به گزارش مشرق، علی رغم میل بسیاری از بدخواهان منطقهای و بینالمللی، مسئله فلسطین همواره در رأس مسائل جهان اسلام بوده، هست و خواهد بود، هر چند که در سالهای اخیر تلاش های گستردهای در راستای فراموشی و یا کمرنگ کردن این مسئله صورت گرفته است.
از آنجا که همواره عدهای به دنبال تنشآفرینی و آشوب در منطقه ما هستند تا بتوانند منافع و امنیت خود را در فضای ناآرام و ملتهب منطقهای تامین کنند، با وارد شدن منطقه به فضای «پسا داعش» و حرکت به سمت آرامش، صلح و ثبات، توطئه دیگری از سوی جهان استکبار به ملتها و دولت های منطقه تحمیل شد و این بار رئیس جمهور حاشیه ساز کاخ سفید بود که با مطرح کردن انتقال پایتخت اسرائیل به قدس، آتش دیگری به جان این منطقه و جهان اسلام انداخت و خشم بسیاری از مسلمانان را برانگیخت.
مطابق پیش بینی سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان برخی تلاش می کنند این اقدام ترامپ را کم اهمیت جلوه دهند که یکی از ترفندهای آنها هم می تواند تقلیل سطح این مسئله در حد موضوعی برای جهان عرب باشد.
بیت المقدس و انتقال پایتخت رژیم صهیونیستی از سوی واشنگتن نه تنها یک مسئله در حد جهان عرب و یا جهان اسلام است بلکه یک موضوع جهان شمول است. در حال حاضر علاوه بر اینکه وجود رژیم نامشروع صهیونیستی یک معضل امنیتی برای منطقه ما است، تهدید امنیتی برای تمام کشورهای جهان نیز به حساب میآید.
با نگاهی به بخشهایی از پوشش تلویزیونی تظاهرات روز جمعه مردم فلسطین توسط بی بی سی، بیان این موارد قابل تامل است:
* در اکثر پایتخت های «جهان اسلام» شاهد اعتراضات نسبت به تصمیم ترامپ بودیم.
* اعتراضات در بیت المقدس کمتر از حد انتظار بود.
* حجم تظاهرات مردمی کمتر از سر و صدای سیاسیون بود.
* یک کشته و 200 زخمی آماری کمتر از حد انتظار بود.
* در بخش های دیگری از بیت المقدس مردم زندگی عادی خود را داشتند و گویا نظرشان با سیاسیون منطبق نیست.
* حجم اقدامات امنیتی نیروهای اسرائیلی در حد یورش با اسب به سمت تظاهرکنندگان بود و از گازهای اشک آور هم استفاده نشد!
یکی از موارد کلیدی که برای حل این موضوع بسیار به آن نیاز است، حفظ و گسترش اتحاد میان کشورهای اسلامی است. این تهدید میتواند با هوشیاری و آگاهی ملتها و دولتهای اسلامی به فرصتی جهت اتحاد میان امت اسلام تبدیل شود. سازمان همکاری اسلامی در این میان نقش بسیار مهم و سازندهای دارد که امیدواریم بتواند نقش خود را به خوبی ایفا کند.
از طرفی شب گذشته شاهد برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت به درخواست چند کشور، بودیم که در این خصوص برخی معتقدند شاید دیگر برای برگزاری این قبیل نشست ها دیر شده باشد و بی فایده به حساب آید، عده دیگری نیز این اقدام را در راستای اعتراضات گسترده مردمی، مخالفت پایتختهای مختلف جهان و عدم همراهی گسترده متحدان غربی و عربی آمریکا، میدانند.
«نیکی هیلی» نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد در جلسه شب گذشته شورای امنیت، با صحیح و منطقی قلمداد کردن تصمیم ترامپ افزود: اسرائیل حق دارد در خصوص آینده خود تصمیم بگیرد و ما اجازه نمیدهیم کسی برای اسرائیل تصمیم بگیرد.
یکی دیگر از نکات جالب توجه اظهارات شب گذشته هیلی این بود که وی سازمان ملل را نه تنها ضامن صلح در جهان ندانست بلکه مدعی شد آمریکا از این پس اجازه نمیدهد که اسرائیل در توافقنامهای تحمیلشده از سوی سازمان ملل یا هر گروه دیگری قرار بگیرد که در آن امنیت اسرائیل نادیده گرفته شده باشد.
سیل مخالفتهای مردمی و سیاستمداران جهان به تصمیم یکجانبه، غیر منطقی و جنجالی کاخ سفید به حدی گسترده است که برخی تحلیلگران پیش بینی میکنند این تصمیم نتواند در بلند مدت استمرار داشته باشد و در نهایت ترامپ و تیم وی علی رغم خواست و حمایت شدید لابی قدرتمند صهیونیسم، از تصمیم خود منصرف می شوند. اتحادیه اروپا، روسیه، چین، فرانسه و حتی انگلیس در خصوص تصمیم جنجالی ترامپ اعلام مخالفت کردند.
سوالی که مطرح است اینکه باید دید در برهه حساس تاریخی، آیا سازمان ملل متحد می تواند به وظیفه ذاتی خود که همانا حفظ صلح در جهان و جلوگیری از وقوع هرگونه نا آرامی و تنش در نقاط مختلف است عمل کند و سیاست مستقلی را بدون اعتنا به فشارهای آمریکا و لابی صهیونیستی پیش بگیرد یا خیر؟!
این مساله به واقع می تواند سنگ محک خوبی برای سازمان ملل، دولتها و دیگر سازمانهای بینالمللی مدعی حقوق بشر و دموکراسی باشد.
در پایان می توان با عنایت به مطالب فوق از موج گسترده مخالفت های سیاسی و عمومی در جهان نسبت به تصمیم ترامپ، این طور نتیجه گرفت که اشتباه راهبردی و محاسباتی تصمیمگیران ایالات متحده هزینههای بیشتری را در سطح جهان برای آمریکا خواهد داشت، به نحوی که حداقل هزینه برای کاخ سفید را می توان افزایش سطح بیاعتمادی و بیاعتباری آنها در مناسبات بینالمللی و پایبندی آن دولت به قوانین حقوق بینالمللی دانست. همچنین سیاستهای پیشین ترامپ مبنی بر خروج از معاهده بینالمللی پاریس و برجام، مدیریت ناصحیح وی در افزایش تنش ها در شبه جزیره کره در بی اعتمادی دیگر کشورهای جهان به کاخ سفید موثر بوده است.