به گزارش مشرق، سه دیپلمات غربی به رویترز گفتهاند مکانیسم اتحادیه اروپا برای تسهیل پرداخت وجوه صادرات به ایران تا تاریخ 4 نوامبر (13 آبانماه) راهاندازی خواهد شد، اما تا اوایل سال آینده میلادی عملیاتی نخواهد شد.
هدف از این مکانیسم که به «ساز و کار ویژه مالی اروپا» برای حفظ برجام معروف شده دور زدن تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران است. این ساز و کار قرار است به عنوان مرکزی برای تهاتر عمل کند که در آن نفت ایران، بدون رد و بدل شدن پول با کالاهای اروپایی معاوضه میشوند.
یک دیپلمات گفت: «تلاش داریم ساز و کار ویژه را قبل از 4 نوامبر راهاندازی کنیم و بسیار امیدواریم که میتوانیم این کار را انجام دهیم. این ساز و کار، به سرعت عملیاتی نخواهد شد، بلکه زمانبر خواهد بود و زمانی که لازم است چند ماه خواهد بود.»
دومین بسته تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران بعد از خروج این کشور از برجام قرار است از 4 نوامبر (13 آبانماه) اجرایی شوند. دولت آمریکا اردیبهشتماه سال جاری از توافق هستهای با ایران خارج شد و اعلام کرد تحریمها در دو مرحله علیه ایران از سر گرفته خواهند شد. بسته اول تحریمها از مردادماه به اجرا درآمد.
دیپلمات مورد استناد رویترز گفته درباره مقر این مرکز و برخی مسائل دیگر مواردی هستند که بایستی حل شوند.
یک دیپلمات دیگر گفت همه چیز برای آغاز نمادین این مکانیسم آماده است تا به تهران نشان داده شود که اتحادیه اروپا به وعدههایش پایبند است. اولین بار، راهاندازی این مرکز را «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا سپتامبر سال جاری در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل اعلام کرد.
اتحادیه اروپا ادعا کرده قصد دارد با حمایت روسیه و چین توافق هستهای برجام را بعد از خروج آمریکا از آن حفظ کند. بروکسل تا کنون در سطح سیاسی از برجام حمایت کرده، اما هنوز اقدامات عملی لازم را برای برخوردار کردن تهران از مزایای توافق، انجام نداده است.
دیپلمات سوم به خبرگزاری رویترز گفت: «لازم است برای اینکه ایرانیها را در توافق نگاه داریم و همچنین برای اینکه بگوییم میتوانیم ظرف مدت کوتاه پیش برویم، به آنها (ایرانیها) نشان دهیم که علیرغم تحریمهای آمریکا برای حفظ توافق هستهای تلاش میکنیم.»
دیپلماتهای اروپایی گفتهاند این ساز و کار ویژه برای حفظ تجارت با ایران کافی نیست. هدف این است که ایران متقاعد شود تعهداتش به توافق هستهای را حفظ کند.