت: چرا شما اینقدر برای جمهوری اسلامی دشمنتراشی میکنید، نظام ایران آنقدر مقتدر است که فقط یک دشمن دارد، یک دشمن بزرگ که قصد نفوذ و تصرف ایران را در سر دارد و آن هم آمریکاست.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران بر همین اساس افزود: اینکه ما انجمن حجتیه، جریان مهدی هاشمی و جریان نفاق را که بیشترین ضربات را به ما زدند بزرگ کنیم با واقعیت منطبق نیست.
وی ادامه داد: وقتی دشمن قصد نفوذ دارد طبیعی است که از زمینههای نارضایتی، اختلاف، مناقشه و دستهبندیها استفاده میکند و با تحریک لایههای مختلف و بزرگ کردن آنها درصدد است آنها را در مقابل نظام سامان بدهد؛ اما با این وجود من هم موافقم که جریان منافقین و گروهک مسعود رجوی بازیچه دست آمریکا بوده است.
عطریانفر با بیان اینکه جریان مهدی هاشمی هم میتواند بستری برای نفوذ باشد اما برای تحقق یک واقعه ما به وجهه فاعلی و قابلی نیاز داریم، افزود: این آمریکاست که بعد از فروپاشی نظام سلطنت کاملاً هشیار بر روی سکوی انتظار با چشم تیزبین آژانسهای اطلاعاتی و امنیتی خود میخواست در فرصتی این فراز را به نفع خود تغییر دهد اما همه آنچه گذشت قطعاتی از پازل ملت ماست که مورد سوءاستفاده دشمن نیز قرار گرفت.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران روایت سراج از قضیه منتظری را مخدوش دانست و گفت: بنده به اعتبار سن بیشتر و سرمایه ارتباطیام از این قضیه مطلع هستم که این گونه که آقای سراج گفت نبوده است، بعد از انتخابات 88 برخی از جوانان من را دیدند و در مباحثه با بنده مهندس موسوی را از اول تاریخ انقلاب تا آن روز به عنوان عامل سیاه معرفی کردند که من به آنها گفتم شما بگویید موسوی در انقلاب رشد کرد و در مقطعی دچار تزلزل شد چرا که این بهتر است لذا ما باید صرفاً موضوع مورد اشکال را نقد کنیم.
* مهدی هاشمی پدیده ناهنجاری در بیت منتظری بود
وی تأکید کرد: مهدی هاشمی پدیده ناهنجار در بیت منتظری بود که میخواست مطامع خود را تقویت کند اما اینکه بگوییم منتظری هم این گونه بوده است درست نیست؛ در باب قائممقامی آقای منتظری یکی از کسانی که از این موضوع دفاع کرد شخص آیتالله خامنهای بود که در مجلس خبرگان رهبری از این پوزیشن و موقعیت ایشان دفاع کرد.
* رنجنامه سیداحمد خمینی مطابق واقعیت ذهنی امام نبود
عطریانفر با اشاره به دلبستگی خود به سید احمد خمینی تصریح کرد: اینکه ایشان رنجنامهای بر پایه دریافت خود مینویسد به معنی واقعیت موجود در ذهن امام نبود با اینکه سیداحمد خمینی عزیز امام و نور چشم ماست.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران با بیان اینکه شخص منتظری علاقهمند به عنوان رهبری در این نظام نبوده است یادآور شد: بلافاصله بعد از نام امام خمینی، نام منتظری به عنوان ابزار نیرومند امام مطرح و تبلیغ میشد اما سادهاندیشیهایی هم نیز از سوی ایشان وجود داشت هر چند که معتقدم وی برای رهبری نظام هوای نفس نداشت.
وی با بیان اینکه درست است که اطرافیان آقای منتظری میخواستند سوءاستفاده کنند اظهار داشت: حضرت امام نیز با شناختی که از آقای منتظری داشت این موقعیت را برای ایشان مناسب تشخیص نمیداد.
عطریانفر یادآور شد: در خبرگان رهبری برخی تندروهای خط امام مثل ما میگفتند خبرگان تضعیف رهبری است اما امام ما را ادب کردند و گفتند این تقویت رهبری است نه تضعیف آن.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران تصریح کرد: در جلسه خبرگان بحث قائممقامی آقای منتظری مطرح شده بود و برخی بر اساس آنچه شنیده بودند به نمایندگی از خبرگان خدمت امام رفتند تا در این باره با ایشان گفتوگو کنند. امام گفته بود که آقای منتظری تمایلی برای رهبری ندارد و مناسب هم نیست لذا شما این را از دستور کار خارج کنید بدون آنکه این موضوع را معطوف به نظر بنده کنید.
وی ادامه داد: آن زمان مذاکرات خبرگان از رادیو ایران پخش میشد و امام مذاکرات خبرگان را از رادیو پیگیری میکردند. ایشان متوجه میشوند که پیش از دستور نام آقای منتظری مطرح میشود و امام نیز برای دفع ضرر مقدر به سیداحمد خمینی میگویند به آن سه نفر که پیش من بودند بگویید باز گردد و زمانی که آنها نزد امام میآیند حضرت امام به آنها میگویند چون نام ایشان در مجلس خبرگان مطرح شده دیگر طرح آن موضوع به مصلحت نیست و اجازه دهید این امر مسیر خود را برود.
عطریانفر با بیان اینکه اگر این طور باشد باید بگوییم که مجلس خبرگان دوم نیز در خط نفوذ بوده است، اظهار داشت: رویکرد امام از این نقطه به بعد مقاومت میشود و بنای ایشان این میشود که آقای منتظری را برای رهبری نظام تربیت کنند اما این تلاش تا روز عزل منتظری به نتیجه مثبتی نمیرسد و شرایط تغییر میکند.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران تأکید کرد: ما باید واقعبین باشیم چرا که واقعبینی رکن سیاستورزی است، من معتقدم تا اطلاع ثانوی آمریکا دشمن شماره یک ماست و منافع ملی ما به هیچ عنوان قابل مذاکره نیست اما باید بدانیم که در تراز منافع ملی کسی در رأس نظام قرار دارد که قدرت نظام است؛ در بحث نخبگانی بنده نیز میتوانم از ادبیات قدیسان زمان یعنی امام و رهبری استفاده کنم و حرف خود را بزنم اما فرمایشات این بزرگواران در تاریخ ثبت شده است.
* نخبگان باید سازوکار چگونگی مبارزه با آمریکا را تبیین کنند
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره مختصات شرایط مبارزه با آمریکا در دوران جدید پسابرجام و نفوذ آمریکا در شرایط جدید، اظهار داشت: رهبر انقلاب تذکر مهمی به امسال بنده به آقای سراج دادند که این گونه نباشد که رهبری چیزی بگوید و دیگران آن را تکرار کنند، من معتقدم ما در اصل مبارزه هیچ مناقشهای نداریم و با آقای سراج هم سنگر هستیم اما چگونگی این مبارزه برای ما بسیار مهم است لذا حضور نخبگان باید به این سازوکار فکر کند و آن را در اختیار نظام قرار دهد.
عطریانفر ادامه داد: ما برای اینکه فرمایشات رهبری را در صحن دولت، روشنفکران و معتقدان نظام عملیاتی کنیم باید وظیفه خود را بدانیم و خیلی مهم است که برای اصول کلی مواردی را اضافه کنیم.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در پاسخ به سؤال یکی از دانشجویان که خطاب به وی گفت: شما عضو ستاد قیطریه بودهاید و این ستاد از محلهای اصلی نفوذ دشمن در انتخابات 88 بوده است، گفت: بنده عضو ستاد قیطریه نبودم، در ستاد قیطریه جماعتی از دوستان دوم خرداد حضور داشتند که میخواستند با آقای موسوی همراهی کنند اما رها بودند البته خطاهایی هم در آن صورت گرفت اما اینکه میگویید وزارت اطلاعات در آنجا چیزهایی پیدا کرده است اگر چنین است به ما هم نشان بدهید تا ببینیم.
وی با بیان اینکه من در کیس 88 معتقد بودم نباید نقش فعالی داشته باشم، به قضیه مصاحبه خود که در رادیو اسرائیل منتشر شد اشاره کرد و گفت: یک مؤسسه ترجمه زیرنظر مجموعه وزارت اطلاعات به خبرنگاران خارجی سرویس ترجمه ارائه میدهد، چون تشخیص دادند من در گفتوگو با خبرنگاران خارجی رعایتهایی میکنم، آنها را به بنده شیفت دادند و من این موضوع را تحمل کردم و پذیرفتم که ذیل تدابیر جمهوری اسلامی و دولت احمدینژاد با خبرنگاری از کشور فرانسه که از مؤسسه تحت نظر وزارت اطلاعات مجوز گرفته بود مصاحبه کنم که این فرد یک اسرائیلی بود که گفتوگوی ما را در رادیو اسرائیل نیز منتشر کرد.
عطریانفر با بیان اینکه این قضیه یعنی یک فرد پدر سوختهای از منطقالفراغ جمهوری اسلامی سوءاستفاده کرده است، ادامه داد: باید واقعبین بود ممکن است در انتخابات 88 از این بستر برای نفوذ استفاده شده باشد اما اینکه میگوییم موسوی از اول نفوذی بوده درست نیست.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا خوشبینی ما به آمریکا میتواند نفوذ دشمن را تسهیل کند یا خیر، گفت: بله ما باید نسبت نفوذ و منافع ملی را روشن کنیم و اساساً سخن از نفوذ یک امر ابدی نیست؛ قدرت نفوذ و بهرهگیری از مسیر نفوذ نیز مهم است، اینکه تمام کشورها از دفاتر در سفارتخانههای خود به عنوان دفتر جاسوسی استفاده میکنند قابل توجه است.
وی ادامه داد: من گفتم که ما در منطقه نفوذ داریم که پاسخ دادند حضور ما در منطقه الهامبخش است، خب آمریکا هم میخواهد الهامبخش لیبرالیسم باشد و بنابراین همه میخواهند سنگرهای خود را آن طرفتر بگذارند؛ ما نیز با اسرائیل اگر میجنگیم چون مشروعیت آن را قبول نداریم و اسرائیل دشمن ماست.
عطریانفر تصریح کرد: امام فرمودند اگر آمریکا هم آدم شود ما مشکلی نداریم، اگر ما فقط بنشینیم و از نفوذ سخن بگوییم پس وظیفه ما چه میشود، ما باید از زمینههای نفوذ جلوگیری کنیم قبل از اینکه نفوذ به حادثه، خشونت و خط خونین تبدیل شود.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران با اشاره به تصور آمریکا از ایران بعد از انقلاب و جنگ خاطرنشان کرد: ما از بعد از جنگ تا به امروز واقعیتی را به آمریکا تحمیل کردیم که ما یک کشور مشروع با مبانی اسلامی خود هستیم و از این رو نگاه آمریکا به ما در حال حاضر نسبت به آغاز انقلاب و ابتدای جنگ و پس از آن در پایان جنگ تفاوت دارد.
وی با بیان اینکه یکی از مؤلفههای قدرت و امنیت ملی رفاه است، یادآور شد: تندروهای اصولگرایی باورشان این است که در دوره آقای هاشمی رفسنجانی، ایجاد بستر رفاه چیز بدی بوده است، درست است که امکان نفوذ را بیشتر میکند اما ما باید در زمان تصمیم بگیریم و میزان قائم و استوار برای ما مقام معظم رهبری است.
عطریانفر تأکید کرد: شایستهترین فرد برای تفسیر خط امام شخص مقام معظم رهبری است.