کد خبر 505289
تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۰

دکتر ابراهیم رزاقی،با تأکید بر اینکه یارانه با توجه به تورم موجود ارزشی ندارد، می‌افزاید: تورم هر سال از ارزش این مبلغ می‌کاهد و مردم با 45 هزار تومان شاید قدرت خرید 15 هزار تومان را داشته باشند .

به گزارش مشرق ، در عصر شتاب کالسکه تورم، مدیران ارشد دولت واقعی کردن قیمت‌ها را تنها راه نظارت عملی بر این اسب سرکش  می‌دانستند.

آن‌ها البته برای گران کردن عنوان «قیمت واقعی» را انتخاب کرده بودند، برای همین هم می‌گفتند آن‌هایی که کمتر برخوردارند، یارانه بگیرند تا مابه‌التفاوت قیمت قبلی و واقعی جبران شود.

خانواده‌ها که هر روز با اعداد نجومی قبوض گوناگون روبه‌رو بودند، تصور می‌کردند در فردای اجرایی شدن طرح، رقم قابل توجهی به حساب آن‌ها واریز می‌شود، اما وقتی در ازای 50 هزار تومان هزینه‌های اضافی، 45 هزار و 500 تومان به کارت شان واریزشد، آه از نهادشان برآمد.

پس از واریز اول، عدد ثابت ماند و قیمت‌ها در چرخه‌گرانی افتاد تا اینکه نان 1000 تومان شد، بنزین 1000 تومان، صدقه به گدا 1000 تومان  و اجاره خانه در مرز میلیون و هزینه‌های جانبی دو برابر حقوق سرپرست خانوار و این همه انقباض در اقتصاد در برابر توجیه تحریم و افق آینده همچنان حفظ شد.

مدتی است شنیده می‌شود دولت سرانگشتی حساب کرده، اگر هر ماه به 80 میلیون نفر، یارانه ندهد، به ازای هر ایرانی 45 هزار و 500 تومان صرفه‌جویی کرده که این خیلی خوب و جالب است، چقدر پول واقعا در خزانه می‌ماند. به دنبال این اندیشه، فی البداهه سه میلیون نفر کم شده اند و قرار است شمار قابل توجه دیگری هم از فهرست خارج شوند.

از نظر دولت قیمت‌ها واقعی است و از نظر مردم نیازها پابرجا و از نظر کارشناسان خط فقر به زیر سه میلیون و 200 هزار تومان رسیده است.

براستی در قبال این  زیاده‌خواهی بازار و اداراتی که تعرفه هایشان را افزایش داده اند، خانواده 20 میلیون نفری کارمندان دولت، 35 میلیونی کارگران و پنج میلیونی بیکاران بدون درآمد و افراد زیرپوشش کمیته امداد و بهزیستی چکار باید بکنند؟

دوری از اهداف با پرداخت یارانه به همه اقشار

عضو کمیسیون برنامه و بودجه دراین باره می‌گوید: اصل و اساس هدفمندی افزایش قیمت حامل‌های انرژی بوده که در اجرا به این هدف نزدیک نشدیم، چون قرار بود افزایش قیمت‌ها بتدریج باشد و همزمان یارانه پرداخت شود تا فشاری به اقشار آسیب پذیر نرسد، اما با افزایش قیمت حامل‌های انرژی میزان یارانه نقدی ثابت ماند.

عزت الله یوسفیان ملا  معتقد است، با اجرای نادرست قانون هدفمندی نه تنها به اهداف آن نرسیدیم، بلکه از آن دور شدیم که یک علت مهم آن، پرداخت یارانه به همه اقشار به صورت یکسان است.

به گفته وی، دولت باید هدفمند‌سازی یارانه‌ها را به منظور افزایش تولید، اشتغال و بهره‌وری به صورت کامل در برنامه ششم اجرا کند که برای دستیابی به این اهداف اصلاح این قانون لازم است.

ارزش واقعی یارانه 45 هزار تومانی در سال 94

دکتر ابراهیم رزاقی، اقتصاددان در گفت‌وگو با خبرنگار ما با تأکید بر اینکه یارانه با توجه به تورم موجود ارزشی ندارد، می‌افزاید: تورم هر سال از ارزش این مبلغ می‌کاهد و مردم با 45 هزار تومان شاید قدرت خرید 15 هزار تومان را داشته باشند .

وی با بیان اینکه هدفمندی یارانه‌ها با این رویکرد اجرا شد که سطح درآمد افراد فقیر ارتقا یابد، می‌افزاید: روشی که در دولت کلید خورد به این منجر شد که همه خانوارها در فهرست توزیع پول قرار گرفتند، در حالی که این پول باید به صورت هدفمند به نیازمندان اختصاص پیدا می‌کرد.

این اقتصاددان با تأکید بر اینکه  دولت به جای نفت فروشی باید از ثروتمندان مالیات بگیرد و این موضوع مهمی است که دولت و نمایندگان مجلس به آن حساس نیستند، می‌افزاید: مردم در این شرایط قربانی اقتصاد بیمار کشورهستند، دولت به جای توانمندسازی مردم با سازو کارهای درست، با منت پولی به نام یارانه را از جیب خود مردم به آن‌ها می‌پردازد که حتی نمی شود با آن  برای گذران زندگی برنامه ریخت، با این حال اگر همین یارانه نقدی اندک از سبد دو دهک پایین جامعه حذف شود، بسیاری از اقشار کارگری زیر بار فشار تورم و رکود نمی‌توانند زندگی خود را اداره کنند.

دکتر مهدی تقوی، اقتصاددان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ما می‌گوید: یارانه در علم اقتصاد وجود دارد و به این طریق اجرا می‌شود که دولت هزینه‌های تولید را می‌پردازد و بدین ترتیب کالاهای اساسی ارزان تر به دست طبقه ضعیف جامعه می‌رسد.

وی ادامه می‌دهد: در ازای 45 هزار تومان پول نقدی که به مردم داده شده رکود تورمی ایجاد شده که به طبقه کارگر و مردم عادی که بین 650 هزار تا یک میلیون حقوق دریافت می‌کنند آسیب جدی وارد کرده است.

حذف یارانه‌ها به صلاح نیست

این استاد دانشگاه با اشاره به تورم 40درصدی و نرخ رشد منفی چهار درصدی دولت قبل می‌افزاید: این وضعیت مردم را از نظر اقتصادی در کلافی سردرگم گرفتار کرد و در دولت فعلی نیز با اینکه تورم از 40 به 15 درصد رسیده و نرخ رشد اقتصاد نیز مثبت شده، باز هم دردی از عموم مردم دوا نشده است.

دکتر تقوی با تأکید بر اینکه دولت از ابتدا به جز گروه‌های هدف، باید از پرداخت یارانه‌ها به سایر گروه‌های اجتماعی خودداری می‌کرد، می‌افزاید:  پرداخت یارانه‌ها امروز گریبان دولت را گرفته و آن را در تأمین بودجه با مشکل روبه‌رو کرده، با وجود این در حال حاضر حذف یارانه‌ها به صلاح نیست.


منبع:قدس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس