محمد یوسفی رئیس هیأت مدیره انجمن مرغ گوشتی در پاسخ به این سوال که قیمت مرغ چگونه تأمین میشود، گفت: قیمت مرغ اگر چه از طریق عرضه و تقاضا تعیین میشود، اما در اصل این دلالان هستند که سلسله جنبان عرضه و تقاضا هستند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا قیمت تضمینی برای مرغ وجود دارد، اظهار داشت: قیمت تضمینی مرغ را وزارت جهاد تعیین میکند که در حال حاضر 6500 تا 7500 تومان است.
رئیس هیأت مدیره انجمن مرغ گوشتی اظهار داشت: شرکت پشتیبانی امور دام خرید خود را بر مبنای قیمت تضمینی انجام میدهد.
وی افزود: زمانی وزارت جهاد کشاورزی مِیتواند در تنظیم بازار مرغ موفق باشد که وقتی شرکت پشتیبانی امور دام مرغ را به قیمت هر کیلو 6500 تا 7500 تومان خریداری میکند، هر کیلو مرغ زنده با قیمت منطقی یعنی 4100 تومان به فروش برود.
وی افزود: در حالی که مرغ زنده هر کیلو 3 هزار تومان است و این کار دلالها است.
وی گفت: 100 درصد مرغداران به علت قیمت پایین فروش مرغ دچار مشکل هستند.
یوسفی گفت: اگر قرار باشد که مسئولیت تنظیم بازار مرغ توسط وزارت جهاد کشاورزی نتیجهبخش باشد، نباید مرغ زنده کمتر از 3800 تومان به فروش رود.
وی افزود: تشکلهای استانی هر کدام باید سکان استان خود را به دست گیرند و معاملات با شرکت پشتیبانی امور دام توسط آنها انجام شود.
رئیس هیأت مدیره انجمن مرغ گوشتی تصریح کرد: زنجیرهها تا به امروز نتوانستهاند نقش خود را به خوبی ایفا کنند.
وی گفت: روش خرید و فروش شرکت پشتیبانی امور دام اشتباه است.
یوسفی بیان داشت: تعیینکننده قیمت مرغ کشته در میدان بهمن دلالان هستند و همین موضوع قیمت مرغ زنده را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
یوسفی در پاسخ به این سوال که چرا نمیتوانیم صادرات مرغ داشته باشیم، اظهار داشت: صادرات مرغ به مقدار کمی انجام میشود، ولی لازمه صادرات رقابت است و اگر نتوانیم با برزیلیها رقابت کنیم، نمیتوانیم صادر کنیم.
وی افزود: از استانداردهای لازم در مورد صادرات مرغ برخوردار هستیم، اما توان رقابتی نداریم.
* قیمت تضمینی مرغ رعایت نمیشود
در ادامه این برنامه ابوالفضل حاجاکبری یکی از تولیدکنندگان بزرگ مرغ که میهمان تلفنی این برنامه بود، در مورد اینکه آیا قیمت تضمینی برای مرغ وجود دارد یا خیر، گفت: قیمت تضمینی خرید مرغ بین 6500 تا 7500 تومان است که رعایت نمیشود.
وی افزود: قیمت مرغ کشته هر کیلو 3 هزار تومان درب مرغداری است و مرغداران به ازای هر کیلو مرغ 1100 تا 1200 تومان متضرر میشوند.
حاجاکبری اظهار داشت: در دو سال گذشته دچار نوسان قیمت مرغ بودهایم، به طوری که شب عید گذشته قیمت هر کیلو مرغ 8 هزار تومان شد، اما امروز قیمت هر کیلو مرغ کشته به کمتر از 4 هزار تومان رسیده است.
این تولیدکننده عمده مرغ تصریح کرد: نوسانات قیمت حاصل از عدم برنامهریزی در سطوح بالاتر است و وقتی تولید اجداد، مرغ مادر و جوجه یک روزه افزایش مییابد، توقعی غیر از این نمیتوان از بازار مرغ داشت.
وی در پاسخ به این سوال که واردات نهادههای دامی انحصاری است و یا به صورت رقابتی انجام میشود، اظهار داشت: در حالی که 27 هزار واحد مرغداری در سطح کشور وجود دارد، اما هیچکدام از این واحدها نمیتوانند یک کامیون ذرت یا سویا وارد کنند.
وی افزود: رانتی که طی سالهای گذشته ایجاد شده مانع از واردات نهادههای دامی توسط تولیدکنندگان میشود.
حاجاکبری تصریح کرد: واردکنندگان نهادههای دامی ایران یک یا دو نفر هستند و تولیدکنندگان زحمتکش ما اسیر این سوداگری شدهاند.