به گزارش مشرق، سهراب صلاحی رئیس سابق سازمان بسیج اساتید و عضو هیات علمی دانشگاه جامع امام حسین(ع) در همایش بینالمللی «ایالات متحده، حقوق بشر و گفتمان سلطه» که در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار شد، در رابطه با موضوع «آمریکا و حقوق بشر در اشغال عراق» گفت: اگر چه از منظر استراتژیک، اشغال عراق از سوی نیروهای آمریکا با هدف عملیاتی کردن نقشه خاورمیانه بزرگ برای دست یابی به قدرت هژمون و سلطه بر جهان بود، اما به جهت حقوقی، نقض حقوق بشر از سوی دولت عراق در کنار انهدام سلاحهای کشتار جمعی و حمایت رژیم بعث از تروریسم، سه بهانهای بود که آمریکاییها به عنوان دلایل تهاجم به عراق برشمردند.
وی ادامه داد: صرفنظر از مشروعیت یا عدم مشروعیت توسل به زور در تهاجم وا شغال عراق، نیروهای آمریکایی در طول هشت سال اشغال عراق ملزم به رعایت تکالیف و تعهدات در قبال کشور اشغال شده بوده اند.
صلاحی تصریح کرد: مسئولان، فرماندهان و نیروهای آمریکایی درگیر اشغال عراق در حد بسیار گستردهای مرتکب جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت شدهاند که لازم است در مراجع صالح قضایی مورد تعقیب، محاکمه و مجازات قرار گیرند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: آمریکائیها در زمینه ارتکاب شکنجه و خشونت جنسی در عراق به ویژه در زندان ابوغریب ضربه سنگینی به وجدان بشریت وارد کردند که شاید ننتوان نمونه دیگری در تاریخ برای آن پیدا کرد و تا دهها سال زخم عمیق آن بر پیکر زنان، مردان و حتی کودکان عراقی سنگینی خواهد کرد.
وی تاکید کرد: خلع سلاح عراق از سلاح های کشتارجمعی نیز از جمله بهانههای تهاجم بود ولیکن اشغالگران در تهاجم و اشغال این کشور از انواع سلاحهای ممنوعه استفاده کردند که پیامدهای انسانی و اجتماعی آن تا صدها سال در عراق باقی خواهد ماند.
این استاد دانشگاه گفت: تاکتیکهای جنگی بکارگرفته شده در تهاجم و اشغال عراق که در تعارض با مقررات و موازین بین المللی بود نیز باعث قتل عام گسترده غیرنظامیان به خصوص کودکان و زنان شد.
رئیس سابق سازمان بسیج اساتید ادامه داد: رویکرد جدیدی که آمریکا در جنگهای پس از ۱۱ سپتامبر پیش
گرفت به این معنی بود که ا ین کشور بر اساس حقوق بین الملل و حتی قوانین ملی خویش عمل نخواهد کرد. ولی تصمیم رئیس دولت آمریکا در عملیاتی کردن این اندیشه، به کار بردن اصطلاح «رزمندگان غیرقانونی » برای دستگیرشدگان جنگی بود که این کشور تحت عنوان جنگ جهانی علیه تروریسم به راه انداخته بود.
وی در ادامه به شکنجه سربازان عراقی توسط آمریکا اشاره کرد و اظهارداشت: اجبار زندانی به ایستادن، محرومیت از خواب، بدرفتاری با زندانیان ابوغریب به وسیله سگهای تعلیم یافته، غرق مصنوعی نمونههایی از از نقض قواعد و مقررات حقوق بشر است که آمریکا در عراق انجام داده است.
صلاحی ادامه داد: گزارشهای متعدد از عراقِ تحت اشغال حکایت از گسترش فساد و خشونت جنسی دارد. به گزارش دیدهبان حقوق بشر، بیثباتی شدید، تخریب زیرساختهای اقتصادی عراق در دو جنگ ۱۹۹۱ و ۲۰۰۳، بیخانمان شدن چهار میلیون و هفتصد هزار تن، بی سرپرست شدن بیش از یک میلیون زن که شوهران خود را در جنگ از دست داده بودند، از جمله علل ایجاد و گسترش شبکههای قاچاق انسان در عراق است.
این استاد دانشگاه افزود: پس از اشغال عراق گم شدن کودکان و دانش آموزان و ربودن و فروش آنها شیوع یافت. آمار دقیق آدم ربایی و خشونت جنسی علیه آنها ناممکن است اما مشخص است که سطح و دامنه ربودن زنان و خشونت جنسی علیه آنها به شدت افزایش یافته است.
وی تاکید کرد: بنا به روایت خبرگزاری فرانسه، آمریکایی ها در زندان ابوغریب یک زندانی زن عراقی را در برابر دیدگان همسرش مورد تجاوز قرار دادند؛ وی مجبور شد پس از آزادی از زندان خودکشی کند.
صلاحی اضافه کرد: ازجمله حوادث بهت آور اتفاق افتاده در زندان ابوغریب، خشونت های جنسی نظامیان زن آمریکایی علیه مردان اسیر بود. برخی از تصاویر این خشونتها از سوی سربازان آمریکایی و برای تفریح برداشته شده؛ که مدتی بعد برخی از آنها در برنامه ۶۰ دقیقه از شبکه تلویزیونی سی بی اس ۱۷ پخش شد.
رئیس سابق سازمان بسیج اساتید گفت: تجاوز به کودکان و نوجوانان در زندانهای عراق، به خصوص زندان ابوغریب، آن قدر وحشتناک بود که حتی محافل آمریکایی نیز دیگر تاب سکوت در برابر آن را نداشته و نظامیان خود را به علت این جنایت مورد بازخواست قرار دادند.
وی ادامه داد: نقض حقوق بشر در عراق از سوی آمریکاییها منحصر به شکنجه و خشونت جنسی نگردید، بلکه سربازان مدعی خلع سلاح عراق از سلاح های کشتار جمعی، خود از سلاح های ممنوعه استفاده کردند.
صلاحی تصریح کرد: عملیات نظامی آمر کیا در صحنها شغال عراق آنچنان خشن و رسوا کننده بود که «عبدالباسط ترکی » وزیر حقوق بشر عراق که با تائید آمریکاییها وزیر شده بود، در ژانویه ۲۰۰۴ در جلسه کمیسیون عالی حقوق بشر آشکارا نیروهای آمریکایی را به خاطر نقض گسترده حقوق بشر در عراق به باد انتقاد گرفت و خواستار تحقیق در این زمینه شد، وی به همین علت یعنی اعتراض به رفتار آمریکاییها، در تابستان ۲۰۰۴ استعفا کرد.
وی گفت: جامعه و سازمانهای بینالمللی طرفدار حقوق بشر پیش از آغاز تهاجم آمریکا و
انگلیس به عراق، نگرانی جدی خود را نسبت به هدف قرار گرفتن غیرن ظامیان و بکار گیری سلاحهای ممنوعه و فاجعه انسانی در عراق ابراز کردند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: آمریکاییها با هر انگیزه و هدفی که عراق را اشغال کرده باشند حداقل میدانستند که در چهارچوب مقررات بین المللی وارث مشکلات عراق نیز خواهند بود، زیرا از زمانی که قلمرو کشوری به اشغال قدرت دیگری درآید، مقررات حاکم بر اشغال نظامی به صورت اتوماتیک مجری میشود.
صلاحی تاکید کرد: آمریکائیها در طول اشغال این کشور از سلاحهای غیرمتعارفی چون سلاحهای شیمیایی، بمبهای خوشهای، گلولههای فسفر سفید و اورانیوم ضعیف شده استفاده کردند، که باعث شد پیامدهای انسانی و اجتماعی شدیدی بر این کشور و حتی تا حدودی منطقه وارد شود که تشدید شدید پدیده ریزگردها تنها یکی از این پیامدهاست.
وی در خاتمه اظهار داشت: قتل صدها هزاران غیرنظامی، بی سرپرست شدن دهها هزار زن، تولد چند صد هزار نوزاد ناقصالخلقه، قتل هدفمند تعداد زیادی از دانشمندان عراق، مهاجرت بیش از ۴ میلیون عراقی به خارج از عراق و جابجایی حدود دو و نیم میلیون نفر در عراق تنها قسمتی از پیامدهای انسانی تهاجم و اشغال عراق است که نهادها و جامعه بینالمللی باید پاسخگوی مسئولیت خویش درا ین زمینه باشند.