کد خبر 526469
تاریخ انتشار: ۴ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۶:۱۳

خانه‌های این شهر عجیب است! آپارتمان‌هایی با قدمت 150 سال که ساکنانش همچنان در آن زندگی می‌کنند و برخی هم برای ساخت خانه‌هایشان از آجرهای دیوار گرگان استفاده کرده‌اند.

به گزارش مشرق، «گُمیشان» یکی از شهرهای استان گلستان است که شاید کمتر کسی در سفرهایش به این استان سری به این شهر با خانه‌های تاریخی آپارتمانی‌اش بزند!

یکی از اهالی گُمیشان که خانه شان 120 سال دارد می‌گوید: خانه از پدرِ پدر بزرگ همسرش به ارث رسیده است و همه‌ی آن از چوب ساخته شده و سه ماهی می‌شود که میراث فرهنگی در حال مرمت آن است.

سلیم ضیایی که خانه متعلق به همسرش است، بیان می‌کند: خانه‌ی ما 304 متر است و دیوارهای آن را از دیوار قزل آلان(دیوار گرگان) و سنگ‌های قبرستان نزدیک خانه‌شان آورده‌اند و حالا می‌خواهد از آجرهای به جا مانده برای دیوارچینی حصار خانه استفاده کند. اگر میراث فرهنگی نبود و خانه را درست نمی‌کرد، تصمیم داشتیم آن را خراب کنیم. چند سال پیش خانه پدری خودم را که همین شکلی بود خراب کردیم و خانه جدید ساختیم.

همه جای خانه‌شان میراث فرهنگی است حتا روی دیوار خانه نوشته‌هایی از سال 44 باقی مانده و رنگ نشده است! جلوی خانه شان هم نعل اسب را که نشانه خوش شانسی‌شان است، نصب کرده‌اند. در هر محله گُمیشان چند خانه تاریخی دیده می‌شود، مالک برخی از خانه‌ها فوت کرده‌اند و در حال تخریب هستند.

جاوید ایمانیان- کارشناس بافت تاریخی گُمیشان درباره تاریخچه گُمیشان می‌گوید: اسم شهر گُمیشان از «گُمیش تپه» یا «تپه نقره‌ای» گرفته شده است. تصور براین بوده که در این تپه نقره وجود داشته به همین دلیل نام آن را به زبان ترکمنی «گُمیش تپه» گذاشته‌اند.

او ادامه می‌دهد: وجود تپه‌های باستانی در اطراف گُمیش تپه حکایت از یک تمدن تاریخی دراین منطقه دارد، به خصوص وجود دیوار تاریخی گرگان که سومین دیوار بزرگ دنیا بعد از «دیوار چین» و « دیوار سمیز آلمان» است که ترکمن‌ها به آن «قزل آلان» می‌گویند. این دیوار از بخش شمال «گمیش تپه» شروع و تا شهر گنبد و کلاله ادامه دارد. این دیوار در دوره ساسانیان ساخته شده و بخش مهمی از آن در گمیشان شروع شده و این‌ها نشان دهنده اهمیت این منطقه پیش از اسلام است.

نمونه این معماری را در هیچ نقطه دیگری از کشور نداریم

این کارشناس بافت تاریخی اضافه می‌کند: ساختارهای اجتماعی و فرهنگی گُمیشان که در منطقه ترکمن صحرا قرار گرفته است به عنوان یکی از سکونتگاه‌های باستانی قوم ترکمن است و از یک هویت ریشه دار تاریخی و بومی برخوردار است. با توجه به اینکه « گُمیش تپه» از دوران قاجار یکی از بندرگاه‌های تجاری بین ایران و روسیه بوده علاوه بر مراودات تجاری با تاثیر گرفتن از معماری روسیه و تلفیق آن با معماری بومی و ایرانی بناهایی به عنوان گونه‌های منحصر به فرد در این شهر احداث کرده است و نمونه این گونه معماری را در هیچ نقطه دیگر از کشور نداریم.

ایمانیان توضیح می‌دهد: اغلب مصالح به کار رفته در معماری این شهر از چوب‌های روسی و آجرهایی هستند که متاسفانه در دوره پهلوی اول از دیوار تاریخی گرگان آورده شده است. آن چیزی که در معماری خانه‌ها مهم است اندود نمای بیرونی معماری ساختمان‌هاست که با ماسه آهک پوشیده شده. به طور کلی کشیدگی پلان معماری این خانه‌ها شرقی- غربی است و خانه‌ها به دلیل مسایل اقلیمی و کوران هوا به صورت شمالی- جنوبی قرار گرفته شده‌اند.

او بیان می‌کند: خانه‌های گُمیشان به طور کلی دو دسته هستند، خانه‌هایی که اصالت بیشتری دارند و تماما از چوب ساخته شده‌اند و عموما مربوط به دوره قاجار هستند و گروه دوم خانه‌هایی هستند که از اصالت کمتری برخوردارند و با تلفیقی از آجر و چوب در دوره پهلوی ساخته شده‌اند.

این کارشناس درباره ویژگی‌های کالبدی خانه‌های گُمیشان می‌گوید: این بناها به صورت برون گرا و باز و اغلب دارای حیاط‌های وسیعی هستند که از چهار طرف برای ایجاد کوران هوا باز است به طوری که تعریف حیاط برای ایجاد حریم خصوصی معنایی ندارد و این با توجه به فرهنگ مردم این منطقه که در دشت‌ها زندگی می‌کرده‌اند شکل گرفته است. عمدتا دیوار خانه‌های این منطقه محصور نبوده است و به حیاط‌های یکدیگر راه داشته است.

ایمانیان اظهار می‌کند: به دلیل رطوبت زیاد و آبهای سطحی منطقه، این بناها یک یا دو متر بالاتر از سطح زمین ساخته شده است.استفاده از الگوهای تابستان نشین در بناها دیده می‌شود و معمولا فضای بالای خانه‌ها تابستان نشین و طبقه‌های پایین زمستان نشین هستند. اکثر خانه‌ها شیروانی دارند. استفاده از تراس، ایوان و تالار در جبهه‌های شمالی و غربی در عمده خانه‌ها وجود دارد که با ایجاد سایه‌بان برای تلطیف فضا در تابستان یا جلو‌گیری از ریزش باران کمک می‌کرده، البته در برخی از خانه‌ها در چهار طرف تراس و ایوان وجود داشته است.

او می‌گوید: عمده خانه‌های گُمیشان به شکل قرینه هستند یعنی طبقات اول به صورت قرینه ساخته شدند و فضاها و راهروهایی در مرکز اتاق‌ها در طبقه اول وجود داشته است. داخل برخی از خانه‌ها هم از شمال به جنوب و از شرق به غرب عمود برهم ساخته شده‌اند.

این‌ها افسانه‌های با ارزش گُمیشان هستند

این کارشناس بافت تاریخی گرگان درباره بافت گُمیشان بیان می‌کند: بافت این منطقه به صورت کلونی به کلونی ساخته شده است که در کلونی که در یک محله واقع شده است چند بنای ارزشمند داریم و این‌ها افسانه‌های با ارزش گُمیشان هستند.خانه «خوزینی‌ها» ، «شیرمحمدی»، «طالبی‌ها»، «گوکلانی»، «روشنی»، «مصطفایی» و« سیدی» از جمله خانه‌های با ارزش و شاخص این منطقه هستند، حدود 50 خانه ارزشمند در بافت تاریخی گُمیشان وجود دارد که حدود 15 بنا ثبت ملی شده است.

ایمانیان می‌افزاید: چند خانه سه طبقه در گُمیشان است و از طبقه پایین به عنوان اصطبل استفاده می‌شده اما قالب خانه‌ها به صورت دو طبقه است. نمونه‌هایی در خانه‌های گُمیشان داریم که در فضای بیرونی و زیر شیروانی‌ها از تزئینات هندسی استفاده کرده‌اند که این نوع هندسی‌ها در قالی‌ها و آلاچیق‌های ترکمن وجود دارد و این نشان می‌دهد که این نوع معماری کاملا هم روسی نبوده است.

او درباره حفظ خانه‌های گُمیشان بیان می‌کند: پایدار ماندن خانه‌های تاریخی گُمیشان به عوامل مختلفی بستگی دارد. فرهنگ سازی و آموزش برای حفظ و نگهداری این خانه‌ها بسیار مهم است. باید جوانان و نوجوانان گُمیشان را با ارزش‌های تاریخی شهرشان آشنا کرد. اگر مردم نسبت به ارزش خانه‌های تاریخی گُمیشان آگاهی پیدا کنند طبیعتا در حفاظت از آن‌ها نیز مشارکت می‌کنند، از طرفی باید مدیریت‌های شهری، نهادها و سازمان‌های دولتی برای حفاظت از این خانه‌ها یکپارچه شوند.

این کارشناس بافت تاریخی گرگان ادامه می‌دهد: این باور باید در مسئولین به وجود بیاید که میراث فرهنگی، سازمان مسکن و شهرسازی، شهرداری و سازمان‌های تاثیرگذار درحفظ این بناها با یکپارچگی می‌توانند این خانه‌های دارای ارزش را حفظ کنند. از طرفی باید اعتبارات خوبی هم برای حفظ و تملک این خانه‌ها در نظر گرفته شود و آموزش‌های لازم داده شود تا مردم نیز در این زمینه مشارکت داشته باشند، زیرا اگر اعتبارات هم داشته باشیم اما مشارکت مردم را نداشته باشیم، نمی‌توانیم به ایده‌ال‌هایی که می‌خواهیم دست پیدا کنیم.

ایمانیان می‌گوید: متاسفانه ما در بخش آموزش و فرهنگسازی برای نسل جوان شناخت میراث فرهنگی را در نظر نگرفته‌ایم. از طرفی مدیریت یکپارچه نداریم و حتا سازمان‌های دولتی بین هم به یک باور و اجماع دست پیدا نکرده‌اند که میراث فرهنگی ما ارزشمند است و باید از آن حفاظت شود. با حفاظت این بناهای تاریخی می‌توان در مباحث، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی پایدار در آینده نقش داشت. یکی از نکات رونق گردشی و تبدیل آن به جاذبه گردشگری و قطب اقتصادی حفظ میراث فرهنگی است.

فردا خیلی دیر است

او اضافه می‌کند: متاسفانه معماری و شهرسازی ما به سمت و سوی بدی می‌رود و دلیل آن هم عدم شناخت میراث فرهنگی است. ما نا امید نیستیم اما وضعیت خوبی را در حفاظت از این بناها تصور نمی‌کنیم و باید هر چه سریعتر بتوانیم آموزش و فرهنگسازی را برای حفاظت از این بناها ایجاد کنیم تا بتوانیم این بناها را حفظ کنیم. فردا خیلی دیر است و هر روز ممکن است یکی از این آثار تخریب شود و هنگامی هم که یکی از آثار تخریب شود دیگر قابل برگشت نیست، مثل انسانی که پیر می‌شود و نمی‌تواند به دوران جوانی خودش برگردد؛ آثار تاریخی هم یک دوران تاریخی را سپری کرده‌ است. امسال چند خانه تاریخی گُمیشان ثبت و چند خانه دیگر هم مرمت شده‌اند اما کافی نیست. باید قبول کنیم که سازمان میراث فرهنگی به تنهایی قادر نیست با توجه با نیروی اندک و اعتباری کمی که دارد از همه‌ی آثار تاریخی محافظت کند، ما نیاز به یک عزم ملی و مشارکت همگانی داریم.

ایمانیان می‌گوید: بناهای گُمیشان منحصر به فرد هستند و مشابه معماری گُمیشان را تنها می‌توانیم دربخشی از آذربایجان، روسیه و آسیای میانه ببینیم.


{$sepehr_album_35868}

منبع: ایسنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 9
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۴
    0 0
    دیوار سمیز آلمان دیوار لیمس آلمان صحیح است. دیوار بزرگ گرگان، به نامهای سد اسکندر، سد انوشیروان، سد فیروز، دیوار دفاعی، مار سرخ، قزل ییلان، قزل آلانگ و آلان(به زبان ترکمنی) در منابع جغرافیای تاریخی و سفرنامه ها نگارش شده است. طول دیوار بزرگ گرگان در حدود 200 کیلومتر و عرض آن بین 2 تا 10 متر بوده که با مصالح آجر به ابعاد 10×40×40 سانتیمتر ساخته شده است. این دیوار در طول مسیر خود دارای تاسیسات وابسته نظیر خندق، زنجیره ای از قلعه ها،کوره های آجرپزی، سد،کانالهای هدایت آب و ... بوده است. از نظر شرایط زیست محیطی در دو بخش کوهستانی و نیمه بیابانی جای دارد. به لحاظ موقعیت جغرافیایی به فاصله اندکی از گرگانرود و در امتداد آن (بخش اعظم آن در ضلع شمالی رودخانه) قرار دارد. امروزه بقایای دیوار تاریخی از کرانه های شرقی دریای کاسپی در جلکه گرگان تا ارتفاعات و دره های البرز شرقی در دامنه بیلی کوه پارک ملی گلستان نزدیک روستای زاو در شمال شرقی شهرستان کلاله قابل مشاهده است. از منظر جغرافیای سیاسی نیز این اثر در حوزه شهرستان های کلاله، گنبد کاووس، آق قلا و گمیشان استان گلستان قرار دارد. پیشتر تاریخ ساخت دیوار گرگان را به دوره اشکانی نسبت می دادند اما مطالعات پژوهشی و آزمایشگاهی انجام شده در سالهای اخیر نشان داد که این دیوار در دوره ساسانی و به منظور جلوگیری از هجوم اقوام شمالی(هپتالیان) احداث شده است. دیوار بزرگ گرگان یکی از با شکوه ترین موانع دفاعی است که تا به حال بنا شده و یکی از پیشرفته ترین آثار در عصر خود( یعنی قرن پنجم یا ششم میلادی) بوده است. این دیوار بالغ بر هزار سال پیش از دیوار بزرگ چین به شکل امروزی (باز سازی شده از سنگ و آجر) ساخته شده است. دیوار یا در حقیقت مجموعه دیوار های چین که در قرن سوم پیش از میلاد بنا شده اند خشتی بوده اند. دیوار بزرگ گرگان پس از دیوار بزرگ چین( به طول 6352 کیلومتر) و دیوار لیمس آلمان(به طول 548 کیلومتر) سومین دیوار تاریخی جهان به لحاظ طول محسوب می شود.
  • ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۴
    0 0
    شهر باستانی گرگان/جرجان شماره ی ثبت در فهرست آثار ملی: 726 شهر باستانی گرگان/جرجان، مرکز ایالت تاریخی گرگان، که در منابع جغرافیای تاریخی به «شهر جُرجان» معروف است در جنوب غربی شهر امروزی گنبد کاووس و در 85 کیلومتری شمال شرق شهر اِسترآباد(گرگان امروزی) قرار دارد. پیشینه ی استقرار روستانشینی در جلگه ی گرگان به دوره‌ی نوسنگی، یعنی هزاره‌ی ششم ق.م. (حدود 8000 سال پیش)، در محوطه‌هایی مانند آق تپه، تورنگ تپه و یاریم تپه می رسد. سپس در دوره‌ی مس و سنگ، عصر مفرغ و دوره‌ی آهن استقرارگاه ها تداوم داشته و در دوره‌ی هخامنشی، این منطقه ی فرهنگی به یکی از ساتراپ‌های مهم ایران تبدیل می شود که با ساتراپ‌های خراسان همسایه بود. پس از آن در دوره‌ی پارت(اشکانیان)، یکی از مراکز کلیدی و با اهمیت پارتیان شد، چرا که گرگان بخشی از سرزمین مادری پارت ها است. این شهر در دوره‌ی ساسانی نیز رونق بسیار پیدا نمود. شهر گرگان/جرجان از جمله شهرهاي مهم دوران اسلامی است که ریشه ی آن به دوره‌ی ساسانی بر می گردد. بر اساس نوشته های جغرافی دانان دوران اسلامی، این شهر توسط یزید بن مهلب (98 ه ق) فتح گردید. شهر در عهد سلاطین مستقل ایرانیِ بعد از اسلام در قلمرو حکومت صفاریان، علویان، سامانیان، آل بویه و در دوره‌ی آل زیار (سلسله ی مورد حمایت غزنویان) پایتخت شد. در دوران سلجوقیان و خوارزمشاهیان شهر گرگان به اوج شکوفایی خود رسید و به صورت یکی از مراکز هنر اسلامی در آمد. این شهرِ باشکوه به علل گوناگون، همچون جنگ های داخلی، زمین لرزه، و از همه مهم تر یورش مغول ها، در حدود سال 618 ه ق دچار ویرانی گردید. گرچه مدت زمانی پس از حمله ی مغول در دوره‌ی ایلخانی و تیموری این شهر به حیات خود ادامه داد ولی هرگز آبادانی گذشته ی خود را باز نیافت. ابن حوقل، جغرافی دان مشهور، در قرن چهارم ه ق می گوید که«جُرجان شهری نیکوست، ساختمان های آن از خشت ساخته شده و شهر در دو طرف رود واقع گردیده و پلی آنها را به هم متصل می سازد که جانب خاوری را گرگان و جانب باختری را بکر آباد گویند و شهر دارای باغستان هاست و ابریشم در آنجا به عمل می آید» وسعت خرابه‌های این شهر باستانی گویای آن است که مساحت آن در زمان آبادانی حدود 1200 هکتار بوده. این شهر به نام های دهستان(شیعه) و بکر آباد(سنی) شهرت داشته است. در حال حاضر 250 هکتارِ آن بصورت میان رودانی بین رودخانه‌های چل چای و گرگان رود قرار دارد. شهر دارای باروی درونی و بیرونی بوده و خندقی در میان دیوارها قرار داشته است. مصالح ساخت دیوار آجر، گچ و سنگ است. ارگ شهر به صورت شش ضلعی در بخش مرکزی که در آن زمان دهستان نامیده می شد، قرار داشت. بناهای مذهبی، دولتی و کارگاه‌های صنعتی در میان و اطراف ارگ متمرکز بودند. خیابان ها و گذرها آجر فرش و دارای شبکه بندیِ شمالی ـ جنوبی و شرقی ـ غربی بوده و تقریباً تمام شهر را در بر می گرفته است. منازل دارای حیاط مرکزی و اتاق‌های متعددی با تزئینات گچی و آجری بود و واحدهای مسکونی دارای چاهِ آب، محل نگه داری آذوقه و شبکه ی فاضلاب بوده. کانال های آب در وسط یا کنار خیابان قرار داشته و آب بوسیله ی تنبوشه‌های (لوله های) سفالی به واحد‌های مسکونی منتقل می شد. افزون بر این، این شهر دارای کانال سرپوشیده ی فاضلاب شهری بوده که فاضلاب هر واحد مسکونی به این شبکه، متصل و از شهر خارج می شد. مدارس شهر بسیار پُرآوازه و شهر دارای مردانی نامی چون ابوسعید جُرجانی، ریاضی دان و ستاره‌شناس قرن سوم ه ق؛ اسماعیل بن حسین جُرجانی، از پزشکان مشهور قرن ششم ه ق؛ و میر سید شریف جُرجانی، عالم و متکلم و ادیب قرن هشتم و نهم ه ق بوده است. امامزاده یحیی بن زيد(ع) معروف به مقبره ی محمدبن جعفر صادق در این شهر واقع شده است. حمدالله مستوفی(750 ـ 680 ه ق) از آن به نام«گور سرخ» یاد می کند. زکریای قزوینی (682 ـ 600 ه ق) نیز یک سده پیش از آن به همین صورت به آن اشاره دارد و می گوید که او از فرزندان امام هشتم علی بن موسی الرضا(ع) است:«و بها مشهد لبعض اولاد علی الرضا، العجم یسمونه «گور سرخ»».
  • ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۴
    0 0
    دیوار تَمیشِه(wall of Tammisha) دیوار بزرگ گرگان و دیوار تمیشه جزء تاسیسات دفاعی امپراطوری ساسانی در منطقه ی گرگان فرهنگی هستند که در غرب و جنوب غربی دریای کاسپی احداث شدند. دیوار تمیشه دیواری شمالی- جنوبی به طول بیش از 11 کیلومتر از منطقه جنگلی ضلع شمالی البرز شروع و به خلیج گرگان در دریای کاسپی ختم می گردد. امروزه بقایای دیوار تمیشه در غرب استان گلستان در زمین های کشاورزی روستای سرکلاته کردکوی و روستای باغو کناره بندر گز وجود دارد. این دیوار از آجر ساخته شده عرض آن نیز بین 2 تا 2.50 متر است دیوار در امتدادش دارای خندق است سیستم کانال کشی که به موازات تمام طول دیوار گرگان و دیوار تمیشه ادامه داشت، احتمالا برای تولید آجر به عنوان موانع دفاعی و همچنین سیستم آبیاری و هدایت دررون مرزی مورد استفاده قرار می گرفته است. مجموعه تاسیسات شهر تمیشه(شهر دوره ساسانی تا قرون میانه اسلامی) در غرب بخش جنوبی دیوار قرار دارد. نام دیوار از نام شهر تمیشه گرفته شده است و تاریخ ساخت آن حدود 420 تا 540 میلادی است. دیوار تمیشه در 23 بهمن 1380 به شماره 4755 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
  • امیر تبریز اوغلی ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۴
    0 0
    زرشک
  • ۱۳:۵۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۴
    0 0
    هیچ.زیبایی خاصی نداره
  • ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۴
    0 0
    من یه بار زمان کودکی در روز عید قربان با پدرم رفتم در حد انفجار خوردم جوری که شب حالم بد شد ، اگه رفتید مراقب باشید (:
  • ۱۶:۵۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۴
    0 0
    مث شهر ارواح میمونه........................
  • قربان ۱۸:۳۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۴
    0 0
    خیلی هم زیباست لطفا به شهرما توهین نکنید
    • IR ۲۰:۳۰ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۰
      0 0
      راست میگه، شما اونجایی که زندگی میکنید از این خونه ها نداره نه؟؟ خیلی هم قشنگن شما فقط از داخل ببینید

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس