یک جای این خیابان ولی از همه جا پر رفت و آمد تر است. پاساژ علاالدین که معروف شده به معدن انواع و اقسام موبایل. از جلوی درب ورودی اش که دلال ها و دستفروشان ایستاده اند بگیر تا مغازه های داخل پاساژ همیشه شلوغ است. البته شاید بهتر باشد بگوییم بود!
خیلی وقت نیست که بازار ارز و دلار پایش را روی پدال گاز گذاشته و به سرعت از ریال کشور ما دور می شود. در شرایطی که کشور ما هنوز در رقابت با فناوری های روز دنیا ناتوان است و بخش عظیمی از نیازهای مردم به کالاهای دیجیتال و هوشمند از طریق واردات یا بعضا قاچاق این محصولات از کشورهای دیگر تامین می شود، این بالا رفتن قیمت ارز تاثیر کاملا محسوسی بر بازار فناوری ایران گذاشته و قیمت ها را چند برابر کرده است.
قطعا بازار تلفن همراه که بیشتر از دیگر محصولات فناوری مورد توجه قرار دارد نیز از این قاعده مستثنی نبوده و دستخوش تغییرات زیادی شده است. روزهای گذشته بازار تلفن همراه دچار نوسانات زیادی شده به طوری که بسیاری ترجیح داده اند تا زمان مشخص شدن اوضاع از خرید و فروش صرف نظر کنند.
اما بشنوید از فروشندگان تلفن همراه که به هیچ وجه از این اتفاق دل خوشی ندارند. گویا بالا رفتن ناگهانی قیمت تلفن های همراه درصد کثیری از مردم را نسبت به خرید و فروش موبایل بی انگیزه کرده و تمام کالاهای وارد شده چه به صورت قاچاق و چه به صورت قانونی روی دستشان مانده است.
یکی از کارمندان نمایندگی سامسونگ در این باره می گوید: "تلفن همراه در کشور ما جنبه تجملاتی پیدا کرده و حدود 80 درصد خریداران به دنبال خرید لوکس ترین و در عین حال پیشرفته ترین مدل های موجود در بازار هستند. اکثر خریداران تلفن همراه در حالی گوشی موبایل قدیمی خود را با مدل جدید تر تعویض می کنند که عیب و ایرادی در مدل قدیمی وجود نداشته و آنها صرفا برای به روز بودن و در اختیار گرفتن فناوری های جدید اقدام به تعویض تلفن همراه خود می کنند. "
رضا اکبری می افزاید: البته لوکس بودن و داشتن امکانات مدرن به شرطی برای مردم مهم است که قیمت گوشی ها نیز مناسب باشد. قبلا هر گوشی موبایل جدیدی که وارد بازار می شد ابتدا با قیمت بالایی به فروش می رسید اما به مرور زمان و ورود چند مدل جدید تر قیمتش پایین تر می آمد. اما این روزها قیمت ها نه تنها پایین نمی آیند بلکه بالا تر هم می روند."
شاید بد نباشد تا نگاهی به تغییر قیمت ها از اول تابستان تا اول زمستان بیاندازید:
مهدی می افزاید: برای خرید یک مدل گوشی نوکیا به یکی از مغازه ها رفتم که فروشنده در ابتدا عنوان کرد که 600 هزار تومان که این قیمت در حدود 20 درصد گرانتر از قبل بود اما من ترجیح دادم از چند مغازه دیگر نیز قیمت بگیرم. بعد از گذشت نیم ساعت به همان مغازه برگشتم تا گوشی مورد نظرم را بخرم اما در کمال ناباوری فروشنده گفت که 600 هزار تومان قیمت نیم ساعت پیش بوده و الان قیمت گوشی 620 هزار تومان است.
آفتابه خرج لحیم است!
بازار تعمیرات و لوازم جانبی نیز وضعیت مشابهی دارد. متاسفانه به دلیل بی معنی بودن خدمات پس از فروش و بی ارزش بودن گارانتی ها هزینه تعمیرات در ایران بسیار بالاست. و این روزها که قیمت ها به طرز وحشتنتاکی در حال رشد هستند، اوضاع از همیشه بد تر شده است. حالا مغازه های تعمیراتی و نمایندگی های تعمیرات دیگر مثل قبل سرشان شلوغ نیست و بیشتر ساعات روز را بیکار هستند.
یکی از این تعمیراتی ها که مغازه کوچکی در طبقه زیرین پاساژ دارد در اینباره گفت: قطعات و لوازم جانبی هم کم یاب شده هم گران. البته قبلا هم گران بود ولی حالا شرایط طوری است که تعداد مشتری های ما از نصف هم کمتر شده. حق هم دارند الان با این وضع گرانی تعمیر یا تعویض قطعات یک گوشی با قیمت متوسط، آفتابه خرج لحیم است. اخیرا دولت قول داده تا نوسان ارز و دلار را کنترل کرده و اوضاع را به حالت اول بازگرداند. باید صبر کرد و دید آیا باز هم رونق به بازار موبایل کشور باز می گردد یا خیر.
به هر حال تغییر لحظه به لحظه قیمت ها در بازار موبایل موجب آن شده تا خریداران ترجیح دهند تا برای به دست آوردن قیمتی ثابت اندکی دست نگه دارند و از سوی دیگر فروشندگان نیز برای ضرر کمتر ترجیح می دهند تا چند روز دیگر نیز خرید و فروش هایشان را به حداقل برسانند.
*میلاد محمدی