سرویس سیاست مشرق _ اصلاح طلبان بعد از ارائه لیست کابینه دوازدهم به مجلس در بهت قرار گرفته اند، آنها توقع داشتند فشارهای یک ماه اخیر که تا دقایق آخر نیز ادامه داشت ثمر بیشتری داده و سهم مناسبی در قبال حمایت های آنان در زمان انتخابات داده شود . روزنامه و سایت ها و شخصیت های سیاسی اصلاح طلب انتقادهای زیادی به نحوه چینش کابینه بعد از اعلام آن داشتند که در زیر به آن اشاره می کنیم.
دلیلی برای حضور نداشتن زن در کابینه وجود ندارد
محمدرضا عارف رییس فراکسیون امید درباره اسامی وزرای پیشنهادی گفت: «انتظار ما حضور حداقل یک خانم در جمع وزرای پیشنهادی بود.»
عارف تاکید کرد: «به هر حال انتظار ما برای حضور وزیر زن در کابینه فعلا تامین نشده و بنده هم درباره علت اینکه هیچ وزیر زنی به مجلس معرفی نشده، شخصا دلیل خاصی را نمیدانم.»
حسن معاونت نبود نظارت از طرف مجلس
زهرا شجاعی دبیرکل مجمع زنان اصلاحطلب نیز در مصاحبه با ایلنا گفت :
انتظار ما این بود که با توجه به حمایت از اندیشه و صداقت و سلامت ایشان، خانم مولاوردی در معاونت زنان باقی میماندند. ما همانطور که معقتدیم دولت آقای روحانی باید دو دورهای باشد معتقد بودیم خانم مولاوردی باید دو دورهای میبود تا برنامههایشان را کامل میکردند.
شجاعی معتقد است: «این فرصت خوبی است که باید از آن استفاده شود همانطور که دوران خاتمی نیز شاهد این موضوع بودیم. معاونت ریاست جمهوری حسنی دارد و آن اینکه معاون رئیسجمهور نیازمند رای اعتماد نیست و این دست رییس جمهوری را برای انتخاب افراد باز میکند و دیگر فرد مسئول دغدغه رای اعتماد و استیضاح ندارد.»
دبیر کل مجمع زنان اصلاح طلب پیشنهاد می دهد دغدغه های صریح اصلاح طلبان از طریق معاونتهای رئیس جمهور پیگیری شود زیرا مجلس به عنوان نهاد نظارتی نمی تواند به کارهای آنان نظارت کند.
زنان را فقط برای رای می خواهید
طیبه سیاووشی نماینده فراکسیون امید در باره حضور نداشتن زن در جمع وزرا گفته است. «ما واقعا دلیل رییس جمهور را نمیدانیم. آیا زنان را فقط برای صندوقهای رای میخواهید؟ این ناامید کننده است».
کابینه معرفی شده از سوی روحانی رضایت بخش نیست
غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی نماینده مردم رشت اما موضع صریح تری از خود نشان داده و صریحا از افراد مبغوض اصلاح طلبان در کابینه نام برده و آنان را به عدم رای اعتماد تهدید کرده است، ایمن آبادی در مصاحبه با عصر ایران گفته است:
افتادن سه وزیر یعنی ( بطحایی، جهرمی و رحمانی فضلی) قطعی است. در این میان اگر وزیر پیشنهادی کشور بتواند ما را قانع کند شاید بتواند رای بیاورد. البته باید گفت احتمال قانع شدن ما کم است.
ایمن آبادی تشریح کرد:
در مورد وزیر کشور پیشنهادی ابهاماتی وجود دارد که رحمانی فضلی باید با آنها در مجلس پاسخ دهد اوضاع رحمانی فضلی با توجه به این ابهامات جالب نیست، اوضاع جهرمی ( وزیر پیشنهادی ارتباطات) نیز در بین نمایندگان خوب نیست. اوضاع بطحایی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش اصلا خوب نیست .
ایمن آبادی تصریح کرد: کابینه معرفی شده از سوی روحانی رضایت بخش نیست و به نظر میرسد این افراد نتوانند مشکلات مردم را با توجه به وعدههای رییس جمهور حل کنند.
نماینده اصلاح طلب در رابطه با تیم اقتصادی کابینه جدید هم معتقد است: «کشور بسیار مدیران قوی تری از کسانی که به عنوان تیم اقتصادی دولت معرفی شدند وجود دارد. این افراد نمیتوانند حلال مشکلات اقتصادی کشور باشند.»
در حسرت تغییرات ملموس
روزنامه وقایع اتفاقیه با یادداشتی با عنوان در حسرت تغییرات ملموس نوشت: حقیقت این است که لیست وزرای معرفی شده خستگی را بر تن فعالان انتخاباتی باقی گذاشته است. فعالان ستادهای انتخاباتی میگویند با این وضع ما چطور میتوانیم در ادوار بعدی مردم را به پای صندوقها دعوت کنیم؟
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه می نویسد:
«چنین کابینه ای حتی اگر رأی اعتماد بگیرد با چنین فضایی نمیتواند با قدرت به پیش رود. دولت برای ادامه موفقیت آمیز مسیر در چهارسال آینده به حمایت و همراهی افکارعمومی و بدنه حامیان خودنیاز جدی دارد. زیرا با بدنهای سرخورده و ناراضی نمیتوان به استقبال کارهای بزرگ رفت. این نکتهای است که حسن روحانی باید برای آن فکری کند.»
ژنرال ها؛ چهرههایی تکراری بر سر سفره پهن قدرت
محمدرضا تاجیک فعال سیاسی اصلاح طلب در گفتگو با آرمان با بیان اینکه سهمخواهی، دموکراتیکترین، طبیعیترین، بدیهیترین و مدنیترین کنشی است که طرفین یک ائتلاف درون یک انتخابات میتوانند از خود بروز و ظهور دهند گفت: «تنها انتظارم از آقای روحانی این است که در تحلیل نهاییاش لحاظ کند که به نام اصلاحطلبی روی کار آمده است. 24میلیون سرمایه انسانی است که ما تحویل آقای روحانی دادهایم.»
آنچه که بیش از هرچیز در مصاحبه تاجیک جلوه می کند نقد تاجیک نسبت به حزب کارگزاران است تاجیک به صراحت گفت: «ژنرال ها، چهرههایی تکراری که هر موقع سفره قدرت پهن است حضور دارند.»
تشریفاتی تر از پیش
روزنامه بهار با مطلبی با عنوان تشریفاتیتر از پیش نوشت:
«یکی از برجستهترین پیامهای اقدام اخیر رئیسجمهور این است که وی در چینش کابینه دوازدهم محافظهکارتر شده است؛ یعنی نه تنها آشکارا شعارهای هوادارانش را در کمپینها، نامهها، فهرستهای پیشنهاد شده از زنان دارای قابلیت وزیر شدن و مذاکرات پیش و پشت پرده فعالان زنان را نادیده گرفته است.»
کابینه روحانی یعنی آبروریزی
فائزه هاشمی در مصاحبه با قانون می گوید:
چرا زن نباید وزیر شود؟ روحانی چه پاسخی برای بانوان ایران زمین دارد؟ برای انتصاب وزیر زن باید هزینه بدهیم.روحانی باید بداند زنان به او رای دادند و زنان اینقدر ارزش دارند که به خواسته های خود برسند. به غیر از وزارت، بسیاری از سمتها وجود دارد که بانوان میتوانند داشته باشند. در دنیای امروز نمی توانیم بگوییم وزیر زن داشتن نوآوری است.
فائزه هاشمی کابینه روحانی را بدتر از کابینه دولت افغانستان دانسته و تاکید کرده است:
«برای ما آبروریزی است که در افغانستان و...وزیر زن دارند و ما نداریم. روحانی این فقدان را باید در پستهای مدیریت بالا جبران کند.برای مثال در معاون وزیر، استاندار، فرمانداری، رییس دانشگاه و ... می تواند از وجود بانوان استفاده کند.»
فائزه هاشمی اعترافی هم به ناکارآمدی دولت در اقتصاد کرده و گفته است:
«برخی فرصت سوزی ها به سوء مدیریت ها برمیگردد در برخی موضوعات، چوب اصولگرایان را نمیخوریم بلکه چوب سوء مدیریت ها را میخوریم. مدیران باید شاخص های مدیریتی داشته باشند وما نیاز به مدیران واقعی داریم تا بتوانیم از ظرفیت برجام استفاده کنیم.نیروهای ضعیف از دولت باید بروند و اینکه افراد ضعیف از پستی به پست دیگر میروند جای تامل دارد.»
قطعا به سه نفر رای اعتماد نمی دهیم
الیاس حضرتی نماینده فراکسیون امید در گفتوگو با تابناک درباره چینش کابینه دوم روحانی اظهار داشت: عدم استفاده از افراد شاخص اصلاح طلبی که در حال حاضر مفقود الاثر شده اند و معلوم نیست کجا هستند از جمله ضعف های بزرگ کابینه است
حضرتی تصریح کرد: «برخی از افراد کابینه که حداقل سه نفر از انها را من می شناسم حتما رای نخواهند آورد و روحانی باید از اکنون به فکر جایگزینی آنها باشد.»
چرا مجید انصاری حذف شد؟
محمود صادقی عضو فراکسیون امید مجلس هم درباره کابینه جدید روحانی در پست توئیتری از حذف مجید انصاری در کابینه دوم روحانی انتقاد کرد.
لیست اعضا ناامید کننده بود
روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان «لیست اعضا ناامیدکننده بود» نوشت:
«انتظاری که مردم از دولت دوازدهم دارند متفاوت از آن چیزی است از دولت یازدهم میخواستند. علت این انتظار نرخ بیکاری جوانان که از مرز بحران گذشته، این اتفاق در ادبیات اقتصادی یعنی بحران. در کنار این بحران، مطالبات معوق بانکها، بدهی دولت به بانکها، بدهی بانکها به بانک مرکزی و رشد نقدینگی دید.»
روحانی نه خاتمی است نه هاشمی رفسنجانی
صادق زیبا کلام در مورد وزرای پیشنهادی گفت: «هیچ نقطه قوتی در این کابینه نمی بینم روحانی نه خاتمی است، نه هاشمی رفسنجانی. روحانی روحانی است و بنابراین باید سطح انتظارات و توقعاتمان از او به همان میزانی باشد که این کابینه را معرفی کرده است.»
زیباکلام اضافه کرد: «سن کابینه باز هم خبرساز شده و منتقدان می گویند میانگین سنی کابینه بالاست و دولت آینده باز هم دولتی پیر خواهد بود. اصلاح طلبان همچنان از منتقدان جدی کابینه هستند و فعالان مدنی از عدم معرفی وزیر زن گلایه دارند.»
روحانی مرد سالار است
پروانه سلحشوری با انتقاد از عدم معرفی وزرای زن به مجلس از نگاه مردسالارانه دولت انتقاد کرد. رئیس فراکسیون زنان مجلس با انتقاد از عملکرد دولت در عدم معرفی وزرای زن به مجلس گفت: از دولت انتظار نداشتیم که اینگونه زنان را نادیده بگیرد. دولت کار بسیار بدی کرد، آیا واقعا در میان این همه زنان فعال در عرصه سیاسی یک زن توانمند وجود نداشت؟.»