باید فروشنده را به اسکار فرستاد نه ایستاده در غبار را. اسکار مرد ایرانی را هرزه و فروشنده می‌خواهد، مردی مانند حاج احمد متوسلیان چه به درد آنان می خورد!

سرویس فرهنگ و هنر مشرق- فروشنده ادامه مسیری است که اصغر فرهادی با «رقص در غبار» در بی‌اعتبار کردن خانواده ایرانی شروع کرده. تا دیروز طلاق، روسپیگری و خیانت کلید واژه‌های آثار فرهادی بودند. اما امروز باید تجاوز را به آنها اضافه کرد. گویی با فروشنده شناسنامه آثار فرهادی تکمیل شده و خانواده ایرانی در زمینی که چهار ضلعش طلاق، روسپیگری، خیانت و تجاوز قرار دارد محصور گشته و ناگزیر از بازی در این زمین چهار ضلعی است.

1-  ریحانه به جرم روسپیگری مادرش مطلقه شد. (رقص درغبار)

2-  شرایط جامعه فیروزه را مجبور به ترک عشق و ادامه وضعیت نکبت بار کرد. (شهر زیبا)
 
3-  زندگی مژده با هرزگی شوهرش نابود شد. ( 4شنبه سوری)
 
4-  الی هم به نامزدش خیانت کرد، هم در دریا غرق شد. (درباره الی)
 
5-  جامعه تیره و تار ایران، سیمین را به طلاق و مهاجرت واداشت. (جدایی نادر از سیمین)
 
6-  تکمیل کنند این تراژدی تلخ تجاوز است. پس رعنا مورد تجاوز قرار میگیرد. (فروشنده)
 
 
آیا زنان ایرانی نیز به اکثر مردان این جامعه اعتماد ندارند؟! 
 
مردان هرزه ایرانی

اکثر کسانی که فروشنده را نقد کردند رواج بی‌غیرتی که با بخشش متجاوز ترسیم می‌شود را معضل اصلی فیلم عنوان می‌کنند و رها شدن مرد متجاوز را مغایر با غیرت مرد ایرانی می‌دانند. شاید در نگاه ابتدایی این امر صحیح باشد. اما مشکل اساسی فیلم چیز دیگری است. چیزی که در سرتاسر فیلم به مخاطب القاء می‌شود هرزگی مرد ایرانی است. این همان نکته طلایی جشنواره پسند است. مخاطب پس از تجاوز به رعنا به دنبال جوانی لاابالی و خشن با ظاهری نامناسب میگردد تا زودتر او را به اشد مجازات برساند. اما ناباورانه با مردی سالخورده و ظاهر الصلاح مواجه می‌شود. دقائقی طول می‌کشد تا مخاطب باور کند که مرد سالخورده‌ ظاهر الصلاحی که بیماری قلبی نیز دارد مجرم اصلی است و تجاوز توسط او صورت گرفته است.

مرد سالخورده نماد مردی ایرانی است که با وجود داشتن همسری مهربان و دلسوز که مانند شمعی به گرد او می‌چرخد باز هم دست از هرزگی برنمی‌دارد و با یک روسپی روابط جنسی دارد. همسری مهربان و فداکار و مذهبی که 35 سال به او خدمت کرده، دختری پدر دوست، نزدیک بودن عروسی دختر، سن بالا، بیماری قلبی و مشکلات مادی هیچ کدام مانع مرد ایرانی از هرزگی نیست. او حتی اگر در ساعات هرزگی باشد تجاوز هم میکند و اگر مورد بازخواست قرار بگیرد به راحتی در جواب میگوید وسوسه شدم.
 
 آیا زنان ایرانی نیز به اکثر مردان این جامعه اعتماد ندارند؟!
 
 
مخاطب در نیمه های فیلم پی می‌برد که بابک رفیق دلسوز عماد و رعنا که برای حل مشکل آن دو خانه اجاره‌ای خود را به راحتی در اختیار آنها قرار میدهد نیز هرزه است و او نیز با روسپی فیلم در ارتباط بوده و هرزگی او توسط عماد در صحنه تآتر فریاد زده می‌شود. فرهادی محکم کاری نیز کرده است. اگر مخاطب فیلم باور ندارد که مرد ایرانی هرزه و احیانا متجاوز کار است، سکانسی بی‌ربط را به فیلم منگنه میکند تا این باور را بیشتر القاء کند. سکانسی که نگاه زنان ایرانی به مردان ایرانی را ترسیم می‌کند. زنی بی‌علت عماد بیگناه را در تاکسی به هرزگی متهم میکند و از راننده میخواهد که جای او را با نفر صندلی جلو عوض کند تا از هرزگی عماد که در صندلی عقب در کنارش نشسته در امان باشد. فرهادی به مخاطب خود القا می‌کند که تو در این باور تنها نیستی، زنان ایرانی نیز به اکثر مردان این جامعه اعتماد ندارند.

عماد نماد مرد سالم این جامعه است که به او و زنش ظلم شده، اما نمی‌تواند حق خود را در این جامعه از مرد متجاوز بگیرد. او مجبور است غیرت و نجابتش را بفروشد. پولی که مرد متجاوز برای زن هرزه گذاشته بود  ناخواسته وارد زندگی آنها می‌شود. فرهادی اصرار دارد که مردان ایرانی از این دو حال خارج نیستند. یا هرزه‌اند یا سالم. اما مردانی که سالمند مجبور میشوند در این جامعه فروشند باشند، فروشنده غیرت و نجابت. سرنوشت فروشنده نیز مرگ است. در پایان فیلم نیز عماد در نقش فروشنده تآتر در نهایت میمیرد و زنش بالای سر او مویه میکند تا تاییدی بر آنچه که فرهادی در طول فیلم در صدد القای آن بود باشد.

منتقدان این قدر به ارشاد و بنیاد فارابی و هیئت معرفی فیلم ایرانی به اسکار گیر ندهند که چرا فروشنده را به اسکار معرفی کردند و ایستاده در غبار را نادیده گرفتند. آری باید فروشنده را به اسکار فرستاد نه ایستاده در غبار را. اسکار مرد ایرانی را هرزه و فروشنده می‌خواهد. مردی مانند حاج احمد متوسلیان چه به درد آنان می خورد.
 
 حمید مدرسی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 27
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 23
  • ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    2 5
    منظور از فروشنده، ناموس فروش است؟
  • ۱۷:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    1 2
    اگه نظارت بود پس چرا اینطوری شد چرا داره راحت میچرخه چرا اینطوری حیثت ما رو میبره فرهادی
  • ۱۷:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    2 2
    آخه شما رو چه به فیلم بابا جان!!!!
  • ۱۷:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    1 1
    باید یه حبه قند رو می فرستادین اسکار بگیره
  • ۱۷:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    2 1
    وقتی کسانی خودشان را به کوری می زنند نباید انتظار بیشتراز این را داشت
  • امير ۱۸:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    2 4
    فيلم فروشنده ، پرفروش ترين فيلم تاريخ ايران خواهد شد. چرا به نظر مردم احترام نمى گزاريد ؟
  • اقا نوری ۱۸:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    1 0
    بخشی ازوصیتنامه امام خمینی وصیت اینجانب به وزارت ارشاد در همه اعصار خصوصا عصر حاضر كه ویژگی خاصی دارد، آن است كه برای تبلیغ حق مقابل باطل و ارائه چهره حقیقی جمهوری اسلامی كوشش كنند. ما اكنون ، در این زمان كه دست ابرقدرتها را از كشور خود كوتاه كردیم ، مورد تهاجم تبلیغاتی تمام رسانه های گروهی وابسته به قدرتهای بزرگ هستیم . چه دروغها و تهمتها كه گویندگان ونویسندگان وابسته به ابرقدرتها به این جمهوری اسلامی نوپا نزده و نمی زنند... . مسئله تبلیغ تنها به عهده وزارت ارشاد نیست بلكه وظیفه همه دانشمندان وگویندگان و نویسندگان و هنرمندان است . باید وزارت خارجه كوشش كند تاسفارتخانه ها نشریات تبلیغی داشته باشند و چهره نورانی اسلام را برای جهانیان روشن نمایند؛ كه اگر این چهره با آن جمال جمیل كه قرآن و سنت در همه ابعادبه آن دعوت كرده از زیر نقاب مخالفان اسلام و كج فهمیهای دوستان خودنمایی نماید، اسلام جهانگیر خواهد شد و پرچم پرافتخار آن در همه جا به اهتزازخواهد آمد. چه مصیبت بار و غم انگیز است كه مسلمانان متاعی دارند كه ازصدر عالم تا نهایت آن نظیر ندارد، نتوانسته اند این گوهر گرانبها را كه هر انسانی به فطرت آزاد خود طالب آن است عرضه كنند؛ بلكه خود نیز از آن غافل و به آن جاهلند و گاهی از آن فراری اند!
  • کرمانشاهی ۲۰:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    2 1
    تا زمانی که ایران در جبهه مقاومت حضور داره در تمام عرصه ها وضع همینه و موضوع پیچیده ای هم نیست
  • ۲۰:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    1 1
    "فروشنده" تلاشی است برای عادی جلوه دادن بی بند و باری رایج میان هنرمندنماها که جامعه نسبت به کثافتکاری آنها بی تفاوت شود.
  • ۲۰:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    1 2
    از فیلمی که قطر و فرانسه سرمایه گذارش بوده انتظار داری چی رو برای فروش گذاشته باشه؟؟؟
  • ۲۰:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    1 1
    باید قبول کرد جامعه امروز با دیروز به شدت رو به سقوط اخلاقی و فرهنگی هست.
  • ۲۰:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    1 0
    تیتر فوق حرف حسابی ست که جواب ندارد! دقت کنید گفته: »»»»»» مرد ایرانی ««««««« را هرزه و‌ فروشنده می خواهد..
  • ۲۰:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    1 2
    فیلم ساخته شده بدست یک کارگردان بی ارزش بدرد همون هرزه پرست ها میخوره
  • ۲۰:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    1 0
    امان از جماعت روشن فکر! تو دارو مارو تحریم کردن حق دفاع از خودمون رو نمیدن بعد بیان واسه کارگردان ایرانی بهترین جایزشون رو تو جمع کسایی مثل برد بیت و آنجلینا جولی تقدیم کنن. خدا وکیلی برو یه کم تحقیق کن بعد ببین واسه چی اونا دارن جایزه میدن به کارگردان ایرانی. غیر از اینه که یه مشت فیلم هایی جایزه میگیرن که توش زنا و بدبختی داره تبلیغ میشه.
  • ۲۱:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    0 0
    این چه ادبیاتیه؟! چه به درد می خورد... مگه سر کوچه است بهتر نبود بگید : به چه کار آنان می آید؟ مطلوب آنان نیست؟ باقیش هم همینه!
  • ۲۱:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    0 0
    پس چی؟ تو رو به فیلم؟ تو مثلاض کی هستی؟ یه روشنفکر مدعی اصلاح طلبی؟ یه بی غیرت به ارزش های مهم و اساسی دینی؟ یه مدعی همه چیز دان؟ بدون که تو با لحن حرف زدنت نشان دادی هیچ چیز نیستی. کسی که خودش ر از دیگران بالاتر بداند، در واقع هیچ چیز نمیداند. اما واقعیت ماجرا... جریان های خزنده و نفوذی، از فاز پنهان کاری عبور کرده اند و علناً مشغول مبارزه با دین و اخلاق هستند. مار خورده اند که افعی شده اند. این مسئله، نتیجه بی تفاوتی مردمی است. این کسانی هم که از این جریان های فاسد سیاسی و اقتصادی و فرهنگی دفاع میکنند، یا از این فسادها منتفع هستند، یعنی نفع میبرند و در جریانند. یا انسان های ابلهی که شیطان، عنان خود را گردنشان انداخته و خودشان هم نمی دانند از نظر فکری، غرق شده اند. خیلی توجه نباید کرد.
  • ۲۱:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    0 1
    نه! یه بلور نمکی که تو باشی رو باید میفرستادن. جدایی پشمک از بامیه رو باید میفرستادن.
  • ۲۳:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    1 0
    حضور اصغر فرهادی در فرانسه و فیلم های با تم فرهنگ فرانسه و نه ایران برای ایران بیشتر الگو سازی برای جوانان ایرانی هست نه اسکار گرفتن که دیگر داده نخواهد شد!
  • مرتضیsk ۲۳:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    1 1
    جایزه جشنواره کن بخاطر عماد (همان مردایرانی دلخواه اجنبیآ ) بود نه بخاطر بازیگر نقش آن جناب شهاب حسینی که محبوب قلب من هست
  • ۲۳:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    3 1
    هم فروشنده خوب بود و هم ابد و يك روز. اين مخالفت ها هم دلايل فني و فرهنگي نداره.
  • احسان حسني ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۷
    1 1
    اسکار مرد ایرانی را هرزه و فروشنده می‌خواهد، مردی مانند حاج احمد متوسلیان چه به درد آنان می خورد! آفرين احسنت اين بهترين جمله اين نوشت بود... به جانم نشست...
  • ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۷
    1 1
    بالاخره شهاب حسینی طینت خودش رو نشون داد. تا ابد که نمیتونست پشت چهره غیور مردانه شهید بابایی ذات اصلی خودش رو مخفی کنه! حتما به فروشندگی اعتفاد داره که این کار رو قبول کرده! ما چقدر ساده بودیم
  • ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۷
    1 1
    ایا اگر شهاب حسینی در نقش شهیدبابایی بازی نمی کرد، باز ایشان به عنوان بازیگر ارزشی که جایزه اش را تقدیم امام زمان عج می کند شناخته و رویش مانور داده میشد؟! و‌در جشنواره مقاومت و‌امثالهم باز ازیشان تقدیر میشد؟! از آغوش بهروز وثوقی تا اغوش سردار نقدی.... چه عرض کنم؟!.....
  • ۱۱:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۷
    1 0
    بازدید یک یا دو میلیون انسان از یک جامعه 80 میلیونی که ممکن است به 20 میلیارد تومان برسد دلیل بر محبوبیت نیست هر چند خود بنده با اینکه ندیده از ان متنفرم اما احتمالا برای دیدن این تحفه اقدام خواهم کرد برای قضاوت بهتر
  • ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۷
    0 1
    من که فیلمو ندیدم ولی بسوز
  • ۱۶:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۷
    2 0
    خیلی مزخرفه تا به حال به بتن سینما دقت نکرده بودم. چه خبره توی سینما! کلا سیاست زده است سینمای ما متاسفم واقعا... یک فیلم کاملا سفارشی که اگه بخوای بخشی از نقاط ضعفش رو بخونی باید حداقل یک ساعتی وقت بذاری. در مورد اصغر فرهادی هم یک جستجو بزنید توی تصاویر گوگل و ببینید که اگه من و شما رفتار این آقا رو داشتیم، الان جامون توی زندان می‌بود یا نه؟ خب معلومه که دلیل عدم برخورد با چنین شخصی و اساسا جایزه گرفتنش کاملا سیاسیه. متاسفم برای سینمای ایران که فرسنگها از هنر و فرهنگ فاصله گرفته
  • ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۸
    1 3
    یک نفر نیومد بگه کجای فیلمنامه فروشنده واقعیت جامعه ایران رو در مورد برخی از مردا رو تحریف کرده. فرهادی قراره پلیدی های جامعه رو نشون بده تا بلکه راه حلی براش پیدا بشه.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس