سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. شنبه تا چهارشنبه ساعت ۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
تله ضدّ امنیتی برای روحانی در توچال
تصاویر پیاده روی رئیس جمهور در منطقه خوش آب و هوای توچال در شمال تهران که روز گذشته در رسانههای کشور انتشار یافت، انتقادات زیادی را برانگیخته است.
انتقاداتی که تصریح دارند در شرایطی که تنها وعده دولت آقای روحانی برای پیشرفت بیشتر، یعنی برجام عملا با شکست مواجه شده، برخی مشکلات اقتصادی در کشور وجود دارد و توجهات عمومی به سمت اقدامات دولت برای رفع این مشکلات معطوف است؛ چرا دفتر آقای روحانی به جای اقدام برای حل مشکلات، تصاویر پیادهروی در شمال تهران و بازدید از تلهکابین توچال را منتشر میکند!؟
جالب آنکه همزمان با این رفتار عجیب، خبری به نقل از ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی نیز منتشر شد که به یک مقام اقتصادی گفته است نمیدانم در شرایط ارزی فعلی، چهکار کنم!؟ [۱]
در همین حال برخی فعالان شبکههای اجتماعی نیز از این نوشتهاند که دفتر رئیسجمهور به اثر این اقدام عجیب اشراف کامل داشته و میدانسته پس از انتشار تصاویر رئیسجمهور، چه انتقاداتی دامان دولت را میگیرد اما با این حال دست به این کار زده است.
یکی از کاربران توییتر در همین باره نوشته است:
«حضور روحانی در توچال آگاهانه است. میداند که این کارش چقدر مردم را عصبانیتر میکند و این عصبانیتر شدن وقتی به کار و گرانی و بیثباتی گره خورده، که عاملش دقیقا سیاستهای دولت است، خیابانها را برای اعتراض مردم، تشنهتر میکند. چیزی که قابل مشاهده بوده و هست».
*حقیقت این است که نمیتوان از اشراف دفتر رئیس جمهور به اثر توچال گردی در افکار عمومی به سادگی گذشت...
خاصّه اینکه رئیس دفتر رئیس جمهور یعنی محمود واعظی نیز از سوابق امنیتی برخوردار است و دانستن این مقولات جزو سادهترین چیزهاییست که امثال او به خوبی میدانند.
پس چرا این اقدام صورت گرفت!؟
در کنار این سؤال مهم نشانههای دیگری هم وجود دارد...
چندی قبل کلیپی توسط مرکز مطالعات استراتژیک ریاستجمهوری به ریاست حسامالدین آشنا در فضای مجازی منتشر شد که در آن گفتاری پیرامون یک هواپیمای در حال سقوط و نقش «کاپیتان» در این سقوط طرح میشد. [۲]
گفتاری سیاسی که همه ضمیر مرجع و مخاطب اصلی آنرا به خوبی میدانستند و اگرچه برخی رسانهها خطاب به رئیسجمهور تأکید کردند که کاپیتان فعلی شخص شما هستید نه مخاطبی که مد نظر دارید! اما به هر حال حسامالدین آشنا هم هیچگاه در این باره توضیحی را ارائه نکرد.
شاید برای مخاطبان محترم جالب باشد که فرضیه «اغتشاش و انقلاب پس از شکست برجام» از مدتها قبل مورد اشاره و تأکید جریان سیاسی خاص بوده است.
این «احمد نقیبزاده» بود که در سال ۹۴ طی اظهاراتی از این گفت که «اگر روحانی شکست بخورد مردم انقلاب میکنند.»[۳]
به تمام این نشانهها البته بایستی افزود اصرار این روزهای معاریف جریان خاص مبنی بر ناامید شدن مردم، قرار گرفتن کشور در «شرایط ته درّه» و تکرار اغتشاشات دیماه ۹۶ با شدت و حدّتی بیشتر...
اکنون این دفتر رئیسجمهور است که باید بگوید چرا در این بحبوحه و هنگامی که برخی محافل خاص به دنبال یک اعتراض ظالمانه خیابانی علیه نظام اسلامی و ایجاد نارضایتی هستند؛ چنین برنامهای را در دستور کار رئیسجمهور محترم قرار داده است!؟
***
فایده فوتبال برای دختران و پسران!
روزنامه اصلاحطلب اعتماد، در شماره یکشنبه گذشته خود، در یک گزارش با موضوع سیاست و فوتبال، نوشته است:
«بسیاری از تحلیلگران اجتماعی این روزها معترفند که به واسطه فوتبال دختر و پسر، پیر و جوان در کنار یکدیگر قرار گرفته و با پرچم جمهوری اسلامی ایران شادی می کنند. فوتبال کاری کرده است که هر ایرانی فارغ از اختلافات سیاسی سرود مقدس جمهوری اسلامی ایران را بر زبان جاری کرده و برای سربازان این مرز و بوم در آوردگاه جهانی فوتبال آروزی موفقیت می کنند تا پرچم ایران افراشته تر از گذشته شود.»[۴]
*تصور نویسندگان این روزنامه اصلاحطلب درباره فضای عمومی یک کشور متحد و یا اثرات یک ورزش پر جاذبه مثل فوتبال جای تعجب دارد.
اساساً مگر قرار است اختلافات سیاسی در یک کشور موجب شود کسانی نسبت به سرود ملی آن کشور بیاعتنایی کنند!؟
و یا مثلا گویا شادمانی و نشاط صرفا با حضور همزمان دختر و پسر در ورزشگاه است که اصالت مییابد و در غیر آن اساسا ممکن نیست.
البته لازم به توضیح است که جریان سیاسی خاص سوابقی مثل تحریم انتخابات مجلس، حمایت از اغتشاشگران خیابانی و تأکید بر کمرنگ شدن و تساهل در شرعیات را در مانیفست فکری خود دارد و از همین زاویه نیز به ورزش فوتبال مینگرد.
فلذا بدیهیست که بزرگترین دستاورد این ورزش پر جاذبه برای اصلاحطلبان "کنار یکدیگر قرار گرفتن دختر و پسر " و یا معجزه دانستن خواندن سرود ملی باشد... نه شناساندن بیشتر ایران و ایرانی در جهان، به رخ کشیدن پیشرفت ایران علیرغم تحریمهای بزرگ، نشاط ایرانیان در حمایت از تیم ملی و علاقه آنها به ورزش، پیشرفتگی حرفه فوتبال در ایران برای هماوردی با قدرتهای بزرگ فوتبال جهان و غیره!
***
عضو شورای شهر: نامه اصلاحطلبان برای مذاکره با آمریکا میتواند مورد توجه وزارت خارجه باشد!
«محمدجواد حقشناس»، فعال اصلاحطلب، عضو حزب اعتماد ملی و از اعضای شورای شهر تهران، در اشاره به تسلیمنامه ۱۰۰ فعال اصلاحطلب خطاب به مسئولان عالی کشور برای مذاکره با دونالد ترامپ، به خبرگزاری دولتی ایرنا گفته است:
این نامه به عنوان یک نظر در فضای سیاسی مورد توجه قرار گرفته و موافقان و مخالفان خودش را دارد اما بر این باورم که بخش سیاست خارجی و روابط دولت ها با یکدیگر اساسا تابع یک کلمه بیشتر نیست و آن پیشبرد منافع ملی است.
وی تاکید کرد: مهم ترین شاخص برای پیشبرد منافع ملی در تمام دنیا پیگیری این موضوع توسط وزارت امور خارجه هر کشوری است.
حقشناس همچنین با بیان این که این توصیه می تواند مورد توجه مسئولان وزارت خارجه قرار گیرد اما نه به عنوان تنها راه و مسیر، یادآور شد: به هرحال تصمیم سازی بر عهده وزارت امور خارجه است که باید در مورد چگونگی پیشبرد فضای گفتمانی و گفت وگو آن را به مسئولان متخصص در آن وزارتخانه واگذار کنیم.[۵]
*لحن ملایم حقشناس و اصرار او به اینکه این تسلیمنامه میتواند مورد توجه وزارت خارجه باشد یک دلیل کاملا اقناعی برای اینست که بدانیم آن ۱۰۰ فعال اصلاحطلب چطور به خود اجازه دادهاند که از داخل کشور و در راستای منویات رئیسجمهور آمریکا، این حرکت ذلیلانه را (ولو با نیت انتحار برای نجات دادن دولت و اصلاحطلبان از باتلاق برجام) شکل بدهند.
ما قضاوت درباره اظهارات این عضو اصلاحطلب شورای شهر و اینکه تسلیم نامه اصلاحطلبان و نظایر آن مثل نامه موسوم به «نامه ۲۰۰۳» چگونه میتواند مورد توجه وزارت خارجه قرار بگیرد را به مخاطبان محترم واگذار میکنیم.
خاصّه اینکه بویژه پس از شکست برجام، دیگر هیچ عقل منصفی در کشور نیست که راه پیشرفت بیشتر و رفع مشکلات باقیمانده را در مذاکره با آمریکا بجوید...
گفتنیست محمدرضا عارف، به تازگی طی اظهاراتی که تسنیم آنها را منتشر کرد، گفته است: «متأسفانه در مواقعی از درون جریان اصلاحات صداهایی شنیده میشود که جز ایجاد چالش و هزینه در درون خانواده اصلاحات دستاورد دیگری ندارد و شخصاً امیدوارم که این گونه مواضع از سر ناآگاهی باشد.»[۶]
***
۳_ https://www.farsnews.com/news/۱۳۹۴۰۳۰۱۰۰۰۷۵۵
۴_ http://www.magiran.com/npview.asp?ID=۳۷۶۱۴۹۸