اکبری در سال آغازین جنگ تحمیلی به دنیا آمده و حالا با خیلی از رزمندگان، جانبازان و بازماندگان شهدای این نبرد، دمخور و همنشین است. جنگ را از نزدیک ندیده اما به خوبی و با لحنی ساده و بی تکلف درباره آن می نویسد، چاپ می کند و به دست مخاطبان می رساند.
قیمت های پایین و منصفانه برای کتاب ها، از دیگر ویژگی های محصولات انتشارات یا زهرا(سلام الله علیها) است. اکبری سعی دارد بهترین محتوا را در شکیل ترین صورت و با ارزان ترین قیمت به دست من و شما برساند و همه این ها بهانه های خوبی بود برای اینکه چند روز قبل، پیش از غروب آفتاب، همکلامش شویم. حاصل این همکلامی، بی کم و کاست در ادامه آمده است.
***
*تو بیشتر نویسنده ای یا ناشر؟ مثلا اگر از دخترت در مدرسه بپرسند که پدرت چه شغلی دارد، چه می گوید؟
-اگر از دخترم بپرسند که حتما می گوید پدرم ناشر است چون خیلی با فضای نویسندگی آشنا نیست. من کارم مدیریت انتشارات است اما همه اش دنبال گفتگو و پژوهش و نویسندگی هستم. هر دو هم برای من اولویت دارد. ما چرخه ای را راه انداخته ایم که در حال حرکت است و کار من هم هدایت آن است. مثلا موجودی یکی از کتاب ها تمام می شود؛ زینک هایش در چاپخانه است؛ با کاغذفروش تماس می گیرم که فلان مقدار کاغذ به چاپخانه بفرستد. بقیه کارها هم به روال خودش انجام می شود و پیش می رود.
*کتاب هایی که تازه وارد چرخه می شود چطور؟
-تمام کارهایش را خودم انجام می دهم. البته پیگیری اش با من است و صفحه آرایی و ویراستاری و تنظیم عکس ها را به افرادی در بیرون از مجموعه واسپاری می کنم. البته همه کتاب هایمان از فیلتر آقای محمدعلی صمدی که از نویسندگان و پژوهشگران دفاع مقدس هستند رد می شود. با این همه، کار تولید کتاب، وقت زیادی از من نمی گیرد و بیشتر وقتم صرف تولید محتوا می شود. البته دغدغه تولید کتاب هست، اما به آن معنا وقت گیر نیست.
*بازاریابی، فروش و چرخه اقتصادی کار چطور؟ این ها وقتگیر نیست؟
-ما هیچکدام از کتاب هایمان را بازاریابی نمی کنیم. کتاب های ما خود به خود بازاریابی شده و مشتری هایمان بیشتر می شود. مثلا کتابفروشی ها تصمیم می گیرند مستقیم با خودمان کار کنند، لذا مراوداتمان بیشتر می شود که این کارها هم در فروشگاه انجام می شود و وقتی از من نمی گیرد. اما به هر حال مدیریت این کارها با من است. درباره مشتریان جدید هم مذاکرات اولیه با من است، اما بقیه کارها را همکارانم در انتشارات انجام می دهند.
* در روز یا در ماه چقدر می نویسی؟
- نوشتن 16 عنوان کتاب را در برنامه امسال دارم که برخی از آنها تا 50 درصد هم پیش رفته و برخی هم در مرحله ایده است. اما به صورت میانگین هر ماه یک کتاب می نویسم.
*سرنوشت «کتاب آهنگران» چه شد؟
روزی دو ساعت مشغول کار این کتاب هستم. چاپ اول این کتاب، 200 صفحه خاطره و 700 صفحه متن نوحه ها بود. غلط های املایی در متن نوحه ها بود که اصلاح شد. برخی افراد که عاشق حاج صادق آهنگران بودند، کل نوحه ها را گوش داده و مثلا 500 غلط را احصا کرده و برای ما فرستاده اند. یک نفر از قم و یک نفر از شمال کشور، بیشترین و بهترین غلط گیری ها از این کتاب را برایمان فرستاده اند. خودم هم بررسی کاملی انجام دادم.
ما در چاپ اول فقط نوحه هایی را آوردیم که حاوی صوت بود. نوحه هایی هم بود که صوتش را نداشتیم. با نظر استاد علیرضا کمره ای که مستقیما با ایشان مرتبط هستیم و راهنمایی های ارزنده ای برای این کتاب داشته اند، این نوحه ها را هم برای ویراست دوم آورده ایم. برخی هم نوحه هایی را داشته اند که در دسترس ما نبوده. تلفن این افراد را داریم که با آن ها تماس می گیریم و لیست نوحه هایمان را تکمیل خواهیم کرد.
در چاپ اول، استاد کمره ای اصرار داشت که هر چه که داریم، تنظیم کنیم و کتاب را با داشته هایمان منتشر کنیم. بعد از چاپ اول این کتاب، سرور ارجمندمان حاج صادق آهنگران بیشتر از پیش تمایل پیدا کردند تا خاطرات باقیمانده را در اختیار ما قرار دهند. برای کل چاپ اول، با ایشان حدود 12 ساعت گفتگو کرده بودیم و حالا برای ویراست دوم، حدود 30 ساعت گفتگوی جدید به آن ها اضافه می شود.
بعد از پخش چاپ اول کتاب، با عنایت الهی، نام این مداح گرانقدر اهل بیت(ع) بیشتر از پیش درخشید و این عاملی شد تا وقت بیشتری گذاشته و خاطراتشان را به نحو کامل تری در اختیار ما قرار دهند.
با این حساب، «کتاب آهنگران» به دو جلد تقسیم می شود که جلد اولش خاطرات و جلد دومش متن نوحه ها خواهد بود. دی وی دی صوتی و تصویری هم که کاملتر شده، به جلد دو الصاق می شود. مثلا بنا داریم برخی مجالس مداحی حاج صادق آهنگران را به صورت کامل در این مجموعه صوتی- تصویری بیاوریم و به نظر من هر چه که درباره ایشان و با صدای ایشان هست را باید در همین مجموعه منتشر کنیم. آنقدر هم مشتاقین به نوای دلنشین این مداح گرانقدر زیادند که حتما مورد توجه آن ها قرار می گیرد. من خودم هم از مشاقان این نوا هستم. مثلا اگر بگویند در فلان روستا فیلم یا صوتی از حاج صادق هست، با سر می روم تا پیدایش کنم. همین الان هم وقتی ایشان را می بینم، همه خاطرات خوب دوران کودکی ام زنده می شود.
احتمالا برای کسانی که چاپ اول این کتاب را خریده اند، ترتیبی اتخاذ کنیم که بتوانند ویراست دوم را با تخفیف قابل ملاحظه ای خریداری کنند.
*الان دقیقا در چه مرحله ای از کار این کتاب هستی؟
- من مدل کاری ام این نیست که مصاحبه ها را فرد دیگری پیاده کند و من آن را ویرایش کنم. من در حین گوش دادن به گفتگوها، همان لحظه متن را می نویسم تا حس و حال آن لحظه مصاحبه را در متن بگنجانم. ان شا الله کتاب خوب، جالب و کاملی خواهد شد.
*برنامه ریزی زمانی هم برای این کار داری؟
امیدواریم و تلاش می کنیم که ان شا الله امسال این کتاب منتشر شود.
*بعد از «کتاب آهنگران»، کار مهم بعدی ات چیست؟
-کتابی را آماده کرده ایم درباره شهید محمود کاوه که چنین کتابی درباره ایشان نداریم و مستند نگاری صریحی از زندگی این شهید عزیز و حاوی گفتگو با همرزمان و خانواده شهید است.
یک کتاب مستقل با نام «کتاب کاوه» منتشر می کنیم و در کنارش، یک کتاب هم در مجموعه «یاران ناب» به نام ایشان درمی آید. شهید کاوه در عین متدین بودن، بسیار هم جدی و مصداق کامل اشداء علی الکفار بودند. به نظر من، محمود کاوه یک ابرفرمانده است.
*چه شد که سراغ شهید کاوه رفتید؟
-مشهد شهر امنی است برای زندگی. من 22 روز در آنجا بودم و کارهای این کتاب را انجام می دادم. شهید کاوه فرمانده لشکر بود و در اولویت های ما قرار داشت. البته آشنایی با یکی از همرزمان شهید کاوه هم مسبب پرداختن به این شهید شد.
*«کتاب کاوه» کی منتشر می شود؟
-ان شا الله تا دو ماه آینده منتشر می شود.
*کتابی هم درباره شهید اسکندرلو داشتی. چه خبر از آن؟
-این کتاب هم از جمله کتاب هایی است که گفتگوها و پژوهش هایش انجام شده و باید در اولین فرصت و بعد از کتاب کاوه به سراغ آن برویم.
*وضعیت فروش کتاب های دفاع مقدس چگونه است؟
-اگر از من بپرسی می گویم خوب است.
*منظورم کل بازار کتاب های دفاع مقدس است. شما از حال بقیه ناشران به عنوان همسایه خبر داری؟
-من خبر خاصی ندارم اما می بینم که مثلا کتاب های انتشارات شهید ابراهیم هادی، به خوبی توزیع می شود ولی کتاب های بقیه را کمتر می بینم. البته منکر رکود در بازار نمی شوم. بدون شک این رکود در کار ما هم اثر می گذارد اما در مجموع نسبت به برخی ناشران عمومی، وضعیت بهتری داریم. مهم این است که ما به کتاب های قبلی کاری نداریم و در حال پیشروی هستیم؛ یعنی اینکه کتاب های قبلی مان در حال فروش است که ما می توانیم به فکر کتاب های جدید باشیم.
*آماری از مخاطبانتان در کشور دارید؟
-سیستم مستقلی برای ردیابی کتاب ها نداریم اما وقتی مخاطبانمان تماس تلفنی می گیرند، متوجه می شویم که کتاب هایمان تقریبا در کل کشور توزیع می شود. حتی کتاب هایمان در قشم و کیش هم فروخته می شود.
*از مجموعه کتاب های عکس، کار جدیدی ندارید؟
-این کتاب ها چون تخصصی تر است و نسبتا قیمت بالاتری دارد، مدت بیشتری برای فروش می برد و همین باعث شده که با سرعت آرام تری این کتاب ها را منتشر کنیم.
*راستی به تازگی یک کتاب جیبی شکیل هم منتشر کرده ای با عنوان لبیک یا زینب(س). درباره این کتاب هم توضیح می دهی؟
لبیک یا زینب، اولین کتاب از یک مجموعه است که به موضوع شهدای مدافع حرم اختصاص دارد. اولین کتاب از این مجموعه 50 وصیت نامه شهدای مدافع حرم بود. دومین عنوان این مجموعه هم به شهید مرتضی عطایی اختصاص دارد که با نام «ابوعلی» منتشر می شود. سومین عنوان هم گفتگوی مفصلی با همسر شهید حتم لو است که در آینده منتشر می شود.
*میثم رشیدی مهرآبادی