به گزارش خبرنگار اقتصادی مشرق ، در آشفتهبازار ارز نرخ دلار هر لحظه قیمت جدیدی پیدا میکند و تاکنون سیاستهای بانک مرکزی نتوانسته کارساز باشد تا راه برای سودجویان و دلالان بازتر از قبل باشد. فعالان بازار و سرمایه گذاران هم دیگر اعتمادی به ابزارهای بازدارنده بانک مرکزی در بازار ارز ندارند و همچنان به سود آوری در این بازار آشفته می اندیشند.
آیت تجلی کارشناس ارشد مسایل بانکی در رابطه با بازار کنونی ارز و نبود سیاست گذاری خاص در کنترل این آشفته بازار به "مشرق "گفت: اصلی ترین عامل تاثیر گذار بر ساماندهی نرخ ارز اقدامات بانک مرکزی است و متاسفانه این نهاد از سیاستگذاری روشنی و کارسازی برخوردار نیست.
وی چند نرخی کردن دلار توسط بانک مرکزی را یکی از عوامل بیثباتی بازار ارز دانست و در ادامه افزود: متاسفانه بانک مرکزی با سیستم چند نرخی کردن ارز، آینده سرمایه را دچار مشکل کرده وآنها نمی توانند نسبت به سرمایه گذاری های خود تصمیم گذاری کنند چرا که قینت ارز لحظه ای تغییر می کند.
این اقتصاددان تصریح کرد: بی ثباتی در بازار کنونی ارز موجب شده تا شرکت ها و کارگاههای تولیدی همچنین وارد کنندگان و... بخش عمده ای از منابع خود را برای خرید مواد اولیه به دلار تبدیل کنند اما نوسان قیمتی آنها را در دوراهی قرار داده است.
تجلی اظهارداشت: اگر چه موضوع تحریم ها بربازار ارز تاثیر گذار بوده، اما شکاف قیمتی 1180تومان نرخ دلار دولتی با نرخ 1800تومانی حکایت از بی تدبیری مسئولان بانک مرکزی در ساماندهی نرخ ارز دارد.
وی تنها راهکار بازگشت آرامش به بازار ارز را اتخاذ تصمیم و انجام اقدام قاطع بانک مرکزی در تعیین نرخ شفاف ارزعنوان کرد وافزود: چنانچه سیاست گذاران و تصمیم گیران اقتصادی دولت نسبت به ساماندهی نرخ ارز همچنین کنترل بازار این کالا در سریع ترین زمان ممکن چاره اندیشی نکنند نرخ دلار همچنان بالا خواهد رفت.
همچنین استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی بیثباتی بازار کنونی را ناشی از عدم مدیریت و برنامهریزی صحیح و اقتصادی مدیران بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار در گذشته دانست و به "مشرق" گفت: عدم ثبات بازار ارز به عوامل متعدد مثل عدم کنترل رشد نرخ تورم، اجرای سیاستهای غلط تعیین نرخ دستوری سود سپردههای بانکی و مستقل نبودن بانک مرکزی بازمیگردد.
وی افزود: البته منطق بازار باید تعیینکننده نرخ نهایی ارز شود و این شیوه نیز باید سالها قبل بدون دخالت بانک مرکزی در کم و زیاد کردن قیمت این کالا (مدیریت شناور نرخ ارز)در بازار شکل میگرفت اما متاسفانه این موضوع سالها مورد بیتوجهی قرار گرفت و سیاستهای بانک مرکزی همچنان در یکی، 2 سال اخیر بویژه چند ماه گذشته در ساماندهی نرخ ارز دیگر نتوانست کارساز شود تا جایی که با وجود پیشنهاد اعمال نرخ 1400 تومان فروش دلار توسط کانون صرافان، اما صرافیها نیز با بیتوجهی به این پیشنهاد دلار آزاد را با نرخ بیش از 1600 تومان میفروشند.
خرمی اضافه کرد: به هر حال بانک مرکزی نرخی را تعیین میکند اما بازار آزاد ساز دیگری میزند و این بازار همچنان از داد و ستد ارز با قیمتهای متفاوت کوتاه نمیآیند.
این تلاطم بازار که بیشتر ناشی از نبود برنامهریزی خاص و مدیریت صحیح بانک مرکزی و تصمیمگیران اقتصادی است چنانچه به جد مورد بازبینی دقیق قرار نگیرد و امور تصمیمگیری به دست کاردانان باتجربه در مسائل اقتصادی سپرده نشود، بیشک در بی ثباتی نرخ ارز تاثیرگذار خواهد بود .
را که ارز نیز اکنون به کالایی تشبیه شده که با افزایش قیمت دیگر کالاها در بازار این کالا نیز نرخ بالایی به خود میگیرد و آن وقت ساماندهی آن به سختی امکانپذیر خواهد شد.
این اقتصاددان اظهار داشت: بهترین راهکار در چنین شرایطی این است که بانک مرکزی در اقدامات خود شتاب زده عمل نکند، چراکه هر اقدامی از سوی بانک مرکزی در ثباتدهی بازار ارز تاکنون به بنبست خورده است.
وی درادامه گفت: بانک مرکزی در یکسال 32 هزار میلیارد دلار ارز را به بازار تزریق کرده که حدود 400 تومان رانت به همراه داشت و این موضوع موجب رشد تورم و بالا رفتن سطح عمومی قیمتها شد. از سوی دیگر سالانه حدود 70 میلیارد واردات در کشور صورت میگیرد که با دلار 1700 تومانی که اکنون رایج است مشکلات فراوانی را در اقتصاد به وجود آورده علاوهبر اینکه کالاهای ساخته شده در داخل با هزینه تولید بسیار بالا مواجهند.
خرمی افزود: در چنین شرایطی تا زمانی که نرخ سود بانکی منطقی بالا نرود، بازار بورس پر رونق نشود و همچنین فکری به حال کنترل رشد نرخ تورم در کشور نشود، بیشک سرمایهها به بازار موازی و سودآوری چون سکه و ارز وارد شده و سرمایهگذاریها در بخشهای مولد اقتصادی متمرکز نخواهد شد.
وی گفت: به هر حال با توجه به در پیش بودن اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها و به دنبال آن واقعی شدن قیمت حاملهای انرژی، بیشک انتظارات تورمی نیز در بازار تاثیرگذار خواهد بود و این موضوع چنانچه با سیاستگذاریهای خاصی از سوی دولت و وزارت امور اقتصادی و دارایی نسبت به کنترل نرخ ارز مورد بازبینی دقیق قرار نگیرد، قیمت دلار همچنان در بازار بیقیمت خواهند ماند و این بازار در آینده دچار بیثباتی بیشتری خواهد شد.